Kampeerhutten Frida: Zweden en Noorwegen via Lofoten

Route beschrijving (Totale afstand 3854 km)


16.30 uur vertrek per DFDS Seaways van Kopenhagen naar Oslo
16.30 uur vertrek per DFDS Seaways van Kopenhagen naar Oslo

Uw overtocht vertrekt om 16.30 uur vanuit Kopenhagen en u komt de volgende ochtend om 09.45 uur aan in Oslo. Het is verstandig om maaltijden op voorhand te reserveren, wij kunnen u daarmee van dienst zijn.


Stollet, kampeerhut (4 pers) Alevi Camping
Stollet, kampeerhut (4 pers) Alevi Camping

Aankomst in Oslo om 09.45 uur. Oslo is een fijne stad om te gaan verkennen, bezoek bijvoorbeeld het gezellige Aker Brygge (vlakbij de haven). Vanuit Oslo rijdt u naar de mooie provincie Värmland in Midden-Zweden. In Stollet wordt u omringd door natuur. Ongerepte natuur die uitnodigt tot activiteit. Wandelen, fietsen, kanoën, zwemmen om maar wat te noemen. Mogelijk maakt u 's avonds zelfs een kampvuurtje om uw vers gevangen vis te bakken. Wat zelf geplukte bessen erbij... niets smaakt lekkerder dan zo'n natuurmaaltijd. En daarna? Daarna is het tijd voor een elandensafari, grote kans dat u deze woudreuzen ook daadwerkelijk krijgt te zien! Iets heel anders is Marbäcka, het woonhuis van de schrijfster Selma Lagerlöf, de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1909. Naast natuur is cultuur ook niet te versmaden. U verblijft 1 nacht in kampeerhut op de Alevi Camping.


Sveg, kampeerhut op Svegs camping
Sveg, kampeerhut op Svegs camping

Een mooie rit vandaag door de provincies Värmland en Dalarna. Filipstad is een leuk plaatsje om te stoppen. Het ligt in het Bergslagen-district, een gebied dat rijk is aan mineralen. Mora is een markante plaats in de Zweedse geschiedenis. Hier rebelleerde Gustav Wasa, de latere koning van Zweden, tegen de Deense overheersers. Nu is Mora bekend door de Wasaloppet: een 89 kilometer lange langlaufra­ce. Zorn Gammelgård is een openlucht museum met gerestaureerde gebouwen die veel vertellen over het leven in Dalarna. Mora heeft een gezellig centrum. In bijna elke etalage kunt u het Dalarna-paardje zien, een typisch souvenir van deze regio. Breng ook een bezoekje aan de fabriek in Nusnas waar de houten Dalarna-paardjes worden gemaakt. In het berenpark in Orsa lopen de beren vrij rond. U kunt ze vanaf hooggelegen loopbruggen en paden bekijken. U verblijft 1 nacht in kampeerhut op de Sveg Camping.


Dorotea, Stuga Doro camping Lappland
Dorotea, Stuga Doro camping Lappland

Aan de oevers van de rivier de Ljusnan kunt u wellicht een plekje vinden om even uit te rusten. Het romaanse kerkje van Hackås dateert uit de middeleeuwen. Näs is een leuk plaatsje aan de Storsjön met grafheuvels, oude boerenwoningen en een middeleeuws kerkje. Östersund ligt aan het Storsjön, een uitgestrekt meer, met het eiland Frösö als blikvanger. In Östersund zelf zijn het markante Rådhus, het mooie openluchtmuseum en het Länsmuseet met prachtige wandkleden uit de Vikingperiode de moeite waard. Zweden is eindeloos, letterlijk en figuurlijk. Maar het landschap blijft altijd boeien. En natuurlijk is het prettig om af en toe te stoppen. Bijvoorbeeld in Strömsund, vanaf de uitkijktoren Risselås krijgt u een prima indruk van het mooie landschap van Noord Jämtland. Ook in Dorothea kunt u genieten van een fraai uitzicht, maar daarvoor moet u wel de 470 meter hoge Prästhallan oprijden. U verblijft 2 nachten op de Doro Camping.


Jokkmokk, Skabram Stugby
Jokkmokk, Skabram Stugby

Vilhelmina is een rustieke verblijfplaats. Interessant is hier Kyrkostad, een wijk uit de 19de eeuw met roodgeverfde huisjes. De wijk ligt op een heuvel en dat levert ook weer een fraai uitzicht op. De mooie omgeving van Vilhelmina is ideaal voor een wandeltocht. U rijdt steeds verder naar het noorden. Op naar Lapland. In Storuman staat de Stensele Kyrka, de grootste houten kerk van Zweden. Het plaatselijke uitkijkpunt biedt een mooi panoroma over het merenlandschap bij Storuman. Vanuit Storuman rijdt u via Sorsele naar Arvidsjaur, een belangrijke plaats voor de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. De Samen hadden en hebben het rendier als hun belangrijkste middel van bestaan. U hebt steeds meer kans om loslopende rendieren te zien. Even ten zuiden van Jokkmokk passeert u de poolcirkel en dan bent u in het land van de middernachtzon. In Jokkmokk kunt u meer te weten komen over de cultuur van de Samen en in het Ajtte Jokkmokk Museum. U verblijft 1 nacht in een kampeerhut op de Skabram Camping.


Tennevolt, Lapphaugen Turiststasjon
Tennevolt, Lapphaugen Turiststasjon

Verder door Lapland. Met slechts af en toe 'bewoonde wereld'. Voor de rest is het natuur wat de klok slaat. Zo is onderweg Porjus een leuk dorpje met een aantal roodgeverfde houten huisjes. Ook Gällivare is een mogelijkheid om even te stoppen. Vroeger werd hier koper en ijzererts uit de grond gehaald. Kiruna was al bekend om de ijzererts die hier wordt gewonnen maar door de verplaatsing van de totale plaats heeft het nog meer bekendheid gekregen. In het hoogseizoen worden er 4 rondleidingen per dag in de mijnen georganiseerd. Interessant is het Kiruna Samegård met een mooie expositie over de Samencultuur. Vanaf de Luossavaaraberg hebt u een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De Nordkalottvägen, de route van Kiruna naar Narvik, is een prachtige tocht over hoogvlaktes plateaus, langs weidse meren, met als prachtige finale het berglandschap in Noorwegen. U verblijft 1 nacht op de Lapphaugen Turiststasjon in Tennevoll.


Nordmela, Stave Camping kampeerhut
Nordmela, Stave Camping kampeerhut

Via Sortland rijdt u naar Nordmela. U verblijft 2 nachten in een kampeerhut op de Stave Camping. Excursies: de vuurtoren van Andenes. Polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis. Interessant is Hisnakull met diverse exposities. Het Whale Center met exposities over de walvis. Een walvissafari is een unieke belevenis, men durft voor 95% te garanderen dat u walvissen krijgt te zien. Per vissersboot kunt u ook naar Bleiksøya, een eiland met één van de bekendste vogel kliffen van Noorwegen.


Laukvik, Sandsletta Camping
Laukvik, Sandsletta Camping

Noorwegen is qua landschap mooi en afwisselend, maar op Lofoten is dat alles in de overtreffende trap terug te vinden. De ijstijden hebben ervoor gezorgd dat kleine gletsjeruitlopers steile dalen en wonderlijke bergformaties uitgesleten hebben. De belangrijkste woonkernen bevinden zich langs de kust. De visserij en de bijbehorende industrie zijn de belangrijkste bestaansmiddelen van de bevolking. Dat kunt u weer zien aan de talloze rekken voor de befaamde stokvis (die tot het voorjaar aan de rekken hangt). Onderweg naar dit fraaie stukje Noorwegen kunt u in Stokmarknes nog een bezoekje brengen aan het museum van de Hurtigrute. De oversteek per ferry van Melbu naar Fiskebøl is trouwens ook een belevenis. En daarna rijdt u naar Lauvik. 2 overnachtingen op de Sandsletta Camping.


Ferry Moskenes - Bodø
Ferry Moskenes - Bodø

Nog even genieten van al het moois op Lofoten. Liefhebbers van varen komen daarna aan hun trekken. De ferry-overtocht van Moskenes naar Bodø is een prima gelegenheid om te genieten van de zilte zeelucht en het weidse uitzicht op zowel Lofoten als het vasteland.


