Reis Spitsbergen, Hinlopenstraat
Een zoektocht naar walrussen, zeehonden en ijsberen
- Motorschip
- Hondius
- West-Spitsbergen
- Isfjorden
- 14 juli gletsjer
De reisbeschrijving
Dag tot dag beschrijving
-
Expeditiereis met het Motorschip Hondius
-
Nachten
9
-
Maaltijden
Volpension
-
Bijzonderheden
Hutten op indeling mogelijk
Motorschip Hondius
Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de regels van de recente ‘Polar Code’. De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste Pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het Pool milieu. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanning en stafleden (expeditie en hotelstaf inbegrepen) tot de beschikking van de passagiers. De Hondius is uitgerust met 2 hoofdmotoren en kan een maximale snelheid behalen van 15 knopen.
Technische gegevens
Gewicht: 5590 ton
Lengte: 107,60 meter
Breedte: 17,6 meter
Diepte: 5,3 meter
Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
Snelheid: 15 knopen
Vlag: Nederlandse
Capaciteit: 174 passagiers
IJs klasse: Polar Class 6
Bouwjaar: 2018
Hutten: 82
Zodiacs: aanwezigDe hutten aan boord
4-persoons hut (douche en toilet)
Aantal: 4
3-persoons hut (douche en toilet)
Aantal: 2
2-persoons hut patrijspoort (douche en toilet)
Aantal: 28
2-persoons hut raam (douche en toilet)
Aantal: 14
2-persoons deluxe hut (douche en toilet)
Aantal: 11
2-persoons superior hut (douche en toilet)
Aantal: 8
Junior suites (douche en toilet)
Aantal: 8
Grand suites met balkon (douche en toilet)
Aantal: 6
Hondius Suite (douche en toilet)
Aantal: 1 -
-
Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen
Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.
VliegtariefHet vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.
BagageDe airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.
Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigenHet is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen. -
Op de eerste dag komt u aan in Longyearbyen. Maak een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Polar Museum zeker een bezoek waard zijn. In de vroege avond varen we de Isfjord in. Tijdens deze tocht door de 75km lange fjord kunnen we misschien al de eerste walvissen spotten.
Isfjorden
Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied en de op één na langste in de Noorse archipel Spitsbergen. Een deel van de fjord is opgenomen in een Noors nationaal park. Verder bevinden zich rond Isfjord verschillende grote nederzettingen van Svalbard: Longyearbyen, Barentsburg en Pyramiden.
-
Naar het noorden langs de westkust, komen we tegen de ochtend in Krossfjorden waar we aan boord gaan van de zodiacs. Hier gaat u varen langs de voorkant van de 14 juli gletsjer. Op de groene hellingen in de buurt van de gletsjer groeit een bonte verscheidenheid aan bloeiende bloemen, terwijl grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten nestelen op de nabijgelegen kliffen. Er is ook een goede kans om de poolvos te spotten, die patrouilleren onderaan de kliffen voor het geval een kuiken uit zijn nest valt. Ook de baardrob komt veelvuldig voor in dit fjord. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, 's werelds meest noordelijke nederzetting. Eens een mijnbouw dorp met 's werelds meest noordelijke spoorweg, die nog steeds te zien is. Ny Ålesund is nu een onderzoekscentrum. In de buurt van het dorp is een broedplaats voor de brandgans, rietgans en noordse stern. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctic exploratie kunnen lopen naar de verankeringsmast, gebruikt door Amundsen en Nobile (voor het luchtschip Norge) in 1926 en Nobile (voor het luchtschip Italia in 1928), voor hun vluchten naar de Noordpool.
14 juli gletsjer, Spitsbergen
De 14 juli gletsjer (Fjortende Julibreen in het Noors) is een gletsjer op Spitsbergen en is vernoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk. De gletsjer is ongeveer 16km lang en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 127m2 en reikt tot 30m boven zeeniveau. De gletsjer zelf is blauw-wit van kleur en heeft een sterk contrast ten opzichte van de donkere bergen aan beide kanten van de gletsjer. De stukken ijs die afbreken en in het water belanden, worden ideale plekken voor ijsberen en zeehonden om uit te rusten.
-
Nabij de monding van Liefdefjorden zullen we aan land gaan voor een wandeling over de toendra van Reindyrsflya. We varen vervolgens Liefdefjorden in; daar heeft u zicht op de indrukwekkende Monaco gletsjer. De wateren aan de voorzijde van de gletsjer zijn een favoriete voedingsplaats voor duizenden drieteenmeeuwen en soms worden ijsberen gezien op de gletsjer.
Liefdefjord
De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij. De fjord kreeg de naam van Prins Albert I van Monaco (1848-1922), die omstreeks 1900 verschillende expedities leidde naar Spitsbergen. De prins kreeg in de buurt van de Liefdefjorden zelfs een stevige berg op zijn naam zonder de top zelf beklommen te hebben: Fyrst Alberts Topp (884 m). -
Vandaag is de noordelijkste landing op Phippsøya, in de Seven Islands ten noorden van Nordaustlandet. Hier staan we op 81graden noord, op slechts 540 mijl van de geografische noordpool. IJsberen bewonen deze regio, samen met walrussen en ivoor meeuwen. Het schip kan enkele uren in het pakijs verblijven, in een spectaculaire omgeving met zijn eigen flora en fauna. De rand van het zee-ijs ligt tientallen kilometers ten noorden van Seven Islands en die zullen we de tweede dag te bereiken (meestal in augustus). Alternatief (meestal in juli) gaan we naar Sorg Fjord waar we een kudde van walrussen, niet ver de graven van de walvisvaarders uit de 17e eeuw kunnen vinden. Op een wandeling in de natuur, kunnen we gezinnen van alpensneeuwhoenderen tegenkomen. De tegenoverliggende zijde van de fjord is ook een prachtig gebied voor een excursie.
Seven Islands
Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noorden van Nordaustlandet. Zoals de naam al zegt, is dit een groep van zeven eilanden. De drie grootste eilanden zijn Phippsøya, Martensøya, Parryøya. De vier andere eilanden zijn: Nelsonøya, Waldenøya, Tavleøya, Vesle Tavleøya met Rossøy. -
Vandaag varen we naar Hinlopen Straat, de thuisbasis van baardrob en ringelrob, ijsbeer en ivoor meeuw. U vaart langs de ijsschotsen van Lomfjordshalvøya in onze zodiacs en verkennen de vogelkliffen van Alkefjellet, met duizenden Dekbelzeekoeten. Aan de oostkant van Hinlopenstraat zullen we een landing proberen te maken bij Augustabukta op Nordaustlandet, thuisbasis van rendieren, rietgansen, ivoormeeuwen en walrussen. In de buurt van Torrelneset zullen we de polaire woestijn van Nordaustlandet verkennen, 's werelds derde grootste ijskap, die de zee ontmoet. We wandelen langs de mooie kustlijn bedekt met gladde rotsen, gebeeldhouwd door de branding in de loop van duizenden jaren. We kunnen walrussen ontmoeten.
Hinlopenstraat / stretet
De Hinlopenstraat is de lange zeestraat tussen Spitsbergen en Nordaustlandet. Deze zeestraat is circa 160 km lang en op zijn smalst ongeveer 10 km breed. Vermoedelijk is de naam ontleend aan een directeur van de Noordsche Compagnie, Thijmen Jacobsz Hinlopen. De Nederlanders noemden Hinlopenstretet ook wel Way Gat. Dat is niet vreemd, want het er kan er flink waaien. In juni en juli kan het drijf- en pakijs in deze zee-engte een obstakel zijn voor schepen. In augustus lukt de doorvaart vaak beter, maar geen enkele schipper geeft hiervoor een garantie af.
-
In Freemansundet wordt er een landing gemaakt op Sundneset, op het eiland Barentsøya en bezoeken we een hut van een oude pelsjager. Vervolgens maken we een stevige wandeling over de toendra, op zoek naar rendieren en brandganzen. Later varen we naar het zuiden, richting Diskobukta aan de westkant van Edgeøya. Na een zodiac trip door de ondiepe baai, landen we op een strand bezaaid met walvisbotten en boomstammen, die hier zijn afgedreven uit Siberië. We kunnen ook klimmen naar de rand van een smalle geul die bewoond door duizenden drieteenmeeuwen, samen met de zwarte zeekoet en de grote burgemeester. Tijdens het paarseizoen wordt onder de basis van de kliffen gepatrouilleerd door poolvossen en ijsberen, vooral vrouwen met jonge welpen, op zoek naar jonge vogels die uit de nesten zijn gevallen.
Barentsøya
Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhalvøya, het noordelijk schiereiland van Barentsøya, tot de kust van Vestspitsbergen is ongeveer vijf kilometer. Het eiland is ongeveer acht keer zo groot als Texel. Bovendien liggen er kleine eilandjes in de nauwe zeestraten tussen beide eilanden Heleysundet en Ormholet.
-
Vandaag begint de dag rustig en vaart u naar het spectaculaire Hornsund gebied in het zuiden van Spitsbergen, genietend van het landschap van bergtoppen. Hornsundtind stijgt tot 1431m hoogte, terwijl Bautaen laat zien waarom vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam 'Spitsbergen' spitse bergen gaven aan dit eiland. Er zijn ook 14 prachtige gletsjers in het gebied, met een zeer goede kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen.
Hornsund
De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities.
-
Vandaag wordt er een landing gemaakt op Ahlstrandhalvøya, aan de mond van Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Belugaskeletten (de Beluga is een kleine witte walvis), de overblijfselen van de 19e-eeuwse jagers Het is een blijvende herinnering van de gevolgen van ondoordachte jacht. Gelukkig zijn beluga's niet uitgestorven en kunnen ze nog lokaal worden gezien. Er is een goede kans dat we een kudde tegenkomen. We varen tijdens de middag naar de Recherchefjord en ontdekken aan de kop van de fjord een gebied van toendra waar veel rendieren grazen.
Van Keulenfjord
De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein eilandje, Eholmen. Het dankt zijn naam aan de hier nestelende eidereenden. Aan het einde van de fjord ligt de grote Nathorstbreen aan het zeewater.
-
Vandaag is het de laatste dag en ontschepen we in het administratieve centrum van Spitsbergen: Longyearbyen. Vanaf hier kunt u naar het vliegveld om op eigen gelegenheid uw vlucht naar Amsterdam te pakken.
Longyearbyen
De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.MuseumEen bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities. -
Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam
Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.
VliegtariefHet vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.
BagageDe airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.
Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigenHet is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.
Prijzen
Vanafprijs per persoon | 7 - 16 juli 2021 | 16 - 25 juli 2021 | 25 juli - 3 augustus 2021 | 3 - 12 augustus 2021 |
4-persoons hut met patrijspoort | € 4.500 | € 4.500 | € 4.500 | € 4.500 |
3-persoons hut met patrijspoort | € 5.500 | € 5.500 | € 5.500 | € 5.500 |
2-persoons hut met patrijspoort | € 6.450 | € 6.450 | € 6.450 | € 6.450 |
2-persoons hut met raam | € 6.950 | € 6.950 | € 6.950 | € 6.950 |
2-persoons hut deluxe | € 7.450 | € 7.450 | € 7.450 | € 7.450 |
2-persoons hut superior | € 8.350 | € 8.350 | € 8.350 | € 8.350 |
Junior suite | € 8.950 | € 8.950 | € 8.950 | € 8.950 |
Grand suite met balkon | € 10.300 | € 10.300 | € 10.300 | € 10.300 |
Voorwaarden Ocean Wide
Inclusief & Exclusief
Inclusief:
✓ Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee✓ Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac
✓ Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren expeditieleden
✓ Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
✓ Transfer tussen de luchthaven, hotels en schip
✓ Alle overige diensten, belastingen en havengelden gedurende het hele programma
✓ AECO vergoedingen en overheidsbelastingen
✓ Uitgebreide reisbeschrijving van Norge Reiser
Exclusief:
- Alle vliegtickets, of chartervluchten (tenzij anders aangegeven)- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Extra arrangementen voor en na de reis
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Paspoort- en visumkosten
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)