Highlights van Noorwegen

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Bekijk foto's

Noorwegen is een langgerekt en grillig gevormd land dat in Noord-Europa ligt en onderdeel is van het Scandinavisch schiereiland. Ten oosten grenst het aan 3 landen, namelijk Zweden, Finland en Rusland. In het westen heeft het een uitgestrekte kustlijn van ruim 25.000 km. Noorwegen heeft het meest noordelijkste punt van het vaste land van Europa, de Noordkaap. Daarnaast doorkruist de poolcirkel ook Noorwegen.

Regio's
Finnmark, Troms en Nordland
Het land van de middernachtzon. Nergens zijn dag en nacht zo aan elkaar gelijk als hier. U vindt hier veelzijdige kusten met scheren en witte stranden, duizenden eilanden en baaien, hooggebergten, bruisende rivieren, stille bergmeertjes op de uitgestrekte Finnmarksvidda, gletsjers, ravijnen en natuurlijk de Noordkaap. Nord Trøndelag is een gebied met bergen en een idyllische scherenkust. Nordland met Saltstraumen ('s werelds sterkste maalstroom), de eilandengroepen Lofoten met de kleine vissersdorpjes en Vesterålen vanwaar walvissafari's georganiseerd worden zijn de moeite meer dan waard voor een bijzondere ervaring. Finnmark en Troms zijn de thuisbasis van de Samen, de inheemse bevolking van het noorden. Daarnaast is er het nationale park Pasvik dat de grootste berenpopulatie van Noorwegen huist.

Nord Trøndelag en Sør Trøndelag
In Trøndelag, het gebied rond de Trondheimfjord, is het historische hart van Noorwegen. De stad Trondheim biedt veel toeristische bezienswaardigheden waaronder de Nidarosdom. De provincie Sør-Trøndelag biedt het bergmassief Dovrefjell, waar u heerlijk kunt wandelen en een muskusossafari kunt maken. Tevens kunt u de historische mijnstad Røros bezoeken. Nord-Trøndelag heeft bruisende zalmrivieren en uitgestrekte bossen. Breng een bezoek aan het Namsskogan Familiepark waarin beren, elanden en vele andere noordse dieren leven.

Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland en Rogaland
Dit is één van de bekendste gebieden in Noorwegen, in de zomer komen in dit gebied dan ook de meeste vakantiegangers. Het is een imponerend gebied met machtige fjorden en gletsjers. De fjordenkust is als uit een sprookje; tot 200 kilometer ver reiken de romantische, wilde fjorden het binnenland in. Bonte boomgaarden, gletsjers en bergen met eeuwige sneeuw vormen daarbij een fraai contrast. Een kleine greep uit de vele bekende attracties zijn de Preikestolen bij Stavanger, de gletsjers Folgefonna, Hardangerjøkulen en Jostedalsbreen, de nationale parken Hardangervidda, Jostedal en Jotunheimen, de Hardangerfjord, de Sognefjord, de Westkaap, de staafkerken van Røldal, Borgund, Hopperstad, Kaupanger, Urnes en Undredal, de Geirangerfjord met de vele watervallen, de hoogste loodrechte bergwand van Europa, de Trollstigen en de Atlanterhavsvei. Voor activiteiten heeft u hier ook alle mogelijkheden, u kunt hier kiezen uit wandel- en fietstochten, vistochten, rafting, golf, gletsjertochten of bijvoorbeeld een elandsafari. De steden Stavanger, Bergen en Ålesund mag u daarnaast ook niet missen.

Vest Agder, Aust Agder en Telemark
Het zonnige zuiden, met schilderachtige stadjes en vissersplaatsjes, kliffen, stranden en kristalhelder water bieden voor iedereen talrijke vakantiemogelijkheden. In de bergen van het achterland kunt u talloze mineralen vinden, ook wemelt het hier van de elanden en bevers. Het Setesdal is een heerlijk wandelgebied en is rijk aan cultuur, volksmuziek en kunstnijverheid. Overal kunt u vissen, bijvoorbeeld op zee en in de talloze meren en rivieren. Al dat water is ook te gebruiken voor rafting, kanovaren, duiken of zwemmen. Er zijn goede golf, fiets en paardrijmogelijkheden.

