IJsland, Groenland & Spitsbergen

Gletsjers, ruige fjorden en uitgestrekte stukken ongerepte toendra

Motorschip Hondius Spitsbergen Groenland IJsland
  • Motorschip
  • Hondius
  • Spitsbergen
  • Groenland
  • IJsland
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Beleef in 14 dagen deze onvergetelijke reis IJsland, Groenland & Spitsbergen en vaar door wateren vol adembenemende landschappen. De expeditie voert door gebieden waar zeehonden, zeevogels, walvissen en ijsberen leven, en wie weet spot u in de avond het noorderlicht. De reis begint boven de poolcirkel op Spitsbergen, de 'natuurhoofdstad van het noordpoolgebied', trekt naar het spectaculaire, afgelegen landschap van Oost-Groenland en eindigt in IJsland.

IJsland

Het westelijke regio van IJsland wordt ook wel 'het land van de Sagen' genoemd. Het schiereiland Snæfellsnes staat ook wel bekend als 'IJsland in een notendop' en is daarom ideaal om in een paar dagen een goed beeld te krijgen van het land. Steden en dorpen, bergen, vogelkliffen, wandelpaden en veel meer.

Groenland

Wanneer u langs de kust van Groenland vaart, wordt het gevoel van 'afgesloten zijn van de bewoonde wereld' nog sterker. In de fjorden van Noordoost-Groenland wordt ingespeeld op uw gevoel van afstand en grootte, door de aanwezigheid van overweldigende landschappen. Dit zijn de grootste fjorden ter wereld! Het omringende landschap, met hangende gletsjers en hoge, verticale, granieten muren, strekt zich uit tot zo ver u kunt kijken. 

Spitsbergen

Tijdens een wandeling door het prachtige Noordwest-Spitsbergen Nationaal Park vindt u grote gletsjers en een alpine landschap vol contrasten: weelderig begroeide gebieden, kale morenen en rotsachtige bergkammen. De Kongsfjorden en Magdalenefjorden zullen indruk op u maken met hun overweldigende landschappen en interessante geschiedenis. Op 78º55'N brengen we een bezoek aan Ny Ålesund: één van 's werelds meest noordelijk gelegen gemeenschappen waar het hele jaar mensen wonen, mede dankzij het geavanceerde High Arctic onderzoeksstation.

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving

  • Expeditiereis met het Motorschip Hondius

    • Nachten

      13

    • Maaltijden

      Volpension

    • Bijzonderheden

      Hutten op indeling

    Motorschip Hondius

    Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de ...

    Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de regels van de recente ‘Polar Code’. De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste Pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het Pool milieu. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanning en stafleden (expeditie en hotelstaf inbegrepen) tot de beschikking van de passagiers. De Hondius is uitgerust met 2 hoofdmotoren en kan een maximale snelheid behalen van 15 knopen.

    Technische gegevens
    Gewicht: 5590 ton
    Lengte: 107,60 meter
    Breedte: 17,6 meter
    Diepte: 5,3 meter
    Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
    Snelheid: 15 knopen
    Vlag: Nederlandse
    Capaciteit: 174 passagiers
    IJs klasse: Polar Class 6
    Bouwjaar: 2018
    Hutten: 82
    Zodiacs: aanwezig

    De hutten aan boord
    4-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 4
    3-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 2
    2-persoons hut patrijspoort (douche en toilet)
    Aantal: 28
    2-persoons hut raam (douche en toilet)
    Aantal: 14
    2-persoons deluxe hut (douche en toilet)
    Aantal: 11
    2-persoons superior hut (douche en toilet)
    Aantal: 8
    Junior suites (douche en toilet)
    Aantal: 8
    Grand suites met balkon (douche en toilet)
    Aantal: 6
    Hondius Suite (douche en toilet)
    Aantal: 1

    Vertoon meer

    Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...
    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer
  • Aankomst en inschepen in Longyearbyen

    Vandaag komt u aan in Longyearbyen. Dit is het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...
    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer
  • Onderweg naar de Raudfjorden

    Varend naar Raudfjorden, aan de noordkust van Spitsbergen, ziet u een uitgestrekte fjord vol gletsjers - en misschien worden ze wel bezocht door ringelrobben en baardrobben. De kliffen en kustlijn van deze fjord zorgen ook voor zeevogelkolonies, rijke vegetatie en de mogelijkheid van spotten van ijsberen.

    Raudfjord

    ‘Raud' betekent rood, afgeleid van het rode gesteente uit het Devoon aan de oostzijde van de Raudfjord. Vanuit basiskampen op de oevers vertrekken soms georganiseerde trektochten. Op het einde van d ...
    ‘Raud' betekent rood, afgeleid van het rode gesteente uit het Devoon aan de oostzijde van de Raudfjord. Vanuit basiskampen op de oevers vertrekken soms georganiseerde trektochten. Op het einde van de fjord monden enkele mooie gletsjers (Raudfjordenbreen en Chauveaubreen) uit. De fjord ligt in het noorden van Spitsbergen.
    Vertoon meer
  • Op naar Oost-Groenland

    Afhankelijk van de omstandigheden kunt u uiteindelijk de rand van het zee-ijs van Oost-Groenland in zicht zien glinsteren. Houd hier goed de omgeving in de gaten voor bijvoorbeeld het spotten van walvissen en migrerende zeevogels.

    Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

    De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 km². ...

    De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 km².

    Vertoon meer
  • Toendra en ijsbergen

    Als u Groenland nadert, vaart u misschien door het zee-ijs Foster Bay in en maakt u een landing in Myggebugten. Voorbij de oude jagershut (waar Noorse pelsjagers in de eerste helft van de 20e eeuw op ijsbeer en poolvos jaagden) ligt een uitgestrekte toendra bevolkt door muskusossen, met ganzen die op de kleine meertjes drijven. Vanaf hier vaart u door Kaiser Franz Josef Fjord, omgeven door torenhoge bergen en heldere ijsbergen. Een alternatieve route is de Sofia Sound, een smallere waterweg.

    Kaiser Franz Joseph Fjord, Groenland

    Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan waartoe de toegang verstopt is door ijsschotsen. Deze fjord ...
    Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan waartoe de toegang verstopt is door ijsschotsen. Deze fjord bevindt zich in het oosten van Groenland.

    Vertoon meer
  • Antarctic Sound eilanden

    Vandaag komen we aan bij Teufelschloss (Duivelskasteel), een berg met gelaagde geologie. Aan de andere kant van de fjord ligt Blomsterbugt en de geplande landingsplaats. In de namiddag varen we Antarctic Sound in, waar we de eilanden Ruth, Maria en Ella vinden. Eiland Maria is de meest waarschijnlijke plek voor een landing.

    Nationaal Park Noordoost-Groenland

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanv ...

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanvankelijk kleiner qua oppervlakte. In 1988 werd het Nationaal Park Noordoost-Groenland uitgebreid met nog eens 272.000 vierkante kilometer en bereikte zo zijn huidige omvang van 972.000 vierkante kilometer. Het park is is het enige nationale park van Groenland en is het meest noordelijk gelegen park ter wereld. Er is slechts één park dat bijna net zo noordelijk ligt en dat is Quttinirpaaq National park in Canada. 

    Geografische ligging
    Het Park Noordoost-Groenland loopt van de westkant langs de 45e meridiaan tot aan de oostkant. Het beslaat het gehele binnenland tot aan de noordoostelijke kustlijn van Groenland. Ten zuiden loopt het park grofweg tot de breedtegraad van het fjordensysteem van Scoresby Sund. 

