Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 14 dagen per Ocean Adventurer

Reisbeschrijving Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen


M/S Ocean Adventurer
M/S Ocean Adventurer

132 passagiers
65 hutten

Lengte 101,1m
Bouwjaar 1976
Snelheid 12 knopen


Vlieg Amsterdam - Aberdeen
Vlieg Amsterdam - Aberdeen

U reist op eigen gelegenheid van Nederland naar Aberdeen. We helpen u graag bij het uitzoeken en boeken van eventuele vluchten.


Aberdeen, Schotland
Aberdeen, Schotland

U kunt op elk moment van de dag aankomen en op weg gaan naar uw hotel (inbegrepen). De Schotse stad Aberdeen, de toegangspoort tot uw arctische avontuur, heeft veel monikers, maar de beroemdste is Granite City, omdat het ooit de granieten hoofdstad van de wereld was. Wandelend door de straten, zult u snel zien waarom, terwijl de Victoriaanse gebouwen schitteren in de zon. Een bruisend cultureel centrum, Aberdeen biedt ook een scala aan musea, galerieën, theaters, winkels, cafés en restaurants om te verkennen.


M/S Ocean Adventurer
M/S Ocean Adventurer

Vandaag heeft u wat vrije tijd voordat u naar de haven wordt gebracht om aan boord van uw schip te gaan. Terwijl het schip (in de middag) vertrekt, kunt u met uw camera in de hand aan dek gaan staan. De kustwateren van het gebied bieden namelijk een uitstekende mogelijkheid om tuimelaars en witsnavelige dolfijnen, bruinvissen en dwergvinvissen te spotten.


Fair Isle & Bird Observatory
Fair Isle & Bird Observatory

Fair Isle is het meest afgelegen bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk en ligt halverwege de Shetland- en Orkneyeilanden. Het mooie, ruige landschap van het eiland is heel divers, met (heide)velden en kliffen aan zee. Ondanks het kleine formaat van het eiland biedt het eiland activiteiten voor liefhebbers van geschiedenis, natuur en fotografie. Zo kunt u een bezoek brengen aan het museum, maar ook naar de top van de zuidelijke vuurtoren klimmen (106 treden en 2 ladders) om beloond te worden met een mooi uitzicht over het schiereiland. Vergeet ook geen foto te maken van de klassieke rode telefooncel die bij het postkantoor staat! Orka's zijn de natuurlijke bewoners van de wateren rondom Fair Isle. Soms komen deze dieren erg dichtbij, tijdens hun zoektocht naar zeehonden. Het eiland staat echter het meest bekend om zijn kustkliffen vol met zeevogels in de lente en zomer. De grootste attractie is de Atlantische papegaaiduiker, een clownachtige vogel die zich vastklampt aan de steile hellingen. Fotografen zullen zeker foto's willen maken van deze dieren. Fair Isle is één van de beste plekken op de Shetlandeilanden om dicht bij deze kleurrijke vogels in de buurt te komen. Daarnaast zult u waarschijnlijk Noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, stormvogels, alken en zeekoeten gaan zien, zwevend boven het open water. Een andere aanrader voor bezoekers van het eiland is het aanschaffen van een typische Fair Isle sweater, die u de rest van de reis warm zal houden. Het is zelfs mogelijk er een bijpassende muts, sjaal en wanten bij te kopen in de souvenirwinkel bij het gemeentehuis.