Akerhus, Oslo, Buskerud, Oppland en Hedmark
Weidse dalen en dichte wouden. De hoofdstad van Noorwegen, Oslo met de vele bezienswaardigheden moet zeker niet vergeten worden. Typisch voor Fjell Noorwegen is de uitgestrektheid, dat geldt voor de hoogvlakten, de dalen en de bossen. U vindt hier diverse berggebieden met gemarkeerde wandelroutes, goede vismogelijkheden, wilde rivieren om te raften en stille bergmeertjes voor een verfrissend bad. Er zijn ook volop golf, fiets en paardrijmogelijkheden. In Hedmark zijn er talloze elanden, rendieren, bevers en beren, deze dieren kunt u in hun eigen omgeving bekijken door met een safari mee te gaan. In het hart van Noorwegen ligt het gebied Gudbrandsdalen met een afwisselende natuur en veelzijdige mogelijkheden om te genieten en actief te zijn. De Valdres en Jotunheimen hebben een veelzijdige flora en fauna en hebben reizigers veel te bieden.

Sognefjord

Sognefjord, met een lengte van 220 kilometer het langste fjord van Noorwegen.

Hardangerfjord

De Hardangerfjord is een circa 170 kilometer lange fjord.

Hardangervidda

Even ter informatie: de Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Noord Europa met een oppervlakte van 10.000 km².

Lofoten

Een prachtige eilandengroep in Noord-Noorwegen die bekend staat om zijn torenhoge bergen, witte stranden en kristalhelder water.

Noordkaap

Reis naar de Noordkaap en bewonder uitzichten zo ver als de horizon reikt op het Noordkaap plateau!

Preekstoel-Preikestølen

Bij Jøssang hebt u de kans om één van de bekendste hoogtepunten van Noorwegen te gaan bekijken, namelijk de Prekestolen.

Tromsø Highlight

De poort tot de Noordelijke IJszee, Parijs van het Noorden, De poort tot het Arctische gebied. Oftewel: Tromsø.

Svartisen

De Svartisen (het zwarte ijs).

Lapland

Het gebied wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd.

Kirkenes

Kirkenes is het centrum van de gemeente Sør Varanger.

Saltstraumen

Saltstraumen, de nauwe doorgang tussen de Saltenfjord en de Skjustadsfjord waar bij eb en vloed het water met een enorme kracht heen en weer stroomt.

Trondheim highlight

Uit rotstekeningen die in Sør-Trøndelag zijn gevonden blijkt dat dit gebied al sinds duizenden jaren wordt bewoond

Jotunheimen

Jotunheimen betekent ‘Huis van de reuzen.'

Stavanger

De olie- en energiekapitaal van Europa met een karakteristiek en gezellig centrum.

Ålesund

Ålesund is een belangrijke vissershaven met een bloeiende visindustrie en export van visproducten. In 1904 verwoestte een brand nagenoeg de volledige stad.

Kristiansand

Kristiansand is de op vier na grootste stad van Noorwegen. Een dynamische stad met een druk, maar gezellig centrum. De stad is gesticht door en genoemd naar Koning Christian IV, die hier een mogelijkheid zag om zijn rijk goed te kunnen verdedigen. Sinds het begin van de bouw in 1641 kent de stad de ruime vierkante indeling die alle bouwprojecten van Christiaan kenmerkte. Door de rechte straten doet de stad nu, meer dan 300 jaar later, modern aan.

Oslo

De stad Oslo wordt door de omringende heuvels en bossen ook wel 'de stad in het groen' genoemd. De natuur is altijd dichtbij in Oslo.

Telemarkkanaal

Het Telemarkkanaal is de waterweg tussen het met de zee in verbinding staande Skien.

Senja

Het Sprookjeseiland, zoals Senja ook wel genoemd wordt

Andenes

Vanuit Andenes kunt u 's zomers een walvissafari met een echte walvisvaarder maken.

Vesterålen

Bezoek Vesterålen, een eilandengroep vol natuurlijke contrasten & spot walvissen!

Gudbrandsdal

Het Gudbrandsdal. Van oudsher bewoond is dit dal één van de levensaders van Noorwegen.

Rondane

Rondane Nationaal Park ligt tussen het Gudbrandsdal en het Østerdal/Atnedal (Hedmark en Oppland).

Dovrefjell

Dovre nasjonalpark is een woeste bergpartij met ronde harmonische toppen tot 1.700 meter.

Peer Gynt

De Peer Gyntveien is een begrip in Noorwegen, met mooie uitzichten.

Atlanterhavsvei

Heel spectaculair is de Atlanterhavsveien, de Atlantische weg die loopt van Vevang naar het eiland Averøy.

