Botnische golf huttentocht Vilda: via Finland en Zweden

Route beschrijving (Totale afstand 2375 km)


Ähtäri, Valkeisen Loma
Ähtäri, Valkeisen Loma

Aankomst om 07.00 uur in Helsinki. Vandaag begint de rondreis met een trip door het binnenland van Finland. Een mooie kennismaking met dit uitgestrekte land. U komt door Riihiraitti, waar het openluchtmuseum van Riihimäki, gewijd is aan de spoorweggeschiedenis van dit plaatsje. Interessant is ook het Fins glasmuseum dat is gehuisvest in één van de oude glasfabrieken. Hämeenlinna wordt ook wel de 'groene stad' genoemd waar u ook even wat tijd kunt nemen want er is hier genoeg te zien en te beleven. Al sinds de vroege middeleeuwen is uw volgende stad van vandaag, Tampere, een belangrijk handelscentrum. Een leuk feit: bijna een kwart van de oppervlakte van de gemeente Tampere bestaat uit water. U rijdt verder naar Ähtäri waar u 2 nachten verblijft in een accommodatie van Valkeisen Loma.


Kokkola camping
Kokkola camping

Vandaag gaat u kennis maken met de Baltische Zee en dan de zijtak, de Botnische golf. De dagetappe is niet ver en wellicht wilt u bij Vaasa een boottocht maken door het scherengebied van de Botnische Golf. Leuk is ook het verderop Pietarsaari (Jakobstad), een pittoresk havenstadje, waar de tijd heeft stilgestaan. Het is een aanrader om vanuit Pietarsaari via de 'Weg van de zeven bruggen' naar Kokkola te rijden. Kokkola is een levendige kustplaats met enkele leuke bezienswaardigheden. 2 nachten verblijf in kampeerhut op de Kokkola Camping.


Oulu, Nallikari Holiday Village
Oulu, Nallikari Holiday Village

'Steeds verder naar het noorden' is het devies van deze reisdag. Interessant is onderweg het houten kerkje van Himanka vanwege de zogeheten 'armenbus'. Misschien even ontspannen? Vlakbij Kalajoki kunt u lekker uitrusten op het strand en in de duinen van Kalajoki. Maar er staat nog meer op het programma. Bijvoorbeeld Raahe, een 'groene' plaats met een oude stadskern. Oulo is een flinke stad aan de monding van de Oulujoki. Er is hier genoeg te zien. Zoals Turkansaari, een openluchtmuseum waar u een goede indruk krijgt van het vroegere leven in deze regio. En het kunstmuseum van Oulu herbergt een mooie collectie moderne Finse kunst. Mooi is ook de plaatselijke domkerk, die is ontworpen door architect C.J. Engel. Kemi ligt aan van de Botnische Golf. Vanaf de bovenste verdieping van het stadhuis heeft u een prachtig uitzicht over Kemi en omgeving. Aardig is het oude gedeelte van Kemi met zijn houten huizen. Interessant is ook de waterkrachtcentrale en de zalmtrap in de monding van de Kemijoki. 2 nachten verblijf in kampeerhut op de Nalikari Camping.


Luleå, First Camp Luleå
Luleå, First Camp Luleå

Verder gaat deze autorondreis Finland door een afwisselend landschap van bossen en meren. Finland wordt niet voor niets het 'Land van de duizenden meren' genoemd. Vandaag verlaat u Finland en start uw reis door Zweden. De eerste grote stad die u in Zweden tegenkomt is Luleå. Luleå's Gammelstad, de oude stad, is één van de schilderachtigste plekjes langs de Botnische Golf. Hier ligt ook het belangrijkste plein van de stad: Rådhustorget, met de Domkyrkan uit 1893. U verblijft 2 nachten in een kampeerhut bij First Camp.


Lycksele, Ansia resort
Lycksele, Ansia resort

De kust bij Piteå draagt de naam Nordkalottens Riviera, vanwege de kilometers lange zandstranden die in de zomer leuk zijn om te bezoeken en om te ontspannen. Gebruik hier uw lunch of neem een bad! Vanaf Skellefteå gaat u iets landinwaarts naar Lycksele. 2 nachten verblijf in een kampeerhut van Ansia Resort. Breng hier een bezoek aan de ondergrondse kerk.


Hammerdal, Camp Route 45
Hammerdal, Camp Route 45

Een mooi stukje door Zweeds Lapland, deze regio staat bekend om de vele bossen en meren en biedt door de rijke natuur veel mogelijkheden voor een stop onderweg. U rijdt tot aan Hammerdal een klein gedeelte van de zgn. Vildmarksvägen, één van de mooiste en hoogstgelegen wegen in Zweden. 2 nachten verblijf in kampeerhut van Camp Route 45.


