Antarctica, Patagonië en Chileense fjorden

Avontuur & verwondering aan het einde van de wereld

Motorschip Roald Amundsen Antarctica Patagonië Chileense fjorden
 • Motorschip
 • Roald Amundsen
 • Antarctica
 • Patagonië
 • Chileense fjorden
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Ga mee met deze 19-daagse reis per motorschip Roald Amundsen naar de spectaculairste gebieden van het zuidelijk halfrond: Antarctica, Patagonië en de Chileense fjorden. Tijdens dit unieke avontuur zal u de wonderen van de aarde van dichtbij meemaken. De reis begint in Punta Arenas en van daaruit varen we door het Beaglekanaal.

Er wordt tijdens deze reis geprobeerd aan land te gaan om u het unieke wildlife te laten ervaren terwijl u voet zet op het Antarctische continent. Daarnaast krijgt u de kans om te kajakken in dit ijskoude water. Op de momenten dat u aan boord bent van het comfortabele motorschip Roald Amundsen, kunt u genieten van verschillende experts die u vertellen over de rijke geschiedenis van Antarctica. Deze extra informatie maakt de hele ervaring van deze reis nog completer. Bij de Chileense fjorden gaat u aan land en kunt u genieten van het meest schilderachtige Nationaal Park ter wereld. Dit afgelegen gebied lijkt bijna onaangeraakt. Steile valleien en indrukwekkende bergen vormen een opvallend contrast met de weelderige kustlijn die rijk is aan wildlife. Het schip vaart verder langs de Chileense kust richtig het noorden. Langs de kust ziet u vulkanen met besneeuwde toppen, prachtige meren en kolkende rivieren. Geniet tijdens deze reis van de prachtige, afwisselende landschappen.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de Antarctica, Patagonië en de Chileense fjorden wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving

 • Expeditiereis per Motorschip Roald Amundsen

  • Nachten

   18

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling mogelijk

  Motorschip Roald Amundsen

  In 2019 voegde Hurtigruten een gloednieuw schip aan zijn vloot toe: motorschip Roald Amundsen. Het ultramoderne schip is voorzien van nieuwe en milieuvriendelij ...

  In 2019 voegde Hurtigruten een gloednieuw schip aan zijn vloot toe: motorschip Roald Amundsen. Het ultramoderne schip is voorzien van nieuwe en milieuvriendelijke hybride technologie die het brandstofverbruik verlaagt en de wereld laat zien dat hybride voortstuwing op grote schepen mogelijk is. Motorschip Roald Amundsen is het eerste hybride schip waarvan Hurtigruten de komende jaren meer aan zijn vloot zal toevoegen. Emissies worden verminderd door te varen met elektrische voortstuwing. Innovatieve duurzame technologie verlaagt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de schepen met 20 procent.

  Vernoemd naar de eerste man die Antarctica overstak en de Zuidpool bereikte, leidt Motorschip Roald Amundsen voor een nog duurzamere manier van reizen. Het schip is speciaal gebouwd voor reizen in poolwater. Het dient als een comfortabel basiskamp op zee en brengt avonturiers van over de hele wereld op de meest duurzame manier naar de meest spectaculaire bestemmingen. Het verbluffende landschap wordt weerspiegeld in een rijk en comfortabel interieurontwerp. Scandinavische materialen uit de natuur, zoals graniet, eiken, berken en wol, worden gebruikt om ontspannen en stijlvolle hutten en openbare ruimtes te creëren.

  Expeditieteam
  Het schip heeft ervaren gidsen, gespecialiseerd in verschillende onderwerpen. Zij hebben een grondige kennis van de gebieden waarin we varen en zullen tijdens de reis regelmatig gesprekken voeren over onderwerpen als biologie, geschiedenis en geologie bij de landingen. De lezingen worden voornamelijk aan wal gegeven. Aarzel niet om contact op te nemen met het expeditieteam als u vragen of opmerkingen heeft.

  Technische gegevens
  Bouwjaar: 2019
  Scheepswerf: Kleven Yards
  Capaciteit: 530 passagiers
  Hutten: 264
  Lengte: 140 meter
  Breedte: 23,6 meter
  Snelheid: 15 knopen

  Hutten aan boord
  Alle hutten/suites hebben een eigen badkamer met douche & toilet en hebben zitruimte. Ze zijn geschikt van 2 tot 4 personen.