Briksdal

Vanuit Olden kunt u met de auto naar de Briksdalsbre.

Lysefjord

De Lysefjord is een imposant stuk natuurschoon met zijn hoog oprijzende bergwanden.

Andøya

Andøya is een merkwaardig eiland. Uiteraard zijn er bergen, maar vooral de naar het vasteland gerichte zijde heeft een vlakke vorm. Hier vindt u enorme veenmoerassen met veenbessen en kolenvoorraden.

Pasvik

Pasvik gelegen in Finnmark.

Folgefonna

Gelegen in het gebied rondom de Folgefonna-gletsjer in de provincie Hordaland in het westen van het land.

Lillehammer

Lillehammer is een plaats met een gezellig centrum.

Hamar

Hamar is de hoofdstad van de provincie Hedmark.

Nigardsbreen

Vanuit Gaupne gaat weg nummer 604 naar de Nigardsbreen

Lustrafjorden

Na Hafslo rijdt u door een mooi stukje natuur bergopwaarts

Bremanger

In de omgeving van Svelgen en Ålfoten ligt het meest spectaculaire wandelgebied van Bremanger.

Trollstigen Highlight

Trollstigen is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Noorwegen.

Loenvatn

Van juni tot september vaart MB Kjendal van Sande naar de Kjenndalstova.

Oldenvatn

Oldenvatnet, een langgerekt meer.

Galdhøpiggen

Juvasshytta is een uitstekend beginpunt voor bergwandelingen in de Jotunheimen.

Glittertind

De Glittertind is de op één na hoogste berg van Noorwegen

Blåhø

Een avontuurlijke tocht over een spectaculaire weg die leidt naar de top van de Blåhø op een hoogte van 1618 meter.

Besseggen

Gjendesheim is het startpunt van een bergwandeling over Bessegen. De Besseggen heeft een speciale status onder de Noren en het wandelen over de bergkam wordt beschouwd als een soort 'overgangsritueel' ongeacht de leeftijd. Het iconische uitzicht wordt gekenmerkt door de kleurrijke meren Gjende en Bessvatnet. Gjende heeft een prachtige smaragdgroene kleur en is erg lang en smal. Bessvatnet is diepblauw van kleur en een van de helderste meren van Noorwegen.

Røros

Het stadsbeeld van Røros wordt gevormd door de kopermijnbouw.

Femundsmarka

Gelegen in Hedmark, Sør Trøndelag. Ongeveer de helft bestaat uit bossen en heidevelden

Trysil

Trysil is de grootste wintersportplaats van Noorwegen

Hemsedal

Hemsedal is een wintersportplaats waar ook 's zomers veel valt te genieten.

Geilo highlights

De regio rond Geilo is een aantrekkelijk wintersportgebied met 19 skiliften, 29 afdalingen en 130 kilometer langlaufloipes.

Gålå Highligt

Gålå ski og sommerarena ligt aan het Gålåvatnet

Skeikampen

De berg de Skeikampen met een hoogte van 1.123 meter is een bekend wintersportgebied

Vrådal

Vrådal ligt in een regio met een afwisselend landschap van meren, bossen en bergen.

Beitostølen Highlight

Beitostølen is een echt toeristencentrum - zowel 's zomers als 's winters.

Nærøyfjord

De Nærøyfjord is het nauwste, steilste en wildste fjord van Europa.

Flåm

In het plaatsje Flåm heeft u de mogelijkheid een (retour)treinrit te maken met de Flåmsbane.

Valdressflya

In de Valdresflya Vandrerhjem worden goede maaltijden geserveerd zoals o.a. de bekende rømmegrøt

Adelaarsweg-Ørneveien

Weg nummer 63 wordt ook wel ‘The Golden Route' genoemd.

Dalsnibba

Bij Djupvasshytta kunt u de Nibbeveien (een tolweg) nemen.

Borgund Stavkirke

De Borgund stavkirke is het prototype van de staafkerk

Flåmsbaan

Maak per Flåmsbaan van Flåm naar Myrdal kennis met de adembenemende, ruige natuur van Noorwegen.

Bergensbaan

Bergensbaan (Een treinreis van de fjorden naar de bergen).

Sørlandsbaan

Een avontuur door het afwisselende landschap van Zuid-Noorwegen.

Raumabaan

De Rauma spoorlijn loopt langs de Raumarivier, die telkens een andere aanblik biedt.

