Aurora Borealis: Noorderlicht op de Lofoten zien 8-daagse reis

Aurora, 8-daagse reis

SVOLVÆR, SCANDIC HOTEL SVOLVÆR
SVOLVÆR, SCANDIC HOTEL SVOLVÆR

Na aankomst op de luchthaven haalt u de huurauto op en dan is het nog circa 3 uur rijden naar Svolvear waar u 4 nachten verblijft. U verblijft u in het Scandic Svolvær Hotel op basis van logies/ontbijt.


SVOLVÆR, SCANDIC HOTEL SVOLVÆR
SVOLVÆR, SCANDIC HOTEL SVOLVÆR

Ondanks de korte dagen zijn er tal van excursiemogelijkheden: een dagtocht over de Lofoten met de schilderachtig gelegen vissersdorpjes, de recht uit zee oprijzende bergwanden en de spitse bergtoppen. U kunt gaan skiën, een natuursafari maken met een ribboat op zee of naar de Trollfjord, een winter kajaktocht maken, een sneeuwschoenwandeling maken of een bezoek brengen aan het Vikingmuseum te Borg.


Laukvik, Polarlightcenter appartement *
Laukvik, Polarlightcenter appartement *

Op eigen gelegenheid naar het Polarlightcenter te Laukvik voor een interessante lezing over het magische Aurora-Borealis. Vroeger was het noorderlicht een bron van talloze mythen, de één zag in hier een waarschuwing voor oorlog of pest in maar een ander schreef het licht toe aan overleden oude maagden en de Sami waren overtuigd van de bovennatuurlijke krachten van het magische licht.


Stokmarknes, Vesterålen kysthotel
Stokmarknes, Vesterålen kysthotel

Een mooie tocht van circa 3 uur via de ferry Fiskebol - Melbu naar Stokmarknes waar u 3 nachten verblijft. U verblijft in het Vesterålen Kysthotel op basis van logies/ontbijt. Twee keer per dag komt hier een Hurtigruten schip voorbij varen. In Stokmarknes ligt de oorsprong van Hurtigruten, hier kunt u ook naar het Hurtigruten museum. Excursiemogelijkheden zijn ook hier volop mogelijk: breng een bezoek aan Inga kunt u naar een Sami familie met rendieren, maak een hondensledetocht, ga op natuur- en vogelsafari (hier overwinteren de koningseider, ijseend, geelsnavelduiker, de wilde zwaan en de kleine alk, ook zeearenden zijn volop aanwezig), Ringstad en Akva cultuur. Al eeuwenlang worden kunstenaars geïnspireerd door de sprookjesachtige omgeving van de Lofoten en Vesterålen, breng een bezoek aan één van de vele galerieën die de Lofoten en Vesterålen rijk zijn.


Stokmarknes, Vesterålen kysthotel
Stokmarknes, Vesterålen kysthotel

De laatste dag van deze reis is alweer aangebroken, u brengt de auto terug naar de luchthaven.Winteractiviteiten Noorwegen

Naast het Noorderlicht is er in Noord Noorwegen nog veel meer te beleven, u kunt genieten van de besneeuwde berglandschappen in het bijzondere winterlicht en van de vele outdoor activiteiten.Aurora Borealis - Noorderlichtreis Lofoten

Bent u ook zo benieuwd naar het Aurora Borealis? Naar die mooie kleuren, van wit naar groen en met wat geluk oranje, rood, blauw en paars, die aan de hemel verschijnen tussen de prachtige sterren en de heldere maan? Breng dan een bezoek aan de Lofoten en Vesterålen en leer meer over Aurora Borealis en eventueel het fotograferen daarvan door een bezoek te brengen aak het Polarlight center in Laukvik.

U kunt, buiten het aanschouwen van het Aurora Borealis, ook een bezoek brengen aan een Sami familie met rendieren, vissen, sneeuwschoenwandelen of (ook al is het beperkt) skiën. Ook leuk is het maken van een excursie per ribboat vanuit Svolvær naar de Trollfjord of breng een bezoek aan één van de leuke musea of galerieën.