  Expeditie suites
  - XL Suite met balkon – Bovendek (grote ramen, bedbank, tv, minibar, badjas)
  - XL Suite – Middendek (grote ramen, tv, minibar, badjas, bedbank)
  - Corner suite met balkon – Bovendek (hottub, hoge ramen, soms een bank, tv, minibar, badjas)
  - Large suite met balkon – Middendek (bedbank, tv, minibar, badjas)
  - Suite met balkon – Middendek of Bovendek (verschillende groottes, soms een bedbank, tv, minibar, badjas)
  - Corner suite – Middendek (hoge ramen, tv, minibar, badjas)

  Superior hutten
  - Buitenhut met balkon (2 personen) – Bovendek (ruim, verschillende groottes, bedbank, tv)
  - Buitenhut – Benedendek of Middendek (soms een bedbank, tv)
  - Buitenhut met beperkt zicht - Bovendek (ruim, verschillende groottes, tv)

  Buitenhutten
  - Standaard – Benedendek of Middendek (ruim, soms een bedbank, tv)

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Santiago

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • De expeditie begint in Santiago de Chile, waar u één nacht doorbrengt. De volgende dag vliegt u door naar Punto Arenas.

  Santiago

  Santiago is de hoofdstad van Chili. Als u een expeditiereis naar Antarctica maakt, is het mogelijk dat u hier een overnachting heeft. ...
  Santiago is de hoofdstad van Chili. Als u een expeditiereis naar Antarctica maakt, is het mogelijk dat u hier een overnachting heeft.
  Vertoon meer
 • In Punto Arenas ligt het motorschip Roald Amundsen voor u klaar in de haven. Vandaag gaat u aan boord en vaart het schip richting Antarctica.

  Punta Arenas

  Punta Arenas is de enige stad in Magallanes, de zuidelijkste provincie van Chili. Hier leven meer pinguïns dan mensen. Punta Arenas telt ruim 120.000 in ...

  Punta Arenas is de enige stad in Magallanes, de zuidelijkste provincie van Chili. Hier leven meer pinguïns dan mensen. Punta Arenas telt ruim 120.000 inwoners, waarvan de helft afstamt van Kroatische immigranten.

  Chili's zuidelijkste provincie heet ook wel 'het einde van de wereld'. Dit is te begrijpen als u de eindeloze horizon ziet. Windsnelheden kunnen met gemak oplopen tot 130 kilometer per uur. De wind is zo krachtig dat Punta Arenas zich genoodzaakt zag in het centrum een stelsel van windschermen te fabriceren. Verder is Punta Arenas het zuidelijkste stad ter wereld en is het erg kleurrijk. Alleen Ushuaia ligt nog dichter bij de Zuidpool, maar telt de helft minder inwoners.

  Er is veel te doen in Punta Arenas. Zo kunt u bijvoorbeeld varen per boot van Punta Arenas naar Tierra del Fuego (vuurland). Vlak boven Punta Arenas ligt het zuidelijkste skicentrum ter wereld: Cerro Mirador. Maar voor goede skiërs is het gebied niet de moeite waard. Het uitzicht is mooier dan de pistes. In het gebied Los Pinguinos op het eiland Isla Magdalena leven en broeden ongeveer 150.000 pinguïns. Breng een bezoek aan de Nationaal Park of breng een bezoek aan één van de mooiste begraafplaatsen in Zuid-Amerika. Cementerio Municipal bevat bescheiden graven van immigranten, maar ook enorme tombes voor hele families die ooit in Punta Arenas woonden. In Punta Arenas eet u de heerlijkste visgerechten. Een delicatesse is King Crab. Deze krabben kunnen wel twee meter worden (gemeten van de ene poot naar de andere).

  Vertoon meer
 • Hier begint de echte voorbereiding op uw bezoek aan Antarctica, Patagonië en de Chileense fjorden. Het expeditieteam geeft lezingen, zodat u kunt inschatten wat u te wachten staat. U vaart veilig over de bekende Drake Passage naar Antarctica.

  Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika

  Om bij Antarctica te komen dient men de Drake Passage over te steken. Bij de Drake Passage komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctisch ...

  Om bij Antarctica te komen dient men de Drake Passage over te steken. Bij de Drake Passage komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Terwijl het koudere water zinkt ontstaat er een mix die voedsel aan het oppervlak brengt en het gebied zeer rijk maakt aan leven in zee. De Drake Passage is 400 zeemijlen breed en vrijwel eilandloos, wat de Arctische circumpolaire stroom de mogelijkheid geeft om als enige zeestroming rond de hele wereld te stromen. In de Drake Passage stormt het vaak en door hoge golven is het soms moeilijk begaanbaar voor schepen.

  Op weg naar het Antarctisch schiereiland vaart u door de Drake Passage. In dit gebied kunt u de grote albatros, grijskop albatros, de wenkbrauwalbatros, de roetkopalbatros, de kaapse stormvogel, de grijze stormvogel, het wilsons stormvogeltje, de blauwe stormvogel en de antarctische stormvogel zien. In de buurt van de zuidelijke Shetland eilanden, ziet u de eerste ijsbergen.