    Wildlife in Nationaal Park Noordoost-Groenland
    Dit park is niet alleen een gebied van ongekende schoonheid, maar er leven hier ook 5.000 tot 15.000 muskusossen, wat neerkomt op zo’n 40% van de totale populatie muskusossen in de wereld. Andere zoogdieren die in het park voorkomen zijn ijsberen, poolvossen, hermelijnen en poolhazen. De rendieren die hier leefden tot 1900 zijn helaas uitgestorven. Daarnaast vind je er langs de kust walrussen, ringelrobben, baardrobben en zadelrobben. En zijn daar ook veel vogelsoorten te vinden. De vogels zijn vrijwel allemaal langs de kusten te vinden aangezien dat de enige plek van het park is die het grootste deel van het jaar ijsvrij is.

    Highlights
    Summit Camp
    Summit Camp is een onderzoeksstation dat zich bovenop een top van de ijskap van Groenland bevindt en het gehele jaar in bedrijf is. Het station ligt op een hoogte van ongeveer 3.210 meter boven de zeespiegel en meet klimatologische waarnemingen. Er verblijven hier tijdens de winter erg weinig menden. Dit is anders tijdens de zomermaanden. Het onderzoeksstation wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en de dichtstbijzijnde stad is Ittoqqortoormiit bij de monding van de Scoresby Sund fjord. Het station is in het zomerseizoen bereikbaar per vliegtuig vanaf de luchthaven Kangerlussuaq. 

    Ella-eiland 
    Ella-eiland staat vooral bekend om zijn geweldige uitzichten. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is het hoogtepunt. Je vindt hier prachtige wandelroutes met onderweg word unieke arctische fauna die tijdens de korte zomers tot bloei komt. Wel moet je bij een bezoek aan dit eiland alert zijn, want mogelijk kun je hier langs de kust wat ijsberen zien. 

    Kaiser Franz Joseph Fjord 
    Noordoost-Groenland Nationaal Park is beroemd om zijn vergezichten waarvan de Kaiser Franz Joseph Fjord er één is. Deze fjord staat bekend om de prachtige toendra’s en hoge bergen. In dit gebied zie je eidereenden, muskusossen en poolvossen.

    Fjordensysteem Scoresby Sund 
    De grootste fjord ter wereld is tevens een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in het Noordoost-Groenland Nationaal Park. Hoewel er officieel slechts een klein deel van het fjordensysteem in het park ligt, is de gehele fjord geweldig om te verkennen. In dit gebied vind je veel zeeleven zoals walrussen, zeehonden, ganzen, poolvossen en Atlantische papegaaiduikers. Ook is hier relatief veel vegetatie te vinden die verrassend kleurrijk is. 

    Vertoon meer
  • Alpefjorden

    In de ochtend varen we de Segelsällskapets Fjord binnen, met aan de noordkant de glooiende hellingen van het Berzeliusgebergte. We maken een landing op de zuidelijke oever, waar oude sedimentaire formaties aan uw voeten liggen. Een wandeling brengt u in de buurt van een klein meer met goede kansen om muskusossen, poolhazen en ptarmigans te zien. In de namiddag vaart het schip de Alpefjord in, toepasselijk genoemd naar de spitsachtige pieken die eromheen omhoog steken. Vervolgens kunt u aan boord gaan van een Zodiac om de Gully-gletsjer van dichterbij te bekijken.

    Alpefjord, Groenland

    De Alpefjord is een fjord in het Nationaal park Noordoost-Groenland in het oosten van Groenland. De fjord kreeg deze naam door de zeer hoge bergen op de oostoever van de fjord. Het maakt deel uit van ...
    De Alpefjord is een fjord in het Nationaal park Noordoost-Groenland in het oosten van Groenland. De fjord kreeg deze naam door de zeer hoge bergen op de oostoever van de fjord. Het maakt deel uit van het fjordencomplex van het Koning Oscarfjord.

