Autotour Thor: Tromsø, Lofoten, Vesterålen, kustweg 17

Route beschrijving (totale afstand 4041 km)


Oslo, Thon Storo
Oslo, Thon Storo

Aankomst in Oslo om 10.00 uur. Oslo is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden en een mooie ligging aan de Oslofjord. In het centrum vinden we de Karl Johansgate, een mooie winkelstraat. Verder het befaamde stadhuis, het Koninklijk Paleis, het Munch museum en het eiland Bygdøy. Uiteraard valt er nog veel meer te zien en te beleven in de Noorse hoofdstad. Het is ook leuk om op de terrassen van Aker Brygge na te genieten van alle indrukken die u heeft opgedaan. U verblijft één nacht in het Thon Hotel Storo.  


Dombås, Furuhaugli Turisthytte bungalow
Dombås, Furuhaugli Turisthytte bungalow

Onderweg naar Dombås kunt u een kijkje nemen in de Hadeland Glassverk, een glasfabriek in Jevnaker. Interessant om eens naar binnen te gaan en er is ook allerlei fraai glaswerk te koop! Daarna volgt een mooie en afwisselende rit richting Fagernes door een langgerekt rivierdal dat wordt omzoomd door beboste berghellingen. Fagernes is trouwens ook een leuke plaats om even te stoppen. Daarna volgt een prachtige etappe via de weg over de Valdresflya, een hoogvlakte met prachtig uitzicht op Jotunheimen, het Noorse hooggebergte. Wij raden u aan enkele keren te stoppen bij de diverse uitkijkpunten om volop te kunnen genieten van de Noorse bergwereld aan de ene kant en de hoogvlakte aan de andere kant. Verderop is het leuk om naar de Ridderspranget te wandelen. Ooit ontkwam een ridder te paard hier met zijn geschaakte vriendin aan zijn achtervolgers. Na het Gudbrandsdal, het dal met een rijke culturele erfenis, volgt een kennismaking met de Dovrefjell. Een uitgestrekte hoogvlakte met prachtige vergezichten die de natuurlijke barrière vormt tussen het zuidelijke en centrale deel van Noorwegen, en niet te vergeten, ook de habitat van de muskusos. U verblijft voor 2 nachten in het Furuhaugli Motel / Furuhaugli Turisthytter AS. Bezoek zeker het uitzichtspunt Snøhetta en geniet van het uitzicht.


Oppdal, Muskusos safari
Oppdal, Muskusos safari

Elke dag van 20 mei tot 20 september organiseert Furuhaugeli begeleide muskusos safaris op de Dovrefjell. De safari begint met een briefing over de muskusos alvorens er naar het startpunt wordt gereden. U wandelt door de prachtige natuur en heeft kans op diverse dieren in het wild. Als de muskusos gevonden is krijgt u de tijd om de koning van de Dovrefjell te fotograferen. De safari duurt 4-6 uur en start om 09.00 uur 's ochtends.


Steinkjer, Quality Grand Hotel
Steinkjer, Quality Grand Hotel

U start de reis over een stukje Dovrefjell richting de Kroningsstad Trondheim. Bezoek hier o.a. de Nidarosdom, het Ringvemuseum en Rockheim voordat u aankomt in Steinkjer. 1 overnachting in het Quality Grand Hotel.


Mosjøen, Fru Haugans Hotel
Mosjøen, Fru Haugans Hotel

De provincie Nord Trøndelag staat bekend om haar geschiedenis en erfgoed en rijke zalmrivieren. In de buurt van Snåsa kunt u op meerdere plaatsen rotstekeningen, waaronder de bekende Bølarein, bewonderen die duizenden jaren oud zijn. De E6 is dé verbindingsweg met het hoge noorden en slingert zich door het Namdalen naar Mosjøen. U verblijft voor één nacht in het Fru Haugens Hotel.


Bodø, Thon Hotel Nordlys
Bodø, Thon Hotel Nordlys

Naar Bodø heeft u de keuze uit twee routes. De korte route is de E6, in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, een bochtige en soms drukke tweebaansweg door de binnenlanden van Noorwegen, dit is 315 km en ca. 4,5 rijuren. Het alternatief, als u wat tijd heeft, is rijksweg 17 langs de kust. De kustweg of kystriksveien zoals de Noren hem noemen is één van de mooiste toeristenwegen van Noorwegen. In het laatste geval heeft u 2 ferry overtochten te weten Kilboghamn-Jektvik en Agskardet-Forøy, maar dit zijn natuurlijk ook de rustpuntjes in deze dagtocht. U heeft één overnachting in het Thon Hotel Nordlys. Bodø heeft een gezellig centrum. Voor de liefhebbers is het Luchtvaartmuseum een interessante attractie.


Narvik, Thon hotel Narvik
Narvik, Thon hotel Narvik

Het kustgebied van Noorwegen is vol afwisseling. En het is daarbij leuk dat de autotour af en toe onderbroken wordt door de oversteek met een ferry. In dit geval is dat van Bognes naar Skarberget, even lekker uitwaaien op het water en genieten van de vergezichten! Daarna komt u in Narvik, een plaats die zwaar is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Krigsminne Museet geeft daar een indrukwekkend beeld van. U kunt met de kabelbaan 655 meter omhoog en daar bij het bergrestaurant onder het genot van een kop koffie genieten van het overweldigende uitzicht op Narvik en omgeving, uiteraard kunt u hier ook wachten tot de Middernachtzon niet meer ondergaat. U heeft 1 overnachting in het Thon Narvik Hotel.


Tromsø, Clarion Hotel The Edge
Tromsø, Clarion Hotel The Edge

Een korte dag afstand vandaag en dat betekent dat u voldoende tijd zult hebben om onderweg vaak te stoppen om foto's te maken of gewoon om te genieten van de prachtige uitzichten op de bergen, meren en de fjorden voordat u over de karakteristieke brug de universiteitsstad Tromsø binnenrijdt. Het 'Parijs van het Noorden' heeft een rijk cultureel leven maar ook een leuke winkelstraat, gezellige terrassen, restaurants met een Arctische keuken en een boeiend uitgaansleven. Hierbij opgeteld de musea, de IJszee kathedraal en de tocht met kabelbaan (of te voet) de 420 meter hoge rots op met uitzicht over Tromsø en omgeving. Op uw 'vrije' dag kunt u ook een uitstapje maken naar de Lyngenalpen, de stijl uit zee oprijzende bergrug met scherpe pieken en gletsjers die soms tot aan zee reiken. U heeft 2 overnachtingen in het centraal in de stad gelegen Hotel The Edge.


Andenes, Andrikken Hotel
Andenes, Andrikken Hotel

De route van vandaag gaat over Sommarøy met z'n kleine witte zandstrandjes en de ferry Brensholmen-Botnhamn naar het eiland Senja - ook wel 'Noorwegen in het klein' genoemd om vervolgens met de ferry Gryllefjord-Andenes (de zgn. walvisroute) naar Vesterålen te gaan. U arriveert in Andenes op de uiterste noordpunt van Andøya. U verblijft 2 nachten in het Andrikken Hotel. Excursies: de vuurtoren van Andenes. Polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis. Interessant is Hisnakull met diverse exposities. Het Whale Center met exposities over de walvis. Een walvissafari met boot of rib-boot is een unieke belevenis, men durft voor 95 % te garanderen dat u walvissen krijgt te zien. Per rib-boot naar Bleiksøya, een eiland met één van de bekendste vogel-kliffen van Noorwegen, hier huizen duizenden papegaaiduikers en Jan van Genten.


Walvissafari Andenes
Walvissafari Andenes

Op de 12e dag is maakt u een walvissafari met Whalesafari Andenes. Voorafgaand aan de walvissafari bezoekt u het museum.


Henningsvær, Lofoten Arctic Hotel
Henningsvær, Lofoten Arctic Hotel

Noorwegen is qua landschap mooi en afwisselend, maar op Lofoten is dat alles in de overtreffende trap terug te vinden. De ijstijden hebben ervoor gezorgd dat kleine gletsjeruitlopers steile dalen en wonderlijke bergformaties met spitse toppen uitgesleten hebben. Het is misschien wel de meest fotogenieke bestemming van deze autotour! Over kronkelige weggetjes, hoge en voor de Vesterålen en Lofoten karakteristieke hoge bruggen en met de ferry van Melbu naar Fiskebøl komt u aan in Henningsvær. U heeft 1 overnachting in het Lofoten Arctic Hotel.


