Expeditie IJsland en Groenland

Unieke nationale parken en Arctische wilde dieren

Motorschip Fram Scoresbysund-fjord Nationaal Park Noordoost Groenland Ittoqqortoormiit
 • Motorschip
 • Fram
 • Scoresbysund-fjord
 • Nationaal Park Noordoost Groenland
 • Ittoqqortoormiit
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Vaar mee op deze onvergetelijke 13-daagse Expeditie IJsland en Groenland per motorschip Fram. Verken de zelden bezochte oostkust van Groenland, ontmoet hier de lokale bevolking, geniet van de spectaculaire landschappen in het grootste nationale park en de grootste fjord ter wereld en wellicht ziet u walvissen en ijsberen! Na IJsland gaat u naar de uiterst afgelegen oostkust van Groenland, die bijna onbewoond is. Hier brengen we onze dagen door met het verkennen van het grootste nationale park en de grootste fjord ter wereld, waarbij we uitkijken naar een scala aan arctische dieren in het wild, zoals zeehonden, muskusossen, poolvossen en walvissen.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de Expeditie IJsland en Groenland wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving


 • Expeditiereis met het Motorschip Fram

  • Nachten

   12

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Motorschip Fram

  De originele Fram was het beroemdste verkenningsschip van zijn tijd en de prestaties van haar expedities zijn ongeëvenaard. Motorschip Fram brengt het erfgoed ...

  De originele Fram was het beroemdste verkenningsschip van zijn tijd en de prestaties van haar expedities zijn ongeëvenaard. Motorschip Fram brengt het erfgoed van de originele Fram naar voren en met behulp van de meest geavanceerde technologie is het schip zeer geschikt voor het maken van expeditiereizen in poolgebieden. Fram betekent 'vooruit'. Het schip is in 2007 gebouwd met één missie: haar gasten dichter bij de natuur, wildlife en een onvergetelijke ervaring te brengen. De ruime buitendekken bieden toegang tot de voorkant van het schip, een geweldige plek om zeedieren te observeren. Hurtigruten is van mening dat u als ontdekkingsreiziger een ‘expeditiebasiskamp’ nodig heeft dat comfortabel is, iets dat ‘alle oceanencapaciteiten’ combineert met veiligheid, flexibiliteit en milieuvriendelijkheid.

  Expeditieteam
  Motorschip Fram heeft een eigen Expeditie Team aan boord en dient als een universiteit op zee. Er worden interessante lezingen gegeven en de onderwerpen zijn afhankelijk van het seizen en de wateren waarin we varen. Het expeditie team organiseert dagelijks een lezingsprogramma en avondbijeenkomsten. Het team probeert u ook kennis te laten maken met het begrip ‘friluftsliv’ (buitenleven), en u aan te moedigen om deel te nemen aan diverse wandelingen en buitenactiviteiten tijdens de reis.

  Hutten aan boord
  Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche & toilet.

  Expeditie suites
  - Grand suite (2 personen) – Bovendek (een of twee kamers, zithoek, tv, waterkoker, minibar en soms een bad)
  - Suite (2 personen) - Bovendek (een of twee kamers, zithoek, tv en minibar)
  - Suite (tot 4 personen) – Middendek (eigen balkon, tweepersoonsbed, een zithoek, tv)

  Superior hutten
  - Superior (2 personen) - Bovendek (aparte bedden / bedbank)
  - Superior (2 personen) - Middendek (tweepersoonsbedden, zithoek, tv)
  - Superior (tot 4 personen) - Middendek (flexibele slaapplaatsen, zithoek (stoelen), tv)

  Binnenhutten
  - Standaard (2 personen) – Middendek (aparte bedden / bedbank)
  - Standaard (tot 4 personen) – Middendek (aparte bedden / bedbank)

  Buitenhutten
  - Standaard (2 personen) – Middendek (aparte bedden)
  - Standaard (tot 4 personen) – Middendek (aparte bedden)
  - Standaard (2 personen) – Bovendek (tweepersoonsbedden, tv)

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Reykjavik

  Norge Reiser zoekt voor u de beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen eventueel aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen en werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • De hoofdstad van IJsland

  Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De bijnaam van deze stad is 'rokende baai', vanwege de stoom die uit de warmwaterbronnen komt. Ondanks de ligging tussen gletsjers, watervallen en geisers, is Reykjavik een hele levendige stad. Het is zeker de moeite waard om voorafgaand aan de expeditie een paar dagen Reykjavik bij te boeken.

