Hurtigruten excursies dag 4

Excursiemogelijkheden dag 4


Voor Grønøy stapt u over op een snelboot die u door de nauwe zee-engten brengt tot in de Holandsfjord. Nadat is aangelegd dicht bij het Svartisen paviljoen, scheidt nog slechts een meer u van de glinsterende ijsmassa van de Engebreen gletsjer, een uitloper van de Svartisengletsjer. Aansluitend brengen we een bezoek per boot aan het kleine Støtt, dat met haar slechts 47 inwoners op grond van de prachtige flora en fauna en de idyllische haven, een geliefd fotodoel is.


Kom dichter bij de Arctische natuur en enkele prachtige bezienswaardigheden. Tijdens deze excursie leert u meer over de kust cultuur, geschiedenis en geologie van deze omgeving, dit alles onder de leiding van lokale gidsen. U ziet vikinggraven en leert meer over de geschiedenis van de vikingen. De wandelen heeft een lengte van ongeveer 3 km. U krijgt een beter begrip van het woord 'Friluftsliv', een Noorse uitdrukking die buitenleven betekent. Geniet van de kust, de zandstranden en speciale uitzichten en misschien zelfs wel wilde dieren onderweg.


De tour begint met een sightseeing door de stad van Bodø, de tweede grootste stad in het noorden van Noorwegen. Bodø heeft 50.000 inwoners en ligt net ten noorden van de poolcirkel. Daarna gaan we verder door een fantastisch landschap op weg naar Saltstraumen, de sterkste getijden stroom in de wereld. Elke zes uur dwingt tot 400.000.000 kubieke meter zeewater zijn weg door een 3-kilometer brede zeestraat. Saltstraumen bestaat al ongeveer drieduizend jaar. Het hoogteverschil tussen de zeespiegel en de fjord kan oplopen tot 1 meter. We stoppen om foto's van dit fenomeen te maken, en daarna keren we terug naar het schip.


Per speedboot naar de Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld. Vier maal per dag stroomt 372 miljoen m3 water door een 150m brede en 32m diepe zee-engte. Tevens kans op het zien van machtige zeearenden met een vleugelspanwijdte van meer dan 2 meter. De excursie wordt begeleid door een gids en alle deelnemers worden uitgerust met speciale thermopakken, handschoenen, bril en laarzen. Een goede lichamelijke conditie is vereist!


Op deze excursie krijgt u een kijkje in het leven van de Vikingen. Van Stamsund gaat het per bus naar Lofotr Viking museum. Het gebouw is een replica in originele grootte en met authentieke onderdelen uit de Vikingtijd. De dame des huizes en haar staf nodigen u uit voor een echt Vikingfeest in authentieke kostuums met vertellingen en een in oorspronkelijke sfeer verstrekte maaltijd. Aansluitend gaat u terug naar Svolvær, waar uw Hurtigruten schip wacht.


U begint in Stamsund en de eerste stop is een fotostop in Torvdalshalsen. Daarna gaat u door naar Kabelvåg, het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Hier is de commerciële visserij meer dan 1000 jaar geleden begonnen. Hier brengen we ook een bezoek aan Gallery Espolin, met de grootste collectie werken van Kaare Espolin Johnson.
Dichtbij de gallery ligt het Lofoten Museum, waar u meer kunt leren over de geschiedenis van de lokale visserij. Aan de rand van de middeleeuwse stad Vågar staan authentieke vissershuisjes en boothuizen met Nordland boten. De laatste stop is Vågan Church in Kabelvåg, ook wel bekend als de Lofoten Kathedraal. Deze kerk is in 1898 gebouwd en is één van de grootste kerken van Noorwegen, met ongeveer 1200 stoelen.


Lofotpils is de eerste en enige ambachtelijke brouwerij van de Lofoten en staat bekend om het brouwen van bieren met uitgesproken smaken uit de natuur. De excursie begint wanneer een gids u ophaalt van de kade en u met een twee minuten durende wandeling naar de brouwerij brengt. De gids zal u rondleiden door de brouwerij, waar u alles leert over het proces van bierbrouwen, de geschiedenis van Lofotpils en uitleg over de speciale ingrediënten. De tour eindigt met een bierproeverij, rechtstreeks uit de tanks. Verser dan dit kan bier niet zijn!


U brengt een bezoek aan de Aalan Farm, die wordt beheerd door de Åland familie. Zij voorzien het hele jaar de Hurtigruten schepen langs de kust van thee en biologische kaas. Het is de enige lokale voedselleverancier van de Hurtigruten die zijn deuren opent voor de Hurtigruten passagiers die hun reis maken langs de Noorse kust. Ze vertellen over de productie en laten dit ook zien, maar ook over de dieren, dagelijkse werkzaamheden en over hun vrije tijd. Ook krijgt u de kans om allerlei verschillende soorten kaas, kruiden en andere producten te proeven. Vergeet vooral niet een van de lekkere producten te kopen, om later nog van te kunnen genieten! U maakt kennis met alle boerderijdieren: geiten, honden, katten, mini-varkentjes, eenden, kippen... en als u geluk heeft, de vrij rondlopende koe Victoria.

