Hurtigruten Kirkenes-Bergen

Hurtigruten Kirkenes-Bergen

Hurtigruten Haven Vardø
Hurtigruten Haven Vardø

15.45-16.45 uur
Vardø De plaats ligt op het eiland Vardøya en is sinds 1982 met een ondergrondse tunnel van bijna 3 kilometer lengte (de eerste in Noorwegen) met het vasteland verbonden. Het is de enige stad in Noorwegen die in de arctische klimaatzone ligt. De visserij is de belangrijkste bron van inkomsten. Vardø is de meest oostelijke gelegen stad van Noorwegen, het meest oostelijke punt van Noorwegen is trouwens het eiland Hornøya dat zelfs nog verder naar het oosten ligt dan Sint-Petersburg en Istanbul. De naam van de stad komt van de gelijknamige vestig waarvan de naam een verbastering zou zijn van Wardhuys, met deze naam staat Vardø vermeld op de landkaart van Jan Huygen van Linschoten uit 1594. Archeologische vondsten bevestigen dat er 4500 jaar geleden al sprake was van een nederzetting op deze plaats.


Hurtigruten Haven Båtsfjord
Hurtigruten Haven Båtsfjord

19.45-20.15 uur
Båtsfjord is een belangrijke vissershaven aan de noordkust van het schiereiland Varanger. De plaats kent een prima, beschutte ligging aan het fjord. Vanuit Båtsfjord loopt de Ishavsveien, een mooie route, naar de E-6. Båtsfjord bekleedt in Noorwegen de eerste plaats op de lijst van aan wal gebrachte visvangsten. De plaatselijke kerk met een gebrandschilderd raam van 85 vierkante meter is een bezoekje waard. En dat geldt ook Skarvskiten, een vogelrots, op circa 1 kilometer van Båtsfjord. Het is een walhalla voor vissers maar ook voor fotografen en vogelaars. De Syltefjord rivier is één van Finnmark’s beste zalmrivieren en de omgeving is het thuis voor vele zeehonden en zeearenden. Er zijn meerdere uitgezette wandelroutes door prachtige natuurgebieden.


Hurtigruten Haven Berlevåg
Hurtigruten Haven Berlevåg

21.45-22.00 uur
Berlevåg ligt direct aan de Barentszzee. 5 maanden per jaar is het alleen per schip bereikbaar. De Hurtigruten kon tot 1975 niet aanleggen, passagiers en goederen werden met kleine bootjes van en naar de schepen gebracht. De haven wordt sinds 1975 beschermd door vierarmige betonnen kolossen van elk 15 ton zwaar die gezamenlijk twee wanden vormen tegen de zware noorderstormen die hier kunnen woeden. Berlevåg is de haven waar de Hurtigrute schepen elkaar kruisen. Het schip dat zuidwaarts vaart komt eerst en het schip dat noordwaarts vaart moet als het vroeg is buitengaats wachten tot het zuidgaande schip vertrokken is. Opvallend is de Tanahorn, een berg van 269 meter hoog ten westen van de haven. Hier was in vroeger tijden een offerplaats van de Samen. Een bezoekje aan het Berlevåg Havnemuseum met exposities over scheepvaart en visserij is de moeite waard.


Hurtigruten Haven Mehamn
Hurtigruten Haven Mehamn

00.45-01.00 uur
Mehamn ligt in de beschutte Sorfjord die direct uitmondt in de Barentszzee. Ook dit is een vissersplaatsje en tegelijkertijd de meest noordelijk gelegen haven waar de Hurtigruten aanlegt. In oostelijke richting ziet u de berg Bispen (Bisschop) liggen. En verderop staat de vuurtoren van Sletnes, de meest noordelijk gelegen vuurtoren van Europa. Vanuit Mehamn loopt een bijna 24 km lang wandelpad naar Kinnarodden, het noordelijkste punt van het Europese vasteland.


Hurtigruten Haven Kjøllefjord
Hurtigruten Haven Kjøllefjord

02.45-03.00 uur
Kjøllefjord ligt op het schiereiland Nordkinn-Halvøya. Dichtbij ligt de rotformatie Finnkirka, in de vorm van een kerk, een herkenningspunt voor vissers. In vroeger tijden was dit een offerplaats van de Sami. Tegenwoordig wordt de klif artistiek belicht.


