Norgereiser Spitsbergen aanbiedingen

Highlights Baltische Staten

De Baltische Staten vormen waarschijnlijk één van de meest onbekende gedeeltes van Europa. Na jaren van Sovjetdictatuur zijn deze landen nu vrij, zelfstandig (1991) en lid van de EU (2004) en popelen om ontdekt en verkent te worden. Er zijn diverse manieren om deze landen te leren kennen.

Hoewel deze drie landen in één adem worden genoemd en aan elkaar grenzen, hebben zij toch hun eigen identiteit behouden en zijn trots op hun onafhankelijkheid.

Er zijn diverse manieren om deze landen te leren kennen. U kunt kiezen voor een bezoek aan één of meer van de hoofdsteden of een rondreis maken waarbij u meer van de Baltische Staten kunt ontdekken. Ze zijn van een ongerepte en ongekende schoonheid en staan bol van een formidabele hoeveelheid cultureel erfgoed. 


Estland is de kleinste van de drie Baltische Staten, het is even groot als Nederland en er wonen 1,4 miljoen mensen. Het grenst aan Letland en Rusland en wordt omsloten door de Baltische Zee waarin vele dunbevolkte eilandjes om een bezoek vragen. De officiële taal is Est maar doordat een kwart van de bevolking Russisch is wordt de Russische taal ook nog steeds gebruikt. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken als u daar van uw vakantie gaat genieten. Veel mensen spreken ook Engels en Duits.
Het is goed toeven aan de grillige Estse kust. Door de vele baaitjes is er altijd wel ergens een rustig plekje te vinden om een duik in zee te nemen en de weersomstandigheden zijn daar in de zomer ook naar. De steden wisselen schilderachtige middeleeuwse kernen af met moderne winkelcentra en orthodoxe kerken. Tallinn bijvoorbeeld heeft een prachtig gerestaureerd middeleeuws centrum waarin overeenkomsten te zien zijn met de Noord Duitse Hanzesteden. U kunt hier zómaar door iemand in middeleeuwse klederdracht worden aangesproken! Maar buiten de muren van dit centrum karakteriseren moderne gebouwen uit glas en staal de economische vooruitgang van het land.

Estse Vlag
Taal:
Ests of Estisch
Grootte: circa 45.000 km2, 1,1 x Nederland
Inwoners: circa 1,4 miljoen
Hoofdstad: Tallinn
Munteenheid: Euro
Tijdzone: GMT +2


Klimaat: gematigd zeeklimaat. Temperaturen in het late voorjaar zijn aangenaam. Regen valt er het hele jaar door, vaak korte hevige buien.
Ligging: 58° - 42° Noorderbreedte en 25° - 31° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife: 64 soorten zoogdieren te zien. wilde zwijnen, reeën, elanden, vossen, bevers, bruine beren, wolven en lynxen. De vliegende eekhoorn is uiterst zeldzaam.
Vogels: 385 verschillende vogelsoorten zijn er te spotten. Door de lange kustlijn stoppen er vooral veel vogels tijdens de lente- en herfstmigratie.


In Letland is de helft van de bevolking Russisch of Russisch sprekend. Letland is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit onaangetaste natuur in de vorm van bossen en reservaten, talloze rivieren, 2256 meren en honderden kilometers witte zandstranden. De flora en fauna zijn verbazingwekkend. Hier leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en duizenden ooievaars die hier een "paalwoning" hebben. Er zijn diverse plekken om zeldzame vogels te spotten
Uitgestrekte velden, landerijen en al dan niet in onbruik geraakte akkers bepalen het landschap. De kustlijn is grillig, de kleine gehuchtjes met houten huizen, eenzame boerderijen en vervallen kolchozen zijn een belevenis. Riga is het politieke, economische en culturele centrum van Letland en waarschijnlijk de meest kosmopolitische stad van de drie Baltische hoofdsteden. Het heeft historie, cultuur en glanzende parels van architectuur en heeft daarnaast genoeg te bieden om een bruisende hoofdstad te zijn. Riga ligt aan de Daugava rivier en lijkt met zijn oude binnenstad en huizenblokken in Jugendstil (welke ook op de UNESCO Werelderfgoederenlijst staan) wel een openluchtmuseum.

Letse Vlag
Taal:
de helft van de bevolking spreekt Lets, de meeste spreken wel Russisch en Duits en Engels.
Grootte: 64.600 km2
Inwoners: 2,2 miljoen
Hoofdstad: Riga
Munteenheid: Letse Lat (LVL)
Tijdzone: GMT +2 
Klimaat: Letland heeft een zeeklimaat met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 16,7° maar kan oplopen tot 30°.  Er valt gemiddeld 500 tot 700 mm neerslag per jaar.  
Ligging: 56° - 52° Noorderbreedte en 50° - 28° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife: bever, otter, wilde zwijn, wolf, rendier en bruine beer.  
Vogels: 6 verschillende arend soorten zoals… en verschillende soorten spechten, sneeuwuil, ooievaars en zeldzame reigers. De beste tijd om vogels te spotten tijdens de vogeltrek in het voorjaar en herfst

Litouwen is het grootst van de 3 Baltische Staten. In de 15e eeuw was Litouwen de grootste staat van Europa! Het is het enige land van de Baltische Staten dat overwegend rooms-katholiek is en dat is duidelijk terug te zien in de bouwstijl.
De natuur is ook in dit land overweldigend en dat wil men graag zo houden. U kunt vrijwel onbeperkt van de natuur genieten in vijf nationale parken en verschillende natuurreservaten. Aan de kust ligt het Curonian Spit National Park, bekend en veel gefotografeerd vanwege zijn adembenemende zandduinen.
Het oude centrum van Vilnius, dat op de Unesco lijst van werelderfgoed staat, ademt nog de sfeer uit van een kleine provincieplaats met vele oude monumenten in variërende bouwstijlen maar heeft ook diverse trendy cafés en chique restaurants, zoals het Literatu Kafe aan de Gedimino Boulevard. Klaipeda beweert het beste jazzcafé van Litouwen te hebben met iedere avond een live optreden. Uiteraard kunt u dat het beste zelf gaan beoordelen!

Litouwse Vlag
Taal:
Litouws
Grootte: 65.300 km2,
Inwoners: 3,6 miljoen
Hoofdstad: Vilnius
Munteenheid: Litas (LTL)
Tijdzone: GMT +2 
Klimaat: Het heeft een gematigd zeeklimaat. De temperaturen variëren van -5° graden in de winter tot 18 graden in juli. In augustus valt de meeste regen.
Ligging: 55° - 35° Noorderbreedte en 24° - 7° Oosterlengte
Zoogdieren/wildlife:
Vogels: