Spitsbergen, Jan Mayen, Groenland en IJsland reis

Diverse Arctische landschappen van diverse landen

Motorschip Ocean Adventurer Spitsbergen Groenland IJsland
 • Motorschip
 • Ocean Adventurer
 • Spitsbergen
 • Groenland
 • IJsland
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Ontdek in 18 dagen per motorschip Ocean Adventurer drie landen met deze Spitsbergen, Jan Mayen, Groenland en IJsland reis. Deze populaire expeditiecruise neemt u mee van Spitsbergen, boven de poolcirkel, via Jan Mayen naar de noordoostkust van Groenland, om te eindigen in het fascinerende IJsland. Iconische pooldieren zoals ijsberen, muskusossen, rendieren en walrussen worden hier regelmatig gezien. Van actieve vulkanen en gigantische gletsjers tot de beste plekken om wilde dieren te spotten; deze reis neemt u mee naar allerlei landschappen en hoogtepunten!

Spitsbergen

Tijdens een wandeling door het prachtige Noordwest-Spitsbergen Nationaal Park vindt u grote gletsjers en een alpine landschap vol contrasten: weelderig begroeide gebieden, kale morenen en rotsachtige bergkammen. De Kongsfjorden en Magdalenefjorden zullen indruk op u maken met hun overweldigende landschappen en interessante geschiedenis. Op 78º55'N brengen we een bezoek aan Ny Ålesund: één van 's werelds meest noordelijk gelegen gemeenschappen waar het hele jaar mensen wonen, mede dankzij het geavanceerde High Arctic onderzoeksstation.

Groenland

Wanneer u langs de kust van Groenland vaart, wordt het gevoel van 'afgesloten zijn van de bewoonde wereld' nog sterker. In de fjorden van Noordoost-Groenland wordt ingespeeld op uw gevoel van afstand en grootte, door de aanwezigheid van overweldigende landschappen. Dit zijn de grootste fjorden ter wereld! Het omringende landschap, met hangende gletsjers en hoge, verticale, granieten muren, strekt zich uit tot zo ver u kunt kijken. 

IJsland

Het westelijke regio van IJsland wordt ook wel 'het land van de Sagen' genoemd. Het schiereiland Snæfellsnes staat ook wel bekend als 'IJsland in een notendop' en is daarom ideaal om in een paar dagen een goed beeld te krijgen van het land. Steden en dorpen, bergen, vogelkliffen, wandelpaden en veel meer; dit schiereiland bevat alle ingrediënten om deze Spitsbergen, Groenland en IJsland expeditie op een unieke manier af te sluiten.

Route & activiteiten

De route wordt hieronder beschreven en is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen


Dag tot dag beschrijving


 • Expeditiereis met het Motorschip Ocean Adventurer

  • Nachten

   17

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Motorschip Ocean Adventurer

  In juni 2017 heeft het schip Ocean Adventurer (voorheen Sea Adventurer) een renovatie ondergaan. Het schip is vernieuwd en verbeterd om 132 reizigers zeer comfo ...

  In juni 2017 heeft het schip Ocean Adventurer (voorheen Sea Adventurer) een renovatie ondergaan. Het schip is vernieuwd en verbeterd om 132 reizigers zeer comfortabel te vervoeren naar de meest afgelegen hoeken van de wereld. Het schip is oorspronkelijk in Joegoslavië gebouwd in 1976 en heeft meerdere renovaties ondergaan. Het vernieuwde schip heeft een eigentijdse look. Er zijn 6 nieuwe tweepersoonshutten en 3 suites bijgekomen. Alle hutten zijn in 2017 voorzien van nieuwe meubels en nieuwe badkamers. De belangrijkste gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lounge, het restaurant en de bar zijn ook vernieuwd. Het schip heeft twee nieuwe Rolls Royce motoren gekregen, waardoor het schip een aanzienlijk mindere 'carbon footprint' achterlaat.

  Technische gegevens
  Lengte: 101,1 meter
  Diepgang: 4,5 meter
  Breedte: 16,2 meter
  Capaciteit: 128 passagiers
  Motoren: Diesel "twin engines" - 5400 pk
  IJsklasse: 1A
  Bouwjaar: 1976
  Snelheid: 12 knopen
  Hutten: 65
  Zodiacs: +/- 8

  De hutten aan boord
  3-persoons hut
  Aantal: 6
  2-persoons hut, lower deck
  Aantal: 13
  2-persoons hut patrijspoort
  Aantal: 6
  2-persoons hut raam
  Aantal: 18
  Superior hut
  Aantal: 10
  Deluxe hut
  Aantal: 6
  Suite
  Aantal: 3
  Owners Suite
  Aantal: 3
  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken m ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Aankomst in Oslo

  Uw reis naar de Noordpool begint in Oslo, de levendige hoofdstad van Noorwegen. Als u vroeg aankomt, kunt u een bezoek brengen aan de musea in de stad of genieten van het groen voordat u naar uw inbegrepen luchthavenhotel gaat.

