Autotour Thor: Tromsø, Lofoten, Vesterålen, kustweg 17

Route beschrijving (totale afstand 4041 km)


OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC
OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC

Aankomst in Oslo om 10.00 uur. 1 nacht verblijf in het Holmenkollen Park Hotel. De Noorse hoofdstad Oslo met o.a. Aker Brygge, de Karl Johansgate, Holmenkollen en het Frogner park met beelden van Gustav Vigeland. Ook is er een ruime keuze aan musea.


RØROS, RØROS HOTEL
RØROS, RØROS HOTEL

De route gaat door het mooie Hedmark waar u onderweg uitzicht heeft op de bergen van de Rondane. Maak een stop in Hamar met het bekende Vikingskipet of breng een bezoek aan het Norsk Skogmuseum in Elverum voordat u in Ræros aankomt. U verblijft 1 nacht in het Røros Hotel. Het mijnstadje Røros staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is leuk om hier 's avond door te wandelen.


Steinkjer, Tingvold Park Hotel
Steinkjer, Tingvold Park Hotel

De provincie Hedmark is voor het grootste deel in het laagland gelegen. Vandaag rijdt u een leuk traject door het rustieke Stugudal, met veel rendieren, en langs het Selbusjøen naar Steinkjer aan het Beitstadfjord. 1 overnachting in het Tingvold Park Hotel.


MO I RANA, MEYERGARDEN HOTEL
MO I RANA, MEYERGARDEN HOTEL

In de buurt van Snåsa kunt u op meerdere plaatsen rotstekeningen, waaronder de bekende Bølarein, bewonderen die duizenden jaren oud zijn. De E6 is dé verbindingsweg met het hoge noorden en slingert zich door het Namdalen en langs het mooie Majavatn noordwaarts. Uiteindelijk komt u aan in Mo I Rana, een plaatsje met in de buurt de Grønligrotta en de Svartisengletsjer. U verblijft 1 nacht in het Meyergarden Hotel.


Narvik, Thon hotel Narvik
Narvik, Thon hotel Narvik

Het is toch een bijzonder moment als u de poolcirkel passeert. Want dan bent u écht in het Land van de Middernachtzon. Uiteraard kunt u hier een certificaat kopen als bewijs dat u ook daadwerkelijk de poolcirkel hebt gepasseerd. Het kustgebied van Noorwegen is vol afwisseling. En het is daarbij leuk dat de autotour af en toe onderbroken wordt door de oversteek met een ferry. In dit geval is dat van Bognes naar Skarberget, even lekker uitwaaien op het water en genieten van de vergezichten! Daarna komt u in Narvik, een plaats die zwaar is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Krigsminne Museet geeft daar een indrukwekkend beeld van. U kunt met de kabelbaan 655 meter omhoog en daar bij het bergrestaurant onder het genot van een kop koffie genieten van het overweldigende uitzicht op Narvik en omgeving, uiteraard kunt u hier ook wachten tot de Middernachtzon niet meer ondergaat.... U heeft 1 overnachting in het Thon Narvik Hotel.


Tromsø, Clarion Hotel The Edge
Tromsø, Clarion Hotel The Edge

Een korte dag afstand vandaag en dat betekent dat u voldoende tijd zult hebben om onderweg vaak te stoppen om foto's te maken of gewoon om te genieten van de prachtige uitzichten op de bergen, meren en de fjorden voordat u over de karakteristieke brug de universiteitsstad Tromsø binnenrijdt. Het 'Parijs van het Noorden' heeft een rijk cultureel leven maar ook een leuke winkelstraat, gezellige terrassen, restaurants met een Arctische keuken en een boeiend uitgaansleven. Hierbij opgeteld de musea, de IJszee kathedraal en de tocht met kabelbaan (of te voet) de 420 meter hoge rots op met uitzicht over Tromsø en omgeving. Op uw 'vrije' dag kunt u ook een uitstapje maken naar de Lyngenalpen, de stijl uit zee oprijzende bergrug met scherpe pieken en gletsjers die soms tot aan zee reiken. U heeft 2 overnachtingen in het centraal in de stad gelegen Hotel The Edge.


Andenes, Andrikken Hotel
Andenes, Andrikken Hotel

De route van vandaag gaat over Sommarøy met z'n kleine witte zandstrandjes en de ferry Brensholmen-Botnhamn naar het eiland Senja - ook wel 'Noorwegen in het klein' genoemd om vervolgens met de ferry Gryllefjord-Andenes (de zgn. walvisroute) naar Vesterålen te gaan. U arriveert in Andenes op de uiterste noordpunt van Andøya. U verblijft 2 nachten in het Andrikken Hotel. Excursies: de vuurtoren van Andenes. Polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis. Interessant is Hisnakull met diverse exposities. Het Whale Center met exposities over de walvis. Een walvissafari met boot of rib-boot is een unieke belevenis, men durft voor 95 % te garanderen dat u walvissen krijgt te zien. Per rib-boot naar Bleiksøya, een eiland met één van de bekendste vogel-kliffen van Noorwegen, hier huizen duizenden papegaaiduikers en Jan van Genten.