  Vertoon meer
 • Vandaag bereiken we het hoogtepunt van de reis. Een oneindige witte wereld strekt zich voor uw ogen uit en Antarctica begroet u met een gouden zon, blauwe hemel en zilveren sneeuw. Alles is zoals in uw droom en zal u in verwondering brengen. Het is het koudste, droogste, hoogste en schoonste werelddeel en ondanks sneeuw en ijs wemelt het ook van het leven. Er wonen miljoenen pinguïns, duizenden zeehonden en voor grote hoeveelheden walvissen is het continent een rijke bron aan voedsel. Antarctica laat de natuur in haar mooiste en meest betoverende verschijning zien. U kunt hier op de ongerepte wateren en tussen de ijsbergen een kajaktocht maken; een unieke ervaring zo dicht bij deze wondere wereld. Ook kunt u een wandeling maken via besneeuwde paden die u leiden naar een spectaculair uitkijkpunt.

  Antarctisch schiereiland, Antarctica

  Het Antarctisch Schiereiland is het ‘warmste’ gedeelte van Antarctica. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere p ...
  Het Antarctisch Schiereiland is het ‘warmste’ gedeelte van Antarctica. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere periode te bereiken dan bijvoorbeeld de Rosszee. Het schiereiland is omgeven door veel eilanden, met daartussen vaarwegen zoals de Gerlachestraat en het door steile wanden omsloten Lemairekanaal. Regelmatig zullen hier walvissen te zien of te horen zijn. Op de eilanden broeden op ijs- en sneeuwvrije plaatsen Adélie-, ezels- en kinbandpinguïns en zuidpoolkippen. Zuidpooljagers zijn aan de randen van pinguïnkolonies te vinden. Op de stranden luieren pels- en Weddellrobben. Felgekleurde (korst)mossen en dikke groene moskussens zorgen voor verrassende effecten in deze witte wereld.
  Vertoon meer
 • Sinds de ontdekking in 1616 geldt Kaap Hoorn op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika voor zeelieden als het einde van de wereld. De Kaap ligt in Chili, op een eilandje voor de kust van Vuurland en de enige bewoning is een kleine bemande post bestaande uit een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. Indien mogelijk maken we hier een landing. Na Kaap Hoorn is het tijd om koers te zetten naar de Chileense fjorden.

  Kaap Hoorn

  Kaap Hoorn ligt in Chili en wordt gezien als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, ook al klopt dit niet helemaal. Toch is het een bijzonder punt met ...
  Kaap Hoorn ligt in Chili en wordt gezien als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, ook al klopt dit niet helemaal. Toch is het een bijzonder punt met een monument voor omgekomen scheepvaarders. Het enige dat er verder staat is een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. Tijdens de expeditiereizen waarbij Kaap Hoorn op de route ligt, zal geprobeerd worden om hier aan land te gaan.
  Vertoon meer
 • De Chileense fjorden worden gekenmerkt door diepe fjorden en hoge bergen. Het is een wild en afgelegen gebied dat bijna onaangetast lijkt. Daardoor zal het een diepe indruk op u achterlaten.

  Straat Magellaan

  De Straat Magellaan is een waterweg in het zuiden van Chili en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij is de persoon ...
  De Straat Magellaan is een waterweg in het zuiden van Chili en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij is de persoon die als eerste door Straat Magellaan voer in 1520. De zeestraat is ongeveer 600km lang.
  Vertoon meer
 • Vandaag komt u aan bij het Nationaal Park. Hier kunt u de torenhoge rotsformaties 'Torres del Paine' bekijken. De rest van de omgeving is ook prachtig dankzij het azuurblauwe water in de meren, de slingerende wandelpaden in de bossen, bruisende rivieren en een schitterende blauwe gletsjer.

  Nationaal Park Torres del Paine

  Het Nationaal Park Torres del Paine ligt in Chili en is meer dan 242.000 hectare groot. Het landschap verandert sterk in korte tijd en ziet er betoveren ...
  Het Nationaal Park Torres del Paine ligt in Chili en is meer dan 242.000 hectare groot. Het landschap verandert sterk in korte tijd en ziet er betoverend uit dankzij de tientallen meren met zeevogels en bergen op de achtergrond. Blauwe meren, watervallen en bergen bedekt met ijs overheersen het landschap in het park. Een wandeling van 15 minuten het park in brengt u bij de waterval Salto Grande. Het park is door UNESCO benoemd tot Biosphere Reserve en was in 2013 het achtste wereldwonder.
  Vertoon meer
 • Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins National park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken is. In het dorp zelf bevinden zich goede wandelpaden. Er wonen slechts 250 mensen, waarvan er 15 afstammen van de inheemse Kawéskar bevolking.

