Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 11 dagen per Ocean Adventurer

Reisbeschrijving Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen

Vertrek vanuit Aberdeen: 23 mei 2018

Aankomst in Longyearbyen: 2 juni 2018

M/S Ocean Adventurer
M/S Ocean Adventurer

132 passagiers
65 hutten

Lengte 101,1m
Bouwjaar 1976
Snelheid 12 knopen


Vlieg Amsterdam - Aberdeen
Vlieg Amsterdam - Aberdeen

U reist op eigen gelegenheid van Nederland naar Aberdeen. We helpen u graag bij het uitzoeken en boeken van eventuele vluchten.


Aberdeen, Schotland
Aberdeen, Schotland

De Schotse stad Aberdeen, vertrekpunt voor dit Arctische avontuur, heeft vele bijnamen. De meest bekende is 'Granite City', vanwege het feit dat deze stad ooit de graniethoofdstad van de wereld was. Als u door de straten loopt, ziet u al snel waarom deze stad zo genoemd wordt: de Victoriaanse gebouwen schitteren in de zon, dankzij het hoge mica-gehalte in het graniet.

Aberdeen is een bruisende stad en heeft vele musea, galerieën, theaters, winkels, cafés en restaurants die u kunt verkennen. Zorg ervoor dat u aan dek staat met een camera in uw hand, als het schip 's middags de haven verlaat. De wateren in dit gebied bieden namelijk goede kansen om tuimelaars, witsnuitdolfijnen, bruinvissen en dwergvinvissen te spotten!


Fair Isle & Bird Observatory
Fair Isle & Bird Observatory

Fair Isle is het meest afgelegen bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk en ligt halverwege tussen de Shetlandeilanden en de Orkneyeilanden. Het mooie, ruige landschap van het eiland is heel divers, met (heide)velden gedomineerd door kliffen en een verbazingwekkende hoeveelheid zee stacks, natuurlijke bogen en grotten.

Ondanks het kleine formaat van het eiland en het ontbreken van pubs en restaurants, biedt het eiland wel vele activiteiten voor liefhebbers van geschiedenis, natuur en fotografie. U kunt het museum bezoeken, maar ook naar de top van de zuidelijke vuurtoren klimmen (106 treden en 2 ladders) om beloond te worden met een mooi uitzicht over het schiereiland. Met 26 meter is de in 1891 gebouwde vuurtoren (Stevenson constructie) de hoogste vuurtoren op de Shetlandeilanden en het was één van de laatste vuurtorens van Groot Brittannië die werd bemand. Vergeet ook geen foto te maken van de klassieke rode telefooncel die bij het postkantoor staat!

Orka's zijn de natuurlijke bewoners van de wateren rondom Fair Isle. Soms komen deze dieren erg dichtbij, tijdens hun zoektocht naar zeehonden. Het eiland staat echter het meest bekend om het vogelobservatorium, van waaruit u een goed uitzicht heeft op kliffen vol met vogels in de lente en zomer. De grootste attractie is de Atlantische papegaaiduiker, een clownachtige vogel die zich vastklampt aan de steile hellingen. Fotografen zullen zeker foto's willen maken van deze beestjes en de toegankelijke, met gras begroeide oevers van Fair Isle maakt dit één van de beste plekken op de Shetlandeilanden om dicht bij de kleurrijke vogels in de buurt te komen. Daarnaast zullen waarschijnlijk Noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, stormvogels, alken en zeekoeten zich laten zien, zwevend boven het water.

Een andere aanrader voor bezoekers van het eiland is het aanschaffen van een typische Fair Isle sweater, die u de rest van de reis warm zal houden. Het is zelfs mogelijk er een matchende muts, sjaal en wanten bij te kopen in de souvenirwinkel van het observatorium.


Faeröer Eilanden, Torshavn
Faeröer Eilanden, Torshavn

De Faeröereilanden staan bekend om hun mooie, ongerepte landschappen met groene veilden, en ruige, steile kliffen. De eilanden hebben een rijk verleden, hoewel de vroege historie niet helemaal duidelijk is. De eerste kolonisten kunnen de 7e-eeuwse Ierse monniken geweest zijn, die eenzaamheid zochten op deze eilanden, ver weg van ieder continent. Hun eenzaamheid eindigde rond het jaar 800, toen de Noorse boeren aankwamen. Deze Noorse kolonisatie ging door tot in het Vikingtijdperk. Veel inwoners van de Faeröereilanden, die nu een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken vormen, stammen af van de Noorse Vikingen.

