Noordkaap huttentocht Reidun: Zweden en Noorwegen

Route beschrijving (Totale afstand 4626 km)


Stollet, kampeerhut (4 pers) Alevi Camping
Stollet, kampeerhut (4 pers) Alevi Camping

Aankomst in Göteborg om 09.15 uur. Even rondkijken in het centrum van deze Zweedse havenstad is zeker de moeite waard. Gezellige winkelstraten, een rondvaart door de grachten, een terrasje bij de haven. Een mooi begin van uw reis in Zweden. Daarna een mooie en afwisselende rit door Dalsland, verder langs het Vättermeer - het grootste meer van Zweden - en vervolgens naar de provincie Värmland. Genoeg plaatsen ook om onderweg even te stoppen. In Stollet wordt u omringd door natuur. Ongerepte natuur die uitnodigt tot activiteit. Wandelen, fietsen, kanoën, zwemmen om maar wat te noemen. Mogelijk maakt u 's avonds zelfs een kampvuurtje om uw vers gevangen vis te bakken. Wat zelf geplukte bessen erbij... niets smaakt lekkerder dan zo'n natuurmaaltijd. En daarna? Daarna is het tijd voor een elandensafari, grote kans dat u deze woudreuzen ook daadwerkelijk krijgt te zien! Iets heel anders is Marbäcka, het woonhuis van de schrijfster Selma Lagerlöf, de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1909. Naast natuur is cultuur ook niet te versmaden. U verblijft 1 nacht in kampeerhut op de Alevi Camping.


Sveg, kampeerhut op Svegs camping
Sveg, kampeerhut op Svegs camping

Een mooie rit vandaag door de provincies Värmland en Dalarna. Filipstad is een leuk plaatsje om te stoppen. Het ligt in het Bergslagen-district, een gebied dat rijk is aan mineralen. Mora is een markante plaats in de Zweedse geschiedenis. Hier rebelleerde Gustav Wasa, de latere koning van Zweden, tegen de Deense overheersers. Nu is Mora bekend door de Wasaloppet: een 89 kilometer lange langlaufra­ce. Zorn Gammelgård is een openlucht museum met gerestaureerde gebouwen die veel vertellen over het leven in Dalarna. Mora heeft een gezellig centrum, in bijna elke etalage kunt u het Dalarna-paardje zien, een typisch souvenir van deze regio. Breng ook een bezoekje aan de fabriek in Nusnas waar de houten Dalarna-paardjes worden gemaakt. In het berenpark in Orsa lopen de beren vrij rond. U kunt ze vanaf hooggelegen loopbruggen en paden bekijken. U verblijft 1 nacht in kampeerhut op de Sveg Camping.


Dorotea, kampeerhut op Doro camping Lappland
Dorotea, kampeerhut op Doro camping Lappland

Aan de oevers van de rivier de Ljusnan kunt u wellicht een plekje vinden om even uit te rusten. Of brengt u liever een bezoek aan het romaanse kerkje van Hackås dat dateert uit de middeleeuwen. Ook Näs is een leuk plaatsje om te bezoeken, het ligt aan de Storsjön met grafheuvels, oude boerenwoningen en een middeleeuws kerkje. Östersund ligt aan het Storsjön, een uitgestrekt meer, met het eiland Frösö als blikvanger. In Östersund zelf zijn het markante Rådhus, het mooie openluchtmuseum en het Länsmuseet met prachtige wandkleden uit de Vikingperiode de moeite waard. Zweden is eindeloos, letterlijk en figuurlijk. Maar het landschap blijft altijd boeien. En natuurlijk is het prettig om af en toe te stoppen. Bijvoorbeeld in Strömsund, vanaf de uitkijktoren Risselås krijgt u een prima indruk van het mooie landschap van Noord Jämtland. Ook in Dorothea kunt u genieten van een fraai uitzicht, maar daarvoor moet u wel de 470 meter hoge Prästhallan oprijden. U verblijft 2 nachten op de Doro Camping.


