Expeditie IJsland en Groenland, 17 dagen per ms Fram

Expeditie IJsland en Groenland, 17 dagen per ms Fram


M/S Fram
M/S Fram

318 passagiers
127 hutten

Lengte 114m
Breedte 20.2m
Snelheid 13 knopen


Reykjavik, IJsland
Reykjavik, IJsland

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De bijnaam van deze stad is 'rokende baai', vanwege de stoom die uit de warmwaterbronnen komt. Ondanks de ligging tussen gletsjers, watervallen en geisers, is Reykjavik een hele levendige stad. Deze stad en de mooie omgeving kunt u op de eerste dag gaan ontdekken, voordat u aan boord gaat van het ms Fram.


Stykkishólmur
Stykkishólmur

U vaart langs de westkust van IJsland. Daardoor wordt direct duidelijk waar de bijnaam 'het land der Sagen' vandaan komt. U kunt genieten van een prachtig en uniek uitzicht met een bijna surrealistische uitstraling dankzij bijzondere bergen, gletsjers, warmwaterbronnen en vulkanische activiteit.


Straat Denemarken, Groenland - IJsland
Straat Denemarken, Groenland - IJsland

Na een bezoek aan de stad Stykkishólmur gaat u 2 dagen lang de zee op. Het schip steekt de Straat Denemarken over, op weg naar onze volgende bestemming: Groenland! De Vikingen maakten ongeveer 1000 jaar geleden dezelfde overtocht van IJsland naar Groenland.


Prins Christianssund
Prins Christianssund

De 5e dag bereikt het schip de kust van Groenland, waar het tussen het zuidelijkste puntje van het vasteland en de andere eilanden van de Cape Farewell Archipel door vaart. Deze waterweg heet de Prins Christianssund en is ongeveer 100km lang en op sommige plekken zelfs maar 500m breed. Het wordt omringd door steile bergen, die tot wel 1200 meter hoog zijn. Onderweg komen we langs langzaam afbrokkelende gletsjers, waarvan de afgebroken ijsbergen in zee terechtkomen.


Uunartoq (hot springs)
Uunartoq (hot springs)

U komt aan bij het onbewoonde eiland Uunartoq en kunt hier aan land. Het kleine eilandje heeft verschillende natuurlijke warmwaterbronnen. Dankzij deze warmwaterbronnen worden de verschillende natuurlijke watertjes op een prettige 34-38 graden gehouden, zelfs in de winter! Deze watertjes liggen in een natuurlijke omgeving, midden in grasvelden en worden omringd door bergpieken en voorbijdrijvende ijsbergen.

Vele mensen zien Qaqortoq als één van de mooiste steden van Groenland, dankzij de verschillende gekleurde huizen.


Igaliku
Igaliku

Deze dag brengt u door bij Igaliku, een prachtig dorp in Groenland. Het is de oudste op schapenhouderij gebaseerde nederzetting van het eiland. Bij aankomst ziet u hoge bergen met besneeuwde toppen, weelderige valleien met bloemen en, uiteraard, schapen! De huizen van zandsteen zorgen voor een bijzonder beeld, net als de geweldige uitzichten over het Igaliku Fjord. Ervaar zelf de rust en stilte van deze historische nederzetting.

Igaliku is vooral bekend vanwege de vikingruïnes van Garðar, die u kunt bezoeken. De kathedraal was in de Middeleeuwen de grootste kerk van heel Groenland en het paleis van de bisschop was enorm en indrukwekkend. De ruïnes van beide gebouwen zijn later gerenoveerd en zijn vandaag de dag een belangrijk overblijfsel uit de Vikingtijd.

De ongeveer 27 inwoners van Igaliku zijn erg trots op hun gemeenschap en leiden je graag rond door het dorp. In Hvalsey staat een aantal van de best bewaarde ruïnes uit de Noorse periode, zoals de Hvalsey Kerk. Deze is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd. De poolcirkelboten worden gebruikt om u aan land te brengen, zodat u de omgeving zelf kunt verkennen.


Qassiarsuk
Qassiarsuk

Qassiarsuk is bekend vanwege Erik de Rode, een bekende Viking die zich in het jaar 982 vestigde op deze plek. De huidige stad is opgericht als Groenlands eerste schapenboerderij. U kunt hier ook weer genieten van de ongerepte natuur. Ook is het mogelijk om een gegidste wandeling door de stad te maken. U kunt de nagebouwde versie van het huis van Erik bekijken, maar ook de kerk die zijn vrouw hem liet bouwen. Een bezoekje aan de huidige kerk zal ook niet ontbreken. Ook is dit een mooie omgeving om deel te nemen aan één van de optionele activiteiten, zoals kajakken, hiken of een stadswandeling op eigen gelegenheid.