Ferry Moskenes - Bodø
Ferry Moskenes - Bodø

Nog even genieten van al het moois op Lofoten. Onderweg is er buiten al het natuurschoon ook op meerdere plaatsen kunst te zien, in galerieën maar ook gewoon langs de weg. Misschien heeft u nog tijd om de plaatsjes Reine en Å te bezoeken voordat u per ferry van Moskenes naar Bodø vaart. Vanaf deze ferry heeft u de gelegenheid om te genieten van de zilte zeelucht en het boeiende uitzicht op zowel de Lofotenmuur als op het vasteland.


Saltstraumen, Saltstraumen Hotel
Saltstraumen, Saltstraumen Hotel

Kustweg nummer 17 is een prachtige route die zorgt voor een uitgebreide kennismaking met het Noorse kustlandschap. Vandaag komt u langs Saltstraumen, een getijdenstroom die zorgt voor indrukwekkende stroomversnellingen en draaikolken in het water. U verblijft één nacht in het Saltstraumen Hotel.


Nesna, Havblikk Camping
Nesna, Havblikk Camping

De dag van de ferry's' zo kun je de reis van vandaag wel noemen. Rijden langs de kust van Noorwegen betekent immers dat er regelmatig een fjord wordt overgestoken. Ditmaal zijn er twee overtochten op weg naar Nesna. Namelijk de ferry's Forøy-Ågskardet en Jektvika-Kilboghamn. U heeft 1 overnachting op Havblikk Camping AS in een kamer incl ontbijt.


Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund
Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund

Dat de kustlijn van Noorwegen enorm uitgestrekt is, wist u al. Maar er blijft nog genoeg te zien. Zoals de markante bergtoppen 'Syv Søstre' (de Zeven Zusters) en het mooie eiland Vega. En natuurlijk 'ontkomt' u ook vandaag niet aan de ferry's. U vaart allereerst van Nesna naar Levang, vervolgens van Tjøtta naar Forvik en als laatste van Andalsvåg naar Horn. Daarna arriveert u in Brønnøysund. Als u nog tijd heeft, kunt u een uitstapje maken naar Torghattan, de karakteristieke berg, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft en tegelijkertijd kunt genieten van de middernachtzon. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Brønnøysund.


Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel
Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel

Een afscheid van weg nummer 17 en de laatste ferry op dit traject van Vennesund naar Holm. Daarna volgt een mooie rit door het afwisselende landschap van Nord Trøndelag naar Steinkjer, een plaatsje aan de Beistadjord, een uitloper van de langgerekte Trondheimfjord. Vanuit Steinkjer gaat u naar het schiereiland Inderøy. Over Inderøy loopt de 'gouden weg'. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan ambachtslieden in hun werkplaatsen en boerderijproducten kopen op de verschillende boerderijen langs de weg. Door de vele meren in de buurt heeft u veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen of zeilen. U heeft 1 overnachting in het Jegtvolden Fjordhotel.


Kristiansund, Thon Hotel Kristiansund
Kristiansund, Thon Hotel Kristiansund

Een mooie etappe naar die voor een deel langs de weidse Trondheimfjord voert. De prachtige vergezichten, de fjorden en de bergen zullen indruk maken. U ontkomt niet aan een ferry-oversteek, dit keer van Halsa naar Kanestraum en een bezoekje aan het gezellige Kristiansund. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Kristiansund.


Sandane, Gloppen Hotel
Sandane, Gloppen Hotel

Heel apart is de Atlantershavsvegen, een weg van 8 km gaat van eiland naar eiland over in totaal zeven bruggen, de hoogste brug maakt een scherpe bocht en biedt een artistiek perspectief op de bruggenbouw. Misschien heeft u het geluk van hier een walvis of zeehonden en robben te zien zwemmen in de Atlantische Oceaan. Maak een wandeling door de rozenstad Molde om daarna per ferry over te steken van Sølsneset naar Åfarnes. Vervolgens is Åndalsnes een prima plaats voor een stop voordat u aan de bekende Trollstigen gaat beginnen. Als u boven bent, moet u beslist even de tijd nemen om te genieten van het uitzicht. Na de ferry Linge-Eidsdal daalt u via de Adelaarsweg (wederom met een prachtig uitzichtpunt) af naar Geiranger. Heeft u tijd voor een rondvaart op het fjord of verderop voor een rit naar de top van de Dalsnibba? Heel apart is de rit over de Gamle Strynveien door een woest en imposant stukje Noorwegen. En uiteindelijk is daar na al dat natuurgeweld uw verblijfplaats Sandane aan de Nordfjord. U verblijft 2 nachten in het Gloppen Hotel. Excursies: Briksdal- en Kjendalsbre, het zomerskigebied bij Stryn, het eiland Bremanger en de Westkaap.