  Oslo

  De stad Oslo wordt ook wel 'de stad in het groen' genoemd. Daarvan getuigen de omringende heuvels en bossen en natuurlijk ook de weidse Oslofjord met zi ...
  De stad Oslo wordt ook wel 'de stad in het groen' genoemd. Daarvan getuigen de omringende heuvels en bossen en natuurlijk ook de weidse Oslofjord met zijn talloze eilanden. De natuur is altijd dichtbij in Oslo. Het klimaat van de stad is trouwens opvallend: over het algemeen is het er droog en zonnig. In de Middeleeuwen heette de stad 'Ásló'. Later veranderde de naam in 'Christiania' (van 1624 tot 1878) en daarna in 'Kristiania' (van 1878 tot 1924). Vanaf 1924 heet de stad definitief Oslo. 
  Vertoon meer
 • Vlucht naar Longyearbyen en inschepen

  In de ochtend wordt u naar de luchthaven gebracht en gaat u aan boord van onze privé chartervlucht naar Longyearbyen, de grootste plaats van Spitsbergen. Als u 's middags aan boord gaat van het schip, zult u kunnen genieten van het geweldige uitzicht op het bergachtige landschap.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer
 • Spitsbergen

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard archipel. Tijdens het verkennen van dit eiland zult u worden verrast met een overvloed aan flora en fauna. U gaat gletsjers en fjorden bezoeken en u kunt walrussen, ijsberen en Svalbard-rendieren tegenkomen in het wild. Vogelliefhebbers zullen blij worden bij het zien van de poolsternen, ijseenden, drieteenmeeuwen en ivoormeeuwen. Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we op minder dan 10º van de Noordpool varen.

  Spitsbergen

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 km ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen heb ...

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 km ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische geschiedenis, verschillende vormen. Aan de noordwestkust zijn de bergen spits en ruig, in het oosten en op sommige plaatsen langs de Isfjorden, zijn ze meer afgerond. De hoogste berg is de Newtontoppen (1717 m), gelegen op 79ºNB op het schiereiland tussen Hinlopenstretet en Wijdefjorden. De berg werd op 4 augustus 1900 het eerst beklommen door een Russisch expeditieteam.


  Het ijs domineert het landschap. Gletsjers en ijskappen zijn over de hele eilandengroep verspreid. Vanuit het vliegtuig lijkt het landschap van Spitsbergen een soort spijkerschrift. De scherpe bergen steken boven de stroken sneeuw uit, die als ribben over het land liggen. De gletsjers haken als klauwen in de fjorden. Fjorden, als de Isfjorden en Wijdefjorden, zijn zee-inhammen die diep het land binnendringen. De Hinlopenstretet scheidt het eiland Spitsbergen van een ander groot eiland Nordaustlandet en wordt gebruikt voor de langer durende schipexcursies.


  Vertoon meer
 • Groenlandzee

  Terwijl u over de historische Groenlandzee vaart naar Jan Mayen, leert het expeditieteam u meer over de geschiedenis en politiek in het Noordpoolgebied en over de natuur, geologie, ecologie, het klimaat en de bezienswaardigheden die u de komende dagen zult gaan zien. Aan dek kunt u leren om zeevogels te herkennen in de lucht. Het expeditieteam zal ook blijven uitkijken naar de walvissen die hier regelmatig de wateren bezoeken.

  Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

  De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 k ...

  De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 km².

  Vertoon meer
 • Jan Mayen

  Ten noorden van de poolcirkel ligt het mysterieuze eiland Jan Mayen. Het kleine, bergachtige eiland dat vaak in dichte mist gehuld is, werd in 2010 tot natuurreservaat benoemd en wordt maar weinig bezocht. De enige mensen die er vaker komen zijn de leden van het Noorse leger en het Noorse Meteorologisch Instituut, die er afwisselend verblijven. De landingen worden hier bepaald door het weer en de zee. Als de omstandigheden het toelaten en we naderen het eiland, ga dan vooral aan dek staan om de hoogste top van het eiland te zien verschijnen. De 2.277 meter hoge Beerenberg-vulkaan heeft een symmetrische kegelvorm en indrukwekkende gletsjers die in de zee uitkomen.