HENNINGSVÆR, LOFOTEN ARCTIC HOTEL
HENNINGSVÆR, LOFOTEN ARCTIC HOTEL

Noorwegen is qua landschap mooi en afwisselend, maar op Lofoten is dat alles in de overtreffende trap terug te vinden. De ijstijden hebben ervoor gezorgd dat kleine gletsjeruitlopers steile dalen en wonderlijke bergformaties met spitse toppen uitgesleten hebben. Het is misschien wel de meest fotogenieke bestemming van deze autotour! Over kronkelige weggetjes, hoge en voor de Vesterålen en Lofoten karakteristieke hoge bruggen en met de ferry van Melbu naar Fiskebøl komt u aan in Henningsvær. U heeft 1 overnachting in het Lofoten Arctic Hotel.


Bodø, Thon Hotel Nordlys
Bodø, Thon Hotel Nordlys

Nog even genieten van al het moois op Lofoten. Onderweg is er buiten al het natuurschoon ook op meerdere plaatsen kunst te zien, in galerieën maar ook gewoon langs de weg. Misschien heeft u nog tijd om de plaatsjes Reine en Å te bezoeken voordat u per ferry van Moskenes naar Bodø vaart. Vanaf deze ferry heeft u de gelegenheid om te genieten van de zilte zeelucht en het boeiende uitzicht op zowel de Lofotenmuur als op het vasteland. Bodø heeft een gezellig centrum. Voor de liefhebbers is het Luchtvaartmuseum een interessante attractie. 1 overnachting in het Thon Hotel Nordlys.


SANDNESSJØEN, Scandic Hotel Syv Søstre
SANDNESSJØEN, Scandic Hotel Syv Søstre

Kustweg nummer 17 is een prachtige route die zorgt voor een uitgebreide kennismaking met het Noorse kustlandschap. Vandaag komt u langs Saltstraumen, een getijdenstroom die zorgt voor indrukwekkende stroomversnellingen en draaikolken in het water, maar ook langs de Svartisen gletsjer. Wellicht kunt u ook een kijkje gaan nemen bij dit bijzondere stukje natuurschoon. De dag van de ferry's' zo kun je de reis van vandaag wel noemen. Rijden langs de kust van Noorwegen betekent immers dat er regelmatig een fjord wordt overgestoken. Ditmaal zijn er drie overtochten op weg naar Sandnessjøen. Namelijk de ferry's Forøy-Ågskardet, Jektvika-Kilboghamn en Nesna-Lavang. 1 overnachting in het Syv Søstre Hotel.


Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund
Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund

Dat de kustlijn van Noorwegen enorm uitgestrekt is, wist u al. Maar er blijft nog genoeg te zien. Zoals de markante bergtoppen 'Syv Søstre' (de Zeven Zusters) en het mooie eiland Vega. En natuurlijk 'ontkomt' u ook vandaag niet aan de ferry's. U vaart allereerst van Tjøtta naar Forvik en vervolgens van Andalsvåg naar Horn. Daarna arriveert u in Brønnøysund. Als u nog tijd heeft, kunt u een uitstapje maken naar Torghattan, de karakteristieke berg, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft en tegelijkertijd kunt genieten van de middernachtzon. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Brønnøysund.


Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel
Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel

Een afscheid van weg nummer 17 en de laatste ferry op dit traject van Vennesund naar Holm. Daarna volgt een mooie rit door het afwisselende landschap van Nord Trøndelag naar Steinkjer, een plaatsje aan de Beistadjord, een uitloper van de langgerekte Trondheimfjord. Vanuit Steinkjer gaat u naar het schiereiland Inderøy. Over Inderøy loopt de 'gouden weg'. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan ambachtslieden in hun werkplaatsen en boerderijproducten kopen op de verschillende boerderijen langs de weg. Door de vele meren in de buurt heeft u veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen of zeilen. U heeft 1 overnachting in het Jegtvolden Fjordhotel.


Kristiansund, Thon Hotel Kristiansund
Kristiansund, Thon Hotel Kristiansund

Een mooie etappe naar die voor een deel langs de weidse Trondheimfjord voert. De prachtige vergezichten, de fjorden en de bergen zullen indruk maken. U ontkomt niet aan een ferry-oversteek, dit keer van Halsa naar Kanestraum en een bezoekje aan het gezellige Kristiansund. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Kristiansund.