Ivittuut
Ivittuut

Ivittuut is bovenop een Noorse nederzetting gebouwd en is gesticht als mijnstadje. Meer dan 1000 jaar geleden bouwden de Vikingen hier ongeveer 20 boerderijen. Het is de kleinste en minst bekende Noorse nederzetting in Groenland geweest. Archeologen denken dat de nederzetting als laatste is gesticht en als eerste weer is verlaten. Nu biedt het nog een thuis voor vele muskusossen.


Nuuk, Groenland
Nuuk, Groenland

Nuuk is de oudste stad van Groenland en ligt aan de ingang van een van de grootste en meest spectaculaire fjordensystemen ter wereld. Het is een stad waar oude en nieuwe tradities samenkomen; van de pittoreske oude gebouwen in 'Kolonihaven' tot het centre for Greenland Home Rule. Nuuk is ook de hoofdstad van Groenland en heeft een universiteit, meerdere kerken en het Greenland National Museum.


Itilleq
Itilleq

We komen aan bij Itilleq, een plaats met ongeveer 130 inwoners. Het is een typisch Groenlandse gemeenschap op een klein eilandje, ongeveer 1km uit de kust van het vasteland. U kunt hier genieten van een mooi landschap met hoge bergen en gletsjers. Het eiland heeft geen zoet water, dus Itilleq maakt gebruik van een systeem dat zoet water maakt van zeewater. De kerk van Itilleq heeft een bijzondere geschiedenis: de kerk is in 1930 gebouwd in Thule, maar is in 1963 verplaatst naar Itilleq. De Arctische Poolcirkel bevindt zich slechts 200 meter zuidelijker dan Itilleq.


Camp Frieda
Camp Frieda

U bezoekt de plek bij 70°N 51° W, die is vernoemd naar een expeditie-teamlid van Hurtigruten: Friederike Bonny. Camp Frieda kreeg deze naam in 2013, daarvoor had het gebied geen officiële naam. Bij Hurtigruten werd de plek echter al 'Camp Frieda' genoemd, omdat Friederike er als student een jaar had doorgebracht in een tentje. Later bezocht ze de plek nog een aantal keren, toen als expeditieleidster. Toen de mensen van de Fram er in 2013 aan land wilden gaan, is de naam 'Camp Frieda' doorgegeven aan de autoriteiten, waarna deze naam ook officieel in gebruik is genomen.


Ilulissat IJsfjord, Groenland
Ilulissat IJsfjord, Groenland

Ilulissat ligt in de prachtige omgeving van de Ilulissat IJsfjord, een gebied dat in 2004 is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Net buiten de stad, bij de monding van de fjord, kunt u enorme ijsbergen zien die zijn vastgelopen op de bodem van de fjord. Deze ijsbergen komen van de Jakobshavn Gletsjer. Elke ijsberg is uniek, er zijn geen 2 ijsbergen hetzelfde. Bewonder de veranderingen in kleur van het ijs -van wit en blauw tot oranje en rode tinten- als het licht van de middernachtzon over de ijsbergen schijnt. Daarnaast maken ze een fascinerend krakend en rommelend geluid.


Disko Baai, Groenland
Disko Baai, Groenland

Qeqertarsuaq is de enige stad op het vulkanische eiland Disko. Volgens een Groenlandse legende waren twee zeehondenjagers geïrriteerd omdat het eiland in de weg lag. Zij hebben het eiland met slechts één haar van een kind achter hun kajaks gebonden en zo het eiland verder noordwaarts gesleept. Een heks in Ilulissat vond het maar niks dat er een weelderig, groen eiland op haar afkwam en vervloekte het, waardoor het eiland op de bodem vastliep.


Sisimiut, Groenland
Sisimiut, Groenland

Sisimiut ligt ongeveer 40km boven de noordelijke poolcirkel. Het is de op één na grootste stad van Groenland en is modern, met oude tradities. U kunt hier wandelen, een boottocht maken of een sightseeing-tour maken. Ook kunt u lokale kunstenaars sieraden en andere producten zien maken van botten, leer en metaal of genieten van Groenlandse specialiteiten in een restaurant.


Kangerlussuaq, Groenland
Kangerlussuaq, Groenland

Als u Kangerlussuaq bereikt, is de expeditiereis met het ms Fram afgelopen. Nadat u van boord gaat, is er nog een excursie richting de Groenlandse IJskap, naar de Reindeer Glacier. Deze uitgestrekte en ijzige wildernis bereikt hoogtes van wel 3200m boven zeeniveau. Langs de weg naar de rand van de IJskap zijn prachtige landschappen te zien; van Arctische woestijn en toendra met lage struikjes tot heuvelig terrein met adembenemende uitzichten. Geniet van een barbecue voordat u naar het vliegveld wordt gebracht, om naar Kopenhagen te vliegen.


