Auto hotelrondreis Rån: Finland, Noordkaap en Noorwegen

Route beschrijving (totale afstand 4299 km)


03.00 uur vertrek per Finnlines van Travemünde naar Helsinki
03.00 uur vertrek per Finnlines van Travemünde naar Helsinki

Om 03.00 uur vertrek per nachtboot van Finnlines van Travemünde naar Helsinki, u kunt de avond voor vertrek vanaf 22.30 uur inchecken.


Helsinki, Scandic grand Marina
Helsinki, Scandic grand Marina

Vanwege uw aankomsttijd om 09.00 uur heeft u een hele dag de tijd om Helsinki te verkennen. De stad staat bekend om haar bijzondere architectuur, de vismarkt bij de haven, de archipel voor de kust. Maar ook Esplanadi, de brede winkelstraat met zijn talloze designwinkels, en Kiasma, het museum voor moderne kunst. Zomaar een greep uit de highlights van Helsinki. En wat dacht u van een boottrip naar het schilderachtige Tallinn, de hoofdstad van Estland. Of met het pontje naar het oude fort op Suomenlinna? U verblijft deze nacht in het Scandic Grand Marina Hotel.


Kuopio, Scandic Hotel Kuopio
Kuopio, Scandic Hotel Kuopio

Vandaag zult u al ervaren waarom Finland het land van de duizenden meren wordt genoemd. U kunt genieten van het uitzicht op een fiks aantal meren. Verder zorgen de bossen en leuke plaatsjes als Lahti en Jyvässkylä voor de nodige afwisseling. Kuopio, uw eindbestemming van vandaag, is een levendige stad met veel winkels. U bevindt zich hier echt midden in het Oost-Finse merengebied. 'Beklim' hier de belangrijke bezienswaardigheid: de Pujio berg, met bovenop de Pujio Toren die te bezoeken is. Zowel overdag als 's avonds is het uitzicht over stad en omringend gebied indrukwekkend. U verblijft vannacht 1 nacht in het Scandic Hotel Kuopio.


Oulu, Scandic Hotel
Oulu, Scandic Hotel

De bossen en de meren bepalen ook vandaag het beeld van de reis. Onderweg kunt u leuke stops maken in plaatsen als Iisalmi en Kajaani, hier woonde ooit Elias Lönnrot, de samensteller van de Kavela, het grote epos over Finland. U wordt omringd door natuur en ruimte voordat u aankomt in de studentenstad Oulu, de stad bestaat uit enkele eilanden die met loopbruggen met elkaar verbonden zijn. U heeft 1 overnachting in het Scandic Hotel Oulu.


Levi, Hotel Levi Panorama
Levi, Hotel Levi Panorama

U vervolgt deze autorondreis Finland door een afwisselend landschap van bossen en meren. Finland wordt niet voor niets het 'Land van de duizenden meren' genoemd. Richting Rovaniemi wordt het ook heuvelachtig. De stad Rovaniemi was in 1944 totaal vernietigd. Na de oorlog werd Rovaniemi herbouwd volgens de oorspronkelijke tekeningen van de bekende Finse architect Alvar Aalto. De belangrijkste bezienswaardigheid is het fraaie Arktikum, met exposities over de cultuur van de Samen en over de historie van Rovaniemi. Het is een mooie rit van Rovaniemi naar Levi met onderweg nog de mogelijkheid om even te stoppen in Kittilä. Apart is de houten kerk uit 1831 en het Einari Junttila Kunstmuseum. Vanaf Rovaniemi rijdt u door naar Levi. In de zomer schijnt de zon in Fins Lapland 70 dagen lang, dag en nacht. Het overdadige zonlicht werkt als een natuurlijke lichtbehandeling, geeft een energieboost en is gezond voor lichaam en geest. U verblijft één nacht in het Panorama hotel in Levi.


