Highlights van Groenland

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Groenland is het grootste eiland ter wereld en is een autonoom deel van deel van Denemarken. Het is ruim 50 keer zo groot als Nederland en meet een oppervlakte van 2.175.000 km², maar heeft slechts 56.000 inwoners. Het landschap wordt gedomineerd door een grote ijskap die 85% van het land bedekt. Het zuiden ligt op dezelfde breedtegraad als Oslo en is de meest groene regio van het land. Alleen de kuststrook van Groenland, vooral in het zuiden en westen, is bewoonbaar, mede door de invloed van de Golfstroom. Langs de kust woont de Inuït bevolking in kleine kleurrijke nederzettingen. Ruige, steile en rotsachtige kusten, lange en diepe fjorden, baaien met drijfijs, gletsjers en bloemrijke valleien wisselen elkaar af. Door de immense afmetingen van dit eiland kunt u zich voorstellen dat er ook grote verschillen zijn.

Op Groenland wonen meer sledehonden dan mensen. Hier is kans op het zien van walvissen (zoals de narwal), muskusossen, poolhazen en ijsberen in iets mindere mate dan op Spitsbergen. Het gebied rond de Disko baai is voornamelijk bekend vanwege het grote aantal ijsbergen. Thule (Qaanaaq) in het uiterste noorden is de wereld van de Inuït, ijsberen en zeehonden. Ondanks de zeer noordelijke ligging vindt u hier een prachtige Arctische flora en fauna. Bezoek daarnaast enkele kleine steden zoals Aasiaat en Maniitsoq, of ontdek Ilulissat IJsfjord dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En er is meer te ontdekken!

Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland

Ittoqqortoormiit is een plaats en voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld.

Akureyri, IJsland

Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord. Dwars door de stad stroomt rivier de Glerá. De stad staat bekend om de botanische tuin.

Reykjavik, IJsland

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. De stad ligt in het zuidwesten van IJsland.

Straat Denemarken, Groenland - IJsland

De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam.

Disko Baai, Groenland

Waarschijnlijk is Diskobaai de bekendste en meest gefotografeerde plek van Groenland. Grote gletsjers zorgen ervoor dat hier per dag grote hoeveelheden ijs in de fjorden belanden.

Sisimiut, Groenland

Sisimiut, wat 'nederzetting aan de vossenhollen' betekent, werd in 1756 gesticht en diende vroeger als walvisstation en handelshaven.

Nuuk, Groenland

Aan de westkust van het centrale gedeelte van Groenland ligt de stad Nuuk. Dit is het economische, administratieve en educatieve centrum van Groenland.

Narsarsuaq, Groenland

Narsarsuaq is een plaats in Groenland met ongeveer 200 inwoners. In de tijden van de Vikingen waren in dit gebied veel nederzettingen te vinden.

Qaanaaq (Thule), Groenland

Qanaaq is een voormalige gemeente in Groenland in het landsdeel Avannaa. Het had een oppervlakte van 225.500 km². Het grootste deel bestaat uit ijskap.

Upernavik, Groenland

U vindt een indrukwekkende koloniale historie in Upernavik. Het tegen de berg gelegen dorp biedt een prachtig uitzicht over de zee en het 10 km verderop gelegen herkenningsteken van het dorp, de berg Qaarsorsuaq.

Uummannaq, Groenland

Van grote afstand ziet u het herkenningsteken van Uummannaq: de 1.170m hoge hartvormige berg. Er zijn 1.400 inwoners en bijna drie keer zoveel sledehonden.

Constable Pynt, Groenland

Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan.

Sydkap, Groenland

Sydkap is een gebied in Groenland waar u overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur, waar men toen leefden van de walvissenjacht.

Cape Hofmann Halvø, Groenland

Cape Hofmann Halvø, een plaats in het oosten/ zuidoosten van Groenland waar de kans groot is dat u muskusossen kunt spotten.

Røde Ø, Groenland

Røde Ø, ook wel bekend als 'Red Island', ligt in de Scoresby Sund. Het landschap doet bezoekers denken aan het zuidwesten van Amerika of zelfs aan Mars.

