Rondreis Noorwegen Yggdrasil: Zweden, de Noordkaap en Noorwegen

Route beschrijving (Totale afstand 4445 km)


Tiveden, Hamgården Nature Resort
Tiveden, Hamgården Nature Resort

U komt om 09.15 uur aan in Göteborg, een interessante stad met tal van bezienswaardigheden. Na uw bezoek aan Göteborg reist u door een afwisselend Zweeds landschap verder naar Tived. Dit plaatsje ligt tussen het Vänermeer en het Vättermeer. Twee uitgestrekte watervlaktes die met elkaar verbonden zijn door het befaamde Götakanaal. Een waterweg die tussen 1810 en 1832 werd aangelegd en helemaal van Stockholm naar Göteborg loopt. Undenäs ligt vlakbij Tiveden natuurreservaat, maar ook een bezoek aan het Karlsberg Fort en de plaatsjes Forsvik en Stråhlestugan zijn zeker aan te raden. Actief bezig zijn? Geen probleem: kanoën, wandelen, vissen, fietsen en golfen. Het is hier allemaal mogelijk. U verblijft 1 nacht in een kamer van Hamgården Nature Resort.


Stockholm, Scandic Continental Hotel
Stockholm, Scandic Continental Hotel

Maak vandaag kennis met de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ronddwalen door Gamla Stan, een kijkje nemen bij het befaamde stadhuis of mogelijk een rondvaart zodat u de stad vanaf het water kunt zien. U verblijft 1 nacht in het Scandic Continental Hotel.


Orsa, Fryksås Hotell
Orsa, Fryksås Hotell

Vlak voor Orsa ligt Mora, een markante plaats in de Zweedse geschiedenis. Hier rebelleerde Gustav Wasa, de latere koning van Zweden, tegen de Deense overheersers. Nu is Mora bekend door de Wasaloppet: een 89 kilometer lange langlaufrace. Zorn Gammelgård is een openlucht museum met gerestaureerde gebouwen die veel vertellen over het leven in Dalarna. In bijna elke etalage in Mora en Orsa kunt u het Dalarnapaardje zien, een typische souvenir van deze regio. Breng ook een bezoekje aan de fabriek in Nusnas waar de houten Dalarnapaardjes worden gemaakt. U heeft 1 overnachting in het Fryksås Hotell.


Östersund, Clarion Hotel Grand
Östersund, Clarion Hotel Grand

U kunt uw rondreis Noorwegen en Zweden even onderbreken in Sveg, aan de oevers van de rivier de Ljusnan kunt u wellicht een plekje vinden om even te genieten van de rust en ruimte om u heen. Het romaanse kerkje van Hackås, dichtbij Östersund gelegen, dateert uit de middeleeuwen. Näs is een leuk plaatsje aan de Storsjön met grafheuvels, oude boerenwoningen en een middeleeuws kerkje. Uw overnachtingsplaats Östersund ligt aan het Storsjön, een uitgestrekt meer, met het eiland Frösö als blikvanger. In Östersund zelf zijn het markante Rådhus, het mooie openluchtmuseum en het Länsmuseet met prachtige wandkleden uit de Vikingperiode de moeite waard om te bezoeken. U verblijft 1 nacht in Clarion Hotel Grand.


Grano, Grano Beckasin Lodge
Grano, Grano Beckasin Lodge

Zweden is eindeloos, letterlijk en figuurlijk. En dan is het natuurlijk prettig om af en toe tijdens de rit te stoppen. Bijvoorbeeld in Strömsund, vanaf de uitkijktoren Risselås krijgt u een prima indruk van het mooie landschap van Noord Jämtland. Ook in Dorothea kunt u genieten van een fraai uitzicht, maar daarvoor moet u wel de 470 meter hoge Prästhallan oprijden. Ongeveer vijftig kilometer vanaf Dorothea (aan weg 92) vindt u het plaatsje Åsele, een van oorsprong Sami-dorp. In Åsele vindt u een klein openluchtmuseum, waar u meer te weten komt over de Sami en hun gebruiken. U kunt een kijkje nemen in Gammplats, het oudste gedeelte van Lycksele, met de fraaie, houten kerk en tal van houten gebouwen. U verblijft 1 nacht in Granö Beckasin Lodge.