Hurtigruten Haven Honningsvåg
Hurtigruten Haven Honningsvåg

05.30-05.45 uur
Honningsvåg ligt in een baai op het eiland Magerøya. Sinds juni 1999 is het eiland verbonden met het vastelanden door de Noordkaaptunnel. Deze tunnel is 6875 meter lang en daalt met een helling van 10% tot een diepte van 212 meter onder de Magerøysundet. De haven van Honningsvåg ligt mooi beschut en is een belangrijke visserij- en cruisehaven. De visindustrie is hier samen met het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. De witte, houten neogotische kerk van 1884 is het enige gebouw dat gespaard bleef toen de terugtrekkende Duitse troepen in 1944 verder alles platbrandden. De Wederopbouw was pas in 1969 voltooid. De plaats zelf stelt eigenlijk niet veel meer voor dan een lange hoofdstraat met wat winkels.


Hurtigruten Haven Havøysund
Hurtigruten Haven Havøysund

07.45-08.00 uur
Havøysund is een leuk vissersdorpje met rood geschilderde houten huisjes dat op het eiland Havøya ligt. Het werd voor het eerst vermeld in 1668. Tijdens WO II werd het nagenoeg volledig verwoest door de terugtrekkende Duitse troepen. In de omgeving van Havøysund heeft Norsk Hydro een windmolenpark gebouwd, het meest noordelijke park ter wereld. Ook niet ver van Havøysund op het eiland Hjelmsøy vinden we Hjelmsøystauren, met zo’n 250.000 vogels één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen.


Hurtigruten Haven Hammerfest
Hurtigruten Haven Hammerfest

1/1-31/3 & 1/6-31/12 10.45-12.45 uur
1/4-31/5 10.45-11.45 uur
Hammerfest In de winter is de zon maandenlang niet te zien. Vandaar dat de stad al in 1891 elektrische straatverlichting kreeg! Dankzij de Golfstroom heeft de stad een ijsvrije haven en door de ligging op 70º39'48'' noorderbreedte is Hammerfest de noordelijkste stad ter wereld. Even noordelijk als de noordpunt van Alaska, de eilanden ten noorden van Canada en Midden Groenland. De stad kwam tot bloei door de visvangst, de visindustrie en de handel met de Russen. Aan het eind van WO II werd Hammerfest in het kader van de Verschroeide Aarde bijna geheel vernietigd door de Duitsers, alleen de Hauenkapel uit 1937 bleef bewaard. Later werd de stad weer opgebouwd.


Hurtigruten Haven Øksfjord
Hurtigruten Haven Øksfjord

1/1-31/3 & 1/6-31/12 14.30-14.45 uur
1/4-31/5 15.30-15.45 uur
Øksfjord Øksfjord is het administratieve centrum van de gemeente Loppa. De plaats ‘leeft’ van de visserij en de visindustrie. Als de Hurtigruten aanlegt aan de kade hebt u direct een indrukwekkend uitzicht op de Øksfjordjøkulen, dit is de enige gletsjer in Noorwegen waarvan de ijstong tot aan zee, in dit geval de Jøkelfjord, reikt.


Hurtigruten Haven Skjervøy
Hurtigruten Haven Skjervøy

1/1-31/3 & 1/6-31/12 19.15-19.45 uur
1/4-31/5 18.00-18.30 uur
Skjervøy op het gelijknamige eiland wordt ook wel de ‘Wieg van Noord-Noorwegen’ genoemd. Archeologische vondsten tonen aan dat deze streek tijdens de steentijd al door Sami werd bewoond. Skjervøy is een traditionele handelsnederzetting waarbij het draaide om de visserij en de visindustrie. Tegenwoordig is Skjervøy één van de belangrijkste vissersplaatsen van Noord-Noorwegen Het gemeentewapen stelt een aalscholver voor, de vogel die net als de inwoners van Skjervøy voor zijn levensonderhoud afhankelijk is van de visvangst.