Jokkmokk, Skabram Stugby
Jokkmokk, Skabram Stugby

De route van vandaag gaat via Vilhelmina, een rustieke plaats met de fotogenieke Samische ontmoetingsplaats Fatmomakke Kyrkstad, een wijk uit de 19de eeuw met roodgeverfde huisjes. De wijk ligt op een heuvel en dat levert ook weer een fraai uitzicht op. U rijdt steeds verder naar het noorden en komt in Storuman met de Stensele Kyrka, de grootste houten kerk van Zweden. Het plaatselijke uitkijkpunt biedt een mooi panoroma over het merenlandschap bij Storuman. Vanuit Storuman rijdt u via Sorsele naar Arvidsjaur, een belangrijke plaats voor de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. De Samen hadden en hebben het rendier als hun belangrijkste middel van bestaan. U hebt steeds meer kans om loslopende rendieren te zien. Even ten zuiden van Jokkmokk passeert u de poolcirkel en dan bent u in het land van de middernachtzon. U kunt meer te weten komen over de cultuur van de Samen en in het Ajtte Jokkmokk Museum. U verblijft 1 nacht in een kampeerhut op de Skabram Camping.


Karasjok, Karasjok camping
Karasjok, Karasjok camping

De reis gaat verder door Lapland. Met slechts af en toe 'bewoonde wereld'. Voor de rest is het natuur wat de klok slaat. Zo is onderweg Porjus een leuk dorpje met een aantal roodgeverfde houten huisjes. Ook Gällivare is een mogelijkheid om even te stoppen. Vroeger werd hier koper en ijzererts uit de grond gehaald. Vanuit Zweden gaat u via Finland naar Noorwegen: een mooi affiche. Karesuando ligt aan de Muonionjoki, de grensrivier tussen Zweden en Finland. Voordat u de grens passeert kunt u nog een tripje maken naar de Kaarevaara, vanaf de top heeft u een mooi uitzicht op het eindeloze landschap van Noord-Lapland. Aangekomen in Finland is Enontekiö ook een centrum van de Samen. Daarna volgt een prachtige tocht over de weidse Finnmarkvidda naar Karasjok in Noorwegen. 1 nacht verblijf in kampeerhut op de Karasjok Camping.


Skipsfjord, Nordkapp Camping kampeerhutten
Skipsfjord, Nordkapp Camping kampeerhutten

Het landschap verandert geleidelijk, het heuvelland wordt ruiger en de bebossing schaarser. Dit is het woongebied van de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Een gedeelte van de Samen leeft van de rendierteelt, een ander gedeelte verdient de kost als riviervisser, terwijl langzamerhand ook het toerisme is ontdekt als een bron van inkomsten. Via de hoogvlakte Sennalandet gaat de reis verder naar Skaidi en vandaar naar de Porsangerfjord. Via Kåfjord gaat het verder richting Noordkaap. Door een tunnel van ca. 7 kilometer lengte arriveert u in Honningsvåg op het eiland Magerøy. Vanuit Honningsvåg gaat het richting Noordkaap, de weg gaat door een ruig landschap zonder bomen of struiken. Tenslotte arriveert u op de Noordkaap het noordelijkste puntje van Europa. Naast de Noordkaap zijn het vissersdorpje Gjesvær en de Kirkeporten, een imposante rotsformatie, twee leuke bezienswaardigheden. 1 nacht verblijf in kampeerhut op de Nordkapp Camping.


Alta, Camp Alta
Alta, Camp Alta

Een afscheid van de Noordkaap. Misschien met enige weemoed. Maar het 'verdriet' zal spoedig worden verzacht door al het moois wat Noord-Noorwegen verder nog heeft te bieden. Misschien maakt u bij Skaidi een 'ommetje' naar Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld, met zijn ijsberenclub. Mooi is de rit over de hoogvlakte naar Alta, een prima plaats voor een stop en een bezoek aan de rotstekeningen, die duizenden jaren oud zijn. 1 nacht verblijf in kampeerhut op Camp Alta.


Tromsø, Comfort Hotel Xpress
Tromsø, Comfort Hotel Xpress

Na een fraaie tocht langs de Altafjord, de Langfjord en de Kvænangenfjord komt u in Storslett. Verder een afwisselende tocht naar Tromsø. De reis die twee keer wordt onderbroken door overtochten met ferry's, namelijk de ferry Olderdalen-Lyngseidet en vervolgens de ferry Svensby-Breivikeidet. U verblijft 2 nachten in het Comfort Hotel Xpress. Excursies: met de kabelbaan omhoog en genieten van het uitzicht over de stad. De IJszee Kathedraal is één van de mooiste kerken van Noorwegen. Verder is het Noorderlicht planetarium met films en exposities over het noorderlicht en de middernachtzon zeer bezienswaardig. Interessant is ook Polaria, een informatiecentrum over de poolwereld. Leuk is een vistripje met een authentieke vissersboot op de fjord.