Jokkmokk, Hotel Jokkmokk
Jokkmokk, Hotel Jokkmokk

Deze rondreis Noorwegen en Zweden brengt u steeds verder naar het noorden, het zeer uitgestrekte, dunbevolkte gebied met ongerepte natuur en grote contrasten. U komt steeds dieper in Lapland, hier wonen de meeste van de ca. 20.000 Zweedse Samen en ook het merendeel van hun 280.000 rendieren. Hier kunt u kennis maken met hun tradities in de vele, vaak kleine, musea. In Storuman staat de Stensele Kyrka, de grootste houten kerk van Zweden. Het plaatselijke uitkijkpunt biedt een mooi panorama over het merenlandschap bij Storuman. Vanuit Storuman rijdt u via Sorsele naar Arvidsjaur. Dit is een belangrijke plaats voor de Samen, hier kunt u ook een bezoek brengen aan het Zilvermuseum. U maakt steeds meer kans om loslopende rendieren tegen te komen (op de weg). Let dus goed op tijdens het rijden. Even ten zuiden van Jokkmokk passeert u de poolcirkel en dan bent u echt in het land van de middernachtzon. In het Ajtte Jokkmokk Museum kunt u veel te weten komen over de cultuur van de Samen. U verblijft 1 nacht in Hotel Jokkmokk.


Kiruna, Scandic Hotel Ferrum
Kiruna, Scandic Hotel Ferrum

U reist verder door Lapland met slechts af en toe 'bewoonde wereld'. Zo is Porjus een leuk dorpje met een aantal roodgeverfde houten huisjes. Ook Gällivare is een leuke plek om even te stoppen, vroeger werd hier koper en ijzererts uit de grond gehaald. Kiruna is bekend om de ijzererts die hier wordt gewonnen. Die ijzererts wordt vervoerd naar Narvik, omdat die stad een ijsvrije haven heeft. In het hoogseizoen worden er 4 rondleidingen per dag in de mijnen georganiseerd. Interessant is het Kiruna Samegård met een mooie expositie over de Samencultuur. Vanaf de Luossavaaraberg heeft u een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. U verblijft 1 nacht in het Ferrum Hotel.


Kautokeino, Thon Hotel Kautokeino
Kautokeino, Thon Hotel Kautokeino

Vanuit Zweden rijdt u via Finland naar Noorwegen: een mooi plaatje voor deze dag etappe. U komt door Karesuando, een Zweeds plaatsje dat aan de grensrivier tussen Zweden en Finland ligt (de Muonionjoki). Voordat u de grens passeert kunt u nog een tripje maken naar de berg Kaarevaara, vanaf de top heeft u een mooi uitzicht op het eindeloze landschap van Noord-Lapland. Daarna volgt een prachtige tocht over de weidse Finnmarkvidda naar Kautokeino in Noorwegen. Kautokeino is een belangrijke plaats voor de Samen, en mogelijk ziet u nog enkele inwoners in hun traditionele klederdracht door de straten lopen. De plaatselijke zilversmid Juhl is bekend vanwege zijn prachtige zilveren sieraden. Verder heeft u alle tijd om te genieten van de weidse natuur van Lapland. U verblijft 1 nacht in het Thon Hotel.


Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen
Honningsvåg, Scandic Hotel Bryggen

Het landschap verandert geleidelijk. Het heuvelland wordt ruiger en de bebossing schaarser. Dit is het woongebied van de Samen. Een groot deel van de Samen leeft van de rendierteelt, een ander (en kleiner) deel verdient de kost als riviervisser. Langzaamaan wordt ook het toerisme ontdekt als bron van inkomsten. De reis gaat verder naar Skaidi en vanuit daar naar de Porsangerfjord met de mooie steenformaties bij Trollheimsund. U rijdt een heel stuk langs deze weidse fjord in de richting van de Noordkaap, door een tunnel van ca. 7 kilometer arriveert u in Honningsvåg op het eiland Magerøy. Vanuit Honningsvåg gaat de weg door een ruig landschap zonder bomen of struiken naar het noordelijkste puntje van Europa. Naast de Noordkaap zijn het vissersdorpje Gjesværmet, de vogelrotsen en Kirkeporten met de imposante rotsformatie leuke bezienswaardigheden. U verblijft 2 nachten in het Scandic Bryggen waardoor u 2 avonden de mogelijkheid heeft om de middernachtzon op de Noordkaap te zien.


Alta, Bjørnfjell Mountain Lodge
Alta, Bjørnfjell Mountain Lodge

U kunt vandaag een bezoek brengen aan het Nordkapp Museum in Honningsvåg om daarna via de tunnel weer naar het vasteland van Noorwegen te rijden. Wat volgt is een mooie tocht langs de Porsangerfjord en daarna over Sennalandet naar Alta, een langgerekte plaats die gelegen is aan de gelijknamige fjord. Dé bezienswaardigheid hier is Kulturminneomradet Hjemmeluft, 2.500 rotstekeningen die 2500 tot 6200 jaar oud zijn. Het geheel staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het bijzondere is dat deze bezienswaardigheid direct aan de Altafjord ligt. U verblijft 1 nacht in de Bjornfjell mountain lodge.