Vlucht Kangerlassuaq - Kopenhagen
Vlucht Kangerlassuaq - Kopenhagen

Na een vlucht vanuit Kangerlussuaq komt u 's ochtends vroeg in Kopenhagen aan. Daarna heeft u nog even de tijd om Kopenhagen te verkennen, voor u verder naar huis reist.


vlieg Kopenhagen - Amsterdam
vlieg Kopenhagen - Amsterdam

U reist op eigen gelegenheid van Kopenhagen naar huis.


Reisdata

11 juli - 27 juli 2019 (CENFRGRE1909)


Expeditie IJsland en Groenland

IJsland

Deze bijzondere en avontuurlijke expeditie IJsland en Groenland wacht op u! De ms Fram neemt u in 17 dagen mee op een onvergetelijke reis over de Arctische wateren. Het ms  Fram vaart vanuit Reykjavik naar Stykkishólmur, ook in IJsland. Reykjavik is een levendige stad, omringd door prachtige natuur. U kunt dit moois zelf ontdekken voordat u aan boord gaat. Tijdens het varen langs IJsland wordt al snel duidelijk waarom dit bijzondere gebied 'het land der Sagen' wordt genoemd. Daarna is het tijd om naar Groenland door te varen.

Groenland

Groenland is in deze periode op haar best; geniet van kleurrijke dorpjes, bloeiende weiden, imposante bergen, indrukwekkende gletsjers en diepe fjorden. In het noorden van dit eiland kunt u majestueuze ijsbergen bewonderen, die langzaam door het water glijden. De kapitein vaart met de ms Fram langs de mooiste delen van de kust. De ervaring wordt nog specialer door de middernachtzon in deze periode. 

Aan land kunt u genieten van een heerlijke warmwaterbron, waar u in plaats kunt nemen, maar ook van ruïnes uit de Vikingtijd, een verlaten dorp dat nu bewoond wordt door muskusossen en een tocht naar de Groenlandse IJsplaat. 

De expeditie IJsland en Groenland eindigt met het ms Fram in Kangerlussuaq, waarna u terugvliegt naar Kopenhagen. 

Let op! De exacte vaarroute, aanmeertijden en vertrektijden rondom Groenland worden ter plekke bepaald. De reden hiervan is de afhankelijkheid van het weer, de getijden en de hoeveelheden ijs die aanwezig kunnen zijn.

Inbegrepen activiteiten

Kajakken

Wandeltocht

Boottocht

Vogelsafari

Lezingen

Bij te boeken activiteiten

Naast bovenstaande activiteiten, die standaard bij deze reis zijn inbegrepen, heeft u ook de mogelijkheid om extra excursies bij te boeken (tegen betaling). Denk hierbij aan (stads)wandelingen, rondleidingen, rondvluchten of fotografie-excursies. Deze excursies kunt u van tevoren bijboeken en hebben vaak een maximum aantal deelnemers. Vraag ons bij interesse naar de mogelijkheden, zodat u de laatst geüpdatete informatie en beschikbaarheid kunt ontvangen.


Prijslijst Expeditie IJsland en Groenland, 17 dagen per ms Fram (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Vanafprijs per persoon CENFRGRE1909 | 11 - 27 juli 2019
2-persoons binnenhut I 6.249
2-persoons buitenhut FJ 7.056
2-persoons buitenhut SD 7.365
2-persoons buitenhut N 7.365
2-persoons superior buitenhut U 8.026
2-persoons superior buitenhut F 9.247
2-persoons suite M 9.856
2-persoons suite met balkon MG 15.295

Prijzen in €

Extra informatie: 

• De prijzen zijn per persoon in 2019, op basis van een tweepersoons boeking. 

Let op!  Dit zijn vanafprijzen.

Inclusief:

Hurtigruten expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie, inclusief volpension aan boord.

Vlucht Kangerlussuaq - Kopenhagen incl. belastingen.

Transfer in Kangerlussuaq.

Excursie naar de ijskap, inclusief diner.

Activiteiten aan boord en aan wal, diverse landingen en tochten per poolcirkelboot.

Ervaren Engelstalig expeditieteam verzorgt lezingen en begeleidt activiteiten en landingen.

Wind- en regenafstotend jack.

Thee en koffie aan boord.

Exclusief:

! Vluchten naar Reykjavik/ van Kopenhagen.

! Verzekeringen.

! Transfer van luchthaven naar het schip in Reykjavik.

! Optionele excursies.

! Fooien

Flexibele tarieven:

• Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting.

• De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen; uiteraard geldt de prijs van de definitieve boeking.

• Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden.

• I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk.

• Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weers- en ijsomstandigheden.