Dovrebaan

Het hoogste punt van de Dovrebanen ligt even ten noorden van Hjerkinn op 1024 meter boven zeeniveau.

Nordlandsbaan

Een spoorlijn die je naar het ‘land van de middernachtzon' brengt.

Vågå Kirke

De Vågå kerk is de op een na oudste kerk van Noorwegen.

Lom Stavkrykje

Dé blikvanger van Lom, de karakteristieke kerk.

Sjoa rivier

De Sjoa een geliefkoosd oord voor rafting

Vøringfossen

Vøringfossen is een spectaculaire waterval met een fantastisch uitkijkpunt.

Bergen

Bergen is één van de mooiste steden en één van de oudste steden van Noorwegen.

Heddal Stavkirke

In Heddal staat de grootste attractie van deze regio, namelijk de staafkerk van Heddal.

Urnes Stavkrykje

Deze kerk is in het begin van de 12de eeuw gebouwd en is daarmee de oudste staafkerk van Noorwegen.

Geiranger

Geiranger is een klein dorpje wat bekend is geworden door de Geirangerfjord. Deze fjord staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Sognefjell

Na Fortun volgt een spectaculaire weg met een klim van 11 kilometer met 10 haarspeldbochten richting de Sognefjell.

Hadeland Glassverk

In Jevnaker vindt u Hadeland Glassverk, een fabriek waar vanaf 1762 producten van glas worden vervaardigd.

Ringebu Stavkirke

En dat doen ze dan bij de karakteristieke staafkerk die uit de 13de eeuw dateert.

Middernachtzon

De middernachtzon is het verschijnsel waarbij de zon 's nachts niet onder de horizon komt en het dus 24 uur licht blijft.

Målselvfossen

Op deze weg komt u na 6 kilometer bij Målselv.

Øvre Dividal nationalpark

Øvre Dividal nationalpark, Opp. 743 km², sinds 1971 Gelegen in Troms.

Balsfjord Kirke

Balsfjord Kirke is een mooie witte parochiekerk kerk.

Øksfjordjøkulen

Aan het eind van de Burfjord komt u in Alteidet, hier gaat een zijweg naar de Jøkelfjord

Låtefossen

De Låtefoss, een indrukwekkende, dubbele waterval, vlak langs de weg.

Steindalsfossen

Tussen Norheimsund en Kvamskogen ligt de Togjelkloof met de Steindalsfossen, ook wel de 0vsthusfossen genaamd.

Lyngenalpen

Droombestemming voor voor skiërs en activiteiten in een weeldering berglandschap.

Hulderfossen

Bij de Mo Landbouwschool, ca. 1,6 kilometer voor Moskog,

Jølstravatn

Het langgerekte Jølstervatn heeft een lengte van 30 kilometer.

Lærdalstunnelen

Vanuit Lærdal(søyri) volgt u de E-16, na circa 5 kilometer gaat u via de tunnelweg naar Aurland aan de Aurlandsfjord.

Hopperstad Stavkirke

Een prachtig karakteristiek houten bouwwerk dat al uit 1150 dateert.

Nordfjord

De Nordfjord heeft een lengte van 106 kilometer en loopt van de Jostedal gletsjer tot aan de Atlantische Oceaan.

Vettisfossen

Bij Øvre Årdal kunt u rechtsaf via een ongenummerde weg door het Vettisgjelet.

Norsk Bremuseum

In Fjærland is een bezoek aan het Norsk Bremuseum zeer aan te bevelen.

Norsk Villaksmuseum

Het Norsk Villakssenter, vrij vertaald ‘het zalmcentrum', is ook een attractie.

Austerdalsbreen

Wilt u een kijkje gaan nemen in de bergen en bij de gletsjers.

Gutulia

Gelegen in Hedmark. Ongeveer de helft is bebost

Torghatten

Torghatten is een markante berg dat bekend staat als de ‘berg met het gat'.

Moskenesstraumen

De Maalstroom is een van de sterkste getijdenstromingen ter wereld.

Gaustatoppen

Het plaatsje Bolkesjø is een echt toeristenplaatsje met mooie uitzichten

Bø Sommarland

Bø is vooral bekend door Bø Sommarland.

Evje Mineralenpark

In het Mineralenpark bij Evje kunt u volop genieten van de wondere wereld van de mineralen

Kaap Lindesness

Bij Vigeland kunt u via weg nummer 460 naar Lindesnes.

Maihaugen

De officiële naam van het openluchtmuseum Maihaugen is Sandvigske Samlinger.

Hegra Festing

Een smalle en steile weg van 3 kilometer lengte leidt naar de Hegra festning.

Stiklestad

Stiklestad is fameus in Noorwegen. Bij deze plaats sneuvelde koning Olav de Heilige in 1030.

Drielandenpunt

Circa 5 km ten zuiden van Skipagurra is de Gallevare, de heilige berg voor de Samen met offerplaatsen en rendierhaven.

Hardangerbrug

De Hardangerbrug overspant het oostelijk deel van het Hardangerfjord en is de enige vaste oeververbinding over het fjord.

Kjeåsen

Aan het eind van de hardangerfjord loopt een ongenummerde weg omhoog naar Kjeåsen

Poolcirkel highlight

Op 650 meter hoogte passeert u de poolcirkel. Deze grens word niet visueel aangegeven.

Sandnessjøen

Sandnessjøen is sinds 1669 een handelsplaats. Maar de stad kwam pas echt tot ontwikkeling doordat de Hurtigrute.

Kustweg 17

De Kystriksveien (Kustweg) is een nationale toeristenweg in de provincie Nordland in Noorwegen.

Syv Søstre

de bergformatie met de fraaie naam Syv Søstre

Bergefjell Nationalpark

Gelegen in Nord Trøndelag, Nordland.

Formofossen

De Formofoss is een prachtige waterval die zich door een nauwe rotskloof in de Sanddøla rivier perst.

Fokstumyra natuurreservaat

In de buurt van Fokstugu vindt u Fokstumyra (‘myra' betekent ‘moeras').

Oppdal Bygdemuseum

Oppdal openluchtmuseum , geopend in 1937.

Kvitskriuprestin

Heel bijzonder is de Kvitskriuprestinn.

Jørundgård Sigrud Undset

Jørundgard is een gereconstrueerde middeleeuwse boerderij die maar liefst vijftien gebouwen omvat.

Strynefjell

Als u een authentieke, dus avontuurlijke route wilt rijden, dan moet u weg nummer 258 gaan volgen.

Fossheim Steinsenter

hier is de vermaarde geologische verzameling van Torgeir Garmo uitgestald.

Kannestein

Mooi is een tripje naar de Kannesteinen, een door het natuurgeweld gevormde rotsformatie.

Vågåvatn

Het langgerekte Vågåvatn. Bij helder weer heeft dit meer een prachtige groene kleur.

Sjurhaugfossen

Sjurhaugfossen, een prachtige, daar hebt u goede kans dat u de zalm ziet springen op de zalmtrappen in de Lærdalselva.

Lærdalselva

De rivier Lærdalselva heeft in de loop van vele duizenden jaren een prachtig dal gecreëerd.

Aurlandsvegen

U rijdt over een smalle weg langs een woeste rivier met talloze stroomversnellingen en watervalletjes.

Aurlandsdalen weg 50

Een prachtige bergweg.

Måbødal

Ooit was de oude weg door het Måbødal een waar avontuur voor elke automobilist.

Edvard Grieg

Edvard Grieg was een Noors componist en pianist uit de Romantiek.

Torpo Stavkirke

In het dorpje Torpo staat een bijzondere stavkirke, een staafkerk die nog grotendeels intact is.

Hallingdal Folkemuseum

Het in 1899 door Gudbrand Tandberg opgerichte Hallingdal Folkemuseum met 26 oude huizen.

Lysebotn

Bij Suleskard loopt een ongenummerde weg naar Lysebotn.

Kjerag

Kjerag is een belangrijke attractie in dit gebied.

Byglandsfjord

De rivier de Otra stroom uit in de Byglandsfjord.

Trollfjord

De Trollfjord is 2 kilometer lang en slechts 100 meter breed, omringt door hoge bergwanden.

Lofotr Vikingmuseum

Pakweg 15 kilometer ten noorden van Leknes in Borg met het vikingmuseum Lofotr.

Henningsvær

De plaats ligt prachtig aan het water met adembenemende vergezichten op de kustlijn van Lofoten.

Reine

Dit kleine en pittoreske vissersdorpje heeft een reputatie als mooiste plek ter wereld!

Nusfjord

Bij Kilan voert een ongenummerde weg naar Nusfjord

Lillesand

In Lillesand is het verleden bewaard gebleven.

