Highlights van Spitsbergen

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Bekijk foto's

Een bezoek aan de Spitsbergen, ongeveer halverwege het vasteland van Noorwegen en de Noordpool, zit vol contrasten en verbazingwekkende natuurbelevenissen. De Arctische stilte zorgt voor een unieke sfeer en u ervaart ultieme rust. Majestueuze bergen, blauw zee-ijs, eindeloze gletsjers en een rijk dierenleven domineren het landschap, dat van uiterlijk verandert tijdens de drie belangrijkste seizoenen; van de kleurrijke toendra van de poolzomer, de spectaculaire lichtshow van het noorderlicht in winter naar de bevroren fjorden en het eindeloze sneeuwlandschap van de zonnige winter. Er heerst over het algemeen een mild klimaat vanwege de invloed van de Atlantische Golf Stroom. Zomertemperatuur is ongeveer 0°C tot 10°C.

De archipel bestaat uit pakweg acht belangrijke eilanden: Spitsbergen - het grootste eiland - , Nordaustlandet, Edgeøya, Barentsøya, Prins Karls Forland, Kvitøya, de eilandengroep Kong Karls Land en Hopen. Daarnaast zijn er tientallen kleine eilanden.

Zoogdieren/wildlife:
IJsbeer (polar bear), poolvos (polar fox), rendier (reindeer), walvis (whale), walrus (walrus), zeehond (seal), beluga (beluga).

Vogels:
Brandganzen (barnacle geese), paarse strandloper (purple sandpiper), roodkeelduiker (red throated diver), arctische stern (arctic tern), kleine alk (little alk), koningseider (eider duck), kleine jager (arctic skua), sneeuwgors (snow bunting), grote burgemeester (glaucous gull), dikbekzeekoet (brunnich's guillemot, zwarte zeekoet (black guillemot, ivoormeeuw (ivory gull), papegaaiduiker (puffin), drieteenmeeuw (kittywake).

Longyearbyen

Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden.

Ny Ålesund

Ny Ålesund ligt op de zuidoever van de Kongsfjorden in een prachtige omgeving met mooie vergezichten.

Barentszburg

Barentszburg is een Russische mijnnederzetting aan de oostzijde van de Grønfjorden. Hier heeft de Sovjetperiode zijn sporen achtergelaten.

Sveagruva

Svenska Stenkolsaktiebolaget Spetsbergen was ooit de bezitter van de Zweedse steenkoolmijn Sveagruva, die diep achter in de Van Mijenfjorden lag, bij de baai Braganzavågen. De mijn werd in werking gesteld in 1917.

Pyramiden

Pyramiden ligt aan de Billefjorden, waar de mooie en grote Nordenskiöldbreen op uitmondt. De vorm van de berg verklaart de naam.

Hornsund

Hornsund is de zuidelijkste fjord van Spitsbergen en heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder noemde de fjord in 1610: ‘Horne Sound'.

Bjørnøya

De Noren rekenen Bjørnøya officieel tot Spitsbergen. In het noorden bevindt zich een groot plateau dat ruim 30m boven de zeespiegel ligt.

Spitsbergen

Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565km ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied.

Nordaustlandet

Nordaustlandet is een erg ontoegankelijk eiland: het ligt vrijwel gedurende het hele jaar in het pakijs. Het grootste deel is bedekt met ijskappen.

Edgeøya

Edgeøya is het derde grootste eiland van de archipel en kreeg uiteindelijk de naam van de Britse koopman Thomas Edge.

Barentsøya

Barentsøya is een groot eiland van 1300 km² bij Spitsbergen. Tot ver in de 19e eeuw werd gedacht dat het verbonden was met Vestspitsbergen.

Prins Karls Forland

Het langgerekte eiland Prins Karls Forland wordt door de zeestraat Forlandsundet gescheiden van het hoofdeiland Spitsbergen.

Moffen

Moffen is een klein vlak eiland van 8 km² . Het eiland, dat sinds 1983 de status heeft van natuurreservaat, is een belangrijk rustgebied voor walrussen.

Kvitøya

Het meest oostelijke eiland van Spitsbergen archipel is Kvitøya. Het eiland is vrijwel geheel bedekt met ijs.

Kapp Thorsden

Kapp Thorsden ligt ten zuiden van de Billefjorden, bekend om een Zweedse onderneming die hier fosfor wilde winnen.

Magdalenafjord

De Magdalenefjorden is een van de meest betoverende plekken van Spitsbergen. Het landschap is adembenemend.

Raudfjord

‘Raud' betekent rood, afgeleid van het rode gesteente uit het Devoon aan de oostzijde van de Raudfjord. Vanuit basiskampen op de oevers vertrekken soms georganiseerde trektochten.

