Highlights van Groenland

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Groenland is het grootste eiland ter wereld en is een autonoom deel van deel van Denemarken. Het is ruim 50 keer zo groot als Nederland en meet een oppervlakte van 2.175.000 km², maar heeft slechts 56.000 inwoners. Het landschap wordt gedomineerd door een grote ijskap die 85% van het land bedekt. Het zuiden ligt op dezelfde breedtegraad als Oslo en is de meest groene regio van het land. Alleen de kuststrook van Groenland, vooral in het zuiden en westen, is bewoonbaar, mede door de invloed van de Golfstroom. Langs de kust woont de Inuït bevolking in kleine kleurrijke nederzettingen. Ruige, steile en rotsachtige kusten, lange en diepe fjorden, baaien met drijfijs, gletsjers en bloemrijke valleien wisselen elkaar af. Door de immense afmetingen van dit eiland kunt u zich voorstellen dat er ook grote verschillen zijn.

Op Groenland wonen meer sledehonden dan mensen. Hier is kans op het zien van walvissen (zoals de narwal), muskusossen, poolhazen en ijsberen in iets mindere mate dan op Spitsbergen. Het gebied rond de Disko baai is voornamelijk bekend vanwege het grote aantal ijsbergen. Thule (Qaanaaq) in het uiterste noorden is de wereld van de Inuït, ijsberen en zeehonden. Ondanks de zeer noordelijke ligging vindt u hier een prachtige Arctische flora en fauna. Bezoek daarnaast enkele kleine steden zoals Aasiaat en Maniitsoq, of ontdek Ilulissat IJsfjord dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En er is meer te ontdekken!

Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland

Ittoqqortoormiit is een plaats en voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld.

Akureyri, IJsland

Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord. Dwars door de stad stroomt rivier de Glerá. De stad staat bekend om de botanische tuin.

Reykjavik, IJsland

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. De stad ligt in het zuidwesten van IJsland.

Straat Denemarken, Groenland - IJsland

De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam.

Disko Baai, Groenland

Waarschijnlijk is Diskobaai de bekendste en meest gefotografeerde plek van Groenland. Grote gletsjers zorgen ervoor dat hier per dag grote hoeveelheden ijs in de fjorden belanden.

Sisimiut, Groenland

Sisimiut, wat 'nederzetting aan de vossenhollen' betekent, werd in 1756 gesticht en diende vroeger als walvisstation en handelshaven.

Nuuk, Groenland

Aan de westkust van het centrale gedeelte van Groenland ligt de stad Nuuk. Dit is het economische, administratieve en educatieve centrum van Groenland.

Narsarsuaq, Groenland

Narsarsuaq is een plaats in Groenland met ongeveer 200 inwoners. In de tijden van de Vikingen waren in dit gebied veel nederzettingen te vinden.

Qaanaaq (Thule), Groenland

Qanaaq is een voormalige gemeente in Groenland in het landsdeel Avannaa. Het had een oppervlakte van 225.500 km². Het grootste deel bestaat uit ijskap.

Upernavik, Groenland

U vindt een indrukwekkende koloniale historie in Upernavik. Het tegen de berg gelegen dorp biedt een prachtig uitzicht over de zee en het 10 km verderop gelegen herkenningsteken van het dorp, de berg Qaarsorsuaq.

Uummannaq, Groenland

Van grote afstand ziet u het herkenningsteken van Uummannaq: de 1.170m hoge hartvormige berg. Er zijn 1.400 inwoners en bijna drie keer zoveel sledehonden.

Constable Pynt, Groenland

Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan.

Sydkap, Groenland

Sydkap is een gebied in Groenland waar u overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur, waar men toen leefden van de walvissenjacht.

Cape Hofmann Halvø, Groenland

Cape Hofmann Halvø, een plaats in het oosten/ zuidoosten van Groenland waar de kans groot is dat u muskusossen kunt spotten.

Røde Ø, Groenland

Røde Ø, ook wel bekend als 'Red Island', ligt in de Scoresby Sund. Het landschap doet bezoekers denken aan het zuidwesten van Amerika of zelfs aan Mars.

Vikingebugt, Groenland

Vikingebugt is een rustige baai aan de oostkant van Groenland. Het wordt omringd door basaltbergen en biedt de kans om een indrukwekkende gletsjer te bezoeken. Ook dierenliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op!

Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee.

Kaiser Franz Joseph Fjord, Groenland

Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan.

Segelsällskapet Fjord, Gully Gletsjer

De Segelsällskapet Fjord is een fjord in het oosten van Groenland. Het is een onderdeel van de Koning Oscarfjord in het Nationaal Park Noordoost-Groenland.

Alpefjord, Groenland

De Alpefjord is een fjord in het Nationaal park Noordoost-Groenland in het oosten van Groenland. De fjord kreeg deze naam door de zeer hoge bergen op de oostoever van de fjord.