Hurtigruten Haven Tromsø
Hurtigruten Haven Tromsø

23.45-01.30 uur
De stad Tromsø ligt ongeveer 350 km boven de poolcirkel op 70º noorderbreedte, op dezelfde hoogte als Alaska en Siberië. Er heerst een mild klimaat. Tussen eind mei en half juli is hier de middernachtzon te zien. Van eind november tot half januari heerst de poolnacht en dan is er grote kans om bij helder weer het magische noorderlicht te bewonderen. Tromsø en de luchthaven Langnes liggen op het eiland Tromsøya dat met de Tromsøbrug (lengte 1016 meter) en met een tunnel met het vasteland is verbonden. Voor de liefhebbers van buitenactiviteiten is er ook veel te doen, het stadscentrum van Tromsø ligt op een steenworp afstand van schitterende ongerepte natuur, waar je kunt vissen, kajakken of wandelen. In de winter kun je ook een leuke tocht met de hondenslee maken. Deze studentenstad staat bekend om haar levendige uitgaansleven. Ook zijn er vele restaurants die zich specialiseren in traditionele gerechten met verse ingrediënten uit het Poolgebied. Buiten dit om, zorgen de meer dan 100 nationaliteiten die het multiculturele Tromsø rijk is voor een grote verscheidenheid aan restaurants en eethuizen die zich specialiseren in keukens van over de hele wereld.


Hurtigruten Haven Finnsnes
Hurtigruten Haven Finnsnes

04.15-04.45 uur
Finnsnes Deze regioplaats is fraai gelegen aan de Gisundet. De mooie Gisundbrug tussen het eiland Senja en het vasteland van Noorwegen is een markant herkenningspunt. Een wandeling door het overzichtelijke centrum van Finnsnes is de moeite waard. Ga eens winkelen in Torgsentret, Fredheim shoppingcenter of Kivstad shoppingcenter. Ook een tochtje naar het Finnsnesvannet is een leuke onderbreking van de reis. Het eiland Senja wordt ook wel miniatuur Noorwegen genoemd.


Hurtigruten Haven Harstad
Hurtigruten Haven Harstad

07.45-08.30 uur
Archeologische opgravingen bewijzen dat de regio van Harstad in de bronstijd en ijzertijd al werd bewoond. Ook voor de Vikingen was dit gebied van groot belang. Niet onlogisch. Harstad ligt prachtig aan de Vågsfjord en heeft een goede natuurlijke haven. De stad heeft een regiofunctie voor Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen. Harstad kende een bloeiperiode tijdens de zogeheten ‘Haringjaren’, toen de haring in grote getale het fjord inzwom. Ook waren er nog andere economische activiteiten, zoals scheepsbouw, scheepsonderhoud, de import van kolen van Svalbard (Spitsbergen) en tegenwoordig breidt ook de offshore industrie zich in dit gedeelte van Noorwegen langzaam uit. Het schip van de Hurtigruten dat zuidwaarts vaart richting Bergen arriveert normaal gesproken op het moment dat het schip van Hurtigruten dat in noordelijke richting vaart, vertrekt..


Hurtigruten Haven Risøyhamn
Hurtigruten Haven Risøyhamn

10.45-11.00 uur
Risøyhamn is al sinds de 18de eeuw een zeer actieve handelspost, met name voor de platbodemschepen die door de Risøysundet voeren. Stromingen en getijden voerden echter zand mee zodat de diepte van deze zee-engte drastisch verminderde. Op een bepaald moment was deze minder dan één meter diep over een lengte van 125 m. De eerste baggerwerken werden georganiseerd door Richard With, de stichter van Hurtigruten. Hij had hier een handelspost gekocht en heeft zich hier in 1875 gevestigd.


Hurtigruten Haven Sortland
Hurtigruten Haven Sortland

12.30-13.00 uur
Sortland is een rustig plaatsje met enkele bezienswaardigheden, zoals de kerktoren, één van de oudst bewaard gebleven kerktorens van Noorwegen, waarvan de klok uit 1476 dateert. De bekende Noorse schrijver Knut Hamsun heeft hier als kind gewoond en was ooit loopjongen voor de vrederechter in Bø. Ten noorden van Sortland ligt de 961 meter lange Sortlandbrug van Langøya naar Hinnøya. Ongeveer 8 kilometer ten noorden van Sortland vindt u de oude handelspost Jennestad, een gerestaureerd houten gebouw uit het begin van de 19de eeuw, van waaruit de handelaren hun handel dreven.


