Reis naar de Zuidpool, 23 dagen per m/s Hondius

Reisbeschrijving Reis naar de Zuidpool


M/S Hondius
M/S Hondius

M/S Hondius

bouwjaar 2018

82 hutten

Lengte 107.60m

Breedte 17.6m

Lengte 91.25m
Breedte 17.61m
Diepte 5.8m


Vlucht Amsterdam - Ushuaia
Vlucht Amsterdam - Ushuaia

U vliegt op eigen gelegenheid naar Ushuaia. Wij helpen u graag bij het boeken van een vlucht.


Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika
Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

In de namiddag vaart u vanaf Ushuaia richting de Falkland-eilanden. Ushuaia ligt aan het Beagle Kanaal en via deze prachtige waterweg gaat het schip op weg naar de Drake Passage.


Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika
Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika

Op zee wordt het schip gevolgd door verschillende soorten albatrossen en verschillende soorten stormvogels. Vaak ziet u de vogels duiken om de boot.

Highlights:

- pijlstormvogel

- stormvogel


Carcass Island
Carcass Island

U brengt een dag door op het westelijke deel van de Falkland Eilanden. Op Carcass Island brengt een mooie wandeling langs de kust ons bij een kolonie Magelhaen- en Ezelspinguïns. Ook zijn hier vaak talrijke steltlopers, Kwakken en andere trekvogels te zien. Op Saunders Island vinden we een Wenkbrauwalbatros kolonie en kunnen we de onhandige landingspogingen van deze vogels observeren wanneer ze terugkomen in de kolonie.


Falklandeilanden & Stanley
Falklandeilanden & Stanley

Stanley, de hoofdstad van de Falklands heeft zo’n 2100 inwoners. We kunnen deze charmante stad op eigen initiatief verkennen en er de cultuur van de Falkland Islands ervaren. Het is een mengeling van Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaanse charme, met kleurrijke huizen, goed onderhouden tuinen en Engelse pubs. In de omgeving van Stanley zijn meerdere gestrande zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw te zien. Het zijn de stille getuigen van de ontberingen van 19e-eeuwse zeilers die Kaap Hoorn probeerden te ronden. Het kleine maar erg interessante museum is zeker een bezoek waard, het biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje, vanaf de eerste dagen van de kolonisatie tot aan de Falkland-oorlog van 1982. De toegangsprijzen voor de lokale attracties zijn niet inbegrepen.


(Zuidelijke) Atlantische Oceaan
(Zuidelijke) Atlantische Oceaan

Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken en kan de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt door botsende zeestromingen aan het oppervlak gebracht en dit trekt veel zeevogels naar het schip: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.


Zuid-Georgia en Grytviken
Zuid-Georgia en Grytviken

Het schip zet koers naar mogelijke landingen op Grytviken, Salisbury Plain, St. Andrews Bay en Gouden Haven om u een goed beeld te geven van de diversiteit aan landschappen en wilde dieren, zoals de olifant zeehonden, pelsrobben, en de koningspinguins. Eén van de hoogtepunten zou een bezoek kunnen zijn aan Prion eiland. Daar kunt u hoogstwaarschijnlijk genieten van de broedplaatsen van de grote albatros. En geniet u ook van het moment waarop kuikens hun vleugels testen. In Fortuna Bay bevolken Koningspinguïns en pelsrobben de stranden. Vanaf hier proberen we het laatste stuk van de Shackleton route te volgen. De wandelroute leidt over een bergpas via de ‘Shackleton waterval’ naar Stromness, een verlaten walvisvaarders nederzetting. Alle wandeltochten worden begeleid door gidsen en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van landingsplaatsen. In Grytviken bezoeken we het verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu Koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen. Hier brengen we een bezoek aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton.


(Zuidelijke) Atlantische Oceaan
(Zuidelijke) Atlantische Oceaan

Het schip wordt weer gevolgd door een veelheid van zeevogels komt u op een gegeven moment zee-ijs tegen. Afhankelijk van de hoeveelheid ijs heeft u de kans om diverse grote Antarctische vogels te zien, zoals de Zuidpool jager en de sneeuwstormvogel.

Highlights

- sneeuw storm vogel


Zuidelijke Orkneyeilanden & Orcadas Station
Zuidelijke Orkneyeilanden & Orcadas Station

Wanneer de weersomstandigheden goed zijn brengen we een bezoek aan het ‘Orcadas’ station, een Argentijnse basis op Laurie Island. Het vriendelijke personeel zal ons een rondleiding op de basis geven. In de omgeving kunnen we onder andere schitterende gletsjers bewonderen. Wanneer het niet lukt om hier te landen, staat Shingle Cove, op Coronation Island op het programma.


Zuidelijke Orkneyeilanden & Orcadas Station
Zuidelijke Orkneyeilanden & Orcadas Station

We hebben ruwweg dezelfde route afgelegd (hoewel in tegengestelde richting) als de Britse poolreiziger Ernest Shackleton en zijn 4 metgezellen in 1916, met een kleine sloep, de James Caird. Om Elephant Island te zien verschijnen aan de horizon, het is niet te beschrijven wat er door deze mannen heen moet zijn gegaan toen ze deze monstertocht hadden volbracht. De reden van de tocht was het redden van de 22 op Elephant Island achtergebleven mannen, na de mislukte ‘Imperial Trans-Antarctic Expedition’, beter bekend als de ‘Endurance Expeditie’. Shackleton en zijn mannen hadden Elephant Island bereikt na een huiveringwekkende tocht over het ijs en over een van de meest ruige oceanen van de wereld. Het koste Shackleton zo’n 4 ½ jaar om zijn mannen op het eiland te redden. De landingscondities rond Elephant Island zijn extreem, met vaak extreem slecht weer en een ontoegankelijke, rotsachtige kustlijn met steile rotsen en ijskliffen. Dat er geland kan worden is daarom niet geheel zeker.


Antarctisch schiereiland, Antarctica
Antarctisch schiereiland, Antarctica

Wanneer het de ijssituatie het toelaat varen we door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea in. Hier is het verschijnen van enorme plateau ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Een mogelijke landingsplaats hier is Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent.


Zuidelijke Shetlandeilanden
Zuidelijke Shetlandeilanden

De vulkanische South Shetland Islands zijn erg winderig en vaak gehuld in nevel en mist maar ze bieden een aantal subtiele genoegens. Zo is er een grote variëteit aan flora (mossen, korstmossen en bloeiende grassen) en fauna, zoals Ezelspinguïns, Kinbandpinguïns en Zuidelijke reuzenstormvogels. Op Half Moon Island bevindt zich een grote Kinbandpinguïn kolonie en er liggen vaak Weddell zeehonden op de kust in de buurt van het meestal onbemande Argentijnse station ‘Camara’. Deception Island is een zogenaamde subductie krater, die via een nauwe opening met de zee verbonden is waardoor er een natuurlijke haven is gevormd voor schepen. Het schip waagt zich via de spectaculaire Neptune’s Bellow in de krater. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, warmwaterbronnen, duizenden Kaapse duiven, veel Kelpmeeuwen, Grote jagers en Zuidpoolsternen. Wilson stormvogeltjes en Zwartbuikstormvogeltjes hebben nesten in de ruïnes van het verlaten walvisvaarders station in Whalers Bay. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden. Een alternatief is een landing bij Telefon Bay, verder de ondergelopen caldera in.


Vlucht Ushuaia - Amsterdam
Vlucht Ushuaia - Amsterdam

Grijze rots pieken, bestreken met dikke lagen sneeuw, torens van gebroken blauwwit ijs en wonderlijke dieren die zijn aangepast aan deze extreme omgeving verwelkomen ons terwijl we dit haast onwereldse gebied binnenvaren. We bereiken de Gerlache Strait, een van de mooiste gebieden van Antarctica. Dit zijn mogelijke mogelijk te bezoeken plaatsen:

Neko Harbour – hier krijgen we de kans om zelf op het Antarctische continent te stappen – een episch landschap van reusachtige gletsjers en uitgeslepen, met sneeuw bedekte rotswanden.

Paradise Bay - Ons volgende doel brengt ons naar het paradijs: Paradise Bay, zo genoemd vanwege zijn ongeëvenaarde schoonheid. Hier stappen we in de Zodiacs voor een cruise in de met ijsbergen bezaaide baai, waar vaak ook zeehonden en walvissen zich laten bewonderen.

Pléneau & Petermann Islands – Wanneer de ijssituatie het toelaat varen we verder zuidwaarts, richting het niet minder beroemde Lemaire Channel. Op de eilanden net ten zuiden ervan hebben we de kans om een kolonie Adéliepinguïns en Blauwoogaalscholvers te bezoeken. Rond de eilanden zien we vaak Zeeluipaarden, Bultruggen en Dwergvinvissen maar ook Orka’s.

Het plan is om nog verder tot het diepe zuiden door te dringen, tot aan Crystal Sound en uiteindelijk de Zuidpoolcirkel. In dit gebied maken we mogelijk een landing op Detaille Island, waar we een verlaten Brits onderzoeksstation bezoeken, gelegen in een tijdloos landschap van rotsen, ijs en sneeuw. Hierna wijzigen we onze koers en keren we weer noordwaarts, richting het Lemaire Channel en de Gerlache Strait.


Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika
Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

NB: De weersverwachting en de zee condities op de Drake Passage bepalen het exacte moment van vertrek uit Antarctica. We varen weer noordwaarts, richting de Drake Passage. Hier ontmoeten we weer oude bekenden; de vele zeevogels die we voor het eerst ontmoet hebben op de heenreis, maar die nu op ons overkomen als oude bekenden.


Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika
Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Ushuaia, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.


Vlucht Ushuaia - Amsterdam
Vlucht Ushuaia - Amsterdam

U vliegt op eigen gelegenheid naar Ushuaia. Wij helpen u graag bij het boeken van een vlucht.


LET OP: de route is afhankelijk van het lokale ijs en de weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en mogelijkheden om wild te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van groot belang voor deze expeditie.

Reisdata

 24 februari - 18 maart 2021 (HDS32)

Reis naar de Zuidpool, 23 dagen per Hondius

De reis start in het zuiden van Argentinië in Ushuaia. Hier zult u aan boord gaan van het schip ms Hondius. Na een volledige dag op zee zullen de Falkland Eilanden de eerste bestemming zijn. Tijdens een mooie wandeling langs de kust van Carcass Island zullen we veel dieren tegenkomen, zoals pinguins en trekvogels. Op dit eiland​ broeden maar liefst 4 soorten pinguins: de Koningspinguin, de magelhaenpinguin, de ezelspinguin en de rotspinguin. Na Carcass Island staat een bezoek aan Stanley gepland.

Zuid-Georgia is een eiland met uitdagende weersomstandigheden. Als het weer het toelaat, zijn verschillende landingen mogelijk: Prion Island, Fortuna Bay, Grytviken, Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour. Op de South Orkney Islands bezoeken we het Orcadas-station, een Argentijnse basis waar we een rondleiding zullen krijgen. Ook de natuur is hier prachtig.

Tot slot staat het Antarctisch Schiereiland op het programma. Adembenemend, onwaarschijnlijk, ongelooflijk... welkom in de witte wereld van Antarctica, een paradijs voor de natuurliefhebber en fotograaf! Een bezoek aan het witte continent, is voor velen de grote droom die in vervulling gaat. Het overgrote deel van Antarctica gaat schuil onder een, tot 4½ km dikke sneeuw- en ijslaag met prachtige gletsjertongen, die met grote regelmaat ijsbergen in allerlei formaten en vormen loslaten.

Antarctica, Falklands en Zuid-Georgië - eilanden en dieren

Antarctica en de sub Antarctische eilanden behoren tot één van de weinige werkelijke wildernissen van de wereld. Dit prachtige werelddeel met de vele indrukwekkende ijsbergen, imposante gletsjers en met sneeuw bedekte bergketens, biedt een adembenemend mooi landschap. Door het barre klimaat op Antarctica is er bijna geen begroeiing, ook leven er geen land(zoog)dieren. Wel wordt het bevolkt door de grootste pinguïnkolonies ter wereld, het is werkelijk heel speciaal om deze ingezetenen in de vrije natuur gade te slaan. Ook zijn er door de voedselrijke wateren, buiten de pinguïns, grote aantallen walvissen, zeehonden en allerlei zeevogels die zich hier elk jaar weer verzamelen.

Ga mee aan boord van het ms Hondius op ontdekkingsreis naar dit verrassende continent. De ervaren en enthousiaste reisleiding aan boord vertelt u alles over de flora en fauna en de geschiedenis van dit gebied. De meer dan 20 eilanden hebben een vulkanische oorsprong. In de antarctische winter worden ze door het poolijs ingesloten en in het voorjaar weer vrijgegeven. Een droom die werkelijkheid wordt...een onvergetelijke ervaring in een wereld van extremen...dat zijn Antarctica reizen.Prijslijst Reis naar de Zuidpool, 23 dagen per m/s Hondius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Vanafprijs per persoon, op basis van 2-persoons bezetting HDS31 | 24 februari - 18 maart 2021
4-persoonshut patrijspoort 12700
3-persoonshut patrijspoort 14100
2-persoonshut patrijspoort 15400
2-persoonshut raam 15950
2-persoonshut deluxe 16950
Superior 18250
Junior Suite 19500
Grand suite met privé balkon 22450

Prijzen in €

Inclusief:

✓ De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving.

Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee.

Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis.

✓ Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team. 

Gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

Groepstransfer van het schip naar het vliegveld in Ushuaia (direct na ontscheping).

Bagage transfer naar het schip op de dag van vertrek, in Ushuaia.

Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord.

Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek.

Exclusief:

Vliegtickets, hetzij op lijn- of chartervluchten (mits anders aangegeven).

! Arrangementen voor en na de reis aan boord.

! Transfers naar het schip in Ushuaia.

! Paspoort en visum kosten.

! Aankomst en vertrek belastingen.

! Maaltijden aan wal.

! Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (dit wordt sterk aanbevolen).

! Extra bagage en kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en de wasserij.

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (richtlijnen worden verstrekt).

Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.