Saltstraumen, Saltstraumen Camping
Saltstraumen, Saltstraumen Camping

Bodø heeft een gezellig centrum. Voor de liefhebbers is het Luchtvaartmuseum een interessante attractie. Heel bijzonder is Saltstraumen, een getijdenstroom die zorgt voor indrukwekkende stroomversnellingen en draaikolken in het water. 1 nacht verblijf op de Saltstraumen Camping.


Tjøtta, Offersøy Camping
Tjøtta, Offersøy Camping

Kustweg nummer 17 is een prachtige route die zorgt voor een uitgebreide kennismaking met het Noorse kustlandschap. Vandaag komt u langs de Svartisen gletsjer. Wellicht kunt u ook een kijkje gaan nemen bij dit bijzondere stukje natuurschoon. De dag van de ferry's' zo kun je de reis van vandaag wel noemen. Rijden langs de kust van Noorwegen betekent immers dat er regelmatig een fjord wordt overgestoken. Ditmaal zijn er drie overtochten per ferry op weg naar Sandnessjøen. Namelijk de ferry's Forøy-Ågskardet, Jektvika-Kilboghamn en Nesna-Lavang. Anderzijds geeft zo'n oversteek weer de gelegenheid om op uw gemak te genieten van al het moois om u heen. U verblijft 2 nachten in een kampeerhut op de Offersøy Camping.


Namsos, Namsos Camping
Namsos, Namsos Camping

Dat de kustlijn van Noorwegen enorm uitgestrekt is, wist u al. Maar er blijft nog genoeg te zien. Zoals de markante bergtoppen 'Syv Søstre' (de Zeven Zusters) en het mooie eiland Vega. En natuurlijk 'ontkomt' u niet aan de ferry's. U vaart allereerst van Tjøtta naar Forvik en vervolgens van Andalsvåg naar Horn. En daarna arriveert u in Brønnøysund. Als u nog tijd heeft, kunt u een uitstapje maken naar Torghattan, de karakteristieke berg met gat, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft en tegelijkertijd kunt genieten van de middernachtzon. Een afscheid van weg nummer 17. Een afscheid ook van de ferry's met een laatste oversteek van Vennesund naar Holm. Daarna volgt een mooie rit door het afwisselende landschap van Nord Trøndelag naar Namsos. U verblijft 1 nacht op de Namsos camping.


Viggja, Tråsåvika Camping
Viggja, Tråsåvika Camping

Ook deze dag heeft Noorwegen veel te bieden. Trondheim is met de imposante Nidarosdom, tal van musea en het oude centrum met zijn kleurige houten huizen zeer de moeite waard. Eerst nog even genieten van de rit langs de weidse Trondheimfjord. U verblijft 2 nachten in kampeerhut op de Tråsaåvika Camping. In de omgeving kunt u allerlei activiteiten ondernemen zoals wandelen, varen en op zalm vissen in de Orkla rivier, 5 km verderop gelegen. Het centrum van Trondheim ligt op 30 minuten rijden.


Lemonsjø, Lemonsjø Fjellstue og Hytter
Lemonsjø, Lemonsjø Fjellstue og Hytter

De reis gaat verder over de Dovrefjell, een uitgestrekte hoogvlakte met prachtige vergezichten die tevens de natuurlijke barrière zijn tussen het centrale en zuidelijke gedeelte van Noorwegen. U kunt hier zelfs een muskusossafari maken! Daarna rijdt u door het mooie Gudbrandsdal, zo vaak beschreven in de boeken van Sigrid Undset en door velen het dal der dalen genoemd. Het Gudbrandsdal kent veel contrasten. Tussen de hoge bergen en brede en groene dalen ervaart u de veelzijdigheid van deze regio, de afwisselende natuur zorgt voor rust en ontspanning. En als u van historie houdt, is het stavkerkje van Vågåmo een aanrader. Zeker zo mooi is het dal waar de Sjoa doorheen stroomt. De beboste bergwanden, de snelstromende rivier, hier is autorijden een genot. Kortom, vandaag hebt u heel veel verschillende 'gezichten' van Noorwegen gezien. U verblijft 2 nachten in een bungalow bij Lemonsjø Fjellstue.