    De fjord mondt in het Noordoosten uit in de Segelsällskapetfjord, samen met de Forsbladfjord. Hij is zuidwest-noordoost georiënteerd en heeft een lengte van meer dan 50 kilometer. Het zuidwesten van de fjord wordt door een ijsdam van de Spærregletsjer geblokkeerd. Het verlengde van de Alpefjord is een meer met de naam Furesø. In het oosten (rechteroever) wordt de fjord begrensd door de Stauningalpen (Scoresbyland) en in het westen (linkeroever) door het Nathorstland.

    In de Alpefjord komen meerdere gletsjers uit, waaronder de: SpærregletsjerKrabbegletsjer (rechteroever), Sefströmgletsjer (rechteroever), Gullygletsjer (rechteroever), Trekantgletsjer (linkeroever), Vikingegletsjer (rechteroever), Sydvestgletsjer (linkeroever), Sedgwickgletsjer (rechteroever).

    Vertoon meer
  • Tekenen van de Arctische herfst

    De eerste helft van de dag brengen we door in Antarctic Havn, een uitgestrekte vallei waar groepen muskusossen te zien zijn. In deze tijd van het jaar is de schaarse vegetatie gehuld in de vurige kleuren van de herfst, dat zorgt voor een prachtig plaatje.

    Nationaal Park Noordoost-Groenland

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanv ...

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanvankelijk kleiner qua oppervlakte. In 1988 werd het Nationaal Park Noordoost-Groenland uitgebreid met nog eens 272.000 vierkante kilometer en bereikte zo zijn huidige omvang van 972.000 vierkante kilometer. Het park is is het enige nationale park van Groenland en is het meest noordelijk gelegen park ter wereld. Er is slechts één park dat bijna net zo noordelijk ligt en dat is Quttinirpaaq National park in Canada. 

    Geografische ligging
    Het Park Noordoost-Groenland loopt van de westkant langs de 45e meridiaan tot aan de oostkant. Het beslaat het gehele binnenland tot aan de noordoostelijke kustlijn van Groenland. Ten zuiden loopt het park grofweg tot de breedtegraad van het fjordensysteem van Scoresby Sund. 

    Wildlife in Nationaal Park Noordoost-Groenland
    Dit park is niet alleen een gebied van ongekende schoonheid, maar er leven hier ook 5.000 tot 15.000 muskusossen, wat neerkomt op zo’n 40% van de totale populatie muskusossen in de wereld. Andere zoogdieren die in het park voorkomen zijn ijsberen, poolvossen, hermelijnen en poolhazen. De rendieren die hier leefden tot 1900 zijn helaas uitgestorven. Daarnaast vind je er langs de kust walrussen, ringelrobben, baardrobben en zadelrobben. En zijn daar ook veel vogelsoorten te vinden. De vogels zijn vrijwel allemaal langs de kusten te vinden aangezien dat de enige plek van het park is die het grootste deel van het jaar ijsvrij is.

    Highlights
    Summit Camp
    Summit Camp is een onderzoeksstation dat zich bovenop een top van de ijskap van Groenland bevindt en het gehele jaar in bedrijf is. Het station ligt op een hoogte van ongeveer 3.210 meter boven de zeespiegel en meet klimatologische waarnemingen. Er verblijven hier tijdens de winter erg weinig menden. Dit is anders tijdens de zomermaanden. Het onderzoeksstation wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en de dichtstbijzijnde stad is Ittoqqortoormiit bij de monding van de Scoresby Sund fjord. Het station is in het zomerseizoen bereikbaar per vliegtuig vanaf de luchthaven Kangerlussuaq. 

    Ella-eiland 
    Ella-eiland staat vooral bekend om zijn geweldige uitzichten. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is het hoogtepunt. Je vindt hier prachtige wandelroutes met onderweg word unieke arctische fauna die tijdens de korte zomers tot bloei komt. Wel moet je bij een bezoek aan dit eiland alert zijn, want mogelijk kun je hier langs de kust wat ijsberen zien. 

