Op jacht naar het Noorderlicht Luna met Hurtigruten

Luna, 6-daagse reis

Tromsø, Scandic Ishavshotel
Tromsø, Scandic Ishavshotel

Op eigen gelegenheid gaat u van de luchthaven naar het hotel. U verblijft 1 nacht in het Scandic Ishavshotel in Tromsø. Met zijn unieke ligging aan de kade kijkt men uit over de haven, Ishavskatedraal en Tromsdalen. Het hotel beschikt over 180 kamers. De kamers en suites zijn van hoge internationale standaard, bijna elke kamer heeft een prachtig uitzicht. Het restaurant heeft een elegante mix van een "cafe" en een "a la carte restaurant". Het hotel heeft ook twee barretjes, "Galleriet bar" en "Skibsbroen bar". Beiden liggen aan de mond van de fjord met een fantastisch uitzicht over de Ishavskathedraal en de Tromsø brug.


Hurtigruten Haven Tromsø
Hurtigruten Haven Tromsø

Na het ontbijt heeft u nog een halve dag om de stad te verkennen. Tromsø, het Parijs van het noorden, is de hoofdstad van noordelijk Noorwegen. Het is een gezellige universiteitsstad en wordt ook wel 'De poort naar de Noordelijke IJszee' genoemd. U vertrekt om 18.30 uur voor uw 3 dagen durende mini-expeditie per Hurtigruten op jacht naar het noorderlicht. U verblijft in een binnenhut met douche/ toilet op basis van logies/ontbijt. U kunt ook kiezen voor een buitenhut, maar daarvoor is de reissom iets hoger. 's Avonds laat, vlak voor Skjervøy, kunt u genieten van het uitzicht op de monding van de Lyngenfjord. De torenhoge Lyngen Alpen, een populair gebied voor bergbeklimmers, vormen een indrukwekkend schouwspel vanaf het schip. De top die het duidelijkst is te zien, is de 1.596 m hoge Jegervasstind, die al in 1898 als eerste werd beklommen door de beroemde Britse avonturier William C. Slingsby.


Hurtigruten Haven Honningsvåg
Hurtigruten Haven Honningsvåg

Honningsvåg ligt vlakbij de Noordkaap, uiteraard de belangrijkste bezienswaardigheid in de directe omgeving. In het plaatsje staat sinds 1982 ook het Noordkaapmuseum (‘Nordkappmuseet’). Hier leer je meer over de geschiedenis van de visserij en de kustcultuur in deze streek.


Hurtigruten Haven Kirkenes
Hurtigruten Haven Kirkenes

's Morgens bevindt u zich in Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west elkaar ontmoeten. Kirkenes is het keerpunt van de Hurtigruten reis. Overdag krijgt u op de terugreis de kans om de vissershavens en landschappen te bewonderen die tijdens de heenreis in de nacht gehuld waren.


Hurtigruten Haven Hammerfest
Hurtigruten Haven Hammerfest

Veel te snel komen we in Hammerfest aan, de noordelijkste stad ter wereld. De stad kan bogen op nog een wapenfeit: in 1891 was Hammerfest de eerste stad in Noorwegen met elektrische straatverlichting. 's Avonds aankomst in Tromsø. Geniet van het bruisende nachtleven van het 'Parijs van het noorden'. U verblijft nog 1 nacht in het Scandic Ishavshotel op basis van logies/ontbijt.


Tromsø, Scandic Ishavshotel
Tromsø, Scandic Ishavshotel

Na het ontbijt is er, afhankelijk van uw vliegtijden, nog tijd om even door Tromsø te dwalen, na te dromen over uw winterreis op jacht naar het noorderlicht, of nog een bezoekje brengen aan Polaria voor u de sprookjesachtige poolstreek weer achter u laat.Hurtigruten excursie van dag tot dag

Een perfecte manier om Noorwegen nog beter te leren kennen is door deel te nemen aan de goed georganiseerde excursies. De meest interessante bezienswaardigheden en gebieden hebben wij hier geschreven. Bent u van plan al voor uw reis de excursies uit te zoeken, dan bent u al bij boeking verzekerd van deelname.Winteractiviteiten Noorwegen

