Grönåsens Älgpark

In het elandenpark kunt u de dieren zeer dicht benaderen en daardoor kunt u dit machtige dier ook goed bestuderen. (uw camera niet vergeten mee te nemen). De eland is het grootste hert in de wereld en kan tot meer als 2 mtr. ( schofthoogte ) uitgroeien, met een gewicht van ca. 800 kgs. De eland kunt u overal in Zweden tegenkomen, behalve op het eiland Gotland. Er leven zo ca. 300.000 elanden in Zweden, waarvan er ca. 100.000 afgeschoten worden in het jachtseizoen in de herfst. Helaas, maar het is noodzakelijk om het evenwicht in stand te houden. Een eland kan wel 25 jaar oud worden. Gedurende de bronstijd kan een elandenstier wel 4 - tot 5 vrouwtjes dekken. De bronstijd is in september - oktober. De vruchtbare periode van een vrouwtje, een elandenkoe, is slechts 8 - 10 uur. De elandenkoe heeft een dracht van 8 maanden. Meestal worden er twee kalfjes geboren. Al na een paar uur zijn de kalfjes in staat om op hun wankele benen de moeder te volgen. De eerste week na de geboorte van de kalfjes houdt de moeder haar "kinderen" diep in het bos verborgen. De elandenstier verliest zijn gewei tegen het eind van de winter, maar binnen 7 maanden is het gewei weer aangegroeid. Met een klein beetje geluk kunt u aan de rand van het bos of langs de weg een eland zien.

Prijzen