Gletsjer Spitsbergen Hinlopenstraat

Genieten in een adembenemende Arctische omgeving

Motorschip Ortelius Spitsbergen Krossfjorden Nordaustlandet
 • Motorschip
 • Ortelius
 • Spitsbergen
 • Krossfjorden
 • Nordaustlandet
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Tijdens deze 10-daagse gletsjer Spitsbergen Hinlopenstraat reis vaart u met de motorschip Ortelius en gaat u op zoek naar Arctische dieren. Afhankelijk van het drijfijs wordt er bepaald of er door de Hinlopenstraat kan worden gevaren of als deze nog dichtgevroren is wordt er langs de oostkust van Nordaustlandet gevaren. Zodra het schip de haven van Longyearbyen uitvaren, wordt het omsingeld door verschillende soorten zeevogels en gaan we op zoek naar walvissen. De zoektocht naar walrussen, zeehonden en ijsberen gaat 24 uur per dag door.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de Gletsjer Spitsbergen Hinlopenstraat wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

 


Dag tot dag beschrijving

 • Expeditiereis met het Motorschip Ortelius

  Motorschip Ortelius

  Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide v ...

  Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide vloot. In 2014 is deck 5 volledig gerenoveerd. Het schip is volledig gerenoveerd tot een schip dat comfortabel plaats kan bieden aan 116 passagiers en is voorzien van een certificaat waaruit blijkt dat het aan de laatste veiligheidseisen voldoet. Het schip is comfortabel en mooi ingericht maar is geenszins een luxe passagiersschip. De reizen naar de Arctische en Antarctische gebieden zijn en blijven in eerste instantie toch onderzoek- en ontdekkingsreizen waarbij er zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. Dit schip heeft alle capaciteiten om aan die eisen te voldoen. "Ortelius" biedt in 53 hutten met (gedeeld) douche en toilet plaats aan 108 passagiers. De internationale professionele 34-koppige bemanning bestaat onder andere uit 15 cateraars en stewardessen, 5 gidsen, een expeditieleider en een arts.

  Technische gegevens
  Lengte: 90.95 meter
  Diepte 5,4: meter
  Capaciteit: 108 passagiers
  Gewicht: 4090 ton
  Breedte: 17,20 meter
  Motoren: 6 ZL 40/48 SULZER
  IJs klasse: UL1 (staat gelijk aan 1A)
  Bouwjaar: 1989
  Snelheid: 10,5 knopen gemiddeld
  Hutten: 53
  Zodiacs: 11

  De hutten aan boord
  4-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 4
  3-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 2
  2-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 39
  Deluxe hut (douche en toilet)
  Aantal: 2
  Superior hut (douche en toilet)
  Aantal: 6

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken m ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Inschepen en vertrek uit Longyearbyen

  Op de eerste dag komt u aan in Longyearbyen. Maak een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Polar Museum zeker een bezoek waard zijn. In de vroege avond varen we de Isfjord in. Tijdens deze tocht door de 75km lange fjord kunnen we misschien al de eerste walvissen spotten.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer
 • In de ochtend zal het schip aankomen bij de Krossfjorden, nadat het langs de westkust omhoog is gevaren. Hier kunt u deelnemen aan een zodiactocht bij de Fjortende Julibukta. De omgeving bestaat onder andere uit het indrukwekkende blauwwitte front van de 14e juli gletsjer en ijsschotsen waarop vaak baardrobben liggen. Op de vogelkliffen broeden vele drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten en onder deze kliffen groeien vele planten op de weelderige toendra.

  Ook is dit een geschikte plek om poolvossen te spotten, die onderaan de klif rondlopen en wachten tot er een kuiken uit een nest naar beneden valt. 's Middags bereikt u Ny Ålesund, de meest noordelijke bewoonde plek ter wereld. Ooit was het een mijnstad, maar de mijn is al in 1963 gesloten. Nu is het een vooraanstaand onderzoekscentrum, maar er zijn nog overblijfselen uit de mijnwerkerstijd te zien, zoals delen van de trein en het spoor. Het dorp en de omgeving zijn ook het leefgebied van brandganzen, kleine rietgansen en noordse sternen.

  Krossfjorden

  De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale f ...
  De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk) zijn prachtig. Voor de Lilliehöökbreen drijven geregeld afgebrokkelde stukken ijs. Deze gletsjer ligt achter in de Lilliehöökfjorden, een zijtak van de Krossfjorden. Het is een 25 km lange gletsjer, die eigenlijk via de Staxrudfonna en Raudfjordbreen doorloopt naar de Raudforden, de noordkust van Vestspitsbergen.

  De Krossfjorden, dat in het verleden door Nederlanders 'Kruys sond' werd genoemd, heeft een lengte van bijna 30 km. Bij de Fjortende Julibreen bevinden zich vogelrijke kliffen, waaronder de drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten broeden. Onder aan de kliffen zijn de hellingen groen van de guano. Hier bloeien verschillende soorten kleurrijke planten.
  Vertoon meer
 • Afhankelijk van het weer varen we de Liefdefjord in en varen we in de buurt van de 5km lange indrukwekkende Monaco Gletsjer. De wateren rond de gletsjer zijn een favoriete plek voor duizenden drieteenmeeuwen, maar ook beluga's. Daarnaast zijn ook ijsberen vaak gezien op de gletsjer.

  Liefdefjord

  De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij. De fjord kreeg de naam van Prins Albert ...
  De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij. De fjord kreeg de naam van Prins Albert I van Monaco (1848-1922), die omstreeks 1900 verschillende expedities leidde naar Spitsbergen. De prins kreeg in de buurt van de Liefdefjorden zelfs een stevige berg op zijn naam zonder de top zelf beklommen te hebben: Fyrst Alberts Topp (884 m).
  Vertoon meer
 • Seven Islands is het meest noordelijke gebied dat u tijdens deze reis kunt bereiken. Hier bevindt u zich dicht bij 81 graden noorderbreedte en op slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. De omgeving is het leefgebied van ijsberen, walrussen en ivoormeeuwen. Ook ligt er mogelijk nog pakijs en als dit het geval is, zal het schip er zo dicht mogelijk langs proberen te varen. Op die manier kunt u de witte wildernis goed bekijken en proberen een ijsbeer te spotten.

  Als het niet mogelijk is om zo ver naar het noorden te varen, zal u de Sorgfjorden gaan bezoeken. Deze liggen aan de noordkant van het eiland Spitsbergen, waar vaak veel walrussen op het strand liggen. Ook bevinden zich hier de graven van 17e-eeuwse walvisvaarders, die u kunt bekijken. Tijdens de wandeling is het mogelijk om rendieren of sneeuwhoenders tegen te komen.

  Seven Islands

  Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noo ...
  Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noorden van Nordaustlandet. Zoals de naam al zegt, is dit een groep van zeven eilanden. De drie grootste eilanden zijn Phippsøya, Martensøya, Parryøya. De vier andere eilanden zijn: Nelsonøya, Waldenøya, Tavleøya, Vesle Tavleøya met Rossøy.
  Vertoon meer
 • Op deze dag zal het schip de Hinlopen Straat in varen. Dit is de waterweg tussen de eilanden Spitsbergen en Nordaustlandet. In het begin van de Hinlopen Straat bestaat de kans dat u blauwe vinvissen kunt spotten. Naast de blauwe vinvis leven in dit gebied ook walrussen, baardrobben, ivoormeeuwen en ijsberen. U kunt deelnemen aan een wandeling over Lomfjordshalvøya, maar we maken ook een zodiactocht in de buurt van Alkefjellet. Op deze bekende vogelklif leven vele dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen.

  Op het eiland Nordaustlandet is het ijskoud, maar ondanks dat leven er rendieren, kleine rietganzen, ivoormeeuwen en ijsberen op het eiland. Bij Torrelneset kunt u deze "ijswoestijn" verkennen en daarbij kunt u zelfs walrussen tegenkomen. Zoals bij deze hele reis het geval is, is de definitieve route altijd afhankelijk van de mogelijkheden. De hoeveelheid ijs en de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het niet mogelijk blijkt om door de Hinlopenstraat te varen. In dat geval zal de expeditieleider met de kapitein een andere interessante route uitstippelen.

  Nordaustlandet

  Nordaustlandet is een erg ontoegankelijk eiland: het ligt vrijwel gedurende het hele jaar in het pakijs. Het grootste deel is bedekt met ijskappen en gle ...

  Nordaustlandet is een erg ontoegankelijk eiland: het ligt vrijwel gedurende het hele jaar in het pakijs. Het grootste deel is bedekt met ijskappen en gletsjers. De twee grootste ijskappen zijn: Vestfonna en Austfonna, gescheiden door Rijpdalen. Met een oppervlakte van 15.000 km² is het eiland het op twee na grootste eiland van de Svalbard archipel. In het zuiden en oosten botst men vanuit zee tegen een muur van ijs van de Austfonna op, die 200km lang en hier en daar 35m hoog is. Na Antarctica en Groenland is Austfonna de derde grootste ijskap ter wereld.

  Vertoon meer
 • Tussen Barentsøya en Edgeøya bevindt zich een redelijk smalle doorgang: de Freemansundet. Er zal worden geprobeerd om hier op Sundneset aan land te gaan, bij een oude pelsjagershut. Hier kunt u deelnemen aan een stevige wandeling, om op zoek te gaan naar rendieren en brandganzen. Het is wel belangrijk om te weten dat landingen hier niet door kunnen gaan als ter plekke blijkt dat er ijsberen in de buurt zijn. De veiligheid van de passagiers staat altijd voorop.

  Hierna vaart u verder zuidwaarts, om naar Diskobukta of Kapp Lee te gaan. Kapp Lee is bekend van de groepen walrussen die er graag uitrusten, maar ook van de resten van oude woonplaatsen van Russische pelsjagers die hier vroeger leefden.

  Barentsøya

  Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøy ...

  Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhalvøya, het noordelijk schiereiland van Barentsøya, tot de kust van Vestspitsbergen is ongeveer vijf kilometer. Het eiland is ongeveer acht keer zo groot als Texel. Bovendien liggen er kleine eilandjes in de nauwe zeestraten tussen beide eilanden Heleysundet en Ormholet.

  Vertoon meer
 • U kunt de dag rustig beginnen terwijl het schip 's ochtends de Hornsund bereikt, één van de meest ruige fjorden van Spitsbergen. Vanaf het schip kunt u al genieten van de prachtige uitzichten op de steile bergen en hoge gletsjerfronten. Eén van de bergen is de Hornsundtind, met een hoogte van 1431 meter en ook de andere berg(topp)en in de omgeving laten duidelijk zien waar de naam 'Spitsbergen' vandaan komt. In het hele gebied vindt u 14 gletsjers en heeft u kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen.

  Hornsund

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ...

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

  Vertoon meer
 • Deze ochtend begint bij de Bellsund, één van de grootste fjordensystemen van Spitsbergen. In tegenstelling tot de Hornsund is deze fjord bijna lieflijk groen. In dit gebied is het gemiddeld warmer dan in de rest van de archipel dankzij de oceaanstromingen. Daardoor is de weelderige begroeiing op de toendra in deze fjord mogelijk. Naast de prachtige natuur, vindt u hier ook interessante herinneringen aan de geschiedenis van het gebied.

  Bij de monding van de Van Keulenfjorden kunt u aan land. Hier liggen veel botten van beluga's, als overblijfsel van de vroegere jacht op deze dieren. Gelukkig kunt u de beluga's tegenwoordig nog steeds spotten in deze omgeving. In de middag vaart u verder de Bellsund in, naar een van de zij-fjorden. Hier kunt u de toendra, waar ook veel rendieren en kleine alken leven, te voet ontdekken.

  Van Keulenfjord

  De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein ...

  De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein eilandje, Eholmen. Het dankt zijn naam aan de hier nestelende eidereenden. Aan het einde van de fjord ligt de grote Nathorstbreen aan het zeewater.

  Vertoon meer
 • Vandaag is het de laatste dag en ontschepen we in het administratieve centrum van Spitsbergen: Longyearbyen. Vanaf hier kunt u naar het vliegveld om op eigen gelegenheid uw vlucht naar Amsterdam te pakken.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer

  Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 1 - 10 juli 2021 10 - 19 juli 2021 19 - 28 juli 2021 28 juli - 6 augustus 2021 6 - 15 augustus 2021
4-persoons hut met patrijspoort € 4.500 € 4.500 € 4.500 € 4.500 € 4.500
3-persoons hut met patrijspoort € 6.450 € 6.450 € 6.450 € 6.450 € 6.450
2-persoons hut met patrijspoort € 6.450 € 6.450 € 6.450 € 6.450 € 6.450
2-persoons hut met raam € 6.950 € 6.950 € 6.950 € 6.950 € 6.950
2-persoons hut deluxe € 7.450 € 7.450 € 7.450 € 7.450 € 7.450
2-persoons hut superior € 8.350 € 8.350 € 8.350 € 8.350 € 8.350
Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
✓ Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee
✓ Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac
✓ Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren expeditieleden
✓ Het gratis lenen van rubberlaarzen en sneeuwschoenen
✓ Transfer tussen de luchthaven, hotels en schip
✓ Alle overige diensten, belastingen en havengelden gedurende het hele programma
✓ AECO vergoedingen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Alle vliegtickets, of chartervluchten (tenzij anders aangegeven)
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Extra arrangementen voor en na de reis
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Paspoort- en visumkosten
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)