Naast het Noorderlicht is er in Noord Noorwegen nog veel meer te beleven, u kunt genieten van de besneeuwde berglandschappen in het bijzondere winterlicht en van de vele outdoor activiteiten.Op jacht naar het Noorderlicht Luna met Hurtigruten

De route per Hurtigrute gaat van Tromsø naar Kirkenes en weer terug, onderweg kunt u zich aanmelden voor één van de winterse excursies. Varen langs de prachtige, besneeuwde kust onder een sprankelende sterrenhemel en genieten van het magische noorderlicht, wie wil dat nu niet?

Meegaan aan boord van Hurtigruten, op jacht naar het noorderlicht, is hiervoor de oplossing! Aan boord kunt u zich aanmelden voor het noorderlicht alert, u krijgt dan een berichtje als het noorderlicht waargenomen wordt. Hierdoor heeft u de beste kans om een betoverende hemel waar te nemen. Niet meer twijfelen, maar ga mee op jacht naar het noorderlicht!

Op jacht naar het Noorderlicht

In de winter, met name in het gebied ten noorden van de poolcirkel, is bij helder weer het noorderlicht, poollicht of Aurora Borealis, te zien. Dit fascinerende natuurfenomeen wordt vaak verward met de middernachtzon, maar het zijn twee totaal verschillende verschijnselen. Terwijl gedurende de middernachtzon de zon 's nachts niet onder gaat (op de Noordkaap: van 13 mei tot 29 juli, in Bodø: van 4 juni tot 8 juli) is het noorderlicht juist voornamelijk voor in de winter zichtbaar. De mørkeperiode (donkere tijd of poolnacht), wanneer het noorden een continue schemering kent, duurt in Tromsø van eind november tot half januari en op de Noordkaap zelfs van half november tot eind januari! Door het magnetisch veld van de aarde botsen de gasatomen. De energie van zo'n botsing wordt omgezet in licht en vele botsingen bij elkaar zorgen voor het ontstaan van aurora's.

Dat het poollicht juist bij de polen te zien is hangt samen met het aardmagnetisch veld. Dit veld duwt zonnedeeltjes die bij de evenaar arriveren richting het noorden of het zuiden, en pas bij de polen kunnen ze de aarde dicht genoeg naderen om in de atmosfeer terecht te komen. De stroom van zonnedeeltjes waarmee de aarde wordt gebombardeerd, wordt de zonnewind genoemd. Soms zijn er weinig deeltjes, op andere momenten is er een echte deeltjesstorm. Deze verschillen hangen af van de zonneactiviteit die een cyclus van 11 jaar kent. De laatste keer was dit in 2011, dus in 2022 is het weer op een hoogtepunt. De kleuren zijn afhankelijk van de hoogte in de dampkring en de soorten gas. Groenig poollicht ontstaat op zo n 100 km boven de aarde en rode aurora's op meer dan 300 km hoogte. Zuurstofatomen zorgen voor rode en groene verkleuring, stikstofatomen voor een paarse of rode gloed. Resultaat; een wonderlijk kleurenspel aan de heldere poolhemel.

 

Prijslijst Op jacht naar het Noorderlicht Luna met Hurtigruten (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Op basis van 2 personen
15/9/2017- 15/04/2018 Vanaf
Garantie binnenhut d/t, reissom per persoon 925

Inclusief:

  De genoemde vliegreizen gebaseerd op het voordeligste tarief, incl. 1 stuk ruimbagage per persoon (is dit tarief niet meer beschikbaar, dan is het uitsluitend mogelijk te reizen tegen een toeslag), incl. luchthavenbelasting en tax. 

✓  Verblijf in de genoemde accommodatie o.b.v. logies ontbijt

✓  3 nachten aan boord van de Hurtigruten o.b.v. logies ontbijt

Exclusief:

! Niet genoemde maaltijden (toeslag Hurtigruten lunchbuffet € 40 per persoon per dag, diner € 52 per persoon per dag).

! Niet genoemde excursies

! Verzekeringen

! Uitgaven van persoonlijke aard