Vikingebugt, Groenland

Vikingebugt is een rustige baai aan de oostkant van Groenland. Het wordt omringd door basaltbergen en biedt de kans om een indrukwekkende gletsjer te bezoeken. Ook dierenliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op!

Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee.

Kaiser Franz Joseph Fjord, Groenland

Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan.

Segelsällskapet Fjord, Gully Gletsjer

De Segelsällskapet Fjord is een fjord in het oosten van Groenland. Het is een onderdeel van de Koning Oscarfjord in het Nationaal Park Noordoost-Groenland.

Alpefjord, Groenland

De Alpefjord is een fjord in het Nationaal park Noordoost-Groenland in het oosten van Groenland. De fjord kreeg deze naam door de zeer hoge bergen op de oostoever van de fjord.

Waltershausen Gletsjer, Groenland

De Waltershausen Gletsjer ligt in de Kaiser Franz Joseph Fjord en het enorme gletsjerfront is maar liefst 11km lang.

Renbugten, Groenland

Renbugten is een baai in het centrale deel van Groenland. Het ligt ongeveer 1400km ten noordoosten van de hoofdstad Nuuk.

Danmark Ø, Groenland

Danmark Ø is een onbewoond eiland bij Scoresby Sund, aan de oostkust van Groenland. Het eiland is ongeveer 13,3km lang en 12,4km breed.

Kangerlussuaq, Groenland

In Kangerlussuaq staan leuke gekleurde gebouwen. De bergen vormen een indrukwekkende achtergrond van de haven. Ook kunt u hier wilde dieren spotten.

Ilulissat IJsfjord, Groenland

De Ilulissat IJsfjord staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sermeq Kujalleq gletsjer is één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld.

Prins Christianssund

De Prins Christianssund is een waterweg in Groenland, dat het zuidelijkste puntje van het vasteland scheidt van de zuidelijker gelegen eilanden.

Uunartoq (hot springs)

Uunartoq is een eiland in het zuiden van Groenland. Op dit eiland bevindt zich een aantal natuurlijke warmwaterbronnen, die de ideale temperatuur hebben om in te baden.

Igaliku

Igaliku is een plaats in het zuiden van Groenland, die vooral bekend is dankzij de vikingruïnes van Garðar. Het is één van de mooiste plaatsen van Groenland, dankzij de opvallende zandstenen huisjes.

Qassiarsuk

Ruim duizend jaar geleden liet een groep Noormannen IJsland achter zich, om naar Groenland te vertrekken. Zij werden geleid door Erik de Rode, een bijnaam die hij had te danken aan zijn rode haar en baard. Vanuit IJsland waren ze naar het westen gevaren en kwamen een "groen land" tegen. 3 jaar later ging Erik de Rode terug naar dit groene land en nam 14 schepen mee. Hij en zijn medereizigers vestigden zich toen in de baai waar vandaag de dag Qassiarsuk ligt.

Ivittuut

Ivittuut is een plaats in het zuiden van Groenland en ligt aan de Arsukfjord. Het is ooit gesticht als mijnstadje, maar al na 22 jaar waren de mijnen uitgeput.

Itilleq

Itilleq is een plaats in het zuiden van Groenland en de naam betekent zoiets als 'de holte'. De kleine nederzetting bevindt zich dan ook in een holte en wordt omringd door hoge bergen en gletsjers. Itilleq ligt bijna op de poolcirkel: die bevindt zich slechts 200 meter zuidelijker.

Camp Frieda

Camp Frieda ligt dicht bij Sarqaq en had tot 2013 geen officiële naam. Een aantal jaar geleden wilde het ms Fram hier landen en de kapitein moest daarvoor informatie doorgeven aan de autoriteiten. Toen had deze plek echter nog geen naam. De kapitein vertelde de autoriteiten: "bij Hurtigruten noemen we het Camp Frieda".

Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq ligt op Disko Island, voor de westkust van Groenland. Ondanks de grootte van het eiland (ruim 24.000km²) is Qeqertarsuaq de enige stad op het hele eiland. Er wonen ongeveer 1.000 mensen.

