Reis Spitsbergen, Hinlopenstraat

Een zoektocht naar walrussen, zeehonden en ijsberen

Motorschip Janssonius Spitsbergen Seven Islands Hornsund
  • Motorschip
  • Janssonius
  • Spitsbergen
  • Seven Islands
  • Hornsund
Bekijk foto's

De reisbeschrijving


Maak een 10-daagse Reis Spitsbergen, Hinlopenstraat en verken de ijzige wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Deze speciale expeditie biedt u de kans om walvissen, rendieren, poolvossen, walrussen, zeehonden en de ijsbeer te zien.

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving


  • Expeditiereis met het Motorschip Janssonius

    • Nachten

      9

    • Maaltijden

      Volpension

    • Bijzonderheden

      Hutten op indeling

    Motorschip Janssonius

    Het Motorschip Janssonius is een van de meest milieuvriendelijke schepen op de poolzeeën. Het motorschip maakt gebruik van ledverlichting, stoomverwarming, biologisch afbreekbare lakken en smeermidde ...

    Het Motorschip Janssonius is een van de meest milieuvriendelijke schepen op de poolzeeën. Het motorschip maakt gebruik van ledverlichting, stoomverwarming, biologisch afbreekbare lakken en smeermiddelen en geavanceerde systemen voor energiebeheer die het brandstofverbruik en CO2-niveau minimaal houden. Dit betekent dat wanneer u aan boord van Janssonius vaart, u zoveel mogelijk kunt genieten van de exotische landschappen en dierenleven terwijl u deze zo min mogelijk beïnvloedt.

    Houd er rekening mee dat een klein aantal hutten een gedeeltelijk belemmerd zicht hebben vanwege de grootte van de ramen en de ontwerpvereisten van het schip. Een dek is gereserveerd voor het geven van (meertalige) lezingen en presentaties in een grote observation lounge met daarbij een extra lecture room. Het schip biedt een deluxe standaard maar biedt tegelijkertijd ook de bekende gezellige en informele atmosfeer aan boord.

    Let op: dit schip is nog niet in de vaart. Verwacht wordt dat in eind 2024 het schip klaar is voor het uitvoeren van expeditiereizen.

    Technische gegevens
    Gewicht: 5537 ton
    Lengte : 108,6 meter
    Breedte: 17,6 meter
    Diepte: 5,3 meter
    Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
    Snelheid: 15 knopen
    Vlag: Nederlandse
    Capaciteit: 170 passagiers
    IJs klasse: Polar Class 6 (equivalent aan 1A-Super)
    Bouwjaar: 2020
    Hutten: 80

    De hutten aan boord
    Grand suites met balkon (22m2)
    Aantal: 6
    Junior suites (20 m2)
    Aantal: 8
    Superior hutten (20 tot 21 m2)
    Aantal: 8
    Twin deluxe hutten (19 tot 22 m2)
    Aantal: 11
    Twin venster hutten
    Aantal: 14
    Twin patrijspoort hutten
    Aantal: 27
    Triple patrijspoort hutten (12 tot 14 m2)
    Aantal: 2
    Quadrupel patrijspoort hutten (15 tot 16 m2)
    Aantal: 4
    Vertoon meer

    Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer
  • Inschepen

    U landt in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard archipel. Geniet van een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Svalbard Museum fascinerende attracties zijn. Hoewel het landschap grimmig lijkt, zijn er meer dan honderd plantensoorten geregistreerd. In de vroege avond vaart het schip Isfjorden uit, waar u misschien de eerste dwergvinvis van uw reis zult zien.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer
  • Varen door de Krossfjorden

    Langs de westkust vaart u naar het noorden en tegen de ochtend komt u aan in Krossfjorden. Hier kunt u aan boord gaan van de Zodiacs voor een cruise in de buurt van de torenhoge blauw-witte voorkant van de Veertiende Juli gletsjer. Op de groene hellingen bij de gletsjer bloeien kleurrijke bloemen terwijl zwermen drieteenmeeuwen en Brünnich's zeekoeten op de kliffen nestelen. U heeft een goede kans om een poolvos te zien die op zoek is naar gevallen kuikens, of een baardrob die door de fjord peddelt.

    n de namiddag vaart u naar Ny Ålesund, de noordelijkste nederzetting op aarde. Ny Ålesund was ooit een mijndorp dat bediend werd door 's werelds meest noordelijke spoorweg - u kunt de sporen nog steeds zien - maar is nu een onderzoekscentrum. Vlakbij de gemeenschap ligt een broedgebied voor brandganzen, kleine rietganzen en noordse sterns.

    Krossfjorden

    De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk) zijn prachtig. Voor de Li ...

    De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk) zijn prachtig. Voor de Lilliehöökbreen drijven geregeld afgebrokkelde stukken ijs. Deze gletsjer ligt achter in de Lilliehöökfjorden, een zijtak van de Krossfjorden. Het is een 25 km lange gletsjer, die eigenlijk via de Staxrudfonna en Raudfjordbreen doorloopt naar de Raudforden, de noordkust van Vestspitsbergen.

    De Krossfjorden, dat in het verleden door Nederlanders 'Kruys sond' werd genoemd, heeft een lengte van bijna 30 km. Bij de Fjortende Julibreen bevinden zich vogelrijke kliffen, waaronder de drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten broeden. Onder aan de kliffen zijn de hellingen groen van de guano. Hier bloeien verschillende soorten kleurrijke planten.
    Vertoon meer
  • De enorme Monaco-gletsjer

    Afhankelijk van het weer kunt u de Liefdefjorden binnenvaren en de 5 kilometer lange zijde van de steile Monaco-gletsjer zien liggen. De wateren voor deze gletsjer zijn een favoriete voederplek voor duizenden drieteenmeeuwen, en de basis van het ijs is een populair jachtgebied voor ijsberen. Als de ijsomstandigheden het onmogelijk maken om hier vroeg in het seizoen te varen, kan een alternatieve route langs de westkust van Spitsbergen worden uitgevoerd.

    Liefdefjord

    De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij. De fjord kreeg de naam van Prins Albert I van Monaco (1848-1922), die omstreeks 1900 ver ...

    De omgeving van de Liefdefjorden is betoverend. Hieraan draagt de indrukwekkende gletsjer Monacobreen veel bij. De fjord kreeg de naam van Prins Albert I van Monaco (1848-1922), die omstreeks 1900 verschillende expedities leidde naar Spitsbergen. De prins kreeg in de buurt van de Liefdefjorden zelfs een stevige berg op zijn naam zonder de top zelf beklommen te hebben: Fyrst Alberts Topp (884 m).
    Vertoon meer
  • Naar Seven Islands

    Het noordelijkste punt van uw reis ligt wellicht ten noorden van Nordaustlandet, op de Seven Islands. Hier bereikt u 80° noorderbreedte, slechts 870 km (540 mijl) van de geografische noordpool. IJsberen leven in dit gebied, dus het schip kan enkele uren tussen het pakijs parkeren alvorens weer naar het westen te draaien.

    Wanneer de rand van dit pakijs tientallen mijlen ten noorden van de Zeven Eilanden ligt (meestal in augustus), kunt u een tweede dag in dit gebied doorbrengen. U kunt ook (meestal in juli) naar de Sorgfjord gaan, waar u de kans hebt een kudde walrussen te zien, niet ver van de graven van 17de-eeuwse walvisvaarders. Een natuurwandeling hier kan u dicht bij families van ptarmigans brengen, en de overkant van de fjord is ook een mooi gebied voor een excursie.

    Seven Islands

    Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noorden van Nordaustlandet. Zoals de naam al zegt, ...

    Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noorden van Nordaustlandet. Zoals de naam al zegt, is dit een groep van zeven eilanden. De drie grootste eilanden zijn Phippsøya, Martensøya, Parryøya. De vier andere eilanden zijn: Nelsonøya, Waldenøya, Tavleøya, Vesle Tavleøya met Rossøy.
    Vertoon meer
  • Op zee

    Vandaag vaart u de Hinlopen Straat in, de thuishaven van baard- en ringelrobben, maar ook ijsberen. Bij de ingang is er zelfs de mogelijkheid om blauwe vinvissen te spotten. Net als bij de Liefdefjorden kunt u een alternatieve route nemen naar het westen van Spitsbergen als het ijs de toegang tot Hinlopen verhindert. Nadat u in de Zodiacs tussen de ijsschotsen van Lomfjordshalvøya bent gevaren, bekijkt u de vogelkliffen van Alkefjellet met hun duizenden Brünnich's zeekoeten. Aan de oostkant van Hinlopen Straat kunt u proberen aan land te gaan waar rendieren, kleine rietganzen en walrussen te zien zijn. In de buurt van Torrelneset kunt u ook de poolwoestijn Nordaustlandet bezoeken, naast 's werelds op twee na grootste ijskap. Hier kunt u walrussen tegenkomen tijdens een kustwandeling over de verhoogde stranden van het gebied.

    Hinlopenstraat / stretet

    De Hinlopenstraat is de lange zeestraat tussen Spitsbergen en Nordaustlandet. Deze zeestraat is circa 160 km lang en op zijn smalst ongeveer 10 km breed. Vermoedelijk is de naam ontleend aan een ...