In de winter is het veel donker in Noord-Noorwegen maar u hoeft niet bang te zijn voor een complete duisternis, zelfs in december en januari is het elke dag een paar uur licht of schemerlicht. De winterperiode is bij uitstek geschikt om het noorderlicht oftewel Aurora Borealis te zien. Door de warme golfstroom wordt het hier over het algemeen niet extreem koud maar goede winterkleding is wel aan te raden.

Aurora Borealis - programma

De vliegreis gaat van Amsterdam via Oslo Gardermoen naar Evenes waar u uw huurauto ophaalt. U rijdt met deze auto die voorzien is van spijkerbanden, waardoor u met een gerust hart op de besneeuwde wegen kunt rijden,  naar uw accommodatie en bent vrij om te gaan en staan waar u dat wilt. U kunt dus alle kanten op en krijgt u een berichtje van het Polarlight center dat het Aurora Borealis te zien is dan kunt u eventueel naar een plekje rijden waarvandaan u een geheel vrij zicht heeft. U verblijft echter in goede accommodaties die dicht bij zee gelegen zijn en waar u een goed zicht heeft, als het er is, op het Aurora Borealis. Noorderlicht vakantie - Noorderlicht

Aurora Borealis - Noorderlicht

In de winter, met name in het gebied ten noorden van de poolcirkel, is bij helder weer het noorderlicht, poollicht of Aurora Borealis, te zien. Dit fascinerende natuurfenomeen wordt vaak verward met de middernachtzon, maar het zijn twee totaal verschillende verschijnselen. Terwijl gedurende de middernachtzon de zon s nachts niet onder gaat (op de Noordkaap: van 13 mei tot 29 juli, in Bodø: van 4 juni tot 8 juli) is het noorderlicht juist voornamelijk voor in de winter zichtbaar. De mørkeperiode (donkere tijd of poolnacht), wanneer het noorden een continue schemering kent, duurt in Tromsø van eind november tot half januari en op de Noordkaap zelfs van half november tot eind januari! Door het magnetisch veld van de aarde botsen de gasatomen. De energie van zo n botsing wordt omgezet in licht en vele botsingen bij elkaar zorgen voor het ontstaan van aurora's. Dat het poollicht juist bij de polen te zien is hangt samen met het aardmagnetisch veld. Dit veld duwt zonnedeeltjes die bij de evenaar arriveren richting het noorden of het zuiden, en pas bij de polen kunnen ze de aarde dicht genoeg naderen om in de atmosfeer terecht te komen. De stroom van zonnedeeltjes waarmee de aarde wordt gebombardeerd wordt de zonnewind genoemd. Soms zijn er weinig deeltjes op andere momenten is er een echte deeltjesstorm. Deze verschillen hangen af van de zonneactiviteit die een cyclus van 11 jaar kent. De laatste keer was dit in 2011 dus in 2022 is het weer op een hoogtepunt. De kleuren zijn afhankelijk van de hoogte in de dampkring en de soorten gas. Groenig poollicht ontstaat op zo n 100 km boven de aarde en rode auroras op meer dan 300 km hoogte. Zuurstofatomen zorgen voor rode en groene verkleuring, stikstofatomen voor een paarse of rode gloed, resultaat; een wonderlijk kleurenspel aan de heldere poolhemel.


Prijslijst Aurora Borealis: Noorderlicht op de Lofoten zien 8-daagse reis (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Op basis van 2 personen Op basis van 4 personen
15/09/17 - 15/4/18 Met Noorderlichtlezing Met Noorderlichtlezing
Reissom per persoon in € 1205 aanvraag

Inclusief:

  De genoemde vliegreizen gebaseerd op het voordeligste tarief, incl. 1 stuk ruimbagage per persoon (is dit tarief niet meer beschikbaar, dan is het uitsluitend mogelijk te reizen tegen een toeslag), incl. luchthavenbelasting en tax. 

✓  Autohuur VW Polo of vergelijkbaar incl. ongelimiteerd aantal kilometers, NoRisk garantie (CDW**) en lokale belastingen

✓  Verblijf in de genoemde accommodatie o.b.v. logies ontbijt

Exclusief:

! Niet genoemde maaltijden 

! Niet genoemde excursies

! Verzekeringen

! Uitgaven van persoonlijke aard