Oost-Spitsbergen

Op zoek naar walrussen, zeehonden en ijsberen in Oost-Spitsbergen

Motorschip Ortelius Oost-Spitsbergen Hornsund Bell Sund
  • Motorschip
  • Ortelius
  • Oost-Spitsbergen
  • Hornsund
  • Bell Sund
Bekijk foto's

De reisbeschrijving


Tijdens deze 9-daagse Oost-Spitsbergen reis gaat u per motorschip Ortelius op zoek naar walrussen, zeehonden en ijsberen. De oostkust van Spitsbergen is een fantastische plek om prachtige ruige landschappen en exotische Arctische fauna te bekijken, waaronder dwergvinvissen, poolvossen en ijsberen. En over beren gesproken, deze verkenningscruise bezoekt ook Bereneiland. Dit is een droom voor vogelliefhebbers, waar grote kolonies Brünnich's zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels op de kliffen langs de kustlijn broeden.

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving

  • Expeditiereis met het Motorschip Ortelius

    • Nachten

      9

    • Maaltijden

      Volpension

    • Bijzonderheden

      Hutten op indeling

    Motorschip Ortelius

    Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide vloot. In 2014 is deck 5 volledig gereno ...

    Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide vloot. In 2014 is deck 5 volledig gerenoveerd. Het schip is volledig gerenoveerd tot een schip dat comfortabel plaats kan bieden aan 116 passagiers en is voorzien van een certificaat waaruit blijkt dat het aan de laatste veiligheidseisen voldoet. Het schip is comfortabel en mooi ingericht maar is geenszins een luxe passagiersschip. De reizen naar de Arctische en Antarctische gebieden zijn en blijven in eerste instantie toch onderzoek- en ontdekkingsreizen waarbij er zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. Dit schip heeft alle capaciteiten om aan die eisen te voldoen. "Ortelius" biedt in 53 hutten met (gedeeld) douche en toilet plaats aan 108 passagiers. De internationale professionele 34-koppige bemanning bestaat onder andere uit 15 cateraars en stewardessen, 5 gidsen, een expeditieleider en een arts.

    Technische gegevens
    Lengte: 90.95 meter
    Diepte 5,4: meter
    Capaciteit: 108 passagiers
    Gewicht: 4090 ton
    Breedte: 17,20 meter
    Motoren: 6 ZL 40/48 SULZER
    IJs klasse: UL1 (staat gelijk aan 1A)
    Bouwjaar: 1989
    Snelheid: 10,5 knopen gemiddeld
    Hutten: 53
    Zodiacs: 11

    De hutten aan boord
    4-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 4
    3-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 2
    2-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 39
    Deluxe hut (douche en toilet)
    Aantal: 2
    Superior hut (douche en toilet)
    Aantal: 6

    Vertoon meer

    Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer
  • Inschepen in Longyearbyen

    Vandaag landt u in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard archipel. Geniet van een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Svalbard Museum fascinerende attracties zijn. Hoewel het landschap er grimmig uitziet, zijn er meer dan honderd plantensoorten geregistreerd. Vroeg in de avond vaart het schip Isfjorden uit, waar we misschien wel de eerste dwergvinvis van de reis zien.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer
  • Spectaculaire Hornsund

    De dag begint met een rustige tocht door de zijfjorden van het spectaculaire Hornsund-gebied in het zuiden van Spitsbergen, waarbij u kunt genieten van het landschap met torenhoge bergtoppen. De berg Hornsundtind stijgt tot 1.431 meter, terwijl de piek van Bautaen laat zien waarom de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers dit eiland de naam Spitsbergen gaven, wat "puntige bergen" betekent.

    Er zijn 14 prachtige gletsjers in het gebied en we hebben een goede kans om zeehonden en ijsberen tegen te komen. De nabijgelegen kliffen van Sofiakammen zijn ook de thuisbasis van duizenden paren nestelende drieteenmeeuwen en kleine alken, en 's avonds ziet u misschien wel duizenden zadelrobben bronstig op ijsschotsen bij Sørkapp.

    Hornsund

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige ...

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

    Vertoon meer
  • Zeevogelkolonies op Bereneiland

    Als we om het zuidelijkste puntje van Spitsbergen heen zijn gevaren, bevindt u zich in Oost-Spitsbergen. We varen noordwaarts richting Diskobukta, de westkust van Edgeøya. Met de zodiac (rubberen motorboot) gaat u aan land bij Blankodden, een strand vol met walvisbotten. Na een kleine klim staat u aan de rand van een smalle geul. Hier zitten duizenden drieteenmeeuwen en grote burgemeesters. Tijdens het broedseizoen is dit de perfecte plek voor poolvosjes en ijsberen om op zoek te gaan naar voedsel.