  Reykjavik, IJsland

  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en ligt in het zuidwesten van het land. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en z ...

  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en ligt in het zuidwesten van het land. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. 

  Vertoon meer
 • De straat van Denemarken oversteken

  Leer hoe u de grote wildernis kunt beschermen zowel tijdens onze expeditie als in de toekomst, als onderdeel van de verplichte veiligheids- en duurzaamheidsbriefing. Bekijk het Science Center aan boord voor meer informatie over het wildlife en de ecosystemen van het noordpoolgebied.

  Straat Denemarken, Groenland - IJsland

  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat ...
  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. 

  Vertoon meer
 • 's Werelds grootste fjordensysteem

  In zuidelijke richting proberen we een landing te maken bij de ingang van de Scoresbysund-fjord. Dit is 's werelds grootste fjordensysteem dat zich 350 km landinwaarts en 600 m diep uitstrekt. Het biedt een spectaculair landschap: witte en blauwe ijsbergen drijven in het stille water van de fjord, omgeven door kale groenbruine bergen.

  De steile basaltbergen van de fjord, sommige tot 2000 m hoog, creëren niet alleen een prachtige achtergrond, maar bieden ook beschutting tegen de wind. Voeg dit toe aan de beschikbaarheid van open water in de brede monding van de fjord en watergebieden die zelfs in de winter niet bevriezen, en het verklaart waarom de fjord een toevluchtsoord is geworden voor een ongewone overvloed aan Groenlandse dieren in het wild.

  U kunt misschien muskusossen, poolvossen, berghazen en zelfs rendieren spotten. Kleine alken, Atlantische papegaaiduikers, stormvogels, sneeuwuilen, de Groenlandse giervalk en grote mantelmeeuwen zijn slechts enkele van de vogelsoorten die in de lucht erboven te bewonderen zijn. Verschillende soorten zeehonden domineren de oevers en het heldere water beneden. Kijk ook uit voor Atlantische walrus, narwal, beluga-walvissen en de zeldzame walvis.

  Scoresby Sund, Oost-Groenland

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het land ...

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembenemend. U kunt hier verschillende wandelingen maken, kajakken in het glasheldere water of bijvoorbeeld een dag met een lokale visser mee. Ontdek de levensstijl van de Inuït in dit ruige en indrukwekkende fjordenstelsel.

  Vertoon meer
 • 's Werelds grootste Nationaal Park

  We beginnen onze verkenning van het grootste Nationaal Park ter wereld, dat ook het minst bezochte Nationaal Park ter wereld is. Slechts een klein aantal expedities mag het park tijdens het zeer korte zomerseizoen bezoeken. Dankzij onze expertise en ervaring hier zijn wij altijd één van hen.

  Afgezien van jagerhutten, enkele wetenschappelijke onderzoeksstations en twee militaire buitenposten, zijn hier geen sporen van menselijk leven te vinden. De enige anderen die we misschien mogen ontmoeten, zijn de parkwachters van het Sirius Patrol-park die toezicht houden op het gebied met hondensleeën.

  Eenmaal in het park zijn er grote fjorden, gigantische ijsbergen, alpine landschappen, hangende gletsjers en verticale granieten kliffen die zover het oog reikt. Hazen, muskusossen en poolvossen zwerven in de zomer langs de kusten en toendra. Ze zijn meestal verspreid over deze enorme regio, waardoor het een echt hoogtepunt is als we een of meer van hen kunnen spotten.

  De kapitein en expeditieleider zullen de ijsomstandigheden beoordelen en dienovereenkomstig de beste locaties voor landingen kiezen. U kunt ook deelnemen aan spannende optionele activiteiten zoals kajakken en lange begeleide wandelingen.

