Rondreis Noorwegen Yggdrasil: Zweden, de Noordkaap en Noorwegen

Route beschrijving (Totale afstand 4445 km)


Karlstad, Clarion Collection hotel Plaza
Karlstad, Clarion Collection hotel Plaza

Aankomst in Oslo om 10.00 uur. Een mooie rit door een afwisselend landschap richting het weidse Vänermeer. U verblijft 1 nacht in het Clarion Hotel Plaza in Karlstad.


Orsa, Fryksås Hotell
Orsa, Fryksås Hotell

Een mooie rit vandaag door de provincies Värmland en Dalarna. Filipstad is een leuk plaatsje om even te stoppen, het ligt in het Bergslagen-district, een gebied dat rijk is aan mineralen. Vlak voor Orsa ligt Mora, een markante plaats in de Zweedse geschiedenis. Hier rebelleerde Gustav Wasa, de latere koning van Zweden, tegen de Deense overheersers. Nu is Mora bekend door de Wasaloppet: een 89 kilometer lange langlaufra¬ce. Zorn Gammelgård is een openlucht museum met gerestaureerde gebouwen die veel vertellen over het leven in Dalarna. In bijna elke etalage in Mora en Orsa kunt u het Dalarnapaardje zien, een typisch souvenir van deze regio. Breng ook een bezoekje aan de fabriek in Nusnas waar de houten Dalarnapaardjes worden gemaakt. 1 overnachting in het Fryksås Hotell.


Östersund, Clarion Hotel Grand
Östersund, Clarion Hotel Grand

U kunt uw rondreis Noorwegen en Zweden even onderbreken in Sveg, aan de oevers van de rivier de Ljusnan kunt u wellicht een plekje vinden om even te genieten van de rust en ruimte om u heen. Het romaanse kerkje van Hackås, dichtbij Östersund gelegen, dateert uit de middeleeuwen. Näs is een leuk plaatsje aan de Storsjön met grafheuvels, oude boerenwoningen en een middeleeuws kerkje. Uw overnachtingsplaats Östersund ligt aan het Storsjön, een uitgestrekt meer, met het eiland Frösö als blikvanger. In Östersund zelf zijn het markante Rådhus, het mooie openluchtmuseum en het Länsmuseet met prachtige wandkleden uit de Vikingperiode de moeite waard. U verblijft 1 nacht in Clarion Hotel Grand.


Grano, Grano Beckasin Lodge
Grano, Grano Beckasin Lodge

Zweden is eindeloos, letterlijk en figuurlijk. En natuurlijk is het prettig om af en toe te stoppen. Bijvoorbeeld in Strömsund, vanaf de uitkijktoren Risselås krijgt u een prima indruk van het mooie landschap van Noord Jämtland. Ook in Dorothea kunt u genieten van een fraai uitzicht, maar daarvoor moet u wel de 470 meter hoge Prästhallan oprijden. Ongeveer vijftig kilometer vanaf Dorotea aan weg 92 vindt u het plaatsje Åsele, een van oorsprong Sami-dorp. In Åsele vindt u een klein openluchtmuseum, waar u meer te weten komt over de Sami en hun gebruiken. U kunt een kijkje gaan nemen in Gammplats, het oudste gedeelte van Lycksele, met de fraaie, houten kerk en tal van houten gebouwen. U verblijft 1 nacht in Granö Beckasin Lodge.


Jokkmokk, Hotel Jokkmokk
Jokkmokk, Hotel Jokkmokk

Deze rondreis Noorwegen en Zweden brengt u steeds verder naar het noorden, het zeer uitgestrekte, dunbevolkte gebied met ongerepte natuur en grote contrasten. U komt steeds dieper in Lapland, hier wonen de meeste van de ca. 20.000 Zweedse Samen en ook het merendeel van hun 280.000 rendieren. Hier kunt u kennis maken met hun tradities in de vele, vaak kleine, musea. In Storuman staat de Stensele Kyrka, de grootste houten kerk van Zweden. Het plaatselijke uitkijkpunt biedt een mooi panorama over het merenlandschap bij Storuman. Vanuit Storuman rijdt u via Sorsele naar Arvidsjaur. Dit is een belangrijke plaats voor de Samen, hier kunt u ook een bezoek brengen aan het Zilvermuseum. U maakt steeds meer kans om loslopende rendieren naast en pas op ook op de weg te zien. Even ten zuiden van Jokkmokk passeert u de poolcirkel en dan bent u echt in het land van de middernachtzon. In het Ajtte Jokkmokk Museum kunt u veel te weten komen over de cultuur van de Samen. U verblijft 1 nacht in Hotel Jokkmokk.