KARASJOK, SCANDIC HOTEL KARASJOK
KARASJOK, SCANDIC HOTEL KARASJOK

Allereerst door het noorden van Finland. Misschien kunt u nog even goud gaan zoeken in Tankavaara of een bezoekje brengen aan Karhunpesäkivi, de Berensteen. Ook het uitgestrekte Inarimeer is de moeite waard. In Noorwegen komt u in de provincie Finnmark terecht, het land van de Samen met hun rendierkuddes. Héél veel van hun cultuur is terug te zien in het Samelandsenter in Karasjok. U verblijft 1 nacht in het Scandic Hotel Karasjok


Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen
Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen

De eerste dag etappe in Noorwegen gaat over weidse hoogvlaktes en langs de imposante Porsangerfjord naar Honningsvåg, de hoofdplaats van het eiland Magerøy. De Noordkaap is nu dichtbij. Ga 's avonds direct toch 'even' kijken op de Noordkaap. Bij helder weer heeft u hier een fantastisch uitzicht op de middernachtzon. Dit is echter niet gegarandeerd! Het is heel bijzonder om de zon langzaam weer op te zien komen terwijl uw verwachting is dat deze verder zal zakken. Verder kunt u nog een kijkje gaan nemen bij één van de grillige spelingen van de natuur: Kirkeporten en het pittoreske vissersplaatsje Gjesvær. U heeft 1 overnachting in het Scandic Bryggen hotel.


Uløybukt, Arctic Panorama Lodge
Uløybukt, Arctic Panorama Lodge

Een flinke afstand vandaag, maar tegelijkertijd leert u een fiks gedeelte van het mooie Noord Noorwegen kennen. Hoogvlaktes met veel rendieren, berkenbossen, meertjes en moerasgebieden maar ook prachtige fjorden wisselen elkaar af. Het is een aanrader om even te stoppen in Alta om daar de prehistorische rotstekeningen te gaan bekijken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staan. U heeft 2 overnachtingen om alles even lekker te laten bezinken in het prachtige Arctic Panorama Lodge, u bereikt de lodge via de ferry Rotsand-Uløybukt.


Alta, Bjørnfjell Mountain Lodge
Alta, Bjørnfjell Mountain Lodge

Om de lange afstand te overbruggen kan je er voor kiezen om vandaag niet meteen naar Uløybukt te rijden maar naar Alta. Uw reis wordt hierdoor wel 1 nacht verlengt. Bij Alta aangekomen kunt u de rotstekeningen bekijken die duizenden jaren oud zijn, om vervolgens door te rijden naar uw verblijf in Alta en te overnachten in het Bjørnfjell Mountain Lodge. De volgende ochtend rijdt u van Alta naar Uløybukt (191km - ca 3 rijuren).


Sommarøy, Sommarøy Arctic Hotel
Sommarøy, Sommarøy Arctic Hotel

De reis gaat verder naar Sommaroy. Een reis die meerdere malen wordt onderbroken met ferry's, namelijk de ferry Olderdalen-Lyngseidet en de ferry Svensby-Breivikeidety om vervolgens over de Tromsobrua te rijden. Maak eventueel een tussenstop bij Tromsø, de hoofdplaats van de provincie Troms in het noorden van Noorwegen en heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden. Maak tijdens uw reis naar Sommarøy een tussenstop bij uitzichtpunt Aurora. U verblijft voor één nacht in het Sommarøy Arctic Hotel nabij Tromsø.


Andenes, Hotell Marena
Andenes, Hotell Marena

Vandaag reist u verder naar Andenes. Belangrijke informatie omtrent deze route: - U neemt de ferry van Brensholmen naar Botnhamn (+/- 35 min), om vervolgens de volgende ferry te pakken van Gryllefjord naar Andenes (1 uur 40 min). Deze laatste ferry gaat van 18 mei tot 2 september. Totaal 90km +/- 4 uur. - Indien er geen ferry gaat moet u omrijden, de route is dan 484km en duurt dan 7 uur. In Andenes aangekomen, verblijft 2 nachten in het Marena Hotel. De volgende excursies zijn er mogelijk: de vuurtoren van Andenes bezoeken, polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis, Hisnakull met diverse exposities, het Whale Center met exposities over de walvis en een walvissafari per vissersboot of ribboat. Verder kunt u ook naar Bleiksøya, een eiland met één van de bekendste vogel kliffen van Noorwegen.