Sandane, Gloppen Hotel
Sandane, Gloppen Hotel

Heel apart is de Atlantershavsvegen, een weg van 8 km gaat van eiland naar eiland over in totaal zeven bruggen, de hoogste brug maakt een scherpe bocht en biedt een artistiek perspectief op de bruggenbouw. Misschien heeft u het geluk van hier een walvis of zeehonden en robben te zien zwemmen in de Atlantische Oceaan. Maak een wandeling door de rozenstad Molde om daarna per ferry over te steken van Sølsneset naar Åfarnes. Vervolgens is Åndalsnes een prima plaats voor een stop voordat u aan de bekende Trollstigen gaat beginnen. Als u boven bent, moet u beslist even de tijd nemen om te genieten van het uitzicht. Na de ferry Linge-Eidsdal daalt u via de Adelaarsweg (wederom met een prachtig uitzichtpunt) af naar Geiranger. Heeft u tijd voor een rondvaart op het fjord of verderop voor een rit naar de top van de Dalsnibba? Heel apart is de rit over de Gamle Strynveien door een woest en imposant stukje Noorwegen. En uiteindelijk is daar na al dat natuurgeweld uw verblijfplaats Sandane aan de Nordfjord. U verblijft 2 nachten in het Gloppen Hotel. Excursies: Briksdal- en Kjendalsbre, het zomerskigebied bij Stryn, het eiland Bremanger en de Westkaap.


OSØYRI, BJØRNEFJORDEN GJESTETUN
OSØYRI, BJØRNEFJORDEN GJESTETUN

Na de Nordfjord is vandaag de weidse Sognefjord aan de beurt. Deze fjord is meer dan 200 kilometer lang! Maar eerst kunt u nog genieten van de pracht van de Gaularfjell, met prachtig uitzichtpunt, voor u bij Dragsvik per ferry oversteekt naar Hella. Vervolgens rijdt u de bergpas over genaamd Vikafjell naar Voss waarvandaan u langs de Hardangerfjord naar Osøyro rijdt. U verblijft 1 nacht in het Bjørnefjorden Gjestetun.


13.30 uur vertrek per Fjord Line van Bergen naar Hirtshals
13.30 uur vertrek per Fjord Line van Bergen naar Hirtshals

Gelukkig heeft u nog een ochtend de tijd om nog wat in de Hanzestad Bergen rond te kijken voordat u deze autotour beëindigd met de overtocht per nachtboot van de Fjord Line met vertrek om 14.30 uur. U vaart nog een leuk stukje langs de Noorse kust naar Stavanger voordat de oversteek naar Denemarken volgt.


21e dag

Aankomst in Hirtshals om 08.00 uur.

21 daagse reis

vertrek: dagelijks

Een prachtige autotour waarbij u een fiks gedeelte van het mooie en uitdagende Noorwegen gaat 'ontdekken'. Zoals Oslo, het weidse Gudbrandsdal en Trondheim met zijn Nidarosdom. Maar ook het Land van de Middernachtzon boven de poolcirkel en Tromsø, het Parijs van Het Noorden. Verder Senja, een eiland dat wel 'Noorwegen in het klein' wordt genoemd. En niet te vergeten Lofoten en Vesterålen, de eilandengroep voor de Noorse kust met zijn spitse bergtoppen en pittoreske vissersplaatsjes. Ook de route langs de Noorse kust met zijn talloze ferryverbindingen is een belevenis. En tenslotte is daar de Hanzestad Bergen, een stad met tal van bezienswaardigheden. Kortom, een reis om nooit te vergeten! De overnachtingen vinden plaats in goede hotels met uitstekende verzorging, alle kamers zijn voorzien van een bad of douche en toilet. U kunt kiezen of u de autotour op basis van logies/ontbijt of halfpension wilt maken.

Autotour Thor hoogtepunten:

Oslo
Røros
Poolcirkel
Tromsø
Senja
walvissafari
Vesterålen
Lofoten
kustweg 17
Atlanterhavsvei
Trollstigen
Geiranger
Briksdalsbre
Sognefjord
Hardangerfjord
Bergen

De reis kan op elk willekeurig punt worden verlengd of aangepast. De kosten hiervoor berekenen we graag voor u.

Prijslijst Autotour Thor: Tromsø, Lofoten, Vesterålen, kustweg 17 (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Thor prijs per persoon 2019 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 1895
hotels incl. halfpension, behalve in Oslo, Mo I rana, Andenes, Sandnessjøen en Brønnøysund incl. ontbijt 2335
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken .
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking .

De reissom is incl. het tarief van € 459 voor de ferry Kiel-Oslo en € 336 voor de ferry van Bergen naar Hirtshals. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

inclusief:

✓ bootreis Kiel - Oslo, incl. bed in 2 pers. binnenhut d/t, type I2***

de genoemde hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

✓ de ferry overtocht Moskenes-Bodø in de periode 24/6-18/8, buiten deze periode gaat u met de ferry van Svolvær naar Skutvik

bootreis Bergen - Hirtshals, incl. bed in 2 pers. binnenhut d/t, type I2***

✓ en natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

exclusief:

! de binnenlandse ferry’s

! dinerbuffet Kiel - Oslo Colorline €37,10 pp

! ontbijtbuffet Kiel - Oslo Colorline €16,20 pp

! dinerbuffet Bergen - Hirtshals Fjordline €41 pp

! ontbijtbuffet Bergen - Hirtshals Fjordline €18 pp