Faeröer Eilanden, Torshavn
Faeröer Eilanden, Torshavn

De Faeröereilanden staan bekend om hun mooie, ongerepte landschappen met groene weiden, en ruige steile kliffen. De eilanden hebben een rijk verleden, hoewel de vroege geschiedenis van de eilanden niet helemaal duidelijk is. De eerste kolonisten kunnen Ierse monniken uit de 7e eeuw zijn geweest, die zich wilde afzonderen op deze eilanden ver weg van elk continent. Hun afzondering eindigde rond het jaar 800, toen de Noorse boeren aankwamen. Deze Noorse kolonisatie ging door tot in het Vikingtijdperk. Veel inwoners van de Faeröereilanden, die nu een zelfbesturend land binnen het Koninkrijk Denemarken zijn, stammen af van de Noorse Vikingen. We hebben twee dagen om deze ongerepte en zelden bezochte archipel te verkennen die bestaat uit 18 ruige eilanden die zich ongeveer halverwege Schotland en IJsland bevinden. De Noord-Atlantische Oceaan heeft altijd het leven op de Faeröer gedomineerd. Rijke visserijen, prachtig uitzicht op de oceaan en bloeiende zeekolonies vormen dit zeldzame Noordse juweel - vaak aangeduid als het best bewaarde geheim van Europa. We zullen een dag doorbrengen met het verkennen van de buitenste eilanden van de archipel die worden gescheiden door smalle doorgangen en fjorden. U kunt genieten van de surrealistische landschappen, dramatische kliffen en rotsformaties, groene valleien, steile bergen en de kleine pittoreske dorpjes die met kleurrijke turf zijn bedekt. Wind-, weer- en zeecondities zullen de mogelijke activiteiten bepalen, maar we zullen natuurlijk altijd onze ogen gericht houden op het zee- en vogelleven, vooral de iconische Atlantische papegaaiduiker. Onze tweede dag in de Faeröer zal worden gewijd aan de pittoreske hoofdstad Tórshavn, waar de Vikingen hun regering in 825 vestigden. Een van de kleinste hoofdsteden van de wereld met een ontspannen sfeer en een aantal historische en culturele bezienswaardigheden. Dwaal door het doolhof van smalle straatjes van de oude binnenstad en bewonder de schilderachtige houten huizen met traditionele turf bedekte daken en wit geblazen glas. Als u op zoek bent naar meer actie, biedt een wandeling naar het historische fort, gebouwd in 1580 ter bescherming tegen aanvallen van piraten, een prachtig uitzicht op de haven. Of misschien wandelt u liever door de charmante haven, vol met cafés, pubs en oude pakhuizen, en kijkt u gewoon uit over de zee terwijl u geniet van een kopje koffie.


Noorse Zee
Noorse Zee

Na het bezoek aan de Faeröereilanden gaan we op weg naar 's werelds meest noordelijk gelegen vulkanische eiland, Jan Mayen. Op zee kunt u aan boord van het schip aan verschillende activiteiten deelnemen: leer zeevogels herkennen, woon interessante presentaties bij van het expeditieteam, ontspan in de bibliotheek en breng simpelweg tijd door aan dek om de zee te bewonderen. Houd uw verrekijker en camera klaar, zodat u voorbereid bent als een bultrug, blauwe vinvis of gewone vinvis zich laat zien. Ontmoetingen met dwergvinvissen en orka's zijn ook mogelijk, omdat hun nieuwsgierigheid ze vaak tot dichtbij het schip brengt. En als u geluk heeft, kunt u zelfs zadelrobben tegenkomen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Ten noorden van de poolcirkel ligt het mysterieuze eiland Jan Mayen. Het kleine, bergachtige eiland dat vaak in dichte mist gehuld is, werd in 2010 tot natuurreservaat benoemd en wordt maar weinig bezocht. De enige mensen die er vaker komen zijn de leden van het Noorse leger en het Noorse Meteorologisch Instituut, die er afwisselend verblijven. De landingen worden hier bepaald door het weer en de zee. Als de omstandigheden het toelaten en we naderen het eiland, ga dan vooral aan dek staan om de hoogste top van het eiland te zien verschijnen. De 2.277 meter hoge Beerenberg-vulkaan heeft een symmetrische kegelvorm en indrukwekkende gletsjers die in de zee uitkomen. Tijdens de zomermaanden is het landschap begroeid met gras, mos en een aantal winterharde bloemen die zorgen voor een beetje kleur in het normaal zo zwarte lava-landschap. Een van de plaatsen die we hopen te bezoeken is Olonkinbyen en het omliggende gebied. Deze plaats die vernoemd naar de Russisch-Noorse ontdekkingsreiziger Gennady Olonkin; is de enige nederzetting op het eiland en is de locatie van het meteorologisch station. Hier krijgt u misschien de kans om meer te leren over poolonderzoek, terwijl u ziet hoe het weer op de top van de wereld in beeld wordt gebracht. Een andere optie is het bezoeken van het zwarte zandstrand bij Kvalrossbukta, waar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisstation en een grote stormvogelkolonie te vinden zijn. In 1632 landden twee Baskische schepen in de kleine baai en plunderden het station. Het jaar daarop werd een Nederlands team gestuurd om de landstations in de winter te beschermen tegen plunderaars, maar alle 7 mannen kwamen om door scheurbuik. De walvisjacht kwam in dit gebied ongeveer 20 jaar later ten einde.