Henningsvær, Lofoten Arctic Hotel
Henningsvær, Lofoten Arctic Hotel

De Vesterålen en Lofoten hebben een uniek landschap en klimaat. De eilanden zijn ideaal om met elkaar te combineren zoals bij deze auto hotelrondreis ook gedaan wordt. Onderweg ziet u steile bergen die tot aan zee doorlopen met witte strandjes en ongekend helder water, mooie spiegelingen en een prachtige fauna en flora. In Stokmarknes kunt u nog een bezoekje brengen aan het museum van de Hurtigruten. De oversteek per ferry van Melbu naar Fiskebøl is trouwens ook een belevenis. Daarna rijdt u naar het vissersdorpje Henningsvær. U heeft 2 overnachtingen in het Lofoten Arctic Hotel. Henningsvær is een pittoresk vissersplaatsje, gelegen aan de zee. In het 'centrum' vindt u de kunstgalerie van Karl Erik Harr. Excursies: ribboat safari, Kabelvåg met Lofoten Aquarium en openlucht museum. Lofotr, een nagebouwde Vikingnederzetting en museum. Nusfjord, een klein vissersplaatsje, hier heeft de tijd stilgestaan. Bezoek ook de Vikten glasblazerij.


Bodø, Thon Hotel Nordlys
Bodø, Thon Hotel Nordlys

Voordat u de overtocht van Moskenes naar Bodø maakt kunt u nog genieten van de eilanden Vestvågøy en Moskenesøy met de pittoreske en fotogenieke dorpjes Reine en Å. De ferry duur ca 3¼ uur. Bodø ligt op een schiereiland nog net boven de Poolcirkel. Breng een bezoek aan de oude handelspost Kjerringøy en de grootste maalstroom ter Wereld Saltstraumen, twee van de talloze bezienswaardigheden. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Nordlys.


Mosjøen, Fru Haugans Hotel
Mosjøen, Fru Haugans Hotel

Veel afwisseling vandaag. Zo passeert u de poolcirkel weer. Bij het Polarsirkelsenter kunt u even rondkijken en een certificaat kopen als bewijs dat u de poolcirkel bent gepasseerd. Ten noorden van Mo i Rana kunt u eventueel een bezoek brengen aan de Grønli Grotta en de Svartisen gletsjer. Uiteindelijk arriveert u in Mosjøen, een pittoresk plaatsje met de Sjøgata, een straat met de oudste houten huizen van Noorwegen. U verblijft 1 nacht in het Fru Haugans Hotel.


Trondheim, Scandic Nidelven
Trondheim, Scandic Nidelven

Een afscheid van Nordland en een kennismaking met Nord Trøndelag. Mogelijk maakt u in de buurt van Grong een stop om te kijken naar de zalmtrappen in de rivier en om een bezoekje te brengen aan Namsen Laksakvarium. Bij Snåsa komt u langs de Bølareinen, een wereldberoemde rotstekening. Eerst nog genieten van de rit langs de weidse Trondheimfjord en daarna Trondheim zelf. U heeft volop tijd om een kijkje te gaan nemen in de imposante Nidarosdom, een bezoekje te brengen aan één van de vele musea, een boottocht te maken over het Trondheimfjord, rond te dwalen door het oude centrum met zijn kleurige houten huizen of gewoon eens een keertje te gaan winkelen! U heeft 1 overnachting in het zeer centraal gelegen Scandic Nidelven Hotel.


LOM, FOSSHEIM TURISTHOTELL
LOM, FOSSHEIM TURISTHOTELL

Na een bezoek aan de interessante stad Trondheim gaat de reis verder over de Dovrefjell, een uitgestrekte hoogvlakte met prachtige vergezichten die tevens de natuurlijke barrière zijn tussen het centrale en zuidelijke gedeelte van Noorwegen. U kunt hier zelfs een muskusossafari maken! Daarna rijdt u door het mooie Gudbrandsdal, zo vaak beschreven in de boeken van Sigrid Undset en door velen het dal der dalen genoemd. Het Gudbrandsdal kent veel contrasten. Tussen de hoge bergen en brede en groene dalen ervaart u de veelzijdigheid van deze regio, de afwisselende natuur zorgt voor rust en ontspanning. U bent daarnaast onderweg via weg 15 naar Lom. U heeft 1 overnachting in het Fossheim Turisthotell.