Baffinbaai, Groenland - Canada

Baffinbaai is de zee tussen Groenland en Canada. De baai is vernoemd naar William Baffin, de eerste persoon die ooit door deze baai voer in 1616.

Dundas

Dundas ligt in het westen van Groenland en werd ruim 900 jaar geleden al bewoond. Dit bewijst een aantal archeologische opgravingen in het noorden.

Siorapaluk

Siorapaluk betekent 'klein strand', vernoemd naar het kleine zandstrand dat voor het dorp ligt. Het dorp wordt omringd door hoge, zandstenen bergen in paarse en rode kleuren en er is ook een gletsjer te zien, in de kleine Robertson Fjord.

Eqip Sermia (gletsjer)

Eqip Sermia is een gletsjer in het westen van Groenland. Hier kunt u gedurende de hele dag getuige zijn van afkalvend ijs.

Skjoldungen

Skjoldungen is een verlaten nederzetting en nu een echte Arctische spookstad.

Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada. Dit kan een vertrekpunt zijn bij een expeditiereis naar Groenland.

Straat Davis

Straat Davis is de waterweg tussen Groenland en Baffineiland.

Pond Inlet, Baffineiland

Pond Inlet is een klein pittoresk plaatsje aan de noordkust van Baffineiland. Hier leeft nog steeds een traditionele Inuit-gemeenschap.

Resolute

Resolute is een heel klein plaatsje in Canada, gelegen op Cornwallis Eiland. Het is een van de koudste bewoonde plekken op aarde.

Aasiaat, Groenland

Aasiaat is een redelijk grote stad met ongeveer 3100 inwoners aan de westkust van Groenland. Het is het educatieve centrum van Groenland met een gymnasium, een dovenschool en een zeevaartschool. Het hele jaar door worden hier verschillende excursies georganiseerd; in de winter kunt u deelnemen aan hondensledetochten en skiën, in de zomer worden er walvissafari's en kajaktochten georganiseerd.

Melville Bay

Melville Bay is een grote baai voor de kust van Noordwest-Groenland. Het ligt ten noorden van de Upernavik-archipel en loopt over in de Baffin Baai.

Ella Ø, Groenland

Ella Ø is een eiland in het oosten van Groenland en behoort tot het Nationaal Park Noordoost-Groenland.

Stykkishólmur

Stykkishólmur is een vissersplaats in het westen van IJsland, halverwege schiereiland Snæfellsnes. De inkomstenbronnen zijn visserij en toerisme.

Beechey Island, Canada

Beechey Island (Inuktitut Iluvialuit) is een eiland in de Canadese Arctische archipel van Nunavut en is de locatie van enkele belangrijke gebeurtenissen.

Smith Sound, Baffinbaai

Dit is de doorgang tussen Ellesmere Eiland en Groenland. Er komen hier veel dieren voor zoals de beluga, walrus, ringelrob, baardrob en Groenlandse walvis.

Maniitsoq, Groenland

In het westen van Groenland ligt de middelgrote stad Maniitsoq. Het ligt op een kleine archipel en heeft natuurlijke grachten.

Kapisillit, Groenland

Kapisillit is een zeer klein dorp in Groenland met eigen school, kerk en kleine supermarkt.

St. Anthony, Canada

St. Anthony is een zeer kleine vissersplaats in het uiterste noorden van New Foundland in Canada. De inwoners leven tegenwoordig vooral van het toerisme. In de ocean zwemmen veel walvissen en ze kennen hier het langste walvisseizoen van Noord-Amerika.

Red Bay, Canada

Eén van de drukste locaties voor walvisjacht werd Red Bay. Het is een natuurlijke haven die wordt beschermd door een eiland, Saddle Island.

Bonne Bay, Canada

Gelegen aan de westkand van Newfoundland ligt Bonne Bay. Bonne Bay is onderdeel van Gros Morne Nationaal Park. Bonne Bay is onderverdeeld in 2 gebieden, Inner Bonne Bay en Outer Bonne Bay. U vindt bij de een stranden en bij de ander de entree naar het fjord. Bonne Bay is ontstaan uit een gletsjer carving van 10,000 jaar geleden.