  Puerto Edén

  Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins Nationaal Park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken ...
  Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins Nationaal Park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken is. In het dorp zelf bevinden zich goede wandelpaden. Er wonen slechts ongeveer 250 mensen, waarvan er 15 afstammen van de inheemse Kawéskar bevolking.
  Vertoon meer
 • We varen noordwaarts via de wateren van Patagonië. U heeft een bijzonder uitzicht op zee en op de kust terwijl u langs het Andesgebergte vaart.

  Zuidelijke Stille Oceaan

  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke ...
  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke Stille Oceaan genoemd.
  Vertoon meer
 • We gaan aan land bij de Chileense stad Castro. Vanaf zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'palafitos': kleurrijke houten huisjes op palen, die langs de kust zijn gebouwd. Hier bezoeken we de Iglesia San Francisco, een kerk met vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook gaan we nog naar het Chiloé Nationaal Park.

  Castro, Chili

  Vanaf de zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'Palafitos' in Castro. Dit zijn kleurrijke houten huisjes op palen die langs de kust zijn gebouwd. Hier staat oo ...
  Vanaf de zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'Palafitos' in Castro. Dit zijn kleurrijke houten huisjes op palen die langs de kust zijn gebouwd. Hier staat ook de Iglesia San Francisco: een kerk dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
  Vertoon meer
 • U brengt twee dagen op zee door voor de kust van Chili, terwijl we verder richting het noorden varen. Hier kunt u uw laatste vragen stellen aan het expeditieteam, over Antarctica, Patagonië en de Chileense fjorden. Het expeditieteam geeft nog een aantal lezingen zodat u uw kennis nog net iets meer kunt uitbreiden.

  Zuidelijke Stille Oceaan

  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke ...
  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke Stille Oceaan genoemd.
  Vertoon meer
 • De expeditie eindigt in het poëtische Valparaíso waar u van boord gaat. Valparaíso is de grootste havenstad van Chili. De steile hellingen van het kustgebergte zijn vanwege ruimtegebrek helemaal volgebouwd met kleurrijke houten huisjes. Vanuit hier vliegt u weer terug naar huis.

  Valparaíso, Chili

  Valparaíso is een havenstad in Chili en is de op één na grootste stad van het land. De stad heeft een fijne sfeer en staat bekend om de kleurrijke hu ...
  Valparaíso is een havenstad in Chili en is de op één na grootste stad van het land. De stad heeft een fijne sfeer en staat bekend om de kleurrijke huisjes en veel 'street art'.
  Vertoon meer

  Vlucht Santiago - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 19 oktober - 6 november 2021 (zuidwaarts) 18 maart - 5 april 2021 (noordwaarts)
RS buitenhut € 8.990 € 8.989
RR buitenhut € 9.672 € 9.646
TT superior buitenhut € 10.526 € 10.468
TY superior buitenhut € 10.526 € 10.468
XT superior buitenhut € 11.806 € 11.700
XTD superior buitenhut € 11.806 € 11.700
XY superior buitenhut € 11.806 € 11.700
MF suite € 13.427 € 13.260
ME suite € 14.025 € 13.835
MD suite € 15.817 € 15.560
MC suite € 19.230 € 18.845
MB suite € 18.718 € 18.352
MA suite € 24.692 € 24.101
Voorwaarden Hurtigruten
Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen; uiteraard geldt de prijs van de definitieve boeking. Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden. I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk. Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weers- en ijsomstandigheden.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
Hurtigruten expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie, inclusief volpension aan boord
Activiteiten aan boord en aan wal, inclusief landingen en tochten per poolcirkelboot
Een overnachting in Santiago de Chili voor de reis, inclusief ontbijt (alleen bij noordwaarts)
Economy vlucht van Punta Arenas naar Santiago de Chili (zuidwaarts) of  van Santiago de Chili naar Punta Arenas (noordwaarts)
Transfer in Punta Arenas van het schip naar luchthaven (zuidwaarts) of in Santiago de Chili van het hotel naar luchthaven (noordwaarts)
Transfer van luchthaven naar het schip in Punta Arenas inclusief citytour en lunchbox (alleen bij noordwaarts)
Ervaren Engelstalig expeditieteam verzorgt lezingen en begeleidt activiteiten en landingen

Wind- en regenafstotend jack. Ook het lenen van laarzen, wandelstokken en uitrusting indien nodig voor activiteiten
Uitgebreide reisbeschrijving van Norge Reiser

Exclusief
- Vervoer van en naar Santiago de Chili / internationale vluchten
- Optionele excursies aan land met een van de lokale partners van Hurtigruten
- Optionele excursies in kleine groepen zoals kajakken, lange wandelingen (beschikbaarheid is afhankelijk van weersomstandigheden en veiligheid)
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)