  Nationaal Park Noordoost-Groenland

  Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd ...

  Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanvankelijk kleiner qua oppervlakte. In 1988 werd het Nationaal Park Noordoost-Groenland uitgebreid met nog eens 272.000 vierkante kilometer en bereikte zo zijn huidige omvang van 972.000 vierkante kilometer. Het park is is het enige nationale park van Groenland en is het meest noordelijk gelegen park ter wereld. Er is slechts één park dat bijna net zo noordelijk ligt en dat is Quttinirpaaq National park in Canada. 

  Geografische ligging
  Het Park Noordoost-Groenland loopt van de westkant langs de 45e meridiaan tot aan de oostkant. Het beslaat het gehele binnenland tot aan de noordoostelijke kustlijn van Groenland. Ten zuiden loopt het park grofweg tot de breedtegraad van het fjordensysteem van Scoresby Sund. 

  Wildlife in Nationaal Park Noordoost-Groenland
  Dit park is niet alleen een gebied van ongekende schoonheid, maar er leven hier ook 5.000 tot 15.000 muskusossen, wat neerkomt op zo’n 40% van de totale populatie muskusossen in de wereld. Andere zoogdieren die in het park voorkomen zijn ijsberen, poolvossen, hermelijnen en poolhazen. De rendieren die hier leefden tot 1900 zijn helaas uitgestorven. Daarnaast vind je er langs de kust walrussen, ringelrobben, baardrobben en zadelrobben. En zijn daar ook veel vogelsoorten te vinden. De vogels zijn vrijwel allemaal langs de kusten te vinden aangezien dat de enige plek van het park is die het grootste deel van het jaar ijsvrij is.

  Highlights
  Summit Camp
  Summit Camp is een onderzoeksstation dat zich bovenop een top van de ijskap van Groenland bevindt en het gehele jaar in bedrijf is. Het station ligt op een hoogte van ongeveer 3.210 meter boven de zeespiegel en meet klimatologische waarnemingen. Er verblijven hier tijdens de winter erg weinig menden. Dit is anders tijdens de zomermaanden. Het onderzoeksstation wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en de dichtstbijzijnde stad is Ittoqqortoormiit bij de monding van de Scoresby Sund fjord. Het station is in het zomerseizoen bereikbaar per vliegtuig vanaf de luchthaven Kangerlussuaq. 

  Ella-eiland 
  Ella-eiland staat vooral bekend om zijn geweldige uitzichten. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is het hoogtepunt. Je vindt hier prachtige wandelroutes met onderweg word unieke arctische fauna die tijdens de korte zomers tot bloei komt. Wel moet je bij een bezoek aan dit eiland alert zijn, want mogelijk kun je hier langs de kust wat ijsberen zien. 

  Kaiser Franz Joseph Fjord 
  Noordoost-Groenland Nationaal Park is beroemd om zijn vergezichten waarvan de Kaiser Franz Joseph Fjord er één is. Deze fjord staat bekend om de prachtige toendra’s en hoge bergen. In dit gebied zie je eidereenden, muskusossen en poolvossen.

  Fjordensysteem Scoresby Sund 
  De grootste fjord ter wereld is tevens een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in het Noordoost-Groenland Nationaal Park. Hoewel er officieel slechts een klein deel van het fjordensysteem in het park ligt, is de gehele fjord geweldig om te verkennen. In dit gebied vind je veel zeeleven zoals walrussen, zeehonden, ganzen, poolvossen en Atlantische papegaaiduikers. Ook is hier relatief veel vegetatie te vinden die verrassend kleurrijk is. 

  Vertoon meer
 • Ittoqqortoormiit

  Ittoqqortoormiit, gelegen op een prachtig schiereiland dat negen maanden per jaar is omgeven door zee-ijs, is de meest afgelegen bewoonde gemeenschap op het westelijk halfrond. Minder dan 500 sterke zielen noemen dit huis en ze zullen u met trots de gemeenschap laten zien, inclusief een museum, een kerk en zelfs een fototentoonstelling.

  Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland

  Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de ...

  Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld. Op 1 januari 2009 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Sermersooq. In 2014 telde de plaats 444 inwoners.De luchthaven van de plaats, genaamd Nerlerit Inaat, ligt op ongeveer 45 km afstand in noordwestelijke richting en is alleen bereikbaar per helikopter of hondenslee.

  De plaats werd gesticht in 1925 omdat de bevolking in het zuidelijker gelegen Tasiilaq, op een afstand van 800 km de dichtstbijzijnde nederzetting, te groot werd: er waren niet genoeg dieren voor alle jagers, waardoor er hongersnoden waren. Hier aan de rand van het nationale park was een goede omgeving voor de jacht, met ijsberen, muskusossen, walrussen, zeehonden en vogels. Heel lang heeft deze gemeenschap in groot isolement geleefd. Eind 19e eeuw kwamen zij in contact met andere mensen.

  Nu is het dorp voorzien van huizen met grote schotelantennes. De mensen hebben mobiele telefoons, kinderen hebben mountainbikes en lopen in spijkerbroeken met sportschoenen. Toch is er ook nog veel van de oude manier van leven terug te vinden. Zodra de winter zijn intocht heeft gedaan, komt de bontkleding weer te voorschijn en worden de honden weer voor de slede gespannen. De jagers gaan er dagenlang met hun span op uit om onder andere zeehonden en sneeuwhoenders te vangen.

  Vertoon meer
 • Op zee

  Na het verkennen van Groenland zetten we koers terug naar IJsland. Breng de dag op zee door terwijl u nog nageniet van de opgedane ervaringen, een bezoek brengt aan het Science Center, ontspant op het dek of kijkt naar de zeevogels die het schip volgen en misschien zelfs walvissen spot.

  Straat Denemarken, Groenland - IJsland

  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat ...
  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. 

  Vertoon meer
 • Reykjavik

  U komt vroeg in de ochtend terug in de IJslandse hoofdstad. Als u meer van het land wilt verkennen, dan kunt u de expeditie verlengen met verblijf op IJsland.

  Reykjavik, IJsland

  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en ligt in het zuidwesten van het land. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en z ...

  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en ligt in het zuidwesten van het land. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. 

  Vertoon meer

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt voor u de beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen eventueel aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen en werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 7 - 19 aug 2021
2-persoons binnenhut I € 5.590
2-persoons buitenhut SD € 6.707
2-persoons buitenhut N € 6.707
2-persoons superior buitenhut U € 7.316
2-persoons superior buitenhut F € 8.179
2-persoons suite Q € 8.992
2-persoons suite M € 10.007
2-persoons suite met balkon MG € 13.562

Hurtigruten
Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen; uiteraard geldt de prijs van de definitieve boeking. Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden. In verband met de ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk. Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weer- en ijsomstandigheden.

Inclusief & Exclusief

! De prijzen zijn per persoon in 2021 op basis van een tweepersoons boeking. Vraag ons naar de singleprijzen.

Inclusief
Hurtigruten expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie
Ontbijt, lunch en diner inclusief drankjes (huisbier en -wijn, frisdrank en mineraalwater) in restaurants Aune en Fredheim
A la carte restaurant Lindstrøm inbegrepen voor gasten van de suite
Gratis koffie en thee
Gratis wifi aan boord. Houd er rekening mee dat u in afgelegen gebieden vaart met een beperkte verbinding. Streaming wordt niet ondersteund
Gratis herbruikbare waterfles voor gebruik bij water bijvulstations aan boord
Engels sprekend expeditieteam dat onder meer aan boord lezingen geeft over verschillende onderwerpen
Scala van inbegrepen activiteiten
Gebruik van de hottubs van het schip, panoramische sauna en overdekte fitnessruimte
Laarzen, wandelstokken en alle uitrusting voor activiteiten zijn te leen
Gratis wind- en waterbestendige expeditiejas
Uitgebreide reisbeschrijving van Norge Reiser

Exclusief
- Internationale (retour)vluchten
- Verzekeringen
- Paspoort- en visumkosten
- Optionele kleine groepsactiviteiten met het expeditieteam
- Optionele excursies aan wal met lokale partners
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij