Autorondreis Zweden Vanir: mooi Zuid-Zweden

Route beschrijving (Totale afstand ca 3490 km)


Holte, Comwell Holte Hotel
Holte, Comwell Holte Hotel

Het is circa 750 kilometer rijden naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. U kunt via Jutland rijden of met de ferry Puttgarden - Rødbyhavn naar Kopenhagen en Holte op het eiland Sjælland komen. Een tip voor onderweg: Møns Klint, prachtige krijtrotsen die steil uit zee oprijzen. Het kost u een paar uurtjes, maar dit is zeer de moeite waard. 2 overnachtingen in het Comwell Holte Hotel dat op een klein half uur rijden van Kopenhagen gelegen is. Kopenhagen heeft een bijzonder gezellig centrum met tal van bezienswaardigheden. Van de Kleine Zeemeermin tot Tivoli. Van Amaliënborg tot Nyhavn en nog veel meer. En natuurlijk maakt u een wandeling door Strøget, een mooie winkelstraat. Met een boottocht ziet u Kopenhagen van een andere kant. Mogelijk kunt u nog een bezoek brengen aan Helsingør met slot Kronborg en Humlebæck met het befaamde Louisiana Museum, Beide plaatsen liggen aan de Sont, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden


Linköping, Quality Hotel Ekoxen
Linköping, Quality Hotel Ekoxen

Een mooi vervolg van deze autorondreis Zweden en Denemarken, per (tol-) brug over de Sont naar Zweden. Daarna volgt een rit door de provincie Småland en langs het langgerekte Vättermeer. Vlakbij bij Värnamo ligt Storre Mosse, een groot heidegebied met een rijke vogelstand. Bij Hestra heeft u de tijd om de Isaberg te 'beklimmen'. De beloning is een weids uitzicht! Natuurlijk kunt u even stoppen in Jönköping, een stad met een gezellig centrum en een mooie ligging aan de zuidoever van het Vättern. Apart is hier het Tändsticksmuseum dat alles over lucifers vertelt! Halverwege het Vättern vinden we Gränna dat vooral bekend is door zijn pola grisar oftewel zuurstokken. Geniet ook even van het uitzicht op het eilandje Visingsö. Een prachtig uitzicht is er verderop ook vanaf de Omberg, terwijl vogelliefhebbers kunnen genieten van Tåkern, een vogelreservaat. Bij Motala komt het Götakanaal uit in het Vättermeer. Dit kanaal loopt dwars door Zweden van Stockholm naar Göteborg. In uw verblijfplaats Linköping kunt een bezoekje brengen aan Gamla (Oude) Linköping. Even ten noorden van Linköping vindt u de Karl Johans Slussar, een complex van 7 sluizen in het eerder genoemde Götakanaal. U verblijft 2 nachten in het Quality Hotel Ekoxen.


Stockholm, Scandic Hotel Hasselbacken
Stockholm, Scandic Hotel Hasselbacken

Direct doorrijden naar Stockholm? Natuurlijk kan dat. Maar het is bijzonder leuk om even aan te wippen in het plaatsje Trosa. Een soort 'Giethoorn van het noorden'. Water, bruggetjes, paden en oude huisjes en geveltjes. Echt een plaatje van een stadje! Dat geldt verderop richting Stockholm trouwens ook voor Mariefred. Daar staat Slot Gripsholm, een prachtig ingericht kasteel dat dateert uit de 12 de eeuw. Inmiddels ook één van de belangrijkste musea van Zweden. De Zweedse hoofdstad Stockholm heeft heel veel te bieden. Teveel om op te noemen. De stad is gebouwd op diverse eilanden, dus een rondvaart is een aanrader. De toppers van Stockholm? Het Wasa Museum met een prachtig gerestaureerd oorlogsschip uit 1628. Of het befaamde stadhuis. Of Skansen met zijn openluchtmuseum en pretpark. Geschiedenis is er volop te vinden in Gamla Stam, 'de oude stad'. Daarnaast zijn er talloze musea. Verder kunt u volop winkelen in Stockholm of eens lekker genieten van één van de vele terrassen. U komt vast tijd te kort! U verblijft 2 nachten in het Hasselbacken Hotel.