    Op de vierde dag gaat u aan de westkant van Storfjorden aan land om de broedplaatsen van de Ivoormeeuwen te zien. Deze bevinden zich op de Agardhfjellet, een klim van zo'n 400 meter.

    Edgeøya

    Edgeøya is het derde grootste eiland van de archipel. Het eiland kreeg uiteindelijk de naam van de Britse koopman en walvisvaarder Thomas Edge, die in 1624 overleed. Hij ontdekte volgens de Britten h ...

    Edgeøya is het derde grootste eiland van de archipel. Het eiland kreeg uiteindelijk de naam van de Britse koopman en walvisvaarder Thomas Edge, die in 1624 overleed. Hij ontdekte volgens de Britten het eiland. Hessel Gerrits, de Amsterdamse aardrijkskundige, moest zich tevreden stellen met een vermelding door de bekende cartograaf Plancius in 1612: Gerrits Eyland. 

    De oostzijde van het eiland is bedekt met een stevige ijskap (Edgeøyjulen) en haar gletsjers (Stonebreen, Kong Johans Bre) reiken tot aan de Barentszzee. De laatste ijsuitbreiding naar zee vond plaats in 1971. De gletsjer Deltabreen komt uit in een reusachtige lagune (Tjuvfjordlaguna). De Siberische Zeestroom brengt koud water en drijfijs uit het oosten, ook in de zomer. De invloed van de Warme Golfstroom is hier nihil. Dit verklaart de ijzige omstandigheden aan de oostzijde van Edgeøya. Het planten- en dierenleven is hier armer dan in het westen en noordwesten van Spitsbergen. De west- en noordkust van het eiland hebben geen ijskap. Diskobukta, een ruime baai aan de westkust, en het zuidelijke Tjevfjorden zijn rijk aan vogels. Bij en op Edgeøya komen onder meer kleine alken, dikbekkoeten, zwarte zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine rietganzen, brandganzen en ivoormeeuwen voor.

    Vertoon meer
  • Het zelden bezochte eiland

    Op weg naar Hopen kunnen we zee-ijs met bronstige zadelrobben tegenkomen. We landen aan de zuidkant van het eiland Hopen, bij Koefoetodden, waar u de overblijfselen van 17e-eeuwse walvisvaarders kunt zien. Via het nabijgelegen Bekkeskaret is een gemakkelijke route naar Kvasstoppen (190 meter) en ziet u de overblijfselen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het radiostation Hopen is het meest afgelegen bemande weerstation in heel Spitsbergen.

    Hopen, Spitsbergen

    Het zeer smalle (2 kilometer breed) en 37 kilometer lange eiland Hopen bevindt zich in het zuidoosten van de Svalbard archipel, op ruim honderd kilometer van Edgeøya. Het eiland, waar geen gletsjers ...

    Het zeer smalle (2 kilometer breed) en 37 kilometer lange eiland Hopen bevindt zich in het zuidoosten van de Svalbard archipel, op ruim honderd kilometer van Edgeøya. Het eiland, waar geen gletsjers zijn, bestaat uit plateaus doorsneden door passen. De hoogste heuvel, de Iversenfjellet, heeft een hoogte van 385 meter.  Opvallend zijn de hoog gelegen oude stranden, soms tot een hoogte van enige tientallen meters, een gevolg van het stijgende land door het terugtrekkende pakijs na de ijstijden. Op deze stranden zijn prehistorisch drijfhout en walvisbeenderen aangetroffen. Hopen is moeilijk toegankelijk door de veelvuldige ijsgang, de veelvuldige mist en de ondiepe kustwateren. Het is een eiland waar zich veel ijsberen ophouden.
    Vertoon meer
  • Ravijnen en Drieteenmeeuwen

    Varend langs de westkant van de Tusenøyane (waar we in de zomer niet mogen landen), kunt u ijsberen en walrussen zien als we Risetreppen naderen. In deze prachtige canyon bevindt zich een toegankelijke drieteenmeeuwenkolonie. Tijdens onze wandeling kunnen we rendieren tegenkomen op de weelderige toendra.

    Tusenøyane

    TusenøyaneTusenøyane is een eilandengroep die bij de Spitsbergen archipel hoort en ligt ten zuiden van Edgeøya. Het bestaat uit ruim 40 eilandjes, verspreid over ongeveer 900 km2 in zee. De eilandj ...

