Botnische Golf rondreis Hampus: via Finland naar Zweden

Route beschrijving (Totale afstand 2350 km)


Vasarainen, Soukaisten Rustholli
Vasarainen, Soukaisten Rustholli

Aankomst om 07.00 uur in Helsinki. Vandaag begint autorondreis Finland langs de zuidkust en verder noordwaarts langs de Botnische Golf. Een mooie kennismaking met dit uitgestrekte land. En wellicht wilt u direct wat gaan bekijken. Dan zijn de badplaatsen Tamimisari en Ekenäs een leuke bestemming. Ooit dé toeristische bestemming van de Russische en de Finse adel. En als u door het oude centrum dwaalt, waant u zich weer terug in die tijd. Leuk is ook een bezoekje aan Hanko op Kaap Hanko, de uiterste zuidpunt van Finland. De plaats is bekend om zijn stranden en Appelgrenintie, een lange straat met statige huizen uit het begin van de 20ste eeuw. Turku is de oudste stad van Finland. Dat bewijst de middeleeuwse kathedraal. 2 nachten verblijf in huisje van Soaukaisten Rustholli.


Kokkola camping
Kokkola camping

Het aloude Kristiinankaupuni (Kristinestad) heeft nooit met stadsbranden te maken gehad en dat betekent dat het centrum met zijn aloude houten huizen bewaard is gebleven. Aardig om te weten: Kaskinen (Kaskö) is het kleinste stadje van Finland, tegelijkertijd is dit pittoreske plaatsje een bezoek waard. Vaasa is een dynamische plaats met een aantrekkelijk centrum. De stad heeft veel cultuur en historie te bieden. Liefhebbers kunnen een boottocht maken door het scherengebied van de Botnische Golf. Leuk is ook Pietarsaari (Jakobstad), een pittoresk havenstadje, waar de tijd heeft stilgestaan. Het is een aanrader om vanuit Pietarsaari via de 'Weg van de zeven bruggen' naar Kokkola te rijden. Kokkola is een levendige kustplaats met enkele leuke bezienswaardigheden. 2 nachten verblijf in huisje op de Kokkola Camping.


Oulu, Nallikari Holiday Village
Oulu, Nallikari Holiday Village

'Steeds verder naar het noorden' is het motto van deze reisdag. Interessant is onderweg het houten kerkje van Himanka vanwege de zogeheten 'armenbus'. Misschien even ontspannen? Vlakbij Kalajoki kunt u lekker uitrusten op het strand en in de duinen van Kalajoki. Maar er staat nog meer op het programma. Bijvoorbeeld Raahe, een 'groene' plaats met een oude stadskern. Oulo is een flinke stad aan de monding van de Oulujoki. Er is hier genoeg te zien. Zoals Turkansaari, een openluchtmuseum waar u een goede indruk krijgt van het vroegere leven in deze regio. En het kunstmuseum van Oulu herbergt een mooie collectie moderne Finse kunst. Mooi is ook de plaatselijke domkerk, die is ontworpen door architect C.J. Engel. 2 nachten verblijf in huisje op de Nallikari Camping.


Meltosjärvi, Loma Vietonen
Meltosjärvi, Loma Vietonen

Verder gaat deze autorondreis Finland door een afwisselend landschap van bossen en meren. U komt door Kemi, een leuke plaats om even te stoppen. Vanaf de bovenste verdieping van het stadhuis heeft u een prachtig uitzicht over Kemi en omgeving. Aardig is het oude gedeelte van Kemi met zijn houten huizen. Interessant is ook de waterkrachtcentrale en de zalmtrap in de monding van de Kemijoki. Richting Rovaniemi wordt het ook heuvelachtig. De stad Rovaniemi was in 1944 totaal vernietigd. Na de oorlog werd Rovaniemi herbouwd volgens de oorspronkelijke tekeningen van de bekende Finse architect Alvar Aalto. De belangrijkste bezienswaardigheid is het fraaie Arktikum, met exposities over de cultuur van de Samen en over de historie van Rovaniemi. Elke reis naar het hoge noorden heeft zo zijn hoogtepunt, maar het is zeker een mijlpaal als u de Poolcirkel passeert. 2 nachten verblijf in bungalow Loma Vietonen.


Burträsk, Burträsk Camping en vakantiehuizen
Burträsk, Burträsk Camping en vakantiehuizen

U verlaat vandaag Finland en start uw reis door Zweden. De eerste grote stad die u in Zweden tegenkomt is Luleå. Luleå's Gammelstad, de oude stad, is één van de schilderachtigste plekjes langs de Botnische Golf. Hier ligt ook het belangrijkste plein van de stad: Rådhustorget, met de Domkyrkan uit 1893. De kust bij Piteå draagt de naam Nordkalottens Riviera, vanwege de kilometers lange zandstranden die in de zomer leuk zijn om te bezoeken. Vanaf Skellefteå gaat u iets landinwaarts naar Granö. 2 nachten verblijf in huisje van Burträsk Camping.


Docksta, Friluftsbyn
Docksta, Friluftsbyn

Via Umeå komt u weer op de route langs de Botnische golf. Umeå wordt ook wel de 'stad van de zilveren berken' genoemd, vanwege de berkenbomen die na de grote brand van 1888 langs elke straat werden geplant. Het gebied onder Umeå wordt Höga kusten, de Hoge Kust of 'de poort naar Lapland' genoemd. De Höga kusten vormen onmiskenbaar het hoogtepunt van uw Botnische Golf rondreis. De hele kuststrook is overweldigend: zacht glooiende bergen en groene dalen worden afgewisseld met grillige kustlijnen, loodrechte kliffen en kiezelstranden. Härnösand ligt aan het begin van de streek Ångermanland, één van de weinige gebieden in Zweden waar de diep ingesneden kustlijn op die van het fjordengebied in Noorwegen lijkt. 3 nachten verblijf in huisje van Friluftsbyn.


Torsby, The Lodge Torsby
Torsby, The Lodge Torsby

Uw Botnische Golf rondreis komt bijna ten einde, u neemt in elk geval afscheid van de Botnische Golf vandaag. Maar niet voordat u in Sundsvall bent geweest. Bezoek het Kulturmagasinet, een schitterend museumcomplex met bibliotheek en café in het hart van de stad. Volgt u de E4 verder richting het zuiden, dan vindt u na de grote stad Sundsvall nog een mooie stop: Mellanfjärden. Mellanfjärden is een levendig vissersdorp gelegen aan de kust van Hälsingland. Vlakbij Söderhamn neemt u dan toch echt afscheid van de Botnische Golf. Om een goed beeld te krijgen van Bollnäs en omgeving kunt u naar de Bolleberget rijden (262 meter hoog), waar u een mooi uitzicht heeft. Mora ligt aan het Siljan-meer, een toeristische trekpleister die ook wel 'het oog van Dalarna' wordt genoemd. U vindt hier namelijk het klassieke Zweden: een zacht glooiend landschap, weelderig groene bossen, dalen en bergweiden, meren, rivieren en watervallen. 3 nachten verblijf in appartement of bungalow bij The Lodge Torsby.


19.30 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn
19.30 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn

De laatste dag van deze reis gaat door afwisselende bosgebieden naar de Noorse hoofdstad Oslo. U heeft nog tijd - voordat u aan boord van de ferry gaat - om bijvoorbeeld het gezellige Aker Brygge (vlakbij bij de haven) of het Frognerpark met de bijzondere beelden van Gustav Vigeland te bezoeken. Ook een bezoekje aan het bekende stadhuis of de Karl Johansgate, de mooiste winkelstraat van Oslo, behoort tot de mogelijkheden. En wat dacht u van het Vikingschip museum op het eiland Bygdøy! Vertrek uit Oslo om 19.00 uur.


19e dag

Aankomst in Frederikshavn om 07.00 uur.

Wat is een bungalow

De vakantiewoningen en appartementen die wij aanbieden beschikken allemaal over een volledig ingerichte keuken(hoek) en een badkamer met douche en toilet en soms een sauna.19-daagse Botnische Golf rondreis

Vertrek: dagelijks

De Botnische Golf wordt vaak gezien als de dode arm van de Baltische Zee. Maar in de zomermaanden zijn de verlaten archipels sprookjesachtig mooi. De Botnische golf is een natuurgebied dat tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden ligt.  
​De Botnische Golf rondreis Hampus laat u genieten van een grillige kust met een afwisseling van stranden, kliffen en baaien en duizenden eilandjes. Langs de waterkant liggen pittoreske houten vissersdorpen. Een bezoek aan Finland en Zweden in de zomer is het ideale tijdstip om het buitenleven in al zijn aspecten te beleven. Het is nog niet te koud om buiten te slapen, de dagen in het hoge noorden zijn lekker lang en de natuur is op zijn best. De Botnische Golf is bijzonder doordat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is in de Golf het normale brakke water van de Oostzee, maar in het noorden heeft de Golf een zoutgehalte dat zo laag is (0,2%) dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er veel zoetwatervissen in gedijen. Dit is te verklaren doordat er veel rivieren zoet water in de Botnische Golf uitstorten, doordat er door de noordelijke ligging nauwelijks water verdampt en doordat er slechts een nauwe verbinding op grote afstand met de oceaan is.

Botnische Golf rondreis hoogtepunten:

  • Helsinki
  • Ytteri strand
  • Rauma
  • Kokkola
  • Oulu
  • Hoge kusten
  • Oslo
  • Botnische Golf

Prijslijst Botnische Golf rondreis Hampus: via Finland naar Zweden (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode 2 personen 3 personen 4 personen
1/5-31/5 1395 1015 780
1/6-30/6 en 14/8-11/9 1445 1055 815
1/7-13/8 1560 1145 890
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Hampus prijs per persoon 2020 in €

Inclusief:

 Bootreis per Finnlines Travemünde-Helsinki incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

Verblijf in de genoemde bungalows

 Bootreis per Stena Line Oslo-Frederikshavn incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

En natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief:

! Maaltijdpakket Finnlines Travemünde-Helsinki (brunch, diner en ontbijt) €56 pp

! Dinerbuffet Stenaline Oslo-Frederikshavn €39

! Ontbijtbuffet Stenaline Oslo-Frederikshavn €14