Torsby, Värmlands Sjö och Fjäll Camping
Torsby, Värmlands Sjö och Fjäll Camping

U verlaat Lapland en komt in de provincie Värmland, een populaire bestemming met name voor families met kinderen. Dat is niet zo gek, de natuur is één grote speeltuin voor iedereen, er worden veel activiteiten georganiseerd maar u kunt hier ook heerlijk wandelen, fietsen, kajakken, raften, paardrijden, vissen of vlotvaren. Ook vindt u hier cultuur, breng een bezoek aan het geboortehuis van Selma Lagerlöf of de Klässbols Linneväveri U verblijft 2 nachten in een kampeerhut van Värmlands Camping.


19.00 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn
19.00 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn

Het is niet ver naar de ferryhaven van vandaag; Oslo. Dit is een fijne stad om te gaan verkennen. U heeft nog tijd - voordat u aan boord van de ferry gaat - om bijvoorbeeld het gezellige Aker Brygge (vlakbij bij de haven) of het Frognerpark met de bijzondere beelden van Gustav Vigeland te bezoeken. Ook een bezoekje aan het bekende stadhuis of de Karl Johansgate, de mooiste winkelstraat van Oslo, behoort tot de mogelijkheden. En wat dacht u van het Vikingschip museum op het eiland Bygdøy! Heeft u hier meer tijd nodig dan kunnen we de reis voor u verlengen. Vertrek uit Oslo om 19.00 uur


17e dag

aankomst Frederikshavn 07.00 uur

Wat is een kampeerhut?

Houdt u van vrijheid en is overnachten in een hotel of bungalow in Scandinavië niet uw eerste keuze, dan heeft Norge Reiser gelukkig een goed alternatief voor u. Namelijk overnachten in kampeerhutten. Dat is de vrijheid van kamperen, maar toch net even anders. Dat is kamperen met een vast dak boven je hoofd. Dat is kamperen zonder een natte tent in te pakken.Baltische zee huttentocht Vilda 17 daagse reis

Vertrek: dagelijks.

​De Botnische Golf wordt vaak gezien als de dode arm van de Baltische zee. Maar in de zomermaanden zijn de verlaten archipels sprookjesachtig mooi. De Botnische golf is een natuurgebied dat tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden ligt.  
​De Baltische zee huttentocht Vilda laat u genieten van een grillige kust met een afwisseling van stranden, kliffen en baaien en duizenden eilandjes. Langs de waterkant liggen pittoreske houten vissersdorpen. Een bezoek aan Finland en Zweden in de zomer is het ideale tijdstip om het buitenleven in al zijn aspecten te beleven. Het is niet te koud om buiten te zijn, de dagen in het hoge noorden zijn lekker lang en de natuur is op zijn best. De Botnische Golf is bijzonder doordat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is het water het normale brakke water van de Oostzee, maar in het noorden heeft de Golf een zoutgehalte dat zo laag is (0,2%) dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er veel zoetwatervissen in gedijen. Dit is te verklaren doordat er veel rivieren zoet water in de Botnische Golf uitstorten, doordat er door de noordelijke ligging nauwelijks water verdampt en doordat er slechts een nauwe verbinding op grote afstand met de oceaan is.

​Baltische zee rondreis hoogtepunten:

Helsinki
​Ytteri strand
​Rauma
​Kokkola
​Oulu
​Hoge kusten
​Oslo
Botnische Golf

Prijslijst Botnische golf huttentocht Vilda: via Finland en Zweden (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode 2 personen 3 personen 4 personen
1/5-31/5 995 775 575
1/6-30/6 en 15/8-11/9 1060 845 625
1/7-14/8 1175 925 695
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken . . .
weekend toeslag terugreis . . .

Vilda, prijs per persoon 2019 in €

De reissom is incl. het tarief van € 265/323 voor de ferry Oslo-Frederikshavn. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

bootreis per Finnlines Travemünde naar Helsinki incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

verblijf in de genoemde kampeerhutten

bootreis per Stena Line Oslo naar Frederikshavn incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

en natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief (wel bij te boeken):

! Maaltijdpakket Finnlines Travemünde-Helsinki (brunch, diner en ontbijt) €56 pp

! Dinerbuffet Stenaline Oslo-Frederikshavn €39

! Ontbijtbuffet Stenaline Oslo-Frederikshavn €14