Oteren, Hotel Lyngskroa
Oteren, Hotel Lyngskroa

Vandaag reist u langs de Noorse kust met telkens weer schitterende vergezichten, zoals bijvoorbeeld over de Altafjord bij Isnetoften. In Alteidet kunt u een zijweg nemen naar de Jøkelfjord om daar de gletsjer Oksfjordjøkulen te bewonderen. Tot Olderdalen gaat de E-6 langs de oever van de Lyngenfjord waarbij u een fascinerend uitzicht heeft op Lyngen en de Lyngen Alpen met de markante besneeuwde bergtoppen. Onderweg is het ook leuk om even te stoppen in Skibotn, in vroegere tijden een handelsplaats. De oude stalletjes aan de markt zijn gerestaureerd en hier vindt u leuke souvenirs en huisvlijt producten. U verblijft 1 nacht in Hotel Lyngskroa te Oteren


Innhavet, Hamarøy Hotell
Innhavet, Hamarøy Hotell

Een afwisselende rit tijdens deze rondreis Noorwegen en Zweden van hoogvlaktes, rivierdalen en fjorden, wat wil een mens nog meer? Misschien even naar de dierentuin! Bij Skogstad kunt u naar de Polar Zoo, het noordelijkste dierenpark ter wereld, hier lopen beren, wolven, lynxen, muskusossen, elanden en rendieren rond. Met de kabelbaan kunt u omhoog om te genieten van het prachtige uitzicht over Narvik en omgeving. De eerste overtocht tijdens deze rondreis is van Lødingen naar Bognes, de overtocht duurt ongeveer 25 minuten. Tijdens dit vaartochtje heeft u een mooi uitzicht op de weidse Tysfjord. Nog een tip: bij Ulvsvågskaret, gelegen op een hoogte van 210 meter, heeft u een mooi uitzicht op de Vestfjord en op de Lofoten. U verblijft 1 nacht in Hamarøy Hotell te Innhavet.


Mosjøen, Fru Haugans Hotel
Mosjøen, Fru Haugans Hotel

Weer een dag vol afwisseling vandaag. Bij Tømmernes kunt u om te beginnen oeroude rotstekeningen van rendieren bekijken. De route richting Fauske is een echt avontuur, zowel qua wegenbouwtechniek, als natuurschoon. Fauske is mooi gelegen aan de Saltfjord, aardig is hier het Fauske Museum. Wat verderop komt u in Rognan waar in het plaatselijke openluchtmuseum een verzameling oude gebouwen en vissersboten te zien is. Vanuit het Saltdal klimt u naar de Saltfjellet, een National Park. Daar passeert u de poolcirkel en komt u langs Grønligrotte en de Svartisen gletsjer. Als u in Mosjøen aankomt is een wandeling naar de Sjøgata, met huizen uit de 18e en 19e eeuw in het historisch centrum, aan te raden. U verblijft 1 nacht in het Fru Haugans Hotel.


Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel
Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel

Ook deze dag geniet u volop van alles wat Noorwegen heeft te bieden. Zo kunt u bij Harran genieten van de Fiskumfoss, een prachtige waterval met zalmtrap. Verder kunt een kijkje nemen in het Namsen Laksakvarium. Bij Snåsa, een plaatsje met een leuk middeleeuws kerkje, en iets ten zuiden daarvan kunt u naar Bølareinen, een rotstekening van een groot rendier. In Steinkjer, aan de Beistadfjord (een uitloper van de Trondheimsfjord), kunt u naar Tingvoll, een kring van 38 rechtop staande stenen. Tenslotte reist u naar uw verblijfplaats Inderøy. Over Inderøy loopt de 'gouden weg'. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan ambachtslieden in hun werkplaatsen en boerderijproducten kopen op de verschillende boerderijen langs de weg. Door de vele meren in de buurt heeft u veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen of om te zeilen. U verblijft 1 nacht in het Jegtvolden Fjordhotel.


Savalen, Savalen Fjellhotell og Spa
Savalen, Savalen Fjellhotell og Spa

Als eerste rijdt u langs de weidse Trondheimfjord en gaat u vervolgens bij het dorp Hell het 'binnenland' in. Weg 705 voert door een ongerept en ruig gedeelte van Sør-Trøndelag. De natuur wordt afgewisseld door kleine plaatsjes zoals Selbu met een middeleeuws kerkje en het oude domineeshuis. Onderweg komt u langs Græslimo Gård, een prima plek om even te stoppen. Bij Langsvola bereikt u het hoogste punt van de weg, namelijk 900 meter. Maak eens een wandelingetje om te genieten van het uitzicht op het ruige fjellgebied dat de grens vormt tussen Noorwegen en Zweden. Of bezoek het mijnstadje Røros waar bijna alles wat met de mijnbouw te maken heeft grotendeels bewaard gebleven is. Dit is de reden dat Røros in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is niet ver meer naar uw verblijfplaats Savalen, hier kunt u heerlijk ontspannen in een prachtige omgeving. U verblijft 2 nachten in het Savalen Fjellhotel og Spa.


Oslo, Thon Storo
Oslo, Thon Storo

Vanuit Savalen volgt een mooie rit door het langgerekte en rustieke Østerdal. Onderweg is Elverum met zijn interessante Bosbouw Museum geschikt voor een stop. Daarna rijdt u via Hamar met het door de Olympische Winterspelen bekende Vikingskipet naar Oslo. Oslo is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden en een mooie ligging aan de Oslofjord. In het centrum vinden we de Karl Johansgate, een mooie winkelstraat. Verder het befaamde stadhuis, het Koninklijk Paleis, het Munch museum en het eiland Bygdøy. Uiteraard valt er nog veel meer te zien en te beleven in de Noorse hoofdstad. Het is ook leuk om op de terrassen van Aker Brygge na te genieten van alle indrukken die u heeft opgedaan. U verblijft 1 nacht in het Thon Hotel Storo.


14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel
14.00 uur vertrek per Color Line van Oslo naar Kiel

U heeft de ochtend nog om enkele highlights van de hoofdstad van Noorwegen te bekijken voordat u om 14.00 uur naar Kiel vertrekt per Color Line.


21e dag

Aankomst in Kiel om 10.00 uur.

21-daagse autorondreis Yggdrasil: Noorwegen en Zweden 

Vertrek: dagelijks

De fameuze Noordkaap is het ultieme doel van deze rondreis Noorwegen en Zweden. De Noordkaap wordt ook wel ‘het einde van de wereld' genoemd. Met wat geluk kun je daar ook de middernachtzon bewonderen. Maar om bij de Noordkaap te komen maakt u eerst een mooie reis door het uitgestrekte Zweden met prachtige boslandschappen en rustieke plaatsjes. U reist een klein stukje door Finland en u heeft ook al kunnen genieten van een weidse omgeving in Noord-Noorwegen. Onderweg maakt u in Lapland kennis met de cultuur van de Samen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De terugreis van de Noordkaap naar Oslo voert voor een groot deel langs de Noorse fjordenkust. Een kust die uniek is in Europa. Leuk om te weten is dat u op zowel de heen- als de terugreis de poolcirkel passeert. Van fjorden tot gletsjers, van hoogvlaktes tot ruige berg gebieden, van rivierdalen tot watervallen. Op deze reis kunt u het allemaal bewonderen en ervaart u daarmee hoe uitgestrekt en immens de landen zijn. 

Rondreis Zweden en Noorwegen Yggdrasil - Hoogtepunten:

  • Göteborg
  • Vänermeer
  • Stockholm
  • Lapland en de Sami cultuur
  • Noordkaap
  • Alta rotstekeningen
  • Lofoten & Vesterålen
  • Oslo

U kunt deze reis geheel naar uw eigen wensen invullen en dus eventueel verlengen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. 

Prijslijst Rondreis Noorwegen Yggdrasil: Zweden, de Noordkaap en Noorwegen (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Yggdrasil prijs per persoon 2020 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 1925
hotels incl. halfpension behalve in Alta incl. ontbijt 2630
de maaltijden aan boord van de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Yggdrasil prijs per persoon 2020 in €

De reissom is incl. het tarief van € 325 voor de ferry van Kiel - Göteborg en € 484 voor de ferry Oslo-Kiel. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

Inclusief:

 Bootreis Kiel - Göteborg incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

De hotels incl. ontbijt of halfpension

 In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren

 Bootreis Oslo-Kiel incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

 En natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

Exclusief:

! De binnenlandse ferry's kosten

! Dinerbuffet Kiel - Göteborg Stena Line €31,00 pp

! Ontbijtbuffet Kiel - Göteborg Stena Line €13,00 pp

! Dinerbuffet Oslo - Kiel Colorline €37,70 pp