Nordmela, Stave Camping kampeerhut
Nordmela, Stave Camping kampeerhut

De route van vandaag gaat via het eiland Senja - ook wel 'Noorwegen in het klein' genoemd en de ferry's Brensholmen-Botnhamn en Gryllefjord-Andenes (de zg walvisroute) naar Vesterålen. Tenslotte arriveert u in Andenes op de uiterste noordpunt van het eiland. U verblijft 2 nachten in kampeerhut op de Stave Camping. Excursies: de vuurtoren van Andenes. Polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis. Interessant is Hisnakull met diverse exposities. Het Whale Center met exposities over de walvis. Een walvissafari is een unieke belevenis, men durft voor 95 % te garanderen dat u walvissen krijgt te zien. Per vissersboot naar Bleiksøya, een eiland met één van de bekendste vogel-kliffen van Noorwegen.


Walvissafari Andenes
Walvissafari Andenes

Op de 13e dag is maakt u een walvissafari met Whalesafari Andenes. Voorafgaand aan de walvissafari bezoekt u het museum.


Laukvik, Sandsletta Camping
Laukvik, Sandsletta Camping

Noorwegen is qua landschap mooi en afwisselend, maar op Lofoten is dat alles in de overtreffende trap terug te vinden. De ijstijden hebben ervoor gezorgd dat kleine gletsjeruitlopers steile dalen en wonderlijke bergformaties uitgesleten hebben. De belangrijkste woonkernen bevinden zich langs de kust. De visserij en de bijbehorende industrie zijn de belangrijkste bestaansmiddelen van de bevolking. Dat kunt u weer zien aan de talloze rekken voor de befaamde stokvis (die tot het voorjaar aan de rekken hangt). Onderweg naar dit fraaie stukje Noorwegen kunt u in Stokmarknes nog een bezoekje brengen aan het museum van de Hurtigrute. De oversteek per ferry van Melbu naar Fiskebøl is trouwens ook een belevenis. En daarna rijdt u naar Lauvik. U verblijft 2 nachten op de Sandsletta Camping.


Saltstraumen, Saltstraumen Camping
Saltstraumen, Saltstraumen Camping

Nog even genieten van al het moois op Lofoten. Liefhebbers van varen komen daarna aan hun trekken. Vandaag staat namelijk de overtocht van Moskenes naar Bodø op het programma, duur van de overtocht ca. 3 uur en een kwartier. U zult genieten van de zilte zeelucht en van het uitzicht op het vasteland van Noorwegen en op de bergrug van Lofoten met de spitse bergtoppen. Neem nog even een kijkje in het gezellige centrum van Bodø of breng een bezoek aan het luchtvaartmuseum voor u naar Saltstraumen rijdt. De Saltstraumen is een gigantische getijdenstroom, het water met zijn draaikolken en stroomversnellingen biedt een fantastisch schouwspel. U heeft 1 overnachting in een kampeerhut op de Saltstraumen camping.


Mosjøen, Mosjøen Camping
Mosjøen, Mosjøen Camping

Via Fauske, mooi gelegen aan de Saltfjord, komt u in Rognan. In het plaatselijke openluchtmuseum vindt u een verzameling oude gebouwen en vissersboten. Vanuit het Saltdal klimt u naar de Saltfjellet, een National Park. Daar passeert u de poolcirkel. De grootste bezienswaardigheden van Mo i Rana, namelijk de Grønligrotte, een druipsteengrot en de Svartisen gletsjer liggen iets ten noorden van deze plaats. Mosjøen heeft een leuk historisch centrum. U verblijft 1 nacht in een kampeerhut op de Mosjøen camping.


Steinkjer, Føllingstua Camping
Steinkjer, Føllingstua Camping

Een afscheid van Mosjøen en een kennismaking met het Namsdal en Nord Trøndelag. Mogelijk maakt u in de buurt van Grong een stop om te kijken naar de zalmtrappen in de rivier en om een bezoekje te brengen aan Namsen Laksakvarium. Bij Snåsa komt u langs de Bølareinen, een wereldberoemde rotstekening. U heeft 1 overnachting in een kampeerhut op de Føllingstua camping.


Oppdal, Magalaupe camping kampeerhutten
Oppdal, Magalaupe camping kampeerhutten

Na een bezoek aan de interessante stad Trondheim gaat de reis verder over de Dovrefjell, een uitgestrekte hoogvlakte met prachtige vergezichten naar Oppdal. U kunt hier zelfs een muskusos safari maken! U verblijft 2 nachten in kampeerhut op Magalaupe camping.


