Vier keer liep ik naar de top van de Preikestolen. Vier keer maakte ik een klim van 500 meter. En vier keer wandelde ik 8 kilometer door een ruw en prachtig landschap. Je kan je misschien voorstellen dat de eerste wandeling heel wat anders was qua ervaring, dan de vierde keer. Maar hoezo wandel je vier keer de Preikestolen? Hoe dat zo is gekomen leg ik je in dit blog uit, want nooit heeft het op mijn bucketlist gestaan om letterlijk vier keer deze wandeling te maken. Op 27 augustus 2016 maakte ik mijn allereerste Preikestolen wandeling en ondertussen zijn we 5 jaar verder en heb ik op 10 september 2021 mijn vierde Preikestolen wandeling gemaakt.

Mijn allereerste Preikestolen wandeling
Tijdens mijn studie hadden we de mogelijkheid destijds om een half jaar in het buitenland te studeren, daardoor heb ik een half jaar in Stavanger gewoond, een super toffe ervaring waardoor ik eigenlijk verliefd werd op Noorwegen. Stavanger is een ideaal vertrekpunt als je de Preikestolen wilt bewandelen, dus als je hier (tijdelijk) woont kom je er niet onderuit om deze befaamde wandeling eens te maken. Dus zo deed ik dat ook. De eerste keer ging ik met een groepje vrienden die ik via de universiteit van Stavanger ontmoet had. Nog geen maand was ik in Stavanger en we besloten naar de spectaculaire rotspunt te wandelen. Als ik diep in mijn geheugen graaf zijn we destijds met de bus gegaan. We beschikten niet over een eigen auto en omdat we de wandeling toen in het hoogseizoen deden, reden er bussen naar het beginpunt van de Preikestolen wandeling. Leuk weetje is dat toendertijd de tunnel nog niet bestond die je nu van Tau naar Jorpeland brengt. De wandeling begon bij Preikestolen Fjellstue, dat is nu vandaag de dag nog steeds het startpunt van de wandeling. Hier is een grote parkeerplaats waar je je auto voor ongeveer €24,- kunt parkeren. Ook vind je hier een paar eetgelegenheden en wat souvenirwinkeltjes. Deze allereerste keer hadden we mooi weer, ik was zelfs verbrand in mijn nek van de zon. De klim was voor mijn gevoel - het gevoel van een 21-jarige met prima conditie - tijdens die eerste wandeling best goed te doen. De hoogtemeters was ik niet gewend, dus die waren af en toe even pittig. Maar naarmate je hoger komt, je meer ziet en je door het ruwe landschap loopt, is het ook genieten! Hoe dichterbij de top, hoe dichter je bij de afgrond staat en hoe dieper je het fjord in kan kijken. Het is echt adembenemend; nog nooit had ik zo’n weidse natuur gezien, zo indrukwekkend! Vooral als je de rots op loopt is het genieten. Destijds heb ik nog met mijn voeten over de rand gehangen van de rots. Iets waar mijn moeder nog steeds niet zo blij mee is..



De tweede Preikestolen wandeling
Ik woonde dus een half jaar in Stavanger en mijn ouders waren erg benieuwd naar waar ik verbleef. Zij kwamen op bezoek in Noorwegen en reisden samen met twee vrienden, een ander stel. Mij leek het erg tof om ze ook die prachtige wandeling naar de Preikestolen te laten maken. Dus in oktober wandelde ik met hen in hetzelfde jaar naar de top. Als ze geweten hadden hoe heftig de wandeling was, volgens hun, dan hadden ze het hoogstwaarschijnlijk niet gedaan. Ik beschreef de wandeling als goed te doen, maar voor hen was dit een pittige tocht door de bergen. Misschien was het dan toch een kleine inschattingsfout van mij, iemand van 21. Mijn ouders waren op dat moment tegen de 50 jaar en zijn geen sportievelingen. Tijdens deze wandeling was het zonnig, wat frisser, een stuk minder druk en het waaide flink! Op de Preikestolen zelf waaide het erg hard, dus op het puntje staan was hier zeker niet bij. Opnieuw was het adembenemend. Het landschap en de hoogtes gaven toch weer die kick.



De derde en vierde keer naar de Preikestolen
In augustus 2020 en september 2021 wandelde ik voor de 3e en 4e keer de Preikestolen. Ondertussen was het al weer enige tijd geleden dat ik de Preikestolen wandelde. Ik moet zeggen dat ik deze keren de klim toch wel een stuk pittiger vond dan de eerste keer. Misschien omdat ik ondertussen ook wat ouder geworden ben en dat ik mijn conditie ook niet heel goed onderhouden heb. Met name in het begin zijn er 2 zware klimmen en heb je af en toe een wat vlakker stuk waar je even rustig bij kunt komen. Het zijn veelal natuurlijke trappen die je beklimt waardoor je uiteindelijk uitkomt bij de rots. Omdat er tussen de tweede en derde wandeling een best lange tijd zat, voelde het eigenlijk heel fijn om de Preikestolen weer te wandelen. Er waren ondertussen ook wat aanpassingen gedaan op het wandeltraject. Denk bijvoorbeeld aan uitsneden in bepaalde rotsen of extra natuurlijke handgrepen om jezelf te ondersteunen bij het klimmen.



Praktische Informatie over de Preikestolen
Startpunt: Preikestolen Fjellstue.
Duur: ongeveer 1,5 tot 2 uur heen en 1 tot 1,5 uur terug.
Niveau: gemiddeld tot zwaar, afhankelijk van je conditie. Wandelervaring is aan te raden.
Lengte: 8 kilometer.
Hoogteverschil: 500 meter.
Seizoen: buiten het hoogseizoen is aan te raden, minder drukte en mooie kleuren!
Tijdstip: ga vroeger in de ochtend zodat je de drukte in de middag vermijd.
Schoenen: wandelschoenen, of lage sportschoenen met goede grip!
Kleding: laagjes kleding, dus bijvoorbeeld een shirt vest en jas. Eventueel een pet of sjaal & zonnebril!
Eten & drinken: neem voldoende water mee en lunch bijvoorbeeld aan de top met een zelfgemaakt lunchpakketje.

Wil jij ook naar de Preikestolen wandelen? 
In een aantal reizen van ons is er rekening gehouden met de mogelijkheid om de spectaculaire wandeling naar de Preikestolen te maken. Kijk bijvoorbeeld naar onze voorbeeldreizen Aegir of Bure. Daarnaast is Oanes Lysefjord Hyttegrend een ideale locatie om een wandeling naar de Preikestolen te combineren.