Hurtigruten Haven Stokmarknes
Hurtigruten Haven Stokmarknes

14.15-15.15 uur
Stokmarknes ligt op Hadseløya. De plaats kent een prachtige ligging aan de Sortlandsundet. Al in de 18de eeuw was het een belangrijke handelsplaats. Van 1851 tot 1939 werden hier ‘s zomers grote markten gehouden, die door veel mensen van Vesterålen, die vaak met eigen boten kwamen, werden bezocht. In 1881 werd in Stokmarknes door Richard With de zogeheten Vesterålens Dampskibsselskab opgericht, omdat de handelslieden op Vesterålen beseften dat er behoefte was aan een stoomschip om hun goederen te transporteren. De aanschaf van het stoomschip Vesterålen was het begin van Hurtigruten. De geschiedenis van Hurtigruten is terug te zien in het Hurtigrutemuseet.


Hurtigruten Haven Svolvær
Hurtigruten Haven Svolvær

18.30-20.30 uur
Svolvær, de onbetwiste hoofdstad van de Lofoten archipel, wordt gedomineerd door de Svolværgeita, een hoge berg met bovenop twee uitstekende rotsen, de horens, die slechts anderhalve meter uit elkaar staan. Er zijn waaghalzen die van de ene rots naar de andere springen… Van januari tot april is de haven van Svolvær vertrekpunt voor 3000 kabeljauwvissers die hier in die periode jaarlijks meer dan 25 miljoen kilo vis vangen. Heel veel kabeljauw wordt na de vangst op grote rekken gehangen om daar te drogen. De zogeheten stokvis. Het imposante landschap van de Lofoten en het bijzondere licht trokken al vroeg kunstenaars naar Lofoten.


Hurtigruten Haven Stamsund
Hurtigruten Haven Stamsund

22.00-22.30 uur
Stamsund Dit vissersplaatsje werd begin 20ste eeuw gebouwd door de industrieel J.M. Johansen. Tegenwoordig één van de grootste vissersplaatsen op Lofoten met grote installaties voor visproductie en een eigen rederij. Er wordt met name stokvis geëxporteerd.


Hurtigruten Haven Bodø
Hurtigruten Haven Bodø

02.30-04.15 uur
Bodø is het administratieve centrum van Nordland. Daarnaast zijn er tal van hogescholen en is het hoofdkwartier van het leger in Noord-Noorwegen hier gevestigd. Verder is Bodø een belangrijke handelsstad, terwijl ook de visindustrie een van de economische pijlers is. De stad heeft een korte geschiedenis, werd pas in 1816 gesticht. De Hurtigruten en het vrachtverkeer waren heel belangrijk voor de stad, zeker omdat pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog een wegverbinding naar het zuiden werd gerealiseerd. Een verbinding die trouwens tijdens de winter op de Saltfjellet altijd werd afgesloten vanwege overvloedige sneeuwval. Belangrijk is ook de Nordlandsbanen, de spoorlijn tussen Oslo en Bodø en niet te vergeten het vliegveld. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Duitse invasie voor tweederde verwoest en na de oorlog herbouwd en dat verklaart het moderne ‘uiterlijk’ van Bodø.


Hurtigruten Haven Ørnes
Hurtigruten Haven Ørnes

07.00-07.15 uur
Ørnes is een oude handelsplaats die in 1794 het recht tot handeldrijven verkreeg. Ørnes werd verschillende keren door brand geteisterd. Toch zijn in het centrum nog wat huizen die dateren uit circa 1800, deze huizen staat op de lijst van Unesco. Svartisen, de op één na grootste gletsjer van Noorwegen, ligt ter hoogte Ørnes.


Hurtigruten Haven Nesna
Hurtigruten Haven Nesna

11.00-11.15 uur
Nesna is van oudsher een handelsplaats en is vandaag de dag bekend om zijn ‘Nesna lobben’, vilten winterlaarzen die in veel verschillende maten en modellen uitgevoerd worden. Hier begon Petter Dass, de bekende Noorse dichter zijn carrière als kapelaan. Van 1672 tot 1689 verbleef hij op Prestegården, de oude pastorie die vandaag nog steeds bestaat.