4A - Ornes Boottocht naar de Svartisen gletsjer (4/6 - 3/9)

Algemene informatie

Transportmiddel: boot en bus
Duur: 5 uur
Verzorging: koffie/ thee en Noorse snack
Kleding/ schoeisel: stevige schoenen en warme, winddichte kleding
Opmerking: het is niet mogelijk helemaal tot op de gletsjer te komen, de tour is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit.
Niveau: 2, geschikt voor bijna iedereen, een beetje fysieke inspanning op vlak terrein
Prijs per persoon: €299

4B - Arctische wandeling langs de kust (1/1-31/12)

Algemene informatie

Transportmiddel: bus
Duur: 2 uur en 15 minuten
Verzorging: -
Kleding/ schoeisel: stevige schoenen en warme, winddichte kleding
Opmerking: wandelstokken en spikes worden aangeboden wanneer nodig. Excursie wordt niet aangeboden op 24-26 decenber, 31 december, 1 januari en pasen.
Niveau: 4, goede fysieke conditie nodig, veel fysieke inspanning en activiteiten voor langere tijd, op ongelijk, glad en/ of steil terrein. U moet in staat zijn een eigen rugzak/ uitrusting te dragen
Prijs per persoon: €105

4C - Hoogtepunten Bodø/Saltstraumen (1/1-31/12)

Algemene informatie

Transportmiddel: bus
Duur: 2 uur en 10 minuten
Verzorging: -
Kleding/ schoeisel: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
Niveau: 2, geschikt voor bijna iedereen, een beetje fysieke inspanning op vlak terrein
Prijs per persoon: €105

4D - Bodø RIB-bootsafari naar de Getijdenstroom Saltstraumen (1/4 - 3/11)

Algemene informatie

Transportmiddel: rubberen RIB-boot
Duur: 2 uur
Verzorging: -
Kleding/ schoeisel: goed schoeisel en warme, winddichte kleding (voor speciale kleding wordt gezorgd)
Opmerking: De sterkte van de getijstroom wordt bepaald door het getij. Gebruik van de speciale kleding is verplicht. Niet geschikt voor mensen met rugproblemen.
Niveau: 3, gemiddelde fysieke conditie nodig, fysieke inspanning op ongelijk of steil terrein. U moet in staat zijn een eigen rugzak/ uitrusting te dragen
Prijs per persoon: €175

4E/4F - Stamsund Lofotr Vikingfeest (01/01 - 31/12)

Algemene informatie

Transportmiddel: bus
Duur: 3 uur
Verzorging: vikingdiner
Kleding/ schoeisel: goede schoenen en warme kleding
Opmerking: niet beschikbaar op 24 - 26 & december
Niveau: 1, geschikt voor iedereen, bijna geen fysieke inspanning, grootste deel van de tour per voertuig
Prijs per persoon: €179

4G - Hoogtepunten Lofoten  (04/04 - 31/08)

Algemene informatie

Transportmiddel: bus
Duur: 2,5 uur
Verzorging: -
Kleding/ schoeisel: goede schoenen
Niveau: 1, geschikt voor iedereen, bijna geen fysieke inspanning, grootste deel van de tour per voertuig
Prijs per persoon: €139

4H - Lofotpils Brouwerij  (01/01 - 31/12)

Algemene informatie

Transportmiddel: 250 meter lopen
Duur: 40 minuten
Verzorging: geen maaltijden inbegrepen
Kleding/ schoeisel: goede schoenen en warme kleding
Niveau: 1, geschikt voor iedereen, bijna geen fysieke inspanning, grootste deel van de tour per voertuig
Prijs per persoon: €49

4I - Boerderijbezoek op de Lofoten  (01/04 - 30/09)

Algemene informatie

Transportmiddel: bus
Duur: 3 uur
Verzorging: geen maaltijden inbegrepen, alleen proeverijen
Kleding/ schoeisel: comfortabele schoenen en kleding
Niveau: 2, geschikt voor bijna iedereen, een beetje fysieke inspanning op vlak terrein
Prijs per persoon: €179

Prijslijst Hurtigruten excursies dag 4 (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Prijs per persoon in € 2020
4A - Ornes Boottocht naar de Svartisen gletsjer 299
4B - Arctische wandeling langs de kust 105
4C Hoogtepunten Bodø/Saltstraumen 105
4D - Bodø Zodiac-safari naar de Getijdenstroom Saltstraumen 175
4E/4F - Stamsund Lofotr Vikingfeest 179
4G - Hoogtepunten Lofoten 139
4H - Lofotpils Brouwerij 49
4I - Boerderijbezoek op de Lofoten 179