Nuuk, Groenland

Nuuk

Aan de westkust van het centrale gedeelte van Groenland ligt de stad Nuuk, ook wel Godthab genoemd. Dit is het economische, administratieve en educatieve centrum van Groenland. Daarbij is het ook de hoofdstad en veruit de grootste stad van het land. De plaats heeft ongeveer 15.000 inwoners. De naam Nuuk betekent in de Groenlandse taal 'landtong'.

Op zo`n 3 km afstand van het centrum heeft de stad een internationale luchthaven. Hiernaast zijn er nog 5 andere luchthavens aanwezig in Groenland. Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar de plaats, dus om hier te komen zul je moeten overstappen. Ook kun je per schip naar Nuuk gaan. In het jaar 1728 werd de stad gesticht door de Noorse zendeling Hans Egede. De missiepost noemde hij Godthab, wat 'goede hoop' betekent.

Godthab werd in 1874 met de opening van de Groenlandse kweekschool een onderwijscentrum. Ook de universiteit llisimatusarfik is hier gevestigd. In 1979 werd de naam Godthab veranderd in Nuuk.

Brugsen is wat betreft winkelen het middelpunt van Nuuk. Het is eigenlijk een combinatie van onder andere kledingwinkels, een bakkerij, een supermarkt, een muziekwinkel en een speelgoedwinkel. De winkel heeft 2 verdiepingen: een voedselafdeling op de begane grond en overige diensten op de bovenste verdieping. De winkel is iedere dag geopend vanaf 09.00 uur 's ochtends, alleen de bakkerij is al vanaf 06.30 uur geopend.

In de hoofdstad Nuuk is het culturele centrum van het land gevestigd, genaamd Katuaq. Hier vinden zeer regelmatig filmpremières, concerten en theatervoorstellingen plaats. Ook is er een bioscoopzaal gevestigd. Het is een erg opvallend gebouw. Zo is de voorkant van het gebouw bedekt met geelbruine houten platen in golvende vormen en is de achterkant opvallend zwart. Aan de binnenkant van het cultuurcentrum is het erg licht.

Bezienswaardigheden

  •  Er zijn allerlei outdooractiviteiten te beleven in het stadje Nuuk. Je vindt er de hardste golfbaan van de wereld, tegenover de luchthaven zijn 2 skiliften, er zijn diverse tracks voor hikers aanwezig en klimmers zullen zich hier helemaal thuis voelen. In de buurt zijn ook een aantal mooie visstekjes.

  •  Het Nationaal Museum en Archief herbergt de wereldberoemde Inuitmummies. Het museum heeft een uitgebreide collectie cultuurvoorwerpen. Ook archeologische, geologische en historische objecten vind je hier. In dit museum kun je tevens een grote en interessante verzameling wandtapijten bekijken. Verder is er veel Groenlandse kunst dat je kunt bezichtigen. Dit is een ideaal museum om meer te leren over de cultuur en historie van Groenland. In 1972 werden in Groenland 8 mummies ontdekt op een verlaten Inuit- nederzetting Qilakitsoq. Deze bestonden uit 6 vrouwen van verschillende leeftijden, een 4-jarige jongen en een 6 maanden oude baby. Op een natuurlijke wijze werden hun lichamen gemummificeerd door de temperaturen onder nul en droge wind in de grot waar ze gevonden werden.

  •  Kaassassuk is een kunstwerk van Simon Kristoffersen. Kaassassuk is gebouwd naar een verhaal dat een man en zijn vrouw elk kind verloren na hun geboorte. Op een dag kregen ze een jongen die het overleefde en Kaassassuk werd genoemd. Omdat ze altijd vertrouwen en kracht hebben gehouden hadden ze een kindje levend ter wereld gebracht. Daarom symboliseert het standbeeld de eigen kracht van het Groenland.

  •  De Kerk van onze Verlosser stamt uit 1849 en is gebouwd dankzij een schenking van een rijke Deense weduwe.


Expeditie IJsland en Groenland, 18 dagen per ms Fram

Groenland is in deze periode op haar best; geniet van kleurrijke dorpjes, bloeiende weiden, imposante bergen, indrukwekkende gletsjers en diepe fjorden. In het noorden van dit eiland kunt u majestueuze ijsbergen bewonderen, die langzaam door het water glijden.Expeditie IJsland en Groenland, 18 dagen per ms Fram

Groenland is in deze periode op haar best; geniet van kleurrijke dorpjes, bloeiende weiden, imposante bergen, indrukwekkende gletsjers en diepe fjorden. In het noorden van dit eiland kunt u majestueuze ijsbergen bewonderen, die langzaam door het water glijden.