Expeditiereizen Groenland


Groenland reizen per schip

De fjorden zijn gevuld met machtige ijsbergen. Alleen de kuststrook van Groenland, vooral in het zuiden en westen, is bewoonbaar, mede door de invloed van de Golfstroom. Langs de kust woont de Inuït bevolking in kleine kleurrijke nederzettingen. Op Groenland wonen meer sledehonden dan mensen. Hier is kans op het zien van walvissen (zoals de narwal), muskusossen, poolhazen en ijsberen in iets mindere mate dan op Spitsbergen.

Het gebied rond de Disko baai is voornamelijk bekend vanwege het grote aantal ijsbergen. Thule (Qaanaaq) in het uiterste noorden is de wereld van de Inuït, ijsberen en zeehonden. Ondanks de zeer noordelijke ligging vindt u hier een prachtige Arctische flora en fauna.

Groenland reizen - algemene info

Groenland is het grootste eiland ter wereld. Het is ruim 50 keer zo groot als Nederland en meet een oppervlakte van 2.175.000 km², maar heeft slechts 57.000 inwoners. Het landschap wordt gedomineerd door een grote ijskap die 85% van het land bedekt. Het zuiden ligt op dezelfde breedtegraad als Oslo en is de meest groene regio van het land. De Viking Erik de Rode, die het land in 960 voor het eerst zag, noemde het gebied niet voor niets Groenland. Ruige, steile en rotsachtige kusten, lange en diepe fjorden, baaien met drijfijs, gletsjers en bloemrijke valleien wisselen elkaar af.

Groenland is een autonoom deel van deel van Denemarken met ca. 57.000 inwoners. Deens en Groenlands zijn de officiële talen, maar er wordt veelal ook Engels gesproken. De plaatselijke bevolking noemt het land Kalaallit Nunaat, het land van de mensen! Door de immense afmetingen van dit eiland kunt u zich voorstellen dat er ook grote verschillen zijn.

Noord-Groenland / Thule is de wereld van de Pool Eskimo’s die voornamelijk leven van de jacht. Hier leven ook veel ijsberen en zeehonden.

West-Groenland is het minst geïsoleerd door de luchthaven in de hoofdstad Nuuk. De Disko-baai is één van de bekendste gebieden van het land. Hier ligt ook de meest productieve gletsjer van het land waar vanaf grote en prachtige ijsbergen afkalven en naar zee drijven.

Zuid-Groenland heeft door de ligging, op dezelfde breedtegraad als de Noorse hoofdstad Oslo, een vrij groene natuur met prachtige bloemen en planten. Voor de kust drijven vaak prachtige ijsschotsen die zorgen voor een prachtig schouwspel.

Oost-Groenland heeft door de geïsoleerde ligging veel van het oude karakter behouden. Hier vindt u prachtige, diepe fjorden met hoge, steile bergen en leuke nederzettingen.

Groenland reizen - flexibiliteit

Voor alle Groenland reizen geldt, afhankelijk van het weer gaat u elke dag in zodiac van boord om onder deskundige leiding excursies te maken. Bij de rustige wandelingen zult u meer verhalen horen over de geschiedenis en bij de uitdagende wandelingen gaat u naar hoger gelegen gebieden voor mooie uitzichten. Weer-, wind- en ijs omstandigheden bepalen tijdens iedere reis de route: veiligheid staat voorop. Daarom bepaalt de expeditieleider in overleg met de kapitein de uiteindelijke koers pas tijdens de reis. Er wordt verwacht dat elke deelnemer flexibel is wat betreft het reisschema.


Groenland reizen mei

In mei begint in Groenland de zomer en vanaf dit moment kunnen de temperaturen in Groenland overdag boven het nulpunt uitkomen. Het is één van de maanden met de meeste zonuren per dag en de minste dagen met regen. Een heerlijke periode om dit prachtige land te verkennen.Groenland reizen juni

In Groenland begint in juni de sneeuw te smelten en de zomer doet haar intrede; de planten komen uit en het land wordt weer groener. De opkomende en ondergaande zon maakt het land sprookjesachtig.Groenland reizen juli

Ontdek het grootste nationale park ter wereld, bewonder het extreme noorden van Groenland in juli; de geïsoleerde nederzettingen en de prachtige fjorden met afkalvende gletsjers.Groenland reizen augustus

Bewonder de gigantische ijsbergen, fjorden en imposante landschappen onder de middernachtzon op Groenland in augustus. Beleef de ware, mythische wildernis, ontdek bijzondere vogelsoorten en maak kennis met de plaatselijke, kleurrijke bevolking.Groenland reizen september en oktober

Vaar mee tussen de gletsjers, ontdek de ruige schoonheid van de natuur ver boven de Poolcirkel en maak kennis met de kleurrijke Inuït-cultuur. De dagen worden nu snel korter op Groenland en de zon komt aan het eind van de maand bijna niet meer boven de horizon. Hierdoor is de kans op het waarnemen van het Noorderlicht bijzonder groot.Activiteiten Groenland

Tijdens een expeditiereis naar Groenland zijn er een aantal activiteiten mogelijk. Alle activiteiten die u tijdens een expeditiereis maakt, zijn gegidst.