Kiruna, Scandic Hotel Ferrum
Kiruna, Scandic Hotel Ferrum

Verder door Lapland met slechts af en toe 'bewoonde wereld'. Voor de rest is het natuur wat de klok slaat. Zo is onderweg Porjus een leuk dorpje met een aantal roodgeverfde houten huisjes. Ook Gällivare is een mogelijkheid om even te stoppen, vroeger werd hier koper en ijzererts uit de grond gehaald. Kiruna is bekend om de ijzererts die hier wordt gewonnen. Die ijzererts wordt vervoerd naar Narvik, omdat die stad een ijsvrije haven heeft. In het hoogseizoen worden er 4 rondleidingen per dag in de mijnen georganiseerd. Interessant is het Kiruna Samegård met een mooie expositie over de Samencultuur. Vanaf de Luossavaaraberg hebt u een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. U verblijft 1 nacht in het Ferrum Hotel.


Kautokeino, Thon Hotel Kautokeino
Kautokeino, Thon Hotel Kautokeino

Vanuit Zweden rijdt u via Finland naar Noorwegen: een mooi affiche voor deze dag etappe. U komt door Karesuando, aan de grensrivier tissen Zweden en Finland de Muonionjoki gelegen. Voordat u de grens passeert kunt u nog een tripje maken naar de Kaarevaara, vanaf de top heeft u een mooi uitzicht op het eindeloze landschap van Noord-Lapland. Daarna volgt een prachtige tocht over de weidse Finnmarkvidda naar Kautokeino in Noorwegen. Kautokeino is een belangrijke plaats voor de Samen, en mogelijk ziet u nog enkele inwoners in hun traditionele klederdracht door de straten lopen. De plaatselijke zilversmid Juhl is bekend vanwege zijn prachtige zilveren sieraden. Verder heeft u alle tijd om te genieten van de weidse natuur van Lapland. U verblijft 2 nachten in het Thon Hotel.


Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen
Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen

Het landschap verandert geleidelijk. Het heuvelland wordt ruiger en de bebossing schaarser. Dit is het woongebied van de Samen. Een groot deel van de Samen leeft van de rendierteelt, een ander en kleiner deel verdient de kost als riviervisser, terwijl langzamerhand ook het toerisme is ontdekt als bron van inkomsten. De reis gaat verder naar Skaidi en vandaar naar de Porsangerfjord met de mooie steenformaties bij Trollheimsund. U rijdt een heel stuk langs deze weidse fjord in de richting van de Noordkaap, door een tunnel van ca. 7 kilometer arriveert u in Honningsvåg op het eiland Magerøy. Vanuit Honningsvåg gaat de weg door een ruig landschap zonder bomen of struiken naar het noordelijkste puntje van Europa. Naast de Noordkaap zijn het vissersdorpje Gjesværmet de vogelrotsen en Kirkeporten met de imposante rotsformatie leuke bezienswaardigheden. U verblijft 2 nachten in het Scandic Bryggen waardoor u 2 avonden de mogelijkheid heeft om de middernachtzon op de Noordkaap te zien.


Alta, Thon Hotel Alta
Alta, Thon Hotel Alta

Misschien brengt u vandaag nog even een bezoekje aan het Nordkapp Museum in Honningsvåg om daarna via de tunnel weer naar het vasteland van Noorwegen te rijden. Wat volgt is een mooie tocht langs de Porsangerfjord en daarna over Sennalandet naar Alta, een langgerekte plaats die gelegen is aan de gelijknamige fjord. Dé bezienswaardigheid hier is Kulturminneomradet Hjemmeluft, het gaat hier om 2.500 rotstekeningen die 2500 tot 6200 jaar oud zijn. Het geheel staat op de Lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het bijzondere is dat deze bezienswaardigheid direct aan de Altafjord ligt. U verblijft 1 nacht in het Thon Alta Hotel.