Als we geluk hebben, krijgen we de vulkaan en de kliffen van de spectaculaire noordkust van heel dichtbij te zien als we met een zodiac langs het eiland varen. BirdLife International heeft Jan Mayen als Important Bird Area aangewezen, vanwege de grote aantallen broedende zeevogels. Er leven hier noordse stormvogels, kleine alken, grote burgemeesters, zwarte zeekoeten en kortbekzeekoeten. Vogelaars zullen ook blij worden van de papegaaiduikers. Het water is hier rijk aan voedsel voor orka's, dwergvinvissen, vinvissen, blauwe vinvissen en bultruggen.


Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland
Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

Terwijl we verder noordwaarts varen kunt u wat tijd doorbrengen met uw medereizigers in de lounge. Wissel verhalen en foto's uit of breng een bezoekje aan het expeditieteam op de brug om ook de omgeving af te speuren naar walvissen, zeehonden en allerlei zeevogels.


Spitsbergen
Spitsbergen

Robuust, wild, ongerept en volledig binnen de poolcirkel gelegen, zorgt het grootste eiland van de Svalbard archipel voor een onvergetelijke indruk. Van gigantische gletsjers tot poolwoestijnen, het landschap is net zo gevarieerd als het wildlife. Als we de fjorden van de zuidwestelijke kust van het eiland verkennen, zal het niet lang duren voordat u begrijpt waarom Spitsbergen de 'wildlife hoofdstad van het Arctisch gebied' wordt genoemd. Een aantal bestemmingen die we hopen te bezoeken zijn Hornsund, Bellsund en de Lilliehöök Glacier. De mogelijke landingsplaatsen bij Hornsund, de meest zuidelijke fjord van het eiland, heeft een rijke geschiedenis. Onderweg naar Isbjornhamna, een baai aan de zuidkant, waar we proberen een voormalig wetenschapsstation te verkennen, heeft u de kans om oude walvisbotten te ontdekken. U kunt hier ook Svalbard-rendieren en kolonies van kleine alken spotten. Bellsund trok een eeuw geleden mijnwerkers aan dankzij de natuurlijke bronnen. Vandaag de dag bezoeken mensen het gebied voor Bourbanhamna en Calypsobyen, om historische mijnen en pelsjagers te zien en om van de prachtige vergezichten te genieten. Het is ook mogelijk om langs de kleurrijke toendra te wandelen, die vol staat met bloemen. U zult hier waarschijnlijk ook rendieren spotten, aangezien die veel voorkomen in deze omgeving.


Longyearbyen
Longyearbyen

Het is tijd om afscheid te nemen van uw medereizigers en van het expeditieteam. Nadat u van boord gaat, kunt u de rest van de dag besteden in Longyearbyen of direct naar vliegveld gaan voor uw binnenlandse vlucht.


vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam
vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam

U gaat op eigen gelegenheid van Longyearbyen terug naar Nederland. Wij helpen u graag bij het zoeken en boeken van uw vluchten.


LET OP: De geplande route Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Reisdata

1 mei - 14 mei 2021

Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 14 dagen per Ocean Adventurer


Spitsbergen verkennen via de route Faroer en Jan Mayen. Onder de middernachtzon reist u naar enkele van de meest afgelegen eilanden op de planeet, waar slechts een klein aantal avonturiers ooit hun voetafdrukken hebben achtergelaten. Terwijl u over de Noord-Atlantische Oceaan vaart, wordt u ondergedompeld in de ruige schoonheid en Vikinggeschiedenis van de regio. U zult de ongerepte bestemmingen Fair Isle, de Faeröer, Jan Mayen en Spitsbergen bezoeken.