  Als we geluk hebben, kunnen we vanuit een zodiac een close-up maken van de vulkaan en de gelaagde kliffen aan de spectaculaire noordkust, terwijl we op zoek gaan naar wilde dieren. BirdLife International heeft op Jan Mayen een belangrijk vogelgebied aangewezen voor het grote aantal broedende zeevogels, kolonies van noordelijke stormvogels, kleine alken, zeemeeuwen, drieteenmeeuwen en zwarte zeekoeten.

  Jan Mayen

  Het eiland Jan Mayen ligt tussen Groenland en het noorden van Noorwegen en hoort bij Noorwegen. Het is een vulkanisch eiland dat naast veel zeevogels, a ...
  Het eiland Jan Mayen ligt tussen Groenland en het noorden van Noorwegen en hoort bij Noorwegen. Het is een vulkanisch eiland dat naast veel zeevogels, alleen door het personeel van een navigatie- en weerstation wordt bewoond. Het eiland staat vooral bekend om de 2277 meter hoge vulkaan Beerenberg.
  Vertoon meer
 • Scorebysund, Groenland

  Scorebysund is het grootste, diepste en, volgens sommigen, mooiste meerarmige fjordensysteem ter wereld. Het biedt tal van mogelijkheden om aan wal te gaan of met een zodiac het gebied te verkennen.

  Verken de overblijfselen van de oude Thule-nederzettingen met uitzicht op ijsbergen en torenhoge bergen die recht uit zee oprijzen. Word ondergedompeld in de hedendaagse cultuur, ontmoet de lokale bevolking en krijg waardering voor hun manier van leven in Ittoqqortoormiit (de meest afgelegen gemeenschap van Groenland). Ittoqqortoormiit kenmerkt zich door een mix van traditionele en moderne levensstijlen. Hier krijgt u de kans om lokale Inuit-ambachtslieden te ondersteunen door uniek handwerk te kopen.

  Hier ziet u mogelijk grazende muskusossen, aangezien 40% van de muskusossen-populatie in de wereld in deze regio leeft. Ook ijsberen of poolhazen kunt u hier gaan zien. Boven op de steile kliffen is het voorts mogelijk om nestelende zeevogels, kleine alken, stormvogels en zeekoeten te spotten.

  Scoresby Sund, Oost-Groenland

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het land ...

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembenemend. U kunt hier verschillende wandelingen maken, kajakken in het glasheldere water of bijvoorbeeld een dag met een lokale visser mee. Ontdek de levensstijl van de Inuït in dit ruige en indrukwekkende fjordenstelsel.

  Vertoon meer
 • Straat Denemarken

  We varen via de Straat van Denemarken verder naar het zuiden op weg naar IJsland. Op zee kunt u deelnemen aan een lezing van het expeditieteam, kunt u uw foto's delen met medereizigers, kunt u genieten van een ijzige cocktail in de bar of een film gaan kijken. Daarnaast staat het expeditieteam ook voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en zullen ze alert blijven op wilde dieren in de omgeving.

  Straat Denemarken, Groenland - IJsland

  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat ...
  De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. 

  Vertoon meer
 • Kajakken

  Kajakken in Spitsbergen is een van de meest bijzondere manieren om de afgelegen en ruige kusten van het Arctische gebied te verkennen, maar is sterk van het weer afhankelijk. Uw kajakgidsen zullen u zo vaak mogelijk meenemen tijdens uw reis.

  Kajakken Spitsbergen

  Kajakken Spitsbergen is een van de meest bijzondere manieren om de afgelegen en ruige kusten van het Antarctische gebied te verkennen. Onder begeleiding ...

  Kajakken Spitsbergen is een van de meest bijzondere manieren om de afgelegen en ruige kusten van het Antarctische gebied te verkennen. Onder begeleiding van een gids peddelt u in kleine groepjes tussen de ijsbergen en antarctische dieren. Het kajak programma is niet geschikt voor passagiers zonder enige ervaring, het programma richt zich op alle avontuurlijke reizigers die al basiservaring hebben met kajakken. Deelnemers die kajak vaardigheden missen kunnen worden gediskwalificeerd voor verdere kajak excursies omwille van de veiligheid en het kajak genot van de andere deelnemers aan het kajak programma. Omdat de weersomstandigheden in de poolgebieden vaak extreem zijn en snel kunnen veranderen is het belangrijk om kleding en uitrusting mee te nemen die het mogelijk maken om lang buiten te verblijven tijdens slechts weer.

