Patagonië, Chileense fjorden en Antarctica

Schilderachtige nationale parken en rijke flora en fauna

Motorschip Fram Antarctica NP Chiloé NP Torre del Paine
 • Motorschip
 • Fram
 • Antarctica
 • NP Chiloé
 • NP Torre del Paine
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Deze 19-daagse expeditiereis Patagonië, Chileense fjorden en Antarctica per motorschip Fram neemt u mee naar de meest intrigerende plekken langs de Zuid-Amerikaanse kust en naar Antarctica. Bezoek een van de meest schilderachtige nationale parken ter wereld, bekijk de rijke flora en fauna van Patagonië, de Chileense fjorden en Kaap Hoorn en vervolgens Antarctica. Geniet van tijd doorbrengen aan wal, kajakken en wandelen, ontmoetingen met pinguïns, vogels en zeehonden.

Route & activiteiten

De route wordt hieronder beschreven en is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen


Dag tot dag beschrijving

    

 • Expeditiereis per Motorschip Fram

  • Nachten

   18

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Motorschip Fram

  De originele Fram was het beroemdste verkenningsschip van zijn tijd en de prestaties van haar expedities zijn ongeëvenaard. Motorschip Fram brengt het erfgoed ...

  De originele Fram was het beroemdste verkenningsschip van zijn tijd en de prestaties van haar expedities zijn ongeëvenaard. Motorschip Fram brengt het erfgoed van de originele Fram naar voren en met behulp van de meest geavanceerde technologie is het schip zeer geschikt voor het maken van expeditiereizen in poolgebieden. Fram betekent 'vooruit'. Het schip is in 2007 gebouwd met één missie: haar gasten dichter bij de natuur, wildlife en een onvergetelijke ervaring te brengen. De ruime buitendekken bieden toegang tot de voorkant van het schip, een geweldige plek om zeedieren te observeren. Hurtigruten is van mening dat u als ontdekkingsreiziger een ‘expeditiebasiskamp’ nodig heeft dat comfortabel is, iets dat ‘alle oceanencapaciteiten’ combineert met veiligheid, flexibiliteit en milieuvriendelijkheid.

  Expeditieteam
  Motorschip Fram heeft een eigen Expeditie Team aan boord en dient als een universiteit op zee. Er worden interessante lezingen gegeven en de onderwerpen zijn afhankelijk van het seizen en de wateren waarin we varen. Het expeditie team organiseert dagelijks een lezingsprogramma en avondbijeenkomsten. Het team probeert u ook kennis te laten maken met het begrip ‘friluftsliv’ (buitenleven), en u aan te moedigen om deel te nemen aan diverse wandelingen en buitenactiviteiten tijdens de reis.

  Hutten aan boord
  Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche & toilet.

  Expeditie suites
  - Grand suite (2 personen) – Bovendek (een of twee kamers, zithoek, tv, waterkoker, minibar en soms een bad)
  - Suite (2 personen) - Bovendek (een of twee kamers, zithoek, tv en minibar)
  - Suite (tot 4 personen) – Middendek (eigen balkon, tweepersoonsbed, een zithoek, tv)

  Superior hutten
  - Superior (2 personen) - Bovendek (aparte bedden / bedbank)
  - Superior (2 personen) - Middendek (tweepersoonsbedden, zithoek, tv)
  - Superior (tot 4 personen) - Middendek (flexibele slaapplaatsen, zithoek (stoelen), tv)

  Binnenhutten
  - Standaard (2 personen) – Middendek (aparte bedden / bedbank)
  - Standaard (tot 4 personen) – Middendek (aparte bedden / bedbank)

  Buitenhutten
  - Standaard (2 personen) – Middendek (aparte bedden)
  - Standaard (tot 4 personen) – Middendek (aparte bedden)
  - Standaard (2 personen) – Bovendek (tweepersoonsbedden, tv)

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Santiago

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Inschepen in Valparaiso

  Deze expeditie begint in de schitterende stad Valparaiso. Valparaíso is de grootste havenstad van Chili. De steile hellingen van het kustgebergte zijn vanwege ruimtegebrek helemaal volgebouwd met kleurrijke houten huisjes. Voordat u aan boord gaat van het motorschip Fram heeft u tijd om de stad te bekijken.

  Valparaíso, Chili

  Valparaíso is een havenstad in Chili en is de op één na grootste stad van het land. De stad heeft een fijne sfeer en staat bekend om de kleurrijke hu ...
  Valparaíso is een havenstad in Chili en is de op één na grootste stad van het land. De stad heeft een fijne sfeer en staat bekend om de kleurrijke huisjes en veel 'street art'.
  Vertoon meer
 • Op zee

  We varen zuidwaarts, via de wateren van Patagonië. U heeft een bijzonder uitzicht op zee en op de kust, langs het Andesgebergte.

  Zuidelijke Stille Oceaan

  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke ...
  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke Stille Oceaan genoemd.
  Vertoon meer
 • Castro en Chiloé Nationaal Park

  We gaan aan land bij de Chileense stad Castro. Vanaf zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'palafitos'; kleurrijke houten huisjes op palen, die langs de kust zijn gebouwd. Hier bezoeken we de Iglesia San Francisco, een kerk met vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook gaan we nog naar het Chiloé National Park.

  Castro, Chili

  Vanaf de zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'Palafitos' in Castro. Dit zijn kleurrijke houten huisjes op palen die langs de kust zijn gebouwd. Hier staat oo ...
  Vanaf de zee heeft u uitzicht op de bijzondere 'Palafitos' in Castro. Dit zijn kleurrijke houten huisjes op palen die langs de kust zijn gebouwd. Hier staat ook de Iglesia San Francisco: een kerk dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
  Vertoon meer
 • Op zee

  We varen verder zuidwaarts, via de wateren van Patagonië. U heeft een bijzonder uitzicht op zee en op de kust, langs het Andesgebergte.

  Zuidelijke Stille Oceaan

  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke ...
  De Stille Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Amerika en Australië. Het deel dat zich ongeveer vanaf de evenaar naar het zuiden bevindt, wordt ook wel de Zuidelijke Stille Oceaan genoemd.
  Vertoon meer
 • Puerto Eden en Nationaal Park Bernardo O'Higgins

  Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins Nationaal park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken is. In het dorp zelf bevinden zich goede wandelpaden. Er wonen slechts 250 mensen, waarvan er 15 afstammen van de inheemse Kawéskar bevolking.

  Puerto Edén

  Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins Nationaal Park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken ...
  Puerto Edén is een geïsoleerd dorp dat in Bernardo O'Higgins Nationaal Park ligt. Het bijzondere is dat dit dorp uitsluitend via het water te bereiken is. In het dorp zelf bevinden zich goede wandelpaden. Er wonen slechts ongeveer 250 mensen, waarvan er 15 afstammen van de inheemse Kawéskar bevolking.
  Vertoon meer
 • Puerto Natales en Nationaal Park Torres del Paine

  Puerto Natales is de toegangspoort tot het wereldberoemde Torres del Paine National Park, een van de meest aantrekkelijke nationale parken ter wereld. De belangrijkste attractie, de "torens" zelf, is de indrukwekkende rotsformatie, zowel kolossaal als uniek, genaamd "Torres del Paine" (Torens van Paine). De torens zijn opgebouwd uit de Torre Central, Torre Sur en Torre Norte.
  Het park omvat azuurblauwe meren, paden die slingeren door smaragdgroene bossen, brullende rivieren die je over gammele bruggen en één grote, stralende blauwe gletsjer zult oversteken. De verscheidenheid strekt zich uit van de enorme openheid van de steppe tot ruig bergachtig terrein met daarboven opdoemende toppen. Deze diversiteit aan omgevingen heeft hier geleid tot een zeer rijke fauna en flora.

  Nationaal Park Torres del Paine

  Het Nationaal Park Torres del Paine ligt in Chili en is meer dan 242.000 hectare groot. Het landschap verandert sterk in korte tijd en ziet er betoveren ...
  Het Nationaal Park Torres del Paine ligt in Chili en is meer dan 242.000 hectare groot. Het landschap verandert sterk in korte tijd en ziet er betoverend uit dankzij de tientallen meren met zeevogels en bergen op de achtergrond. Blauwe meren, watervallen en bergen bedekt met ijs overheersen het landschap in het park. Een wandeling van 15 minuten het park in brengt u bij de waterval Salto Grande. Het park is door UNESCO benoemd tot Biosphere Reserve en was in 2013 het achtste wereldwonder.
  Vertoon meer
 • Chileense fjorden

  De Chileense fjorden worden gekenmerkt door diepe fjorden en hoge bergen. Het is een wild en afgelegen gebied dat bijna onaangetast lijkt. Daardoor zal het een diepe indruk op u achterlaten.

  Straat Magellaan

  De Straat Magellaan is een waterweg in het zuiden van Chili en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij is de persoon ...
  De Straat Magellaan is een waterweg in het zuiden van Chili en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij is de persoon die als eerste door Straat Magellaan voer in 1520. De zeestraat is ongeveer 600km lang.
  Vertoon meer
 • Kaap Hoorn en Drake Passage

  Sinds de ontdekking in 1616 geldt Kaap Hoorn op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika voor zeelieden als het einde van de wereld. De Kaap ligt in Chili, op een eilandje voor de kust van Vuurland en de enige bewoning is een kleine bemande post bestaande uit een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. Indien mogelijk maken we hier een landing.

  Na Kaap Hoorn is het tijd om koers te zetten naar Antarctica via de Drake passage. Hier begint de echte voorbereiding op uw bezoek aan Antarctica. Het expeditieteam geeft lezingen, zodat u kunt inschatten wat u te wachten staat. U vaart veilig over de bekende Drake Passage, naar Antarctica.

  Kaap Hoorn

  Kaap Hoorn ligt in Chili en wordt gezien als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, ook al klopt dit niet helemaal. Toch is het een bijzonder punt met ...
  Kaap Hoorn ligt in Chili en wordt gezien als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, ook al klopt dit niet helemaal. Toch is het een bijzonder punt met een monument voor omgekomen scheepvaarders. Het enige dat er verder staat is een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. Tijdens de expeditiereizen waarbij Kaap Hoorn op de route ligt, zal geprobeerd worden om hier aan land te gaan.
  Vertoon meer
 • Antarctica

  Vandaag bereiken we hét hoogtepunt van uw reis! Een oneindige witte wereld strekt zich voor uw ogen uit en Antarctica begroet u met een gouden zon, blauwe hemel en zilveren sneeuw. Alles is zoals in uw droom en zal u in verwondering brengen. Het is het koudste, droogste, hoogste en schoonste werelddeel en ondanks sneeuw en ijs wemelt het ook van het leven. Er wonen miljoenen pinguïns, duizenden zeehonden en voor grote hoeveelheden walvissen is het continent een rijke bron aan voedsel. Antarctica laat de natuur in haar mooiste en meest betoverende verschijning zien. U kunt hier op de ongerepte wateren en tussen de ijsbergen een kajaktocht maken; een unieke ervaring zo dicht bij deze wondere wereld. Ook kunt u een wandeling maken via besneeuwde paden die u leiden naar een spectaculair uitkijkpunt.

  Antarctisch schiereiland, Antarctica

  Het Antarctisch Schiereiland is het ‘warmste’ gedeelte van Antarctica. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere p ...
  Het Antarctisch Schiereiland is het ‘warmste’ gedeelte van Antarctica. Hierdoor is dit gebied eerder en gedurende een langere periode te bereiken dan bijvoorbeeld de Rosszee. Het schiereiland is omgeven door veel eilanden, met daartussen vaarwegen zoals de Gerlachestraat en het door steile wanden omsloten Lemairekanaal. Regelmatig zullen hier walvissen te zien of te horen zijn. Op de eilanden broeden op ijs- en sneeuwvrije plaatsen Adélie-, ezels- en kinbandpinguïns en zuidpoolkippen. Zuidpooljagers zijn aan de randen van pinguïnkolonies te vinden. Op de stranden luieren pels- en Weddellrobben. Felgekleurde (korst)mossen en dikke groene moskussens zorgen voor verrassende effecten in deze witte wereld.
  Vertoon meer
 • Drake Passage

  Op het moment dat het schip de Drake passage doorkruist, kunt u aan boord genieten van verschillende lezingen van de gidsen.

  Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika

  Om bij Antarctica te komen dient men de Drake Passage over te steken. Bij de Drake Passage komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctisch ...

  Om bij Antarctica te komen dient men de Drake Passage over te steken. Bij de Drake Passage komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Terwijl het koudere water zinkt ontstaat er een mix die voedsel aan het oppervlak brengt en het gebied zeer rijk maakt aan leven in zee. De Drake Passage is 400 zeemijlen breed en vrijwel eilandloos, wat de Arctische circumpolaire stroom de mogelijkheid geeft om als enige zeestroming rond de hele wereld te stromen. In de Drake Passage stormt het vaak en door hoge golven is het soms moeilijk begaanbaar voor schepen.

  Op weg naar het Antarctisch schiereiland vaart u door de Drake Passage. In dit gebied kunt u de grote albatros, grijskop albatros, de wenkbrauwalbatros, de roetkopalbatros, de kaapse stormvogel, de grijze stormvogel, het wilsons stormvogeltje, de blauwe stormvogel en de antarctische stormvogel zien. In de buurt van de zuidelijke Shetland eilanden, ziet u de eerste ijsbergen.

  Vertoon meer
 • Ontschepen en vlucht naar Buenos Aires

  Nog helemaal onder de indruk van zoveel ongerepte natuur komt u aan in Ushuaia. Met unieke herinneringen vliegt u terug naar Buenos Aires.

  Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

  Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld, gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden van Argent ...
  Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld, gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden van Argentinië, vlak aan het Beaglekanaal. Toen de eerste zeereizigers vanuit Europa door het Beagle-kanaal voeren en enorme kampvuren van de Indianen zagen, gaven ze het gebied zijn huidige naam. Sinds het toerisme naar Antarctica zo'n tien jaar geleden begon, is Ushuaia uitgegroeid tot een havenstad met 60.000 inwoners en het ligt prachtig gelegen tussen het brede Beagle kanaal en de eeuwig besneeuwde toppen en de Martial gletsjer in. Isla Navarino en het Chileense Isla Hoste liggen aan de overkant van de baai. Aan alle kanten tegen de berghellingen op staan er vrolijk gekleurde huizen in alle vormen en maten. Het lijkt erg op de bouwstijl van huizen uit Oostenrijk en Zwitserland. Er wordt behoorlijk gebouwd. Er staat echter ook nog een aantal karakteristieke woonhuizen uit de begintijd van Ushuaia. De benaming Ushuaia is afkomstig van de naam die de inheemse bewoners gaven aan de streek. Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad opgebouwd rond de gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden (in dit geval het eiland Vuurland), zodat vluchten zo goed als onmogelijk was. De gevangenen werden te werk gesteld in de houtwinningindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben opgebouwd.

  Museum
  Interessant is het Museo Maritimo. Tot 1947 was dit een gevangenis, tegenwoordig is hier een collectie van Nederlandse scheepsmodellen te vinden en kun je meer te weten komen over vroegere expedities naar 'het zevende continent'. Het museum bestaat grotendeels uit gevangeniscellen, waardoor je een beeld krijgt van hoe de zwaarste criminelen van het land hun tijd achter slot en grendel doorbrachten.

  Vertoon meer
 • Vlucht Ushuaia - Buenos Aires

  Vlucht Ushuaia - Buenos Aires

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Vlucht Buenos Aires - Amsterdam

  Vlucht Buenos Aires - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 24 oktober - 11 november 2020 16 maart - 4 april 2021
I binnenhut € 9.191 € 9.191
FJ buitenhut € 10.657 € 10.615
SD of N buitenhut € 11.089 € 11.034
U Superior buitenhut € 12.124 € 12.039
F Superior buitenhut € 13.591 € 13.463
M Expeditiesuite zonder balkon € 15.230 € 15.055
MG Expeditiesuite met balkon € 23.685 € 23.265
Voorwaarden Hurtigruten
Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen; uiteraard geldt de prijs van de definitieve boeking. Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden. I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk. Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weers- en ijsomstandigheden.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
Hurtigruten expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie, inclusief volpension aan boord
Activiteiten aan boord en aan wal, inclusief landingen en tochten per poolcirkelboot
Transfer in Ushuaia van het schip naar luchthaven
Vlucht van Ushuaia naar Buenos Aires (Economy Class)
Ervaren Engelstalig expeditieteam verzorgt lezingen en begeleidt activiteiten en landingen

Wind- en regenafstotend jack. Ook het lenen van laarzen, wandelstokken en uitrusting indien nodig voor activiteiten
Uitgebreide reisbeschrijving van Norge Reiser

Exclusief
- Internationale vluchten
- Optionele excursies aan land met een van de lokale partners van Hurtigruten
- Optionele excursies in kleine groepen zoals kajakken, lange wandelingen (beschikbaarheid is afhankelijk van weersomstandigheden en veiligheid)
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)