Torenhoge fjorden, massieve gletsjers en kustkliffen vol met duizenden zeevogels, zoals de Atlantische papegaaiduiker, zult u gaan zien. Dat geldt ook voor de gevarieerde flora en fauna van dit verre gebied, van Svalbard-rendieren tot dolfijnen, zeehonden en walvissen. Het hebben van continu daglicht voor een deel van de reis betekent optimale kansen om deze prachtige wezens op elk moment van de dag in hun natuurlijke leefgebied te spotten!

Het Noordpoolgebied is al eeuwenlang een inspiratie voor ontdekkingsreizigers en onze expedities bieden u de kans om te ontdekken waarom. We verwelkomen u graag op dit onvergetelijke avontuur! Neem gerust contact op met ons zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden.

Gaat u mee op dit avontuur?


Aanbod van activiteiten

Kajakken/Wandelen

Lezingen aan boord van het schip
Prijslijst Fair Isle, Faeröer en Spitsbergen, 14 dagen per Ocean Adventurer (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Vanafprijs per persoon 1 mei - 14 mei 2021
3-persoonshut *€ 6.200
2-persoons laagste dek *€ 6.460
2-persoons middel dek patrijspoort *€ 6.885
2-persoons middel dek raam *€ 7.650
2-persoons superior *€ 8.000
2-persoons deluxe *€ 8.000
2-persoons suite *€ 10.240
2-persoons eigenaars suite *€ 10.960
* Exclusief tarief voor verplicht transferpakket € 700

NB. Prijzen zijn vroegboekprijzen (geldig voor boekingen gemaakt vóór 15 juni 2020)
Indien u de gehele reissom in één keer voldoet, krijgt u 10% extra korting.
Benieuwd naar de actuele prijzen? Neem gerust contact op met ons.

*Inhoud Transferpakket:

  • Overnachting in een hotel in Aberdeen
  • Transfer van het hotel in Aberdeen naar het schip
  • Transfer van aankomst in Longyearbyen naar luchthaven Longyearbyen
  • Chartervlucht Longyearbyen - Oslo

Prijzen in €

14-daagse reis inclusief:

Geboekte hut (in de door u gekozen categorie) met dagelijkse schoonmaak.

Ontbijt, lunch, diner en snacks aan boord tijdens de gehele bootreis. (Geef eventuele dieetwensen op tijd door)

1 Overnachting in Aberdeen voorafgaand aan de expeditie.

Alle landingen en zodiaccruises uit het dagprogramma.

Begeleiding door ervaren expeditieteam, aan boord en tijdens alle activiteiten.

Presentaties van het expeditieteam en gastsprekers.

Alle foto's van de reis.

Een paar waterdichte laarzen te leen, voor tijdens de activiteiten van boord.

Een Quark Expeditions parka die u mag houden.

Koffie, thee en chocomelk zijn de hele dag verkrijgbaar.

Haardroger en badjassen in elke hut.

Alle servicebelastingen en havengelden.

Alle bagage afhandeling aan boord van het schip.

Noodevacuatieverzekering voor alle passagiers, met een maximum van $500.000 per persoon.


14-daagse reis exclusief:

! Vluchten.

! Paspoort- en visumkosten.

! Belastingen die niet bij 'inclusief' vermeld zijn.

! Maaltijden aan wal, met uitzondering van ontbijt in het hotel voordat u aan boord gaat.

! Verzekeringen voor bagage, annulering en ziekte (sterk aanbevolen).

! Kosten voor overbagage.

! Kosten voor de wasserette, bar, drankjes en andere persoonlijke uitgaven.

! Kosten voor telefonie & internet aan boord.

! Optionele kayak-activiteit.

! Vrijwillige fooi voor het personeel.

! Eventuele extra overnachtingen in Reykjavik (die niet bij 'inclusief' vermeld zijn).

! Transfer van de luchthaven naar het hotel in Reykjavik bij aankomst (en omgekeerd bij vertrek).