Autorondreis Finland Asin: Lapland en de Noordkaap

Route beschrijving (totale afstand 3323 km)


Helsinki, Scandic grand Marina
Helsinki, Scandic grand Marina

Aankomst om 07.30 uur U heeft een hele dag de tijd om Helsinki te gaan verkennen, de stad die bekend staat om haar bijzondere architectuur. De vismarkt bij de haven. Esplanadi, de brede winkelstraat met zijn talloze designwinkels. Kiasma, het museum voor moderne kunst. De rotskerk. De archipel voor de kust. Zomaar een greep uit de highlights van Helsinki. En wat dacht u van een boottrip naar het schilderachtige Tallinn, de hoofdstad van Estland of met het pontje naar het oude fort op Suomenlinna? U heeft 1 overnachting in het Scandic Grand Marina Hotel.


Turku, Scandic Plaza Turku
Turku, Scandic Plaza Turku

Vandaag begint autorondreis Finland langs de zuidkust en verder noordwaarts langs de Botnische Golf. Een mooie kennismaking met dit uitgestrekte land. En wellicht wilt u direct wat gaan bekijken. Dan zijn de badplaatsen Tamimisari en Ekenäs een goed idee. Ooit dé toeristische bestemming van de Russische en de Finse adel. En als u door het oude centrum dwaalt, waant u zich weer terug in die tijd. Leuk is ook een bezoekje aan Hanko op Kaap Hanko, de uiterste zuidpunt van Finland. De plaats is bekend om zijn stranden en Appelgrenintie, een lange straat met statige huizen uit het begin van de 20ste eeuw. Turku is de oudste stad van Finland. Dat bewijst de middeleeuwse kathedraal. De strategische ligging wordt onderstreept door het kasteel aan de monding van de rivier de Aura. Ook het gezellige centrum van Turku is de moeite waard. U verblijft 1 nacht in het Scandic Plaza.


Vaasa, Original Sokos Hotel Vaakuna
Vaasa, Original Sokos Hotel Vaakuna

Een afwisselende etappe langs de Finse westkust. Onderweg kunt u even naar de kust, naar Uusikaupunki (Nyborg) gaan. Een leuk havenstadje. Verderop is Rauma een havenstad met een oude stadskern met als blikvanger het Marela huis. Pori (Björneborg) werd in 1558 gesticht aan de monding van de Kokemäenjoki. De stad is bekend om zijn jaarlijkse jazzfestival. Bij Yteri kunt u de reis onderbreken om heerlijk te ontspannen op het zandstrand. Het aloude Kristiinankaupuni (Kristinestad) heeft nooit met stadsbranden te maken gehad en dat betekent dat het centrum met zijn aloude houten huizen bewaard is gebleven. Aardig om te weten: Kaskinen (Kaskö) is het kleinste stadje van Finland, tegelijkertijd is dit pittoreske plaatsje een bezoek waard. Vaasa is een dynamische plaats met een aantrekkelijk centrum. De stad heeft veel cultuur en historie te bieden. Liefhebbers kunnen een boottocht maken door het scherengebied van de Botnische Golf. U verblijft 1 nacht in het Original Sokos Hotel Vaakuna.


Oulu, Break Sokos Hotel Eden
Oulu, Break Sokos Hotel Eden

'Steeds verder naar het noorden' is het devies van deze reisdag. Leuk is Pietarsaari (Jakobstad), een pittoresk havenstadje, waar de tijd heeft stilgestaan. Het is een aanrader om vanuit Pietarsaari via de 'Weg van de zeven bruggen' naar Kokkola te rijden. Kokkola is een levendige kustplaats met enkele leuke bezienswaardigheden. Interessant is onderweg het houten kerkje van Himanka vanwege de zogeheten 'armenbus'. Misschien even ontspannen? Vlakbij Kalajoki kunt u lekker uitrusten op het strand en in de duinen van Kalajoki. Maar er staat nog meer op het programma. Bijvoorbeeld Raahe, een 'groene' plaats met een oude stadskern. Oulo is een flinke stad aan de monding van de Oulujoki. Er is hier genoeg te zien. Zoals Turkansaari, een openluchtmuseum waar u een goede indruk krijgt van het vroegere leven in deze regio. En het kunstmuseum van Oulu herbergt een mooie collectie moderne Finse kunst. Mooi is ook de plaatselijke domkerk, die is ontworpen door architect C.J. Engel. Kemi ligt aan van de Botnische Golf. Vanaf de bovenste verdieping van het stadhuis heeft u een prachtig uitzicht over het stadje en omgeving. Aardig is het oude gedeelte van Kemi met zijn houten huizen. Interessant is ook de waterkrachtcentrale en de zalmtrap in de monding van de Kemijoki. U verblijft 1 nacht in het Break Sokos Hotel Eden.