St. Pierre en Miquelon, Canada

Saint-Pierre en Miquelon bestaat uit een groep van acht kleine eilanden ongeveer 25 km voor de kust van Newfoundland, Canada in het noorden van de Atlantische Oceaan, met als hoofdplaats Saint-Pierre. Officieel wordt deze Franse archipel Collectivité Territoriale Saint-Pierre-et-Miquelon genoemd.

St. John's, Canada

St. John's is de hoofdstad van Newfoundland en een levendige havenstad. U ziet er bontgekleurde houten huizen en smalle straatjes en alles prima te voet te verkennen. Een van de bezienswaardigheden is Signal Hill, een groot historisch park met een heuvel waar u een schitterend uitzicht heeft over de haven.

Labrador zee

De Labradorzee is een zee tussen Labrador en Groenland en onderdeel van de Noord-Atlantische Oceaan.

Bildudalur, IJsland

Bildudalur ligt bij het Arnarfjord en staat niet alleen bekend om haar prachtige natuur maar ook om het goede weer van de westfjorden. Het dorp heeft een rijk muziek en cultureel leven en daarnaast is de visserij zeer belangrijk. Er wordt vanuit Reykjavik 6x per week gevlogen op Bildudalur.

Isafjördur, IJsland

Isafjördur is de ’hoofdstad’ en tevens de grootste stad van de regio Westfjorden. Er wonen zo’n 3000 mensen.

Reykjafjördur, IJsland

Reykjafjördur is een korte en wiede fjord in het noorden van Strandir. Alles is achtergelaten in 1959 maar de gebouwen staan nog steeds en worden ook onderhouden.

Qaqortoq, Groenland

Qaqortoq is de grootste stad in Zuid-Groenland, met ongeveer 3.000 inwoners en is gemakkelijk te voet te verkennen. De stad ligt dicht bij een kust.

Paamiut, Groenland

Paamiut is een plaats in Groenland, gelegen in de regio Hoofdstedelijk Gewest. Typerend zijn de besneeuwde hellingen in de winter en de wilde dieren.

Saqqaq, Groenland

Saqqaq is een dorp in de gemeente Avannaata in het westen van Groenland. De plaats is in 1755 gesticht met de naam Solsiden en had 157 inwoners in 2013.

Evighed Fjord, Groenland

De Evighed Fjord is omgeven door hoge bergen tot 2000m hoog. Ook zijn er enorme ijsbergen te vinden in de fjord.

Tsjoektsjenzee

De Tsjoektsjenzee is een zee in de Noordelijke IJszee. Het ligt tussen Tsjoekotka en Alaska en ten zuidoosten van de Oost-Siberische Zee.

Lancaster Sound

Lancaster Sound ligt tussen Devon Island en Baffin Island, en is de toegang tot de Noordwest Passage.

Sam Ford Fjord, Groenland

Sam Ford Fjord is een langwerpige fjord aan de noordoostelijke kust van Baffin Island in Qikiqtaaluk. Bekend om de verticale rotswanden.

Radstock Bay

Radstock Bay is een waterweg in Nunavut en het is een populaire onderzoekslocatie geweest voor het observeren van ijsberen in de zomermaanden.

Toronto, Canada

Toronto is de grootste stad van Canada en de hoofdstad van de provincie Ontario. De stad werd in 1793 door de Britten gesticht aan het Ontariomeer.

Scoresby Sund, Oost-Groenland

De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust ligt Scoresby Sund met een adembenemende landschap.

Nationaal Park Noordoost-Groenland

Het Nationaal Park Noordoost-Groenland is het grootste nationale park ter wereld, opgericht op 22 mei 1974.

  • Nationaal Park
  • Summit Camp
  • Ella-eiland
  • Kaiser Franz Joseph Fjord
  • Scoresby Sund

Grimsey

  • IJsland
  • Sandvík
  • Vænghóll
  • Flesjar
  • zeevogels

Coburg Island, Canada

Coburg Island is een natuurreservaat voor vogels.

Devon Island, Canada

Devon Island is een andere mogelijke locatie voor ontmoetingen met dieren in het wild.

Montréal, Canada

Montréal is de grootste stad van de provincie Quebec met een internationaal centrum.