Oteren, Hotel Lyngskroa
Oteren, Hotel Lyngskroa

Een dag reizen langs de Noorse kust met telkens weer schitterende vergezichten, zoals bijvoorbeeld over de Altafjord bij Isnetoften. In Alteidet kunt u een zijweg nemen naar de Jøkelfjord om daar de gletsjer Oksfjordjøkulen te gaan bewonderen. Tot Olderdalen gaat de E-6 langs de oever van de Lyngenfjord waarbij u een fascinerend uitzicht hebt op Lyngen en de Lyngen Alpen met de markante, besneeuwde bergtoppen. Onderweg is het ook leuk om even te stoppen in Skibotn, in vroeger tijden een handelsplaats. De oude stalletjes aan de markt zijn gerestaureerd en hier vindt u leuke souvenirs en huisvlijtproducten. U verblijft 1 nacht in Lyngskroa.


INNHAVET, HAMARØY HOTELL
INNHAVET, HAMARØY HOTELL

Een afwisselende rit tijdens deze rondreis Noorwegen en Zweden van hoogvlaktes, rivierdalen en fjorden, wat wil een mens nog meer? Misschien even naar de dierentuin! Bij Skogstad kunt u naar de Polar Zoo, het noordelijkste dierenpark ter wereld, hier lopen beren, wolven, lynxen, muskusossen, elanden en rendieren rond. Het aan de Ofotfjord gelegen Narvik is in WO II vernietigd door de Duitsers, aan die periode herinnert het Nordland Røde Kors Krigsminne Museum. Met de kabelbaan kunt u omhoog om te genieten van het prachtige uitzicht over Narvik en omgeving. De eerste overtocht tijdens deze rondreis Noorwegen en Zweden is van Lødingen naar Bognes, de overtocht duurt ongeveer 25 minuten. Tijdens dit vaartochtje heeft u een mooi uitzicht op de weidse Tysfjord. Nog een tip: bij Ulvsvågskaret, gelegen op een hoogte van 210 meter, heeft u een mooi uitzicht op de Vestfjord en op de Lofoten. U verblijft 1 nacht in Hamarøy Hotell.


MOSJØEN, FRU HAUGANS HOTEL
MOSJØEN, FRU HAUGANS HOTEL

Weer een dag vol afwisseling vandaag. Bij Tømmernes kunt u om te beginnen oeroude rotstekeningen van rendieren bekijken. De route richting Fauske is een echt avontuur, zowel qua wegenbouwtechniek, als natuurschoon. Fauske is mooi gelegen aan de Saltfjord, aardig is hier het Fauske Museum, Wat verderop komt u in Rognan waar in het plaatselijke openluchtmuseum een verzameling oude gebouwen en vissersboten te zien is. Vanuit het Saltdal klimt u naar de Saltfjellet, een National Park. Daar passeert u de poolcirkel en komt u langs Grønligrotte en de Svartisen gletsjer. Als u in Mosjøen aankomt is een wandeling naar de Sjøgata, met huizen uit de 18e en 19e eeuw in het historisch centrum, aan te raden. U verblijft 1 nacht in het Fru Haugans Hotel.


Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel
Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel

Ook deze dag zult u volop genieten van alles wat Noorwegen heeft te bieden. Zo kunt u bij Harran genieten van de Fiskumfoss, een prachtige waterval met zalmtrap. Verder kunt een kijkje nemen in het Namsen Laksakvarium. Bij Snåsa, een plaatsje met een leuk middeleeuws kerkje, en iets ten zuiden daarvan kunt u naar Bølareinen, een rotstekening van een groot rendier. In Steinkjer, aan de Beistadfjord een uitloper van de Trondheimsfjord, kunt u naar Tingvoll, een kring van 38 rechtop staande stenen. Tenslotte is uw verblijfplaats Inderøy aan de beurt. Over Inderøy loopt de 'gouden weg'. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan ambachtslieden in hun werkplaatsen en boerderijproducten kopen op de verschillende boerderijen langs de weg. Door de vele meren in de buurt heeft u veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen of zeilen. U verblijft 1 nacht in het Jegtvolden Fjordhotel.


Savalen, Savalen Fjellhotell og Spa
Savalen, Savalen Fjellhotell og Spa

Als eerste komt nu een rit langs de weidse Trondheimfjord aan de beurt en daarna gaat u bij het dorp Hell het 'binnenland' in. Weg 705 voert door een ongerept en ruig gedeelte van Sør-Trøndelag. De natuur wordt afgewisseld door kleine plaatsjes zoals Selbu met een middeleeuws kerkje en het oude domineeshuis. Onderweg komt u langs Græslimo Gård, een oude pleisterplaats en prima plek om even te stoppen. Bij Langsvola bereikt u het hoogste punt van de weg, namelijk 900 meter. Maak eens een wandelingetje om te genieten van het uitzicht op het ruige fjellgebied dat de grens vormt tussen Noorwegen en Zweden. Nadat u een bezoekje heeft gebracht aan het mijnstadje Roros waar bijna alles wat met de mijnbouw te maken heeft grotendeels bewaard gebleven is. Dit is de reden dat Røros in zijn geheel op de Lijst van Werelderfgoed van UNESCO is geplaatst. Het is niet ver meer naar uw verblijfplaats Savalen, hier kunt u heerlijk ontspannen in een prachtige omgeving. U verblijft 2 nachten in het Savalen Fjellhotel og Spa.


OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC
OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC

Vanuit Savalen volgt een mooie rit door het langgerekte en rustieke Østerdal. Onderweg is Elverum met zijn interessante Bosbouw Museum geschikt voor een stop. Daarna rijdt u via Hamar met het door de Olympische Winterspelen bekende Vikingskipet naar Oslo. Oslo is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden en een mooie ligging aan de Oslofjord. In het centrum vinden we de Karl Johansgate, een mooie winkelstraat. Verder het befaamde stadhuis, het Koninklijk Paleis, het Munch museum en het eiland Bygdøy. Uiteraard valt er nog veel meer te zien en te beleven in de Noorse hoofdstad. Het is ook leuk om op de terrassen van Aker Brygge na te genieten van alle indrukken die u heeft opgedaan. U verblijft 1 nacht in het Holmenkollen Park Hotel.


14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel
14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel

U heeft de morgen nog om enkele highlights van de hoofdstad van Noorwegen te bekijken voordat u om 14.00 uur vertrekt per Color Line.


21e dag

aankomst Kiel om 10.00 uur

21 daagse reis

vertrek: dagelijks

De fameuze Noordkaap is het ultieme doel van deze rondreis Noorwegen en Zweden. Dáár wilt u genieten van het ‘einde van de wereld' en als het even kan ook van de middernachtzon. Maar om daar te komen heeft u eerst al kennisgemaakt met het uitgestrekte Zweden met zijn prachtige bossen en rustieke plaatsjes. Vervolgens heeft u een heel klein stukje Finland meegepakt en al genoten van een weids stukje van Noord Noorwegen. Onderweg heeft u in Lapland kennis mogen maken met de cultuur van de Samen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De terugreis van de Noordkaap naar Oslo voert voor een groot deel langs de Noorse fjordenkust. Een kust die uniek is in Europa. Als extraatje passeert u op zowel de heen- als de terugreis de poolcirkel. U ervaart hoe groot deze landen zijn en tegelijkertijd zult u heel veel mooie dingen kunnen zien. Van fjorden tot gletsjers, van hoogvlaktes tot ruige berg gebieden, van rivierdalen tot watervallen. Te veel om op te noemen. En als slot is daar de Noorse hoofdstad Oslo, de stad in het groen, met tal van bezienswaardigheden. Wat een reis!

Rondreis Zweden en Noorwegen Yggdrasil hoogtepunten:

Vänermeer
Dalarna
Lapland
Samen cultuur
Noordkaap
Alta rotstekeningen
Østerdal
Hedmark
Oslo

Natuurlijk kunt u ook deze rondreis Noorwegen in combinatie met Zweden aanpassen of verlengen zoals u dat wenst. We berekenen graag de aangepaste prijs voor u.

Prijslijst Rondreis Noorwegen Yggdrasil: Zweden, de Noordkaap en Noorwegen (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

*10**10*Periode *11**11*Yggdrasil prijs per persoon 2019 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 1875
hotels incl. halfpension behalve in Alta en Oslo incl. ontbijt 2495
de maaltijden aan boord van de overtochten kunnen we ook voor u boeken .
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking .

De reissom is incl. het tarief van € 459 per enkele reis voor de ferry Kiel-Oslo en Oslo-Kiel. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

inclusief:

bootreis Kiel - Olso incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

de hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

bootreis Oslo-Kiel incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

en natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

exclusief:

! de binnenlandse ferry's kosten

! dinerbuffet Kiel - Oslo Colorline €37,10 pp

! ontbijtbuffet Kiel - Oslo Colorline €16,20 pp

! dinerbuffet Oslo - Kiel Colorline €37,10 pp

! ontbijtbuffet Oslo - Kiel Colorline €16,20 pp