Levi, Hullu Poro
Levi, Hullu Poro

Verder gaat deze autorondreis Finland door een afwisselend landschap van bossen en meren. Finland wordt niet voor niets het 'Land van de duizenden meren' genoemd. Richting Rovaniemi wordt het ook heuvelachtig. Deze stad is in 1944 totaal vernietigd. Na de oorlog werd Rovaniemi herbouwd volgens de oorspronkelijke tekeningen van de bekende Finse architect Alvar Aalto. De belangrijkste bezienswaardigheid is het fraaie Arktikum, met exposities over de cultuur van de Samen en over de historie van Rovaniemi. Elke reis naar het hoge noorden heeft zo zijn hoogtepunt, maar het is zeker een mijlpaal als u de Poolcirkel passeert. Het is een mooie rit van Rovaniemi naar Levi met onderweg nog de mogelijkheid om even te stoppen in Kittilä. Apart is de houten kerk uit 1831 en het Einari Junttila Kunstmuseum. U verblijft 1 nacht in Hullu Poro Hotel (gekke rendierhotel).


Alta, Scandic Hotel Alta
Alta, Scandic Hotel Alta

Op naar Noorwegen. Maar eerst nog een stukje Finland. U rijdt langs de grensrivier met Zweden naar Muonio. Om een indruk te krijgen van Muonio en omgeving kunt u de niet al te hoge Olostunturi (509 meter) opwandelen om even de benen te strekken. U kunt ook met een kabelbaan naar de top. Enontekiö is de volgende plaats op de route. Daarna volgt een prachtige tocht over de weidse Finnmarkvidda naar Kautokeino in Noorwegen. Dit is de hoofdplaats van de Samen, wat ook duidelijk blijkt in het Kautokeino Museum. Beroemd is de zilversmid van deze plaats: Juhls' Silver Gallery, een leuke plaats voor een bijzonder souvenir. Uw verblijfplaats Alta ligt aan de Noorse fjordenkust. Dé bezienswaardigheid hier is Kulturminneomradet Hjemmeluft. Het gaat hier om 2500 rotstekeningen die 2500 tot 6200 jaar oud zijn. Het geheel staat op de Lijst van Werelderfgoed van UNESCO. U verblijft 1 nacht in het Scandic Hotel.


Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen
Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen

Het landschap verandert, nadat de Altafjord uit het zicht is verdwenen, geleidelijk. Het heuvelland wordt ruiger en de bebossing schaarser. Sommige gebieden zijn echte toendra's waar de rendieren in de zomermaanden voldoende mos kunnen vinden. Dit het woongebied van de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Een gedeelte van de Samen leeft van de rendierteelt, een ander gedeelte verdient de kost als riviervisser, terwijl langzamerhand ook het toerisme is ontdekt als een bron van inkomsten. Via de hoogvlakte Sennalandet gaat de reis verder naar Skaidi en vandaar naar de Porsangerfjord. Via Kåfjord gaat het verder richting Noordkaap. Door een tunnel van ca. 7 kilometer lengte arriveert u in Honningsvåg op het eiland Magerøy. Vanuit Honningsvåg gaat het richting Noordkaap over een weg door een ruig landschap zonder bomen of struiken. Tenslotte arriveert u op de Noordkaap het noordelijkste puntje van Europa. U verblijft 2 nachten in het Scandic Hotel Bryggen in Honningsvåg. Twee kansen om de Middernachtzon op de Noordkaap te zien!