We verkennen Tórshavn, waar de Vikingen hun regering vestigden in 825. U kunt hier even teruggaan in de tijd en genieten van een vergelijkbare eenzaamheid als in het verleden. Tórshavn is één van 's werelds kleinste hoofdsteden en heeft een ontspannen sfeer en vele historische en culturele bezienswaardigheden. Loop door het doolhof van smalle straatjes van de oude stad en bewonder de schilderachtige houten huisjes met traditionele groendaken en witte raampjes.


Noorse Zee
Noorse Zee

Na het bezoek aan de Faeröereilanden gaan we op weg naar 's werelds meest noordelijk gelegen vulkanische eiland, Jan Mayen. Op zee kunt u aan boord van het schip aan verschillende activiteiten deelnemen: leer zeevogels herkennen, woon interessante presentaties bij van het expeditieteam, ontspan in de bibliotheek en breng simpelweg tijd door aan dek om de zee te bewonderen. Houd uw verrekijker en camera klaar, zodat u voorbereid bent als een bultrug, blauwe vinvis of gewone vinvis zich laat zien. Ontmoetingen met dwergvinvissen en orka's zijn ook mogelijk, omdat hun nieuwsgierigheid ze vaak tot dichtbij het schip brengt. En als u geluk heeft, kunt u zelfs de zadelrob tegenkomen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Ten noorden van de Noordpoolcirkel ligt het mysterieuze eiland Jan Mayen. Het kleine, bergachtige eiland dat vaak in dichte mist gehuld is, werd in 2010 tot natuurreservaat benoemd en wordt maar weinig bezocht. De enige mensen die er vaker komen zijn de leden van het Noorse leger en het Noorse Meteorologisch Instituut, die er afwisselend verblijven.

De landingen worden hier bepaald door het weer en de zee. Als de omstandigheden het toelaten en we naderen het eiland, ga dan vooral aan dek staan om de hoogste top van het eiland te zien verschijnen. De 2.277 meter hoge vulkaan Beerenberg heeft een symmetrische kegelvorm en indrukwekkende gletsjers die uitkomen in de zee. Tijdens de zomermaanden is het landschap begroeid met gras, mos en een aantal sterke bloemen, die zorgen voor een beetje kleur in het normaal zo zwarte landschap.

Een van de plaatsen die we hopen te bezoeken is Olonkinbyen en omgeving. De plaats die vernoemd is naar de Russisch-Noorse ontdekkingsreiziger Gennady Olonkin, is de enige nederzetting op het eiland en de locatie van het meteorologisch station. Hier krijgt u misschien de kans om meer te leren over poolonderzoek, als u meekijkt hoe het weer wordt bijgehouden. Een andere optie is het bezoeken van het zwarte zandstrand bij Kvalrossbukta, waar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaardersstation en een grote stormvogelkolonie te vinden zijn. In 1632 landden twee Baskische schepen in de kleine baai en de opvarenden plunderden het station. Het jaar daarop werd een Nederlands team gestuurd om de stations aan land te beschermen tegen plunderaars, maar alle 7 mannen kwamen om door scheurbuik. Walvisjagen kwam in dit gebied ongeveer 20 jaar later ten einde.

Als we geluk hebben, krijgen we de vulkaan en de kliffen van de spectaculaire noordkust van heel dichtbij te zien als we met een zodiac langs het eiland varen. BirdLife International heeft Jan Mayen als Important Bird Area aangewezen, vanwege de grote aantallen broedende zeevogels. Er leven hier noordse stormvogels, kleine alken, grote burgemeesters, zwarte zeekoeten en kortbekzeekoeten. Vogelaars zullen ook blij worden van de papegaaiduikers. Het water is hier rijk aan voedsel voor orka's, dwergvinvissen, vinvissen, blauwe vinvissen en bultruggen.


Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland
Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

Als het schip verder noordwaarts vaart kunt u wat tijd doorbrengen met uw medereizigers in de lounge. Wissel verhalen en foto's uit of breng een bezoekje aan het expeditieteam op de brug, om ook de omgeving af te speuren voor walvissen, dolfijnen, zeehonden en allerlei zeevogels.


Spitsbergen
Spitsbergen

Robuust, wild, ongerept en volledig binnen de Noordpoolcirkel gelegen, zorgt het grootste eiland van de Svalbard archipel voor een onvergetelijke indruk. Van gigantische gletsjers tot poolwoestijnen, het landschap is net zo gevarieerd als het wildlife.