19.30 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn
19.30 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn

Noorwegen heeft veel te bieden en staat steeds garant voor tal van natuurlijke verrassingen. Eén zo'n verrassing is de weg over de Valdresflya met fabuleuze vergezichten op Jotunheimen, het Noorse hooggebergte, maak eens een stop bij Gjendesheim of Bygdin. Nog zo'n verrassing is de liefelijke regio Valdres met zijn ongerepte natuur. Heel anders is Hadeland Glassverk in Jevnaker, een glasfabriek met tal van attracties. Leuk voor een bezoek. Leuk voor een mooi souvenir. Tenslotte bereikt u Oslo. De Noorse hoofdstad is een gezellige stad waar u heerlijk kunt winkelen in de Karl Johansgate of op een terrasje kunt zitten bij Aker Brygge. Maar ook de musea, zoals het Munch museum en het Vikingschip museum, zijn zeer de moeite waard. En dat geldt ook voor het markante raadhuis, het Vigelandpark en nog veel meer. Vertrek met de nachtboot van Stena Line om 19.00 uur.


21e dag:

Aankomst in Frederikshavn om 07.00 uur. Wij kunnen een overnachting voor u boeken in Denemarken maar u kunt de terugreis door Denemarken ook nog verlengen door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Legoland. Arrangementen hiervoor zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Let op; indien u geen kampeerder bent past reis Angurboda langs bungalows wellicht beter bij u.
21-daagse kampeerhuttenrondreis Frida: Zweden en Noorwegen via Lofoten

Vertrek: dagelijks

Een prachtige reis dwars door Zweden helemaal naar Kiruna in het hoge noorden van dit uitgestrekte land. Hier ervaart u pas goed wat rust en ruimte is. Hier kunt u volop genieten van ongerepte natuur. En het is ook heel apart om de poolcirkel te passeren om daarna door het Land van de Middernachtzon te reizen. Vervolgens is Noorwegen aan de beurt. Allereerst een kennismaking met Vesterålen en Lofoten, de imposante eilandengroep voor de Noord-Noorse fjordenkust. Hier kunt u zelfs deelnemen aan een walvissafari! Ook de route langs de Noorse kustweg 17 met zijn talloze ferry verbindingen is een belevenis. En daarna kunt u volop genieten van Noorwegen met zijn fjorden, hoogvlaktes en berggebieden. Hier is de natuur nog ruig en onvoorspelbaar! Daarnaast hebt u ook nog de gelegenheid om kennis te maken met tal van bezienswaardigheden en grote steden als Trondheim en de Noorse hoofdstad Oslo.

Frida: Zweden en Noorwegen via Lofoten - Hoogtepunten

  • Jokkmokk 
  • Vänern
  • Oslo
  • Lofoten
  • Lapland
  • Trondheim
  • Jotunheimen

Prijslijst Kampeerhutten Frida: Zweden en Noorwegen via Lofoten (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode 2 personen 3 personen 4 personen
april t/m september 1045 825 620
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Frida prijs per persoon 2020 in €

De reissom is incl. het tarief van € 239/259 voor de ferry Kopenhagen-Oslo en € 233/321 voor de ferry Oslo-Frederikshavn. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

bootreis per DFDS Kopenhagen naar Oslo incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

verblijf in de genoemde kampeerhutten, indien u reist met 2 personen maken we gebruik van de kleine kampeerhutten (6-9m2) en met 4 personen indien aanwezig van de iets grotere hutten (9-12m2). Let op; hutten zijn zeer eenvoudig en voorzien van stapelbedden. Vaak is er geen zitgedeelte in de hut aanwezig en u heeft geen eigen toilet en douchefaciliteiten.

bootreis per Stena Line Oslo naar Frederikshavn incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

en natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

exclusief (maaltijden kunnen we voor u boeken):

! de binnenlandse ferry’s

! dinerbuffet Kopenhagen-Oslo DFDS €37,- pp

! ontbijtbuffet Kopenhagen-Oslo DFDS €18,70 pp

! dinerbuffet Oslo - Frederikshavn Stenaline €39 

! ontbijtbuffet Oslo - Frederikshavn Stenaline €14