    Kaiser Franz Joseph Fjord 
    Noordoost-Groenland Nationaal Park is beroemd om zijn vergezichten waarvan de Kaiser Franz Joseph Fjord er één is. Deze fjord staat bekend om de prachtige toendra’s en hoge bergen. In dit gebied zie je eidereenden, muskusossen en poolvossen.

    Fjordensysteem Scoresby Sund 
    De grootste fjord ter wereld is tevens een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in het Noordoost-Groenland Nationaal Park. Hoewel er officieel slechts een klein deel van het fjordensysteem in het park ligt, is de gehele fjord geweldig om te verkennen. In dit gebied vind je veel zeeleven zoals walrussen, zeehonden, ganzen, poolvossen en Atlantische papegaaiduikers. Ook is hier relatief veel vegetatie te vinden die verrassend kleurrijk is. 

    Vertoon meer
  • Inuit buurt

    Vandaag bereiken we Scoresbysund en varen we langs de vergletsjerde Volquart Boons Kyst. Geniet vandaag van een Zodiac-cruise langs een van de gletsjerfronten, samen met een bezoek aan de basaltzuilen en ijsformaties van Vikingebugt. In de namiddag brengt u een bezoek aan Danmark Island, waar de overblijfselen te vinden zijn van een Inuit-nederzetting die ongeveer 200 jaar geleden werd verlaten. De sites zijn goed bewaard gebleven, met gemakkelijk herkenbare ingangen en grafplaatsen. In de avond varen we verder over de met bergen bezaaide fjorden naar het westen.

    Scoresby Sund, Oost-Groenland

    De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembene ...

    De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembenemend. U kunt hier verschillende wandelingen maken, kajakken in het glasheldere water of bijvoorbeeld een dag met een lokale visser mee. Ontdek de levensstijl van de Inuït in dit ruige en indrukwekkende fjordenstelsel.

    Vertoon meer
  • De kleuren van de kaap

    Het doel van vandaag is om een Zodiac-cruise te maken in de buurt van Røde Ø, een van 's werelds meest geliefde ijsberg attracties. Het strakke blauw-wit van de ijsbergen steekt scherp af tegen de rode achtergrond. Het plan voor de middag is om door de noordelijke delen van Røde Fjord te varen, met de kans om muskusossen te zien en te genieten van de warme herfstkleuren.

    Røde Ø, Groenland

    Røde Ø, ook wel bekend als 'Red Island', ligt in de Scoresby Sund en is een ideale plek om de blauw-witte ijsbergen voorbij wilt zien drijven. Het bijzondere landschap van dit eiland doet bezoekers ...
    Røde Ø, ook wel bekend als 'Red Island', ligt in de Scoresby Sund en is een ideale plek om de blauw-witte ijsbergen voorbij wilt zien drijven. Het bijzondere landschap van dit eiland doet bezoekers vaak denken aan het zuidwesten van Amerika of zelfs aan Mars. De naam Red Island is dan ook erg toepasselijk: de rotsige hellingen zijn roodgekleurd dankzij het zandsteen dat je normaal in een woestijn zou verwachten. Dit roodgekleurde steen vormt een mooi contrast met de vele ijsbergen die voorbij drijven.


    Vertoon meer
  • Grote ijsbergen

    Maak in de ochtend kennis met alle kolossale ijsbergen die u dan tegenkomt. Sommige ijsbergen zijn meer dan 100 meter hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste liggen aan de grond, omdat de fjord maar 400 meter diep is. Daarna maken we een landing in de buurt van Sydkap, met een prachtig uitzicht op Hall Bredning en een goede kans om poolhazen te zien.

    Sydkap, Groenland

    Sydkap is een gebied in Groenland waar u de overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur. Maximaal 20 mensen leefden hier van de jacht op Greenland Whales, waarvan men de botten ge ...