Reinsdyrflya

Reinsdyrflya is een schiereiland met een grote golvende vlakte (250 km²), waarop ruim 1200 rendieren leven.

Sørkapp

Sørkapp is de zuidpunt van het eiland Sørkappøya. Op het eiland bevindt zich ook een heuvel die vroeger als uitkijkpost diende.

Woodfjord

De Woodfjord is een fjord van het eiland Spitsbergen en bevindt zich aan de noordkust van het eiland. De fjord heeft een lengte van 64km en is daarmee de op 4 na langste fjord van Spitsbergen.

Liefdefjord

De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij.

Wijdefjord

De zeer lange Wijdefjord drijft een geografische wig door het noorden van het hoofdeiland Spitsbergen en splitst het eiland in de schiereilanen Andréeland en Ny-Friesland.

Tempelfjord

De Tempelfjord is genoemd naar de overheersende berg Templet aan de mond van de fjord, een 783m hoge berg.

Smeerenburg, Amsterdamøya - Spitsbergen

De vlakke landtong aan de oostzijde van Amsterdamøya. Dit was het centrum van de Nederlandse walvisvaart waar de walvissen werden verwerkt.

Blomstrandhalvøya

Blomstrandhalvøya, gelegen aan de noordwestelijke kust van Spitsbergen. Vanaf de bergrug heeft u een fantastisch uitzicht over de baai, de achterliggende gletsjers en de Tre Kroner.

Danskøya

Danskøya ‘Deens Eiland' dankt zijn naam aan Deense walvisvaarders die in 1631 in de Kobbefjorden actief waren. Het is bergachtig, het hoogste punt is 342 m.

Grumantbyen

Grumantbyen, de steenkoolconcessie ten oosten van Colesbukta, met een omvang van bijna 80 km², was het resultaat van een Russische expeditie met het schip ‘Herkules' onder leiding van de geoloog W.A. Rusanov.

Hinlopenstraat / stretet

De Hinlopenstretet, ook wel Hinlopenstraat genoemd, is de lange zeestraat tussen Spitsbergen en Nordaustlandet. Deze zeestraat is circa 160 km lang en op zijn smalst ongeveer 10 km breed.

Isfjorden

Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied.

Kong Karlsland

Kong Karls Land, een groep eilandjes, ligt een eind naar het oosten vanaf Spitsbergen gezien. Ruim honderd kilometer van de oostkust van het hoofdeiland.

Kapp Linne

Op de westelijke punt van de zuidoever staat Isfjord Radio. De plek waar dit radiostation staat is Kapp Linne, een kaap die aan de ingang van Isfjord ligt.

Krossfjorden

Krossfjorden doet qua landschappelijke schoonheid niet onder voor Kongsfjorden.

Hopen

Dit zeer smalle (2 km breed) en 37 km lange eiland bevindt zich in het zuidoosten van de archipel

Reindalen

Er leven veel rendieren. Hier dankt de vallei van 35 km lengte zijn Noorse naam aan. Reindalen werd in september 2003 beschermd gebied vanwege de rijke toendravegetatie.

Storfjorden

De zeedoorgang tussen het grote eiland Vestspitsbergen en de eilanden Edgeøya en Barentsøya is vrijwel altijd versperd door drijs- en pakijs. Hier heeft de Warme Golfstroom bijna geen invloed meer. Scheepvaartverkeer is dan ook lastig in de Storfjorden, ook in de zomer.

Torellbreen

Met een front van bijna 25km bereikt de enorme ijsmassa Torellbreen de zee. De gletsjer kreeg de naam van de Zweedse professor en geoloog Otto M. Torell.

Grønfjorden

Aan de oevers van de Grønfjorden, zijfjord van de Isfjorden, ligt onder meer Barentsburg. Tussen 1904 en 1916 claimden zakenlieden en bedrijven van verschillende landen rechten bij Grøndal om steenkolen te mogen delven.

Kongsfjorden

Toeristisch gesproken is de Kongsfjorden een trekpleister. De 22 km lange fjord is over het algemeen gemakkelijk toegankelijk. De Nederlanders noemden de fjord aanvankelijk in de 17e eeuw Engelse Baay vanwege de Britse bedrijvigheid hier.

Van Keulenfjord

De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund.

Van Mijenfjorden

De fjord was populair bij Nederlandse walvisvaarders die er onder andere houten loodsen bouwden.

Seven Islands

Seven Islands is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. De zeven eilanden liggen in het noorden van Spitsbergen, 20 km boven Nordaustlandet.

Ytre Norskøya

Het kleine eiland Ytre Norskøya, van ongeveer 1 km², ligt in het noordwesten van Spitsbergen. Ytre betekent ‘buiten’, Norskøya betekent ‘Noors eiland’.