Inari, Hotel Inari
Inari, Hotel Inari

Terug naar Finland, maar eerst nog een mooie tocht door Noord-Noorwegen. In Karasjok kunt u nogmaals kennis maken met leefgewoonten en de cultuur van de Samen ditmaal in het Samelandsenter. Terug in Finland wacht u ook weer veel moois, zoals bijvoorbeeld Inari. De plaats is prachtig gelegen aan het uitgestrekte Inarimeer, dat tot bijna aan de grens met Rusland reikt! Daarnaast telt het meer zo'n 3000 grote en kleine eilanden. 's Zomers kunt u mee met een boottocht op het meer. U verblijft 1 nacht in Hotel Inari.


Kuusamo, Holiday Club Kuusamo
Kuusamo, Holiday Club Kuusamo

De weg van Inari naar Ivalo wordt wel de mooiste van Finland genoemd. Maak even een wandelingetje naar de Berensteen, die ooit werd gebruikt voor offer ceremonies. In Ivalo herinnert het gouddelvers monument vlakbij de brug over de Ivalojokki aan de goudvondsten die in deze regio zijn gedaan. Bij Saariselkä kunt u genieten van een prachtig uitzicht over Lapland. Daarvoor moet u omhoog rijden naar de top van de Kaunispää . In de buurt van Saariselkä ligt ook het Urho Kekkonen National Park. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet voor de liefhebbers. is vooral bekend door Kultamuseo, vrij vertaald 'de goudplaats'. Er werd en wordt hier in de buurt in de rivieren goud gevonden. In Kultamuseo kunt u een kijkje nemen bij exposities over het delven van goud en als klap op de vuurpijl kunt u zelf ook goud zoeken! Vuotso is een verzamelplaats voor rendieren, in het Reindeervillage is ook een interessante expositie over de Samen te zien. Sodankylä vormt een leuke onderbreking van de reis. Het feit dat u in het land van de Samen bent, wordt hier nog eens onderstreept door een mooi standbeeld van een Same met zijn rendier. In Sodankylä staat ook de oudste kerk van de Samen in Lapland. We vervolgen de weg richting de Russchische grens naar Kuusamo. Kuusamo staat bekend om de natuurschoonheid en het is mogelijk om uw reis te verlengen met een overnachting in een beren ' hide' . 1 nacht verblijf in Holiday Club Kuusamon Tropiiki.


Kuopio, Scandic Hotel Kuopio
Kuopio, Scandic Hotel Kuopio

Een lange rit 'dwars' door Finland. De eeuwig zingende bossen, de talloze meren, de rust en de ruimte. Kortom, genieten van een mooi land. In de buurt van Puolanka, kunt u een bezoekje brengen aan Hepoköngäs, de hoogste waterval van Finland. Terug naar de bewoonde wereld: de stad Kajaani is bekend geworden door de schrijver Elias Lönnrot, de samensteller van de 'Kalevala', het grote epische verhaal over Finland. Iisalmi is een leuk plaatsje om even de benen te strekken. Ooit vond hier een grote veldslag tussen de Zweden en Russen plaats. Gedenktekens en een museum herinneren aan deze veldslag. In het centrum van Kuopio vindt u het Orthodox Kerkmuseum met een unieke verzameling iconen. Voor de vroege vogels: al vanaf zes uur 's morgens kunt u in Kuopio de gezellige markt op het marktplein bezoeken. U verblijft 1 nacht in het Scandic Hotel.