Bergen, Thon hotel Rosenkrantz
Bergen, Thon hotel Rosenkrantz

Na de Nordfjord is vandaag de weidse Sognefjord aan de beurt. Deze fjord is meer dan 200 kilometer lang! Maar eerst kunt u nog genieten van de pracht van de Gaularfjell, met prachtig uitzichtpunt, voor u bij Dragsvik per ferry oversteekt naar Hella. Breng in Bergen een bezoekje aan Bryggen met de oude koopmanshuizen of maak een tocht met de Fløibaan met prachtig uitzicht vanaf de top. Het centrum van Bergen met zijn winkelstraten en terrassen is ook niet te versmaden. U heeft één overnachting in het Thon Hotel Rosenkrantz.


13.30 uur vertrek per Fjord Line van Bergen naar Hirtshals
13.30 uur vertrek per Fjord Line van Bergen naar Hirtshals

Gelukkig heeft u nog een ochtend de tijd om nog wat in de Hanzestad Bergen rond te kijken voordat u deze autotour beëindigd met de overtocht per nachtboot van de Fjord Line met vertrek om 13.30 uur. U vaart nog een leuk stukje langs de Noorse kust naar Stavanger voordat de oversteek naar Denemarken volgt.


23e dag

Aankomst in Hirtshals om 08.00 uur.

23-daagse autotour Thor: Tromsø, Lofoten, Vesterålen, kustweg 17

Vertrek: dagelijks

Een prachtige autotour waarbij u een fiks gedeelte van het mooie en uitdagende Noorwegen gaat 'ontdekken'. Zoals Oslo, de Dovrefjell en Trondheim met zijn Nidarosdom. Maar ook het Land van de Middernachtzon boven de poolcirkel en Tromsø, het Parijs van Het Noorden. Verder Senja, een eiland dat wel 'Noorwegen in het klein' wordt genoemd. En niet te vergeten Lofoten en Vesterålen, de eilandengroep voor de Noorse kust met zijn spitse bergtoppen en pittoreske vissersplaatsjes. Ook de route langs de Noorse kust met zijn talloze ferryverbindingen is een belevenis. En tenslotte is daar de Hanzestad Bergen, een stad met tal van bezienswaardigheden. Kortom, een reis om nooit te vergeten! De overnachtingen vinden plaats in goede hotels met uitstekende verzorging, alle kamers zijn voorzien van een bad of douche en toilet. U kunt kiezen of u de autotour op basis van logies/ontbijt of halfpension wilt maken.

Autotour Thor - Hoogtepunten

 • Oslo
 • Dovrefjell
 • Poolcirkel
 • Tromsø
 • Muskusossen
 • Walvissafari
 • Vesterålen
 • Lofoten
 • Kustweg 17
 • Atlanterhavsvei
 • Trollstigen
 • Geiranger
 • Briksdalsbre
 • Sognefjord
 • Hardangerfjord
 • Bergen

De reis kan op elk willekeurig punt worden verlengd of aangepast. De kosten hiervoor berekenen we graag voor u.

Prijslijst Autotour Thor: Tromsø, Lofoten, Vesterålen, kustweg 17 (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Thor prijs per persoon 2020 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 2285
hotels incl. halfpension, behalve in Dombås, Tromsø, Andenes, Saltstraumen en Nesna incl. ontbijt 2775
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Thor prijs per persoon 2020 in €

De reissom is incl. het tarief van € 484 voor de ferry Kiel-Oslo en € 356 voor de ferry van Bergen naar Hirtshals. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

✓ Bootreis Kiel - Oslo, incl. bed in 2 pers. binnenhut d/t, type I2***

 De genoemde hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

✓ De ferry overtocht Moskenes-Bodø in de periode 24/6-18/8, buiten deze periode gaat u met de ferry van Svolvær naar Skutvik

Bootreis Bergen - Hirtshals, incl. bed in 2 pers. binnenhut d/t, type I2***

✓ En natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief:

! De binnenlandse ferry’s

! Dinerbuffet Kiel - Oslo Colorline €37,10 pp

! Ontbijtbuffet Kiel - Oslo Colorline €17,10 pp

! Dinerbuffet Bergen - Hirtshals Fjordline €44,- pp

! Ontbijtbuffet Bergen - Hirtshals Fjordline €18,- pp

! Parkeerkosten