Jan Mayen

Het eiland Jan Mayen ligt tussen Groenland en het noorden van Noorwegen en hoort bij Noorwegen. Het is een vulkanisch eiland waar veel zeevogels zijn.

Alkhornet, Spitsbergen Svalbard

Ontdek een grote klif met tienduizenden zeevogels. Onderaan de kliffen is een hol van poolvossen en rendieren begrazen er de weelderig begroeide toendra.

14 juli gletsjer, Spitsbergen

De 14 juli gletsjer, Fjortende Julibreen in het Noors, is een gletsjer op Spitsbergen. De gletsjer is ongeveer 16km lang, heeft een totale oppervlakte van zo'n 127m2 en reikt tot 30 meter boven zeeniveau. De gletsjer is vernoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk.

Aberdeen, Schotland

Aberdeen is een stad in het noordoosten van Schotland. Het ligt aan de Noordzee en is met ruim 210.000 inwoners de op twee na grootste stad van Schotland.

Vlissingen, Nederland

Vlissingen ligt in de provincie Zeeland en licht aan de Westerschelde. Af en toe wordt deze plaats door Oceanwide Expeditions gebruikt als vertrekhaven voor een expeditiereis naar Spitsbergen.

Fair Isle & Bird Observatory

Fair Isle is een klein bewoond eiland dat hoort bij het Verenigd Koninkrijk. Het staat bekend om de traditionele ambachten en de prachtige landschappen.

Bråsvell gletsjer

De Bråsvell gletsjer bevindt zich op Svalbard, in het zuiden van eiland Nordaustlandet. De gletsjer is ongeveer 45km lang en 20km breed en komt uit in de zee.

Faeröer Eilanden, Torshavn

De Faeröer Eilanden staan bekend om hun mooie, ongerepte landschappen met groene veilden en ruige, steile kliffen. Tórshavn is een kleine hoofdstad.

Noorse Zee

De Noorse Zee bevindt zich in het noorden van West-Europa. Rond de Noorse Zee liggen Jan Mayen, de Shetlandeilanden, de Faeröereilanden en IJsland.

Moermansk

Moermansk (of Murmansk) is een stad in het uiterste noordwesten van Rusland en is de grootste stad ter wereld boven de poolcirkel.

Noordelijke IJszee

De Noordelijke IJszee bevindt zich ten noorden van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hier ligt de grote hoeveelheid ijs van de Noordpool.

Geografische Noordpool

De Geografische Noordpool is het noordelijke punt van de omwentelingsas van de aarde. Hier bevindt u zich in het uiterste noorden.

Tusenøyane

Tusenøyane is een eilandengroep die bij de Spitsbergen archipel hoort en ligt ten zuiden van Edgeøya. Het bestaat uit ruim 40 eilandjes, verspreid over ongeveer 900 km2 in zee. De eilandjes zelf hebben bij elkaar maar een oppervlak van ongeveer 10 km2.

Barentszzee

De Barentszzee is de zee die ten noorden van Noorwegen en Rusland ligt. De zee is vernoemd naar de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz.

Rijpfjorden Spitsbergen

Rijpfjorden ligt aan de noordkant van Nordaustlandet en is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jan Rijp.

Frans Jozefland - Rusland

Franz Jozefland is een groep van 192 vulkanische eilanden die onderdeel uitmaken van Rusland. De eilanden bestaan uit fjorden en meestal dichtgevroren zee.

Diskobukta

Diskobukta is een baai met vele namen - Bear Cove, Disco, Disco Bay, Diskebukta, Disko, Dickes Cove, Duke's Cove, Dusko, Hanting Bay en Hunting Bay. Diskobukta ligt aan de westkust van het eiland Edgøya en is een ankerplaats waar u kan genieten van divers wildleven.

Habenichtbukta

In Habenichtbukta bouwden Russische Pomors hun jachtstation waar ze in de 18e en 19e eeuw leefden.

Kong Ludvigøyane

Kong Ludvigøyane is een kleine groep eilanden ten zuiden van het zuidwesten van Edgeøya.

Nova Zembla, Rusland, Nieuw Land

Nova Zembla is het derde grootste wildernisgebied in Europa. Dit schijnbaar lange, dunne eiland bestaat eigenlijk uit twee hoofdeilanden: Severny en Yuzhny.

Severnaya Zembla, Rusland, Noordland

Severnaya Zemlya is een archipel, in 1913 ontdekt en bleef vrijwel onbekend terrein tot 1932.

Karazee, Russische Arctic

Karazee is de meest westelijke Aziatische zee voor Siberië. Het staat bekend als de 'ijskelder' van het Noordpoolgebied door de belemmering van ijsschotsen.

Quad safari / ATV safari spitsbergen

Deze quad safari is onder begeleiding van een gids en u vertrekt vanuit Longyearbyen richting de Advent vallei