Als we de fjorden van de zuidwestelijke kust van het eiland verkennen, zal het niet lang duren voordat u begrijpt waarom Spitsbergen de 'wildlife hoofdstad van het Arctisch gebied' wordt genoemd. Een aantal bestemmingen die we graag willen bezoeken vanwege de vele wilde dieren, geschiedenis en geologie van het eiland zijn Hornsund, Bellsund, Samarinvågin en de Lilliehöök Glacier.

De mogelijke landingsplaatsen bij Hornsund, de meest zuidelijke fjord van het eiland, hebben een rijke geschiedenis. Daarna vaart het schip door naar de baai Gåshamna, waar we proberen een voormalig onderzoeksstation te verkennen en u de mogelijkheid heeft om oude walvisbotten te vinden of de spectaculaire gletsjer te bewandelen. Bij Isbjornhamna, de locatie van een Pools onderzoeksstation, kunt u misschien een Spitsbergenrendier tegenkomen en varend bij Brepollen kunnen we ijsberen spotten.

Bellsund trok een eeuw geleden mijnwerkers aan dankzij de natuurlijke bronnen. Vandaag de dag bezoeken mensen het gebied voor Bourbanhamna en Calypsobyen, om plaatsen van vroegere mijnen en pelsjagers te bekijken en van de prachtige vergezichten te genieten. Het is ook mogelijk om langs de kleurrijke toendra te wandelen, die vol staat met bloemen. Het spotten van rendieren is hier makkelijk, aangezien die veel voorkomen in deze omgeving.


Longyearbyen
Longyearbyen

Het is tijd om afscheid te nemen van uw medereizigers en van het expeditieteam. Nadat u van boord gaat, kunt u de rest van de dag besteden in Longyearbyen of direct de vlucht naar huis nemen.


vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam
vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam

U gaat op eigen gelegenheid van Longyearbyen terug naar Nederland. Ook hier kunnen wij u helpen met het regelen en boeken van vluchten.


Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 11 dagen per Ocean Adventurer


Aanbod van activiteiten

Kajakken

Lezingen aan boord van het schip

Prijslijst Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 11 dagen per Ocean Adventurer (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Vanafprijs 11-daagse reis | 23 mei 2018 Prijs per persoon, op basis van 2-persoons bezetting
3-persoonshut $2.295
2-persoons laagste dek $3.569
2-persoons middel dek patrijspoort $4.046
2-persoons middel dek raam $4.496
2-persoons superior $4.671
2-persoons deluxe $5.096
2-persoons suite $5.521
2-persoons eigenaars suite $5.946
Kajakken $695

! Let op De prijzen zijn in Amerikaanse dollars


11-daagse reis inclusief:

Geboekte hut (in de door u gekozen categorie) met dagelijkse schoonmaak.

Ontbijt, lunch, diner en snacks aan boord tijdens de gehele bootreis. (Geef eventuele dieetwensen op tijd door)

Alle landingen en zodiaccruises uit het dagprogramma.

Begeleiding door ervaren expeditieteam, aan boord en tijdens alle activiteiten.

Presentaties van het expeditieteam en gastsprekers.

Alle foto's van de reis.

Een paar waterdichte laarzen te leen, voor tijdens de activiteiten van boord.

Een Quark Expeditions parka die u mag houden.

Koffie, thee en chocomelk zijn de hele dag verkrijgbaar.

Haardroger en badjassen in elke hut.

Alle servicebelastingen en havengelden.

Alle bagage afhandeling aan boord van het schip.

Noodevacuatieverzekering voor alle passagiers, met een maximum van $500.000 per persoon.


11-daagse reis exclusief:

! Vluchten.

! Paspoort- en visumkosten.

! Belastingen die niet bij 'inclusief' vermeld zijn.

! Maaltijden aan wal, met uitzondering van ontbijt in het hotel voordat u aan boord gaat.

! Verzekeringen voor bagage, annulering en ziekte (sterk aanbevolen).

! Kosten voor overbagage.

! Kosten voor de wasserette, bar, drankjes en andere persoonlijke uitgaven.

! Kosten voor telefonie & internet aan boord.

! Optionele kayak-activiteit.

! Vrijwillige fooi voor het personeel.

! Eventuele extra overnachtingen in Reykjavik (die niet bij 'inclusief' vermeld zijn).

! Transfer van de luchthaven naar het hotel in Reykjavik bij aankomst (en omgekeerd bij vertrek).