Tønsberg

Tønsberg is niet alleen de oudste stad van Noorwegen, maar zelfs van Scandinavië.

Nybergsund

Nybergsund was de plaats waar Koning Haakon, kroonprins Olav en de regering verbleven toen de stad op 11 april 1940 werd gebombardeerd.

Femundmeer

Het Femund meer, één van de grootste meren in Noorwegen

Lille Ulefoss

De Ulefoss Hovedgaard is waarschijnlijk het bekendste gebouw in heel Noorwegen.

Porsgrunn Porselensfabrikk

Interessant is de Porsgrund Porselensfabrikk.

Rjukan

Rjukan is een langgerekt industriestadje.

Romsdalmuseum

Het Romsdal Museum is één van de grootste openluchtmusea in Noorwegen.

Flekkefjord

Flekkefjord is sinds de 17e eeuw een handelsplaats door zijn gunstige ligging aan de kust.

Tvindefossen

Vanuit Voss volgt u de E-16/weg nummer 13 richting Vinje.

Norway in a Nutshell

Ontdek met Norway in a Nutshell de Noorse fjorden per bus, boot & de welbekende Flamsbåna.

Vallestadfossen

Imposant is de Vallestadfossen, een waterval met een hoogte van 90 meter.

Gaularfjellvegen

Weg nummer 13 heeft talloze hoogtepunten. Eén daarvan is de zogeheten Gaularfjellweg

Vikafjellet

Na Vinje wordt het landschap indrukwekkender en ruiger: u bent op weg naar de Vikafjellet.

Pollfoss

Bij het karakteristieke Pollfoss Hotel kunt u een kijkje gaan nemen bij de Pollfoss, een spectaculaire waterval.

Hornindalsvatn

Dit meer heeft een lengte van 25 kilometer en is maar liefst 514 meter diep!

Sommarøy

Het eiland Sommarøy ligt als een parel in de Atlantische Oceaan, al sinds de 7e eeuw is het bekend als een levendige plaats waar een mens heerlijk kan ontspannen.

Birkebeinerveien

De Birkebeinerveien van Lillehammer naar Messelt.

Grip kristiansand

Heel bijzonder is een excursie naar het eiland Grip.

Bud

Bij Elnesvågen kunt u via weg nummer 664 naar Bud.

Bodø Highlight

Bodø is Nordlands provinciehoofdstad met 38.000 inwoners.

Bleiksøya

BLEIKSØYA is een eiland dat één van de bekendste vogelklippen van Noorwegen herbergt.

Jennestad Sortland Museum

Ongeveer 8 kilometer ten noorden van Sortland vindt u de oude handelspost Jennestad.

Nyksund

Nyksund is een heel apart plaatsje. Hier bent u echt aan het ‘eind van de wereld'.

Stø

Het pittoreske vissersplaatsje Stø is uitgangspunt voor walvissafari's.

Stokmarknes

Stokmarknes kent een prachtige ligging aan de Sortlandsundet.

Hammerfest

Hammerfest wordt al eeuwen lang de noordelijkste stad ter wereld genoemd.

Jacobselva

Toen Finland in 1919 onafhankelijk werd, kreeg het land vrije toegang tot de zee via de haven van Petsamo

Haukelifjell

De Haukelifjell, dit is één van de oudste verbindingen tussen oost en west.

Slådalsweg

De Slådalsvegen is een onverharde tolweg van 32 km dat loopt van Vågåmo naar Lesja.

Vermafossen

De bij Vermafossen gelegen Kylling bru is één van de mooiste stenen bruggen van Noorwegen.

Mardalsfossen

Het is ongeveer 20 minuten wandelen naar de Mardalsfossen

Runde

Runde is een van de eilanden die deel uitmaken van de gemeente Herøy

Heidal

Bij Heidal staan meerdere oude boerderijen.

Saudafjord

Vanuit Ropeid rijdt u langs de Saudafjord richting Sauda.

Rollag Stavkirke

Al in 1425 werd de Rollag stavkirke in oude geschriften vermeld.

Månafossen

Even voor Dirdal gaat een weg door een lange tunnel naar Frafjord.

Skudeneshavn

Skudeneshavn is één van de best bewaard gebleven kustplaatsen van Noorwegen.

Haugesund

Haugesund is een sfeervolle en levendige kustplaats.

Rosendal Baronie

Het plaatsje Rosendal is vooral bekend door de Baronie Rosendal.