19.00 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn
19.00 uur vertrek per Stena Line van Oslo naar Frederikshavn

Noorwegen heeft nog steeds veel te bieden en staat nog steeds garant voor tal van natuurlijke verrassingen. Eén zo'n verrassing is de weg over de Valdresflya met fabuleuze vergezichten op Jotunheimen, het Noorse hooggebergte. Heel anders is Hadeland Glassverk in Jevnaker. Dit is een glasfabriek met tal van attracties. Leuk voor een bezoek en een mooi souvenir. Tenslotte bereikt u Oslo. Oslo is een gezellige stad waar u heerlijk kunt winkelen in de Karl Johansgate of op een terrasje kunt zitten bij Akerbrygge. Maar ook de musea, zoals het Munch museum en het Vikingschip museum, zijn zeer de moeite waard. En dat geldt ook voor het markante stadhuis, de Holmenkollen, het Vigelandpark en voor nog veel meer. De ferry vertrekt om 19.00 uur.


22e dag

aankomst Frederikshavn 07.00 uur

Wat is een kampeerhut?

Houdt u van vrijheid en is overnachten in een hotel of bungalow in Scandinavië niet uw eerste keuze, dan heeft Norge Reiser gelukkig een goed alternatief voor u. Namelijk overnachten in kampeerhutten. Dat is de vrijheid van kamperen, maar toch net even anders. Dat is kamperen met een vast dak boven je hoofd. Dat is kamperen zonder een natte tent in te pakken.22 daagse reis

Vertrek: dagelijks

De fameuze Noordkaap is het ultieme doel van uw reis. Dáár wilt u genieten van het ‘einde van de wereld' en als het even kan ook van de middernachtzon. Maar om daar te komen heeft u eerst al kennisgemaakt met het uitgestrekte Zweden met zijn prachtige bossen en rustieke plaatsjes. Vervolgens heeft u klein stukje Finland meegepakt en al genoten van een weids stukje Noorwegen. Onderweg heeft u in Lapland al kennis mogen maken met de cultuur van de Samen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De terugreis van de Noordkaap naar Oslo voert voor een groot deel langs de Noorse fjordenkust. Een kust die uniek is in Europa. Als extraatje passeert u zowel op de heenreis als op de terugreis de poolcirkel. U heeft het land van de middernachtzon écht kunnen zien. Noorwegen meet vanaf de Noordkaap tot aan Kaap Lindesnes in het zuiden meer dan 2500 kilometer. U ervaart zelf hoe groot dit land is. En tegelijkertijd zult u heel veel mooie dingen kunnen zien. Van fjorden tot gletsjers, van hoogvlaktes tot ruige berggebieden, van rivierdalen tot watervallen. Te veel om op te noemen. En als uiteindelijke beloning is daar de Noorse hoofdstad Oslo, de stad in het groen, met tal van bezienswaardigheden. Wat een reis!

Zweden en Noorwegen - Hoogtepunten

- Göteborg
- Siljanmeer
- Tromsø
- Jokkmokk
- Lapland
- Poolcirkel
- Lofoten
- Alta
- Jotunheimen
- Dovrefjell
- Oslo


Prijslijst Noordkaap huttentocht Reidun: Zweden en Noorwegen (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode 2 personen 3 personen 4 personen
3/5-11/9 1365 1195 950
maaltijden voor de overtochten kunnen we ook voor u boeken . . .
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking . . .

Reidun prijs per persoon 2019 in €

De reissom is incl. het tarief van € 405/441 voor de ferry Kiel-Göteborg en € 265/323 voor de ferry Oslo-Frederikshavn. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

bootreis per Stena Line Kiel naar Göteborg incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

verblijf in de genoemde kampeerhutten

rivieravontuur Alta

walvissafari Andenes

ferry overtocht Moskenes-Bodø

bootreis per Stena Line Oslo naar Frederikshavn incl. bed in 2 of 4 persoons binnenhut d/t

en natuurlijk de "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief:

! Binnenlandse ferry kosten

! dinerbuffet Kiel - Göteborg Stenaline €13,00 pp (hoogseizoen 20/6 - 18/8) €11,00 (rest van het jaar)

! ontbijtbuffet Kiel - Göteborg Stenaline €33,00 pp (hoogseizoen 20/6 - 18/8) €30,00 (rest van het jaar)

! dinerbuffet Oslo - Frederikshavn Stenaline €14,00 pp

! ontbijtbuffet Oslo - Frederikshavn Stenaline €39,00 pp