  Kajak-excursies duren ongeveer 3 tot 4 uur. Het doel van de kajak tochten is het verkennen van de kusten, het zien van ijsbergen en het ontmoeten van pooldieren. Er is een grote kans om deze dieren van zeer nabij te zien tijdens het peddelen. De kajak tochten worden afgestemd op het niveau van de groep en op de omstandigheden op zee. Een ondersteunings-zodiac blijft continu in de buurt van de kajakgroep en de kajak heeft altijd de mogelijkheid om met een VHF radio contact met de zodiac en het schip op te nemen. Er kan altijd direct actie ondernomen worden wanneer de weersomstandigheden veranderen of wanneer kajakkers te moe of koud zijn om verder te gaan en wensen terug te keren naar het schip.

  Algemene informatie
  - Basiservaring met kajakken is vereist, een goede gezondheid is essentieel
  - Op de “Basecamp” reizen is geen basiservaring nodig, een goede gezondheid echter wel
  - Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 14 kajakkers per kajak tocht
  - Er zijn 3 tot 4 kajak excursies mogelijk (ochtend en middag)
  - Kajakken is afhankelijk van de lokale weers- en ijsomstandigheden
  - OceaWide kajak-gidsen zijn ervaren en experts in het kajakken in de poolgebieden
  - Noodzakelijke kajakuitrusting is gratis beschikbaar aan boord
  - Kajakkers brengen enkel hun persoonlijke uitrusting mee om zich tegen de zware weersomstandigheden te beschermen
  - Kajakken is gratis tijdens de “Basecamp Plancius”-reizen. Bij andere reizen met een kajak optie wordt een supplement gevraagd

  Vertoon meer
 • Peddelen

  Verken de oceaan vanuit een sit-on-top kajak. Er is geen ervaring vereist voor deze stabiele kajaks.

  Peddelen Spitsbergen

  Bij de excursie peddelen Spitsbergen verkent u de oceaan door op een sit-on-top kajak rond te paddelen. Er is geen ervaring vereist voor deze activiteit. ...

  Bij de excursie peddelen Spitsbergen verkent u de oceaan door op een sit-on-top kajak rond te paddelen. Er is geen ervaring vereist voor deze activiteit. Geniet van een onvergetelijke ervaring op het water, adembenemende landschappen en dieren in het wild kunt bewonderen. Omdat de weersomstandigheden in de poolgebieden vaak extreem zijn en snel kunnen veranderen is het belangrijk om kleding en uitrusting mee te nemen die het mogelijk maken om lang buiten te verblijven tijdens slechts weer.

  Vertoon meer
 • Ontschepen en vlucht naar Nederland

  Reykjavik, IJsland

  Aan het einde van de reis stapt u uit in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Als u na de expeditie nog een accommodatie in Reykjavik heeft geboekt, bieden wij u een transfer naar een centrale locatie in de binnenstad.

  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en ligt in het zuidwesten van het land. Het is de noordelijkste hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. 

  Vertoon meer

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

*10*Vanafprijs per persoon *11*19 aug - 5 sept 2021
3-persoons hut *€ 12.300
2-persoons hut *€ 12.495
2-persoons hut met patrijspoort *€ 13.685
2-persoons hut met raam *€ 14.875
2-persoons hut superior *€ 16.490
2-persoons hut deluxe *€ 16.490
Suite *€ 20.910
Eigenaarssuite *€ 22.525
* Exclusief tarief voor verplicht transferpakket € 700
Bij te boeken activiteiten:
Peddelen € 190
Kajakken € 660

*Inhoud Transferpakket:
Chartervlucht Oslo - Longyearbyen
Overnachting in een Oslo airport hotel inclusief ontbijt
Transfer van het Oslo airport hotel naar de luchthaven
 Transfer van Longyearbyen luchthaven naar het schip en v.v.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee
Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac
Transfer van Longyearbyen luchthaven naar het hotel (als u de dag voor inscheping aankomt)
Transfer van het hotel of de luchthaven van Longyearbyen naar het schip op de dag van inscheping
Gecharterde vlucht van Akureyri naar Reykjavik
Groepstransfer naar het centrum van Reykjavik op de dag van ontscheping
Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren personeel
Waterdichte laarzen voor tijdens de landingen (te leen) 
Quark Expeditions parka die u mag houden (wind- en waterafstotend jack)
Alle overige belastingen en havengelden in de hele programma
AECO vergoedingen en de overheid belastingen
Uitgebreide reisbeschrijving van Norge Reiser

Exclusief
- Internationale vluchten en niet genoemde vluchten in het transferpakket
- Aankomst- en vertrektransfers die niet genoemd zijn in het transferpakket
- Arrangementen voor of na de reis
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Maaltijden aan wal
- Optionele extra activiteiten en/of overnachtingsmogelijkheden
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Verplichte waterdichte broek of andere niet genoemde uitrusting voor tijdens de zodiac-tochten
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)