Hällingsåfallet

Bekijk foto's

Hällingsåfallet

Enorme watermassa's storten zich 43 meter de diepte in. Vervolgens persen ze zich door een nauwe canyon - Hällingsåfalleten- Europa's langste met water gevulde bergkloof. Na 800 meter verbreedt de waterloop zich weer en stroomt het in een rustiger tempo drie kilometer verder, tot hij uitmondt in het Hetögeln-meer.

In de zomer lichten er regenbogen op in de waterdamp, en in de sproeinevelzone groeien zeldzame mossen en korstmossen. In menig jaar broeden er ruigpootbuizerds en smellekens in de kloof. De bergkloof kun je het beste verkennen via een aangegeven pad vanaf de picknickplaats 2,5 kilometer ten zuiden van de waterval. Maar je kunt ook gewoon met de auto naar de parkeerplaats rijden die enkele tientallen meters van de waterval verwijderd is. Van daaruit loopt een pad naar de waterval die ook geschikt is voor gehandicapten. Tafels, een hut en vuurplaatsen nodigen uit tot een picknick.

Frozen hällingsåfallet

Ook 's winters is de Hällingsåfallet een bezoek waard. Dan bevriest de waterval tot een enorm ijsbeeld. De reis ernaartoe is met sneeuw wel minder eenvoudig. De laatste vier kilometer zul je met sneeuwscooter, op sneeuwschoenen of op langlaufski's moeten afleggen.

De Hällingsåfallet ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Gäddede, en je kunt hem vanuit Gäddede zelf of vanuit het oosten, vanaf de zuidkant van het Vattudal, bereiken. Het staat aangegeven.

Prijzen

*10* *11*
Extra prijs informatie

Deze accommodatie is opgenomen in de volgende reizen