Hurtigruten Haven Sandnessjøen
Hurtigruten Haven Sandnessjøen

12.30-13.00 uur
Sandnessjøen is sinds 1669 een handelsplaats, maar de stad kwam pas echt tot ontwikkeling doordat de Hurtigruten de stad vanaf het begin van haar bestaan (dat was in 1891) aandeed. Imposant is het uitzicht op Dønnamannen, een berg van 858 meter hoogte. Imposant in deze plaats is ook de Helgelandsbrua, een brug van 1073 meter lengte en een maximale hoogte van 45 meter. Het is leuk om een wandelingetje door het centrum te maken en even een kijkje te nemen bij het standbeeld van priester en dichter Petter Dass of om wat rond te neuzen in de winkelstraten.


Hurtigruten Haven Brønnøysund
Hurtigruten Haven Brønnøysund

15.45-17.00 uur
Brønnøysund is een betrekkelijk ‘jonge’ havenplaats. U kunt een goed beeld krijgen van Brønnøysund en omgeving als u een bezoekje brengt aan de multimediashow die in de maand juli elke middag om drie uur wordt vertoond. Een betrekkelijk jonge plaats dus, waar toch wat historie voorhanden is. Zo heeft men hier een nederzetting uit het Stenen Tijdperk teruggevonden in de kalksteengrotten vlakbij het plaatselijke sportcentrum. Als u de benen wilt strekken kunt u even door het centrum dwalen of naar de brug over de Brønnøysund lopen. Vanaf de brug hebt u een mooi uitzicht op Brønnøysund en het schip van de Hurtigruten dat aan de kade ligt.


Hurtigruten Haven Rørvik
Hurtigruten Haven Rørvik

20.30-21.30 uur
Rørvik is de hoofdstad van de grote eilandengroep Vikna, een groep die bestaat uit bijna 6.000 rotsen, klippen en eilandjes. Een waar paradijs voor vele duizenden vogels. Slechts 7 van deze eilandjes worden bewoond. Rørvik ligt aan zee, elke avond passeren hier de schepen van de Hurtigrute die noordwaarts en zuidwaarts koersen, elkaar. In Rørvik is het Norveg Museum een aanrader. In dit centrum wordt de geschiedenis en de cultuur van het kustgebied getoond. Ook een wandeling naar de heuvel waarop de kerk staat, loont de moeite. Er is uitzicht op Berggården, een houten handelsstation, waar o.a. een winkel uit de 19de eeuw kan worden bewonderd. De 700 meter lange en 41 meter hoge hangbrug Nærøysundbrug vormt de verbinding tussen de eilandengroep Vikna en het vasteland.


Hurtigruten Haven Trondheim
Hurtigruten Haven Trondheim

06.30-10.00 uur
Trondheim, dat vroeger Nidaros werd genoemd, werd gesticht in het jaar 997 en was van 1030 tot 1217 de hoofdstad van Noorwegen. Uit rotstekeningen die in Sør-Trøndelag zijn gevonden blijkt dat dit gebied al sinds duizenden jaren wordt bewoond vooral dankzij de vruchtbare gronden rond de Trondheimfjord en de open verbinding met de zee. Al vroeg in de Noorse geschiedenis was Trondheim een machtige stadstaat en nadat tal van Noorse koningen van diverse kleine staatjes waren verslagen, ontstond er één groot Noors rijk met Trondheim als middelpunt van de macht. Tegenwoordig staat Trondheim bekend om zijn studenten, technologie, cultuur, fietsen en eten. De architectuur in Trondheim en omgeving biedt een schitterende, bijna mystieke sfeer voor ieder uitstapje, of u nu onder leiding van een ervaren gids de kathedraal bezoekt, een kajaktocht over de rivier de Nid boekt, of een fietstocht langs de prachtige gerestaureerde historische panden maakt.