    Sydkap is een gebied in Groenland waar u de overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur. Maximaal 20 mensen leefden hier van de jacht op Greenland Whales, waarvan men de botten gebruikte om huizen te bouwen.

    Vertoon meer
  • Nederzetting bezoeken

    We beginnen met een landing op Liverpool Land, in Hurry Inlet. Hier kunt u genieten van alle toendra dat dit gebied te bieden heeft. In de middag maakt u een stop in Ittoqqortoormiit. Dit is met ongeveer vijfhonderd inwoners de grootste nederzetting in Scoresbysund. Tijdens de landing kunt u rondlopen in de nederzetting. In de namiddag vaart u zuidwaarts en passeert u de schilderachtige landschappen van de Blosseville-kust.

    Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland

    Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park te ...

    Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld. Op 1 januari 2009 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Sermersooq. In 2014 telde de plaats 444 inwoners.De luchthaven van de plaats, genaamd Nerlerit Inaat, ligt op ongeveer 45 km afstand in noordwestelijke richting en is alleen bereikbaar per helikopter of hondenslee.

    De plaats werd gesticht in 1925 omdat de bevolking in het zuidelijker gelegen Tasiilaq, op een afstand van 800 km de dichtstbijzijnde nederzetting, te groot werd: er waren niet genoeg dieren voor alle jagers, waardoor er hongersnoden waren. Hier aan de rand van het nationale park was een goede omgeving voor de jacht, met ijsberen, muskusossen, walrussen, zeehonden en vogels. Heel lang heeft deze gemeenschap in groot isolement geleefd. Eind 19e eeuw kwamen zij in contact met andere mensen.

    Nu is het dorp voorzien van huizen met grote schotelantennes. De mensen hebben mobiele telefoons, kinderen hebben mountainbikes en lopen in spijkerbroeken met sportschoenen. Toch is er ook nog veel van de oude manier van leven terug te vinden. Zodra de winter zijn intocht heeft gedaan, komt de bontkleding weer te voorschijn en worden de honden weer voor de slede gespannen. De jagers gaan er dagenlang met hun span op uit om onder andere zeehonden en sneeuwhoenders te vangen.

    Vertoon meer
  • Op zoek naar het noorderlicht

    Een dag op zee biedt u de kans om walvissen en zeevogels te spotten - en 's nachts het magische noorderlicht!

    Straat Denemarken, Groenland - IJsland

    De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de At ...
    De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. 

    Vertoon meer
  • Aankomst en ontschepen in Akureyri

    Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een einde. U gaat van boord in Akureyri, waar u op verzoek kunt overstappen (T) met een gecharterde bus (een rit van zes uur die u van tevoren moet reserveren) naar het stadhuis van Reykjavik, waar u alle herinneringen mee naar huis kunt nemen.

    Akureyri, IJsland

    Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord (IJslandse naam: Eyjafjörður). De Eilandfjord is de langste fjord van IJsland. Dwars door de stad Akureyri stroomt rivier de Gler ...
    Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord (IJslandse naam: Eyjafjörður). De Eilandfjord is de langste fjord van IJsland. Dwars door de stad Akureyri stroomt rivier de Glerá. De stad zelf staat bekend om de botanische tuin. De eerste bewoner in dit gebied was een Viking: een Noor die aan het einde van de 9e eeuw besloot om Noorwegen te verlaten en zich te vestigen in IJsland. 

    Vertoon meer

    Nationaal Park Noordoost-Groenland

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanv ...

    Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (in Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanvankelijk kleiner qua oppervlakte. In 1988 werd het Nationaal Park Noordoost-Groenland uitgebreid met nog eens 272.000 vierkante kilometer en bereikte zo zijn huidige omvang van 972.000 vierkante kilometer. Het park is is het enige nationale park van Groenland en is het meest noordelijk gelegen park ter wereld. Er is slechts één park dat bijna net zo noordelijk ligt en dat is Quttinirpaaq National park in Canada. 

