Blomstrandhalvøya

Blomstrandhalvøya

De naam Ernst Richard Mansfield (1862-1924) is onlosmakelijk verbonden met het ‘schiereilandje' Blomstrandhalvøya, gelegen aan de noordwestelijke kust van Spitsbergen. Deze Britse avonturier en mijnbouwingenieur speelde een dubieuze rol in de mijnbouwgeschiedenis van Spitsbergen. Aanvankelijk zocht hij naar goud in Australië en de Verenigde Staten. Zijn zakenpartner dominee F.T. Gardner spoorde hem aan om Spitsbergen te bezoeken, waar een steenkolenkoorts was uitgebroken. Mansfield verwierf in 1906 een concessie om marmer te winnen. In 1911 kwam de concessie terecht bij The Northern Exploration Co. Ttd. uit Londen, opgericht door Mansfield. De marmergroeve bleek geen succes. Het marmer bleek na ontdooiing uit elkaar te vallen en onbruikbaar.     

Blomstrand, een plaats waar mooie wandelingen te maken zijn. Vanaf de bergrug heeft u een fantastisch uitzicht over de baai, de achterliggende gletsjers en de Tre Kroner. De zonnige hellingen zijn hier bedekt met een kleurrijk bloementapijt. Er is een verlaten marmergroeve, Camp Mansfield, en broeden enkele paartjes Kleinste Jagers.


West-Spitsbergen 6 dagen ms Ocean Adventurer

Wilt u een goede indruk krijgen van het mooie Spitsbergen maar u heeft niet al te veel tijd? Dan is deze reis naar West-Spitsbergen een hele goede keuze! De scheepsreis brengt u op plekken van historische waarde, maar u reist ook door bijzondere natuur. Daarbij heeft u de kans heeft om ijsberen, walvissen en walrussen te zien en niet te vergeten de duizenden vogels die hier te vinden zijn. Het landschap is indrukwekkend met imposante gletsjers en spitse bergen.