Hurtigruten Haven Kristiansund
Hurtigruten Haven Kristiansund

16.30-17.00 uur
Kristiansund. Dankzij de ligging van de stad bevindt zich hier een schat aan mogelijkheden op het gebied van visserij, scheepsbouw en olie-industrie. Vandaag de dag wordt Kristiansund als de ‘kabeljauw hoofdstad’ beschouwd vanwege zijn lange export geschiedenis van gezouten droge vis (stokvis). Kristiansund is op meerdere eilanden gebouwd die door bruggen met elkaar zijn verbonden. Al in de oudheid was de natuurlijke haven in gebruik. Daarvan getuigen archeologische vondsten die meer dan 10.000 jaar oud zijn. De gevonden nederzetting behoort tot de Fosna-cultuur. Te vinden langs de kust van Noorwegen, periode: de steentijd. Aardig om te constateren dat het land sindsdien omhoog is gekomen. De resten van bewoning zijn op een hoogte van 60-70 meter gevonden. In ieder geval zult u verrast zijn door de prachtige ligging van de stad aan het water als u de haven binnenvaart.


Hurtigruten Haven Molde
Hurtigruten Haven Molde

21.00-21.30 uur
In WO II werd Molde twee keer gebombardeerd, waarbij veel gebouwen werden verwoest. Koning Håkon VII en kroonprins Olav die hier verbleven schuilden tijdens het bombardement buiten onder de Kongebjerka (de koningsberk). De wederopbouw geschiedde vooral in de jaren 50 en dat is te zien aan de diverse gebouwen. Ook de kathedraal stamt uit die periode. Molde is een geliefde plaats om te verblijven. De drie grootste Noorse dichters verbleven hier graag. Nobelprijswinnaar Bjørnstjerne Bjørnson ging hier naar school, Henrik Ibsen kwam hier op vakantie in Moldegård, een schitterende boerenhoeve in rococostijl aan de oostkant van de stad en Alexander Kielland was gouverneur van de provincie Romsdals Amt. Vandaag de dag is Molde een administratief centrum, een bedrijvige handelsplaats en een toeristische trekpleister. Dat laatste vanwege de prachtige ligging van de stad met zijn fantastische vergezichten over de fjord en de omringende bergwereld vanaf Varden (407meter boven zeeniveau), de uitdagende omgeving van bergen en fjorden, de vele rozentuinen (dankzij het milde klimaat), Moldejazz – het jaarlijkse jazzfestival en het Bjørnson festival, een jaarlijks literair gebeuren.


Hurtigruten Haven Ålesund
Hurtigruten Haven Ålesund

00.30-01.00 uur
Ålesund is een belangrijke vissershaven met een bloeiende visindustrie en export van visproducten. In het westen strekt de Atlantische Oceaan zich uit. In het oosten rijzen de Sunnmøre Alpen hoog op. In de nacht van 22 op 23 januari 1904 verwoestte een brand nagenoeg de volledige stad. De meeste huizen waren, zoals trouwens meestal in Noorwegen, opgetrokken uit hout. 10.000 inwoners waren in één klap dakloos. De Duitse keizer Wilhelm II, een grote bewonderaar van Noorwegen, stuurde schepen met levensmiddelen, medicamenten en bouwmaterialen. Ook regelde hij de komst van architecten en bouwvakkers. In minder dan 10 jaar tijd werd de stad in de toen modieuze Jugendstil herbouwd. Het herbouwde gedeelte is tot de dag van vandaag vrijwel intact gebleven. Keizer Wilhelm II werd als dank voor zijn inspanningen met een standbeeld geëerd. Het Jugendstilsenteret in het centrum van de stad geeft een goed beeld van de unieke plaats die Ålesund inneemt in de geschiedenis van de Noorse architectuur.


Hurtigruten Haven Tørvik
Hurtigruten Haven Tørvik

02.15-02.30 uur
Torvik ligt op het eiland Leinøya en is de aanleghaven van de Hurtigruten voor de Herøy eilanden, een plaats waar visserij en scheepsbouw belangrijk zijn. Torvik ligt ook in de buurt van het vogeleiland Runde, dat verderop in de oceaan ligt. Runde is de meest zuidelijke vogelrots van West-Noorwegen. Het eiland herbergt meer dan 30 verschillende vogelsoorten, waaronder de papegaaiduiker, de drieteenmeeuw, de alk, de zeekoet, de aalscholver, de Noorse stormvogel en de jan-van-gent.


Hurtigruten Haven Måløy
Hurtigruten Haven Måløy

05.15-05.45 uur
Måløy is één van de grootste vissershavens van Noorwegen. De inwoners leven vrijwel uitsluitend van de visvangst en de visverwerking. Jaarlijks wordt hier zo’n 200.000 ton vis aan land gebracht. Met name kabeljauw die hier wordt ingevroren, gedroogd en bewaard en daarna naar tal van landen wordt geëxporteerd.


Hurtigruten Haven Florø
Hurtigruten Haven Florø

07.45-08.15 uur
Florø is de meest westelijk gelegen stad van Noorwegen. Zoals veel steden aan de kust heeft ook Florø haar ontstaan te danken aan de haring die in 1860, het jaar dat de stad gesticht is, overvloedig aanwezig was. De vuurtoren van Stabben wijst de schepen de weg naar de haven, Het is een beschermd monument dat in de jaren na 1867 gebouwd werd. De laatste vuurtorenwachter verliet Stabben in 1975. Het kustmuseum bevat een verzameling schepen en voorwerpen van de kustbveschaving.


Hurtigruten Haven Bergen
Hurtigruten Haven Bergen

aankomst 14.30 uur
Bergen, de tweede stad van Noorwegen, klampt zich vast aan de berghellingen die uit zee rijzen. Het is ruim 900 jaar geleden gesticht en vandaag de dag een populaire bestemming, vooral vanwege zijn historische karakter en rijke geschiedenis. De hanzewerf Bryggen, daterend uit de 14e eeuw en die deel uitmaakt van UNESCO’S werelderfgoedlijst, is het belangrijkste erfgoed van deze tijd. Geniet hier van de goede restaurants, kroegen, ambachtelijke winkels en historische musea, wandel door de vele nauwe steegjes en proef de middeleeuwse sfeer van vroegere tijden. De zeven bergen die rondom het stadscentrum liggen, de hanzewef, de vismarkt en het 'Bergen International Festival' hebben allemaal aan de naam en sfeer van de stad bijgedragen. ‘Ik ben geen Noor, ik kom uit Bergen’. Zo willen de inwoners van Bergen laten merken dat hun stad eigenlijk een eigen staat is. Vroeger reisde je namelijk gemakkelijker overzee naar Groot-Brittannië en Nederland dan naar Oslo. De Hurtigruten en talloze vaarverbindingen hebben hier hun begin- en eindpunt. In Bergen eindigt ook de Bergensbanen, de spoorverbinding over de uitgestrekte en imposante Hardangervidda vanuit Oslo.


De mooiste zeereis ter wereld loopt ten einde, maar de prachtige herinneringen aan deze reis zullen u altijd bij blijven.

In verband met de benodigde tijd om te laden en te lossen kunnen de tijden soms afwijken van de gepubliceerde dienstregeling


Hurtigruten prijzen Kirkenes - Bergen

Hurtigruten prijzen Kirkenes - BergenHurtigruten excursie van dag tot dag

Een perfecte manier om Noorwegen nog beter te leren kennen is door deel te nemen aan de goed georganiseerde excursies. De meest interessante bezienswaardigheden en gebieden hebben wij hier geschreven. Bent u van plan al voor uw reis de excursies uit te zoeken, dan bent u al bij boeking verzekerd van deelname.Schepen overzicht van Hurtigruten vloot

De Hurtigruten vloot telt in totaal 15 schepen die het hele jaar door tussen Bergen in het zuiden en Kirkenes in het noorden varen. Tijdens de wintermaanden varen drie schepen bij Antarctica en tijdens de zomermaanden varen er 2 schepen bij Spitsbergen. De Hurtigruten schepen zijn verschillend maar hebben één ding gemeen, ze stralen een gemoedelijke en ongedwongen sfeer uit. U zult zich onmiddellijk thuis voelen, ongeacht of u voor een binnenhut of buitenhut hebt gekozen.Hurtigruten Vaarschema

Elke dag vertrekt er een Hurtigruten schip vanuit Bergen naar Kirkenes in het noorden van Noorwegen voor een onvergetelijke zeereis. In het vaarschema kunt u exact zien op welke datum uw favoriete schip vertrekt. Kiest u voor het comfort op de grotere schepen of voor het avontuur op de klassieke MS Lofoten? Op deze pagina vindt u een overzicht van het vaarschema in de verschillende periodes in het jaar. Over het algemeen vaart u noordgaand overdag langs de havens, die op de zuidgaande route 's nachts worden aangedaan. Zo ziet u tijdens de volledige reis alle hoogtepunten op de route.