    Tusenøyane

    Tusenøyane is een eilandengroep die bij de Spitsbergen archipel hoort en ligt ten zuiden van Edgeøya. Het bestaat uit ruim 40 eilandjes, verspreid over ongeveer 900 km2 in zee. De eilandjes zelf hebben bij elkaar maar een oppervlak van ongeveer 10 km2.

    Tusenøyane betekent 'duizend eilanden' en kreeg deze naam in de 17e eeuw van Nederlandse walvisvaarders. In de zomer (tot 15 augustus) is deze omgeving beschermd gebied, vanwege de vele vogels die er leven. Op een van de eilandjes, Ækongen, zijn nog resten te vinden uit de periode dat dit gebied is ontdekt. Ook de natuur is hier indrukwekkend, met dikke korstmossen op de rotsen. Een ander eiland is Bölscheøya, waar u mooi kunt wandelen. Het is een vrij vlak eiland met kleine meertjes, waarin na 15 augustus vaak roodkeelduikers leven.
    Vertoon meer
  • Pomor-trappers bij Russebukta

    Bij Ardalstangen gaan we aan land in een gebied met meren en verschillende soorten watervogels. Vlakbij in Habenichtbukta kunnen we op enige afstand kijken naar een overwinteringsplaats van 18e-eeuwse Pomor-trappers, die vaak jarenlang op dezelfde plek verbleven. Later in de middag landen we aan de zuidkant van Russebukta, vlakbij een toendra met rendieren en geweldige wandelmogelijkheden.

    Habenichtbukta

    In Habenichtbukta bouwden Russische Pomors hun jachtstation waarin ze gedurende een lange periode in de 18e en 19e eeuw leefden. ...

    In Habenichtbukta bouwden Russische Pomors hun jachtstation waarin ze gedurende een lange periode in de 18e en 19e eeuw leefden.

    Vertoon meer
  • Zeekoetkolonie en Zuid-Spitsbergen

    Vandaag is het de bedoeling om een landing te maken bij de berg Stellingfjellet, vlakbij de grootste kolonie Brünnich's zeekoeten in Spitsbergen. Later op de dag zal er een landing gemaakt worden aan de zelden bezochte kust van Zuid-Spitsbergen, bij de baai van Isbukta.

    Hornsund

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige ...

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

    Vertoon meer
  • Bell Sund's flora en fauna

    De reis wordt vervolgd naar Bell Sund, één van de grootste fjordenstelsels in Spitsbergen. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat te zien is aan de relatief weelderige vegetatie. Hier zijn uitstekende mogelijkheden om te genieten van zowel de geschiedenis als de natuur.

    Een mogelijkheid is Ahlstrandhalvøya, aan de monding van Van Keulenfjorden, waar stapels beluga-skeletten te vinden zijn. Gelukkig is er niet op beluga's gejaagd en misschien ziet u er hier wel één. Een alternatief is om aan land te gaan bij Millarodden aan de noordkant van Bell Sund. Hier kunt u een walrusslaapplaats bekijken en mogelijk een excursie maken naar de toendra van Ingeborgfjellet, met zijn duizenden kleine alken.

    Zuid-Spitsbergen Nationaal Park

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier ...

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier leven de grootste vogelkolonies van Spitsbergen, maar ook de ijsbeer komt hier voor. Het is dan ook een gigantisch gebied, met een oppervlak van 13.286km².

    Delen van de vlakten langs de westkust van het Nationaal Park behoren tot de meest vruchtbare gebieden van de Svalbard archipel, terwijl de oostkust vooral bestaat uit kale morenen en gletsjers. De vruchtbare gebieden bestaan door het warmere klimaat dat hier voorkomt. Hornsund is de grootste fjord van het Nationaal Park en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer in de lente.

    Vertoon meer
  • Ontschepen in Longyearbyen

    Het avontuur eindigt precies waar het begon. Vandaag gaat u van boord in Longyearbyen en neemt u herinneringen mee die u zullen vergezellen naar huis.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer

    Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer

Prijzen

Periode 2 - 10 jul 2024
4-persoons hut patrijspoort € 4.250
3-persoons hut patrijspoort € 5.075
2-persoons hut patrijspoort € 5.900
2-persoons hut raam € 6.350
2-persoons hut deluxe € 6.750
Superior € 7.650

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Oceanwide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
Het gratis lenen van sneeuwschoenen en rubberlaarzen
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)