Smeerenburg, Amsterdamøya - Spitsbergen

Smeerenburg, Amsterdamøya

Het eiland dat het meest met Nederland is verbonden, is Amsterdamøya. De oude walvisvaarders noemden het Amsterdam Eylandt of Hollandts Eyland. Het 18 km² grote eiland ligt aan de Smeerenburgfjorden (of Mauritius Bay, volgens de Nederlandse walvisvaarders), waar de Nederlandse walvisjacht zich aanvankelijk concentreerde. 

De vlakke landtong aan de oostzijde van Amsterdamøya heet Smeerenburg. Van een afstand is het slechts een saaie zandvlakte, waar ogenschijnlijk niets te beleven is. Ooit was dit het centrum van de Nederlandse walvisvaart. Hier werden in de zomer walvissen verwerkt. Thans staat er een rood baken op de landtong. Hier en daar zijn er nog schamele resten van traanovens, bewoning en graven te vinden. De woon- en werkomstandigheden op de landtong waren verre van ideaal.    

Zeilvakantie Spitsbergen 9 dagen per zeilschip Antigua

Deze zeilvakantie Spitsbergen vind plaats in de lente en wordt ook wel de arctische lente genoemd. De zee wordt langzaam weer bevaarbaar, de arctische vogels beginnen aan het broedseizoen en de Antigua zet koers naar het noorden. Tijdens deze reis blijft de zon boven de horizon en wordt er gezocht naar ijsberen en walvissen. In deze periode begint het langzaam warmer te worden (+8 en -8 graden celcius) maar kan er nog veel sneeuw liggen. Fantastische voor mensen die van bijzondere landschappen houden. De hoeveelheid ijs in het noorden bepaalt hoe ver er gevaren kan worden. Een zeilvakantie Spitsbergen om nooit te vergeten!