17.30 uur vertrek per Finnlines van Helsinki naar Travemünde
17.30 uur vertrek per Finnlines van Helsinki naar Travemünde

Terug naar Helsinki. De cirkel is bijna rond. Mogelijk dat u onderweg stopt in Jyväskyla. Deze stad is vooral bekend vanwege haar moderne architectuur. En dan valt wederom de naam van Alvar Aalto, de befaamde Finse architect. In Jyväskylä is zelfs een museum aan hem gewijd. Het is aantrekkelijk om een wandeling door het centrum van de stad te maken om wat van de door hem ontworpen gebouwen te gaan bekijken.En dan is Helsinki aan de beurt de stad die het perfecte evenwicht gevonden heeft tussen de prachtige natuur en het bruisende stadsleven! Wat tips: de belangrijkste winkelstraat van Helsinki is ongetwijfeld Esplanadi. En als u bent uitgewinkeld en uitgekeken, rust dan even uit bij Kappelli, een traditionele uitspanning aan het begin van deze winkelstraat. U bent dan ook vlak bij de haven en daar vindt u Vanha Kauphalli, een klassiek, overdekt winkelcentrum. U kunt ook wat rondkijken op de markt bij de haven, deze markt is bijzonder gezellig. Natuurlijk zijn er in de vele kramen tal van (locale) producten te koop. Een aanrader? Er wordt hier dagelijks verse vis aangevoerd en te koop aangeboden. Wilt u even weg uit de stad? Dat kan uiteraard ook! Ga dan naar Suomenlinna, een prachtig eiland dat per boot bereikbaar is. Hier vind u onder andere één van de grootste maritieme forten ter wereld. Maar ook leuke restaurantjes, cafés en gezellige picknickplekken. Hier kunt u heerlijk wandelen en in de zomer ook zwemmen. Om 17.30 uur vertrek per Finnlines van Helsinki naar Travemünde


14e dag

aankomst om 20.30 uur

14 daagse reis

vertrek: dagelijks

Deze autorondreis Finland is een kennismaking met Finland, een land vol rust en ruimte. Een land met meer dan honderdduizend meren en uitgestrekte bossen. Een land dat grenst aan Rusland. Een land waar wildernis nog echte wildernis is. In de bossen van Finland leven nog wolven, lynxen en bruine beren, op de hoogvlaktes komt u de rendieren in grote getale tegen.Een bijzonder land ook. Boven de poolcirkel schijnt 's zomers de middernachtzon, de zon gaat dan niet onder. Bovendien kunt u in het noorden ook kennismaken met de cultuur van de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Noord-Europa. Lapland kent geen grenzen, dus ook in Noord-Noorwegen ervaart u de cultuur van deze bevolkingsgroep. Een schitterende reis die begint met een tocht langs de Finse westkust en de Botnische Golf. Daarna ‘proeft' u tijdens deze autorondreis Finland wat van Noors Lapland en vervolgens de Noorse fjordenkust bij Alta en bezoekt u de Noordkaap! De terugreis door Finland zal zeker zo verrassend zijn als de heenreis. U rijdt door de uitgestrekte toendra van Fins Lapland en het prachtige Finse meren gebied waar u wordt omgeven door de natuur en de stilte en de heuvels!   Bij deze autorondreis Finland kunt u bovendien nóg een keer genieten van Helsinki, de hoofdstad van Finland, met haar mengeling van cultuur, historie en design. U kunt deze reis verlengen met een bezoek aan de Estse stad Tallinn.

Autorondreis Finland Asin hoogtepunten:

Helsinki
Botnische Golf
Lapland
Alta
Noordkaap
Kerstman
Fins merengebied

Met wat geluk ervaart u tijdens deze grote ontdekkingsreis de Middernachtzon op de Noordkaap!

 

Prijslijst Autorondreis Finland Asin: Lapland en de Noordkaap (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Asin prijs per persoon 2019 in € 2 persoonskamer d/t
1/7-14/8 incl. ontbijt 1660
1/6-30/6 en 15/8-15/9 incl. ontbijt 1455
1/5-31/5 1345
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken .
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking .

inclusief:

bootreis per Finnlines van Travemunde-Helsinki incl. bed in 2 pers. binnenhut of in 4 persoonsbinnenhut d/t

de genoemde hotels incl. ontbijt

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

en natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief (wel bij te boeken):

! Maaltijdpakket Finnlines Travemünde-Helsinki (brunch, superiordiner en ontbijt) €56 pp

! Maaltijdpakket Finnlines Helsinki-Travemünde (brunch, diner en superior diner) €68 pp