Ridderspranget

Een nauwe kloof waar het water van de Sjoa rivier zich met geweld doorheen perst.

Golsfjellet

Vanaf Fjellheim gaat een tolweg naar Golsfjellet, een schitterend gebied.

Jotunheimveien

De gedeeltelijk verharde, zeer fraaie tolweg, de Jotunheimveien

Slettefjellvegen

Vanuit Beitostølen kunt u over de Slettefjellweg via Lykkja naar Hemsingbru aan de E-16 rijden

Lemonsjøen

De Lemonsjøen is een weids meer met het helderste water van Noorwegen.

Rjukandefossen

In Tuv vindt u, op enkele honderden meters verwijderd van weg nummer 52, de Rjukandefossen

Feigumfossen

Vanuit Nes heeft u een mooi uitzicht over de Lustrafjord.

Kvinafossen

De Kvinnafossen is een waterval tussen Hella en Leikanger waarvan het water vlakbij de weg terecht komt.

Kjenndalsbreen

In Loen staat de route naar de Kjenndalsbreen al aangegeven.

Panoramaweg 613

Panoramaroute 163 voert langs de noordkant van de fjord door meerdere dorpjes.

Vestkapp

Bij Åheim kunt u via weg nummer 620 naar de Vestkapp bij Stadlandet.

Stalheimskleiva

Voor de liefhebbers van een echt spectaculaire autorit is de afdaling van het Stalheimhotel naar de E-16 een aanrader.

Valdress Folkemuseum

Fagernes is vooral bekend door het befaamde Valdres Folkemuseum

Sjonfjellet

Als u wilt genieten van een fraai uitzicht moet u naar het uitkijkpunt op de Sjonfjellet gaan.

Glomma rivier

De Glomma is de langste rivier in Noorwegen.

Alta

Maak in Alta kennis met de Sami cultuur van dichtbij, bewonder beschermde rotstekeningen, slaap in een ijshotel of ga op jacht naar het noorderlicht!

Hansnes

Hansnes is een plaats in de Noorse gemeente Karlsøy, provincie Troms

Lyfjord

Lyfjorden is een korte fjord aan de oostkant van het eiland Kvaløya in gemeente Tromsø. De fjord is 1,3 km lang. Net ten noorden van Lyfjorden is Skul Fjord.

Bygstad

Bygstad is een stad in Noorwegen, gelegen op de noordelijke kust van de Dalsfjorden.

Gripholmen

Grip is een archipel in Noorwegen, ongeveer 14km vanaf de kust van Kristiansund. De archipel bestaat uit 82 eilandjes en klippen. Op één van de eilandjes staat de Grip Vuurtoren, één van de hoogste vuurtorens in Noorwegen. Op Gripholmen, het grootste en enige bewoonbare eiland van de archipel, staat de Grip Staafkerk.

Vikingen (eiland)

Vikingen is een klein eilandje voor de kust van Noorwegen, vlakbij de stad Tonnes. Het eilandje is bekend omdat de Poolcirkel hier precies overheen loopt.

Småvasshaugen

Småvasshaugen is een 315 meter hoge top te bereiken vanaf de haven van Finnkroken.

Skagerrak

Het Skagerrak is een gedeelte van de Noordzee, dat wordt begrensd door Denemarken in het zuiden, Noorwegen in het noorden en Zweden in het oosten.

Værlandet

Værlandet is een kleine eilandengroep ten noorden van de Sognefjord, waar een vissersgemeenschap is gevestigd. Het 9-vierkante kilometer lange eiland ligt direct ten oosten van de Bulandet-eilandgroep. Berg Alden (481mtr) is te beklimmen en hiervandaan heeft u een fantastisch uitzicht over het eiland.

Arnøya, Noord Noorwegen

Vanaf de Trolltinden kan je genieten van een weids uitzicht op de prachtige kustlijn van Noord-Noorwegen.

Seiland, Noord Noorwegen

Seiland heeft een steil kustlandschap en is een deel van de eilanden van West Finnmark, met zowel kleine als grote fjorden omringd door steile bergen. Deze steile bergen zijn nestplaatsen voor veel vogels bidden.

Fjærland

Fjaerland is een gletsjerdorp bij de Sognefjorden en de Jostedalsbreen-gletsjer, de grootste gletsjer van het vasteland van Europa.

Sørøya, Noord-Noorwegen

Sørøya is het op drie na grootste eiland van Noorwegen, in Finnmarken.