    Geografische ligging
    Het Park Noordoost-Groenland loopt van de westkant langs de 45e meridiaan tot aan de oostkant. Het beslaat het gehele binnenland tot aan de noordoostelijke kustlijn van Groenland. Ten zuiden loopt het park grofweg tot de breedtegraad van het fjordensysteem van Scoresby Sund. 

    Wildlife in Nationaal Park Noordoost-Groenland
    Dit park is niet alleen een gebied van ongekende schoonheid, maar er leven hier ook 5.000 tot 15.000 muskusossen, wat neerkomt op zo’n 40% van de totale populatie muskusossen in de wereld. Andere zoogdieren die in het park voorkomen zijn ijsberen, poolvossen, hermelijnen en poolhazen. De rendieren die hier leefden tot 1900 zijn helaas uitgestorven. Daarnaast vind je er langs de kust walrussen, ringelrobben, baardrobben en zadelrobben. En zijn daar ook veel vogelsoorten te vinden. De vogels zijn vrijwel allemaal langs de kusten te vinden aangezien dat de enige plek van het park is die het grootste deel van het jaar ijsvrij is.

    Highlights
    Summit Camp
    Summit Camp is een onderzoeksstation dat zich bovenop een top van de ijskap van Groenland bevindt en het gehele jaar in bedrijf is. Het station ligt op een hoogte van ongeveer 3.210 meter boven de zeespiegel en meet klimatologische waarnemingen. Er verblijven hier tijdens de winter erg weinig menden. Dit is anders tijdens de zomermaanden. Het onderzoeksstation wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en de dichtstbijzijnde stad is Ittoqqortoormiit bij de monding van de Scoresby Sund fjord. Het station is in het zomerseizoen bereikbaar per vliegtuig vanaf de luchthaven Kangerlussuaq. 

    Ella-eiland 
    Ella-eiland staat vooral bekend om zijn geweldige uitzichten. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is het hoogtepunt. Je vindt hier prachtige wandelroutes met onderweg word unieke arctische fauna die tijdens de korte zomers tot bloei komt. Wel moet je bij een bezoek aan dit eiland alert zijn, want mogelijk kun je hier langs de kust wat ijsberen zien. 

    Kaiser Franz Joseph Fjord 
    Noordoost-Groenland Nationaal Park is beroemd om zijn vergezichten waarvan de Kaiser Franz Joseph Fjord er één is. Deze fjord staat bekend om de prachtige toendra’s en hoge bergen. In dit gebied zie je eidereenden, muskusossen en poolvossen.

    Fjordensysteem Scoresby Sund 
    De grootste fjord ter wereld is tevens een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in het Noordoost-Groenland Nationaal Park. Hoewel er officieel slechts een klein deel van het fjordensysteem in het park ligt, is de gehele fjord geweldig om te verkennen. In dit gebied vind je veel zeeleven zoals walrussen, zeehonden, ganzen, poolvossen en Atlantische papegaaiduikers. Ook is hier relatief veel vegetatie te vinden die verrassend kleurrijk is. 

    Vertoon meer

Prijzen

Periode 25 aug - 7 sep 2024 23 aug - 5 sep 2025
4-persoonshut patrijspoort € 6.450 € 6.750
3-persoonshut patrijspoort € 7.800 € 8.200
2-persoonshut patrijspoort € 9.050 € 9.500
2-persoonshut raam € 9.950 € 10.450
2-persoonshut deluxe € 10.500 € 11.050
Superior € 11.700 € 12.300
Junior Suite € 12.700 € 14.100
Grand suite met privé balkon € 14.500 € 15.200

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Oceanwide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditie team
Het gratis lenen van sneeuwschoenen en rubberlaarzen
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Transfer toeslag voor shuttlebussen tussen Akureyri (schip) en Radhus Reykjavikur / stadhuis in Vonarstraeti (6 uur)
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)