Tällberg, Tällbergsgårdens Hotell
Tällberg, Tällbergsgårdens Hotell

In Uppsala, de aloude Zweedse universiteitsstad, is genoeg te zien. In de domkerk liggen Koning Gustav Waasa en vele andere bekende Zweden begraven. Mooi is het kasteel met een fraai uitzicht over Uppsala. Interessant is een bezoek aan het universiteitsmuseum met zijn anatomisch theater en de tuinen van Linneaus, de geleerde die ook in Nederland bekendheid genoot. Daarna is Gävle een leuke plaats, met name Gamla Gefle, een wijk uit de 17de en 18de eeuw met veel houten huizen. Hier hebben zich meerdere kunstenaars gevestigd. Rondvaarten in de baai bij Gävle zijn ook mogelijk. Dan het 'binnenland' in naar Falun, een oud mijnstadje dat bekend is door zijn kopermijnen. Ook Borlänge is van oudsher een industriestad, al in de vijfde eeuw was er sprake van ijzerindustrie. De Gammalgård, een mooi openluchtmuseum geeft een goede indruk van leven en werken in voorbije tijden. Uw overnachtingsplaats Tällberg is een pittoresk plaatsje met een prachtige ligging aan en uitzicht op het Siljanmeer. Maak een rit rond het mooie Siljanmeer met tal van bezienswaardigheden. Met name het plaatsje Mora heeft veel te bieden. Avontuurlijk is het berenpark in Orsa. En een must is de fabriek in Nusnas waar de houten Dalarnapaardjes worden gemaakt. U verblijft 2 nachten in het Tällbergsgården Hotel.


Sunne, Ulvsby herrgård/Länsmansgården
Sunne, Ulvsby herrgård/Länsmansgården

Misschien wilt u nog even rondkijken in Mora. Heel leuk is het Vasaloppsmuseet waar u een idee krijgt wat deze gebeurtenis voor de Zweden betekent. Veel oude huizen en bouwwerken uit Dalarna zijn te zien in Zorn Gammelgård, het plaatselijke open-luchtmuseum. U kunt ook even stoppen in het plaatsje Malung dat bekend staat om zijn leerbewerking. Hier kan men producten zoals jassen en tassen van rendier- en elandleer kopen. We verlaten Dalarna en komen in het rustieke Värmland met zijn afwisselende natuur. Ook Torsby is een leuk plaatsje om even de benen te strekken. Wilt u vervolgens een goede indruk krijgen van het landschap van Värmland, dan is een uitsapje naar de Tossbergsklätten een aanrader. U rijdt via een bergweg omhoog en vandaar heeft u een prachtig uitzicht over het langgerekte Frykenmeer. Uw verblijfplaats Sunne is bekend geworden door de schrijfster Selma Lagerlöf die in deze streek woonde en werkte. Haar landhuis in Mårbacka kan worden bezichtigd. Interessant is ook Rottneros, een landgoed met een arboretum en een tuin vol kunstwerken. En als u nog tijd over heeft is het heel leuk om een tocht te maken door het dal van de Klarälv met plaatsjes als Ekshäräd, Sysslebäck en Branäs. Hier kunt u zelf een vlot maken voor een tochtje op de Klarälv. U verblijft 2 nachten in Ulvsby Herrgård, het vroegere Länsmanngården.


Göteborg, Clarion Collection Hotel Odin
Göteborg, Clarion Collection Hotel Odin

Vandaag gaat de route van deze autorondreis Zweden en Denemarken naar de Zweedse havenstad Göteborg, onderweg valt er veel te genieten. Bijvoorbeeld in Karlstad, een levendige plaats met een schitterende ligging aan het weidse Vänermeer. Åmål is een leuke plaats met een leuk historisch centrum. Vanaf de Kungsberg heeft u een mooi uitzicht over het Vänermeer. Een must is het plaatsje Håverud, met de bekendste bezienswaardigheid van Dalsland, namelijk het aquaduct. U kunt nog veel vaker stoppen onderweg. Bijvoorbeeld in Vänersborg, een plaatsje dat bijzonder fraai is gelegen aan de zuidpunt van het Vänermeer. Bij Trollhättan kunt u een kijkje nemen bij de sluizen in het Götakanaal, de vaarweg tussen Stockholm en Göteborg. Even wat historie: Kungälv is een oud grensstadje waar in het verleden de Zweden, Noren en Denen slag hebben geleverd. De vesting Bohus is een fraai bewijs van dit oorlogsverleden. De dynamische havenstad Göteborg heeft veel te bieden. Maak een rondvaart door de grachten. Of ga gezellig even winkelen, bijvoorbeeld in het overdekte winkelcentrum Nordstan. Het Scheepvaartmuseum is voor de liefhebber interessant en dat geldt ook voor Antikhallerna, de grootste antiekmarkt van Scandinavië. 2 nachten verbljf in het Odin Hotel.


Middelfart, Comwell Kongebrogaarden Hotel
Middelfart, Comwell Kongebrogaarden Hotel

De route van vandaag gaat langs de kust naar het zuiden van Zweden, u komt langs Varberg. Dit was al vroeg in de 19de eeuw een populaire badplaats. Via de 16 km lange (tol-)brug over de Sont kunt u doorrijden naar Kopenhagen. Vervolgens rijdt u over de 18 km lange (tol-)brug over de Grote Belt naar het rustieke eiland Funen. Breng een bezoekje aan Odense, de stad van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het is hier heel gezellig en er zijn leuke winkels. Er zijn ook tal van bezienswaardigheden. U verblijft 2 nachten in het Comwell Kongebrogaarden Hotel in het iets verder gelegen Middelfart.


15e dag

Middelfart-Nederland, ca 750 km - ca 8 rijuren

U gaat over de brug over de Kleine Belt naar Jutland en vervolgens gaat de route door Denemarken naar Duitsland. Via Hamburg en Bremen verder naar uw bestemming in Nederland.

15 daagse reis

vertrek: dagelijks

Geniet tijdens deze rondreis Zweden van de rust en de ruimte om u heen en bewonder de eeuwig zingende oerbossen, duizenden meren, heuvellandschap en weidse vlaktes. Geniet van het bijzondere sluizen complex in het Götakanaal bij Berg, het kunstenaars stadje Tällberg en de fabriek in Nusnäs waar de beroemde Dalarna paardjes gemaakt worden. Naast alle rust en stilte ervaart u ook de dynamiek van de prachtige stad Stockholm, u vindt hier leuke en trendy boetiekjes waar u naar hartelust kunt winkelen, u kunt de Millennium wandeling gaan maken waarbij u op verschillende locaties komt die u zult herkennen uit de spannende Millennium Trilogie. Tijdens deze rondreis door het mooie en afwisselende landschap zult u Zweden in haar puurste vorm ervaren! U komt door prachtige natuurgebieden waar u mooie wandeltochten en bijzondere excursies kunt maken. Als afsluiting komt u langs Kopenhagen en in de geboorteplaats van Christian Andersen; Odense op het eiland Funen. Kortom, als u thuis komt van deze autorondreis Zweden heeft een schat aan herinneringen en ook heel veel te vertellen!

Autorondreis Zweden Vanir hoogtepunten:

Småland
​Glasriket
sluizencomplex bij Berg
Götakanaal
Tällberg kunstenaarsstadje
Siljanmeer
Stockholm
Dalarna
Göteborg
Kopenhagen
Odense

Natuurlijk kunt u ook deze autorondreis Zweden aanpassen of verlengen zoals u dat wenst. We berekenen graag de aangepaste prijs voor u.

 

Prijslijst Autorondreis Zweden Vanir: mooi Zuid-Zweden (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Vanir prijs per persoon 2019 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 1150
hotels incl. halpension 1760
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

inclusief:

de hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

en natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

exclusief:

de ferry's en tol voor de bruggen

Let op; het Clarion Collection Hotel Odin biedt altijd een lichte avondmaaltijd.