Oslo, Thon Storo
Oslo, Thon Storo

Dat Noorwegen vol natuurlijke verassingen zit heeft u wellicht al gemerkt tijdens de reis. Één zo'n verrassing is ook de weg over de Valdresflya met fabuleuze vergezichten op Jotunheimen, het Noorse hooggebergte. Nóg zo'n verrassing is de liefelijke provincie Valdres met zijn ongerepte natuur. Heel anders is Hadeland Glassverk in Jevnaker. Dit is een glasfabriek met tal van attracties. Leuk voor een bezoek en een mooie souvenir. Tenslotte bereikt u Oslo. Oslo is een gezellige stad waar u heerlijk kunt winkelen in de Karl Johansgate of op een terrasje kunt zitten bij Akerbrygge. Maar ook musea, zoals het Munch museum en het Vikingschip museum, zijn zeer de moeite waard. En dat geldt ook voor het markante stadhuis, de Holmenkollen springschans met museum, het Frognerpark met beelden van Gustav Vigeland en voor nog veel meer. U heeft 1 overnachting in het rustieke en aan de noordkant van Oslo gelegen Thon Hotel Storo.


14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel
14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel

De ochtend kunt u nog vrij besteden om wat te winkelen of om de laatste highlights van Oslo te bewonderen voor u per Color Line om 14.00 uur naar Kiel vertrekt.


21e dag

Aankomst in Kiel om 10.00 uur.

21-daagse autorondreis Rån door het hoge noorden 

Vertrek: dagelijks

Bij deze reis maakt u allereerst kennismaking met Finland, het land van de duizenden meren en eeuwig zingende bossen. De Finse hoofdstad Helsinki is een smeltkroes van oost en west en daardoor een stad met tal van bezienswaardigheden. Wanneer u de poolcirkel in Finland oversteekt kunt u kennismaken met de enige 'echte' Kerstman. Bovendien bent u dan ook in het gebied van de middernachtzon. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van uw reis. Daarna kunt u volop kennismaken met al het moois dat Noorwegen te bieden heeft. Fjorden en bergen, gletsjers en hoogvlakten, verstilde meren en kronkelende rivierdalen, de bekende Vesterålen en Lofoten maar ook de steden als Tromsø en Trondheim. Het eindpunt van deze autorondreis door het hoge noorden is de Noorse hoofdstad Oslo waar ook genoeg te zien en te beleven is. Samengevat: een reis om nooit te vergeten! Uiteraard kan deze reis aangepast en/of verlengd worden.

Auto hotelrondreis Rån - Hoogtepunten: 

  • Hoofdsteden Helsinki en Oslo 
  • Adembenemend Fins merengebied
  • Fins Lapland
  • Noordkaap: het noordelijkste plekje van Europa 
  • Noorse steden als Tromsø & Trondheim 
  • Walvissafari: op zoek naar Walvissen en andere Wildlife 
  • Vesterålen & Lofoten 
  • Indrukwekkende vergezichten 

Wilt u langer in Helsinki blijven? Of wilt u een uitstapje maken naar Tallinn of St. Petersburg? Ook dat is mogelijk. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u! 

Prijslijst Auto hotelrondreis Rån: Finland, Noordkaap en Noorwegen (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Rån prijs pp 2020 in € 2 persoonskamer d/t Rån prijs pp 2020 in € 2 persoonskamer d/t incl Alta
1/5-31/5 Hotels incl. ontbijt 2075 2215
1/6-30/6 en 15/8-11/9 Hotels incl. ontbijt 2135 2275
1/7-14/8 Hotels incl. ontbijt 2255 2395
1/5-31/5 Hotels incl. halfpension, behalve in Andenes incl. ontbijt 2805 2945
1/6-30/6 en 15/8-11/9 Hotels incl. halfpension, behalve in Andenes incl. ontbijt 2865 3005
1/7-14/8 Hotels incl. halfpension, behalve in Andenes incl. ontbijt 2980 3120
de maaltijden aan boord van de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Rån prijs per persoon 2020 in €

De reissom is incl. het tarief van € 484 voor de ferry Oslo-Kiel. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

Bootreis per Finnlines van Travemunde-Helsinki incl. bed in 2 pers. binnenhut d/t

De genoemde hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

 Bootreis Oslo - Kiel incl. bed in een 2 pers. binnenhut douche/toilet***

 Ferryovertocht Rotsand-Uløybukt v.v. en Moskenes-Bodø

 En natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief:

! De overige binnenlandse ferry's

! Maaltijdpakket Finnlines Travemünde-Helsinki (brunch, diner en ontbijt) €56 pp

! Dinerbuffet Oslo - Kiel Colorline €37,70 pp

! Ontbijtbuffet Oslo - Kiel Colorline €17,10 pp

! Parkeerkosten