    De Hinlopenstraat is de lange zeestraat tussen Spitsbergen en Nordaustlandet. Deze zeestraat is circa 160 km lang en op zijn smalst ongeveer 10 km breed. Vermoedelijk is de naam ontleend aan een directeur van de Noordsche Compagnie, Thijmen Jacobsz Hinlopen. De Nederlanders noemden Hinlopenstretet ook wel Way Gat. Dat is niet vreemd, want het er kan er flink waaien. In juni en juli kan het drijf- en pakijs in deze zee-engte een obstakel zijn voor schepen. In augustus lukt de doorvaart vaak beter, maar geen enkele schipper geeft hiervoor een garantie af.

    Vertoon meer
  • Barentsøya's vele rijkdommen

    Het plan is om in Freemansundet aan land te gaan, hoewel ijsberen dit soms onmogelijk maken. Mogelijke stops op Barentsøya zijn Sundneset (voor een oude pelsjagershut), Kapp Waldburg (voor de drieteenmeeuwenkolonie), en Rindedalen (voor een wandeling over de toendra). U kunt ook naar het zuiden varen naar Diskobukta, maar Kapp Lee is waarschijnlijker uw bestemming. Op Kapp Lee is een walrusuitzetting, de Pomoruïnes en de mogelijkheid om te wandelen langs Edgeøya.

    Barentsøya

    Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhal ...

    Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhalvøya, het noordelijk schiereiland van Barentsøya, tot de kust van Vestspitsbergen is ongeveer vijf kilometer. Het eiland is ongeveer acht keer zo groot als Texel. Bovendien liggen er kleine eilandjes in de nauwe zeestraten tussen beide eilanden Heleysundet en Ormholet.

    Vertoon meer
  • Land van de "Puntige Bergen"

    U begint de dag met een tocht door de zijfjorden van het Hornsund-gebied in het zuiden van Spitsbergen, waar u de spitse toppen kunt bewonderen: Hornsundtind is 1.431 meter hoog en Bautaen is een perfecte illustratie van waarom de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers dit eiland Spitsbergen noemden, wat "puntige bergen" betekent. Er zijn 14 grote gletsjers in dit gebied, evenals mogelijkheden voor het spotten van zeehonden, beluga walvissen en ijsberen.

    Hornsund

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige ...

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

    Vertoon meer
  • Flora & fauna

    Vandaag bevindt u zich in Bell Sund, een van de grootste fjordensystemen van Spitsbergen. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat te zien is aan de relatief weelderige vegetatie. Hier zijn uitstekende mogelijkheden om zowel van de geschiedenis als van de wilde dieren te genieten. Een mogelijkheid is Ahlstrandhalvøya, aan de monding van de Van Keulenfjorden, waar stapels beluga-skeletten te vinden zijn. Deze overblijfselen van de 19e-eeuwse walvisslachting herinneren ons op indringende wijze aan de gevolgen van ongebreidelde exploitatie. Gelukkig zijn de beluga's niet met uitsterven bedreigd en is de kans groot dat u een groep tegenkomt.

    Zuid-Spitsbergen Nationaal Park

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier ...

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier leven de grootste vogelkolonies van Spitsbergen, maar ook de ijsbeer komt hier voor. Het is dan ook een gigantisch gebied, met een oppervlak van 13.286km².

    Delen van de vlakten langs de westkust van het Nationaal Park behoren tot de meest vruchtbare gebieden van de Svalbard archipel, terwijl de oostkust vooral bestaat uit kale morenen en gletsjers. De vruchtbare gebieden bestaan door het warmere klimaat dat hier voorkomt. Hornsund is de grootste fjord van het Nationaal Park en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer in de lente.

    Vertoon meer
  • Ontschepen

    Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een einde. U gaat van boord in Longyearbyen en neemt herinneringen mee naar huis.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer

    Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 2 - 11 juli 2023 11 - 20 juli 2023 20 - 29 juli 2023 29 juli - 7 augustus 2023
4-persoons hut met patrijspoort € 4.650 € 4.650 € 4.650 € 4.650
3-persoons hut met patrijspoort € 5.650 € 5.650 € 5.650 € 5.650
2-persoons hut met patrijspoort € 6.650 € 6.650 € 6.650 € 6.650
2-persoons hut met raam € 7.150 € 7.150 € 7.150 € 7.150
2-persoons hut deluxe € 7.700 € 7.700 € 7.700 € 7.700
2-persoons hut superior € 8.600 € 8.600 € 8.600 € 8.600
Junior suite € 9.200 € 9.200 € 9.200 € 9.200
Grand suite met balkon € 10.600 € 10.600 € 10.600 € 10.600
Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)