Edgeøya

Edgeøya

Thomas Edge of Hessel Gerrits. Een Engelsman of een Hollander. Uiteindelijk kreeg het derde grootste eiland van de archipel de naam van de Britse koopman en walvisvaarder Thomas Edge, die in 1624 overleed: Edgeøya. Hij ontdekte volgens de Britten het eiland. Hessel Gerrits, de Amsterdamse aardrijkskundige had het nakijken. Hij moest zich tevreden stellen met een vermelding door de bekende cartograaf Plancius in 1612: Gerrits Eyland. 

De oostzijde van het eiland is bedekt met een stevige ijskap (Edgeøyjulen) en haar gletsjers (Stonebreen, Kong Johans Bre) reiken tot aan de Barentszzee. De laatste ijsuitbreiding naar zee vond plaats in 1971. De gletsjer Deltabreen komt uit in een reusachtige lagune (Tjuvfjordlaguna). De Siberische Zeestroom brengt koud water en drijfijs uit het oosten, ook in de zomer. De invloed van de Warme Golfstroom is hier nihil. Dit verklaart de ijzige omstandigheden aan de oostzijde van Edgeøya. Het planten- en dierenleven is hier armer dan in het westen en noordwesten van Spitsbergen. De west- en noordkust van het eiland hebben geen ijskap. Diskobukta, een ruime baai aan de westkust, en het zuidelijke Tjevfjorden zijn rijk aan vogels. Bij en op Edgeøya komen onder meer kleine alken, dikbekkoeten, zwarte zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine rietganzen, brandganzen en ivoormeeuwen voor.

Oost-Spitsbergen, 10 daagse reis ms Ortelius

Tijdens deze 10-daagse Oost-Spitsbergen reis verblijf je op de ms Ortelius. We varen langs het zuidelijkste puntje van Spitsbergen en blijven de gehele reis in Oost-Spitsbergen.Rondom Spitsbergen, 10 dagen per ms Spitsbergen

Deze authentieke reis rondom Spitsbergen neemt u mee rondom het grootste eiland van Svalbard. Ons doel is om boven de 80e breedtegraad uit te komen en u de schitterende oostelijke natuurreservaten en spectaculaire hoogtepunten van het noordpoolgebied te laten zien. Er staan veel verschillende landingen gepland en u heeft de mogelijkheid om aan verschillende spectaculaire outdooractiviteiten deel te nemen. Ook is de kans groot dat u een ijsbeer kunt spotten, aangezien hier meer ijsberen dan mensen leven. Dit alles ten tijde van de middernachtzon!Rond de Svalbard Archipel, 12 dagen per ms Spitsbergen

Een unieke reis op 80° Noorderbreedte de officiële grens van het Noordpoolgebied die u alleen met Hurtigruten meemaakt. Ook is de kans groot dat u een ijsbeer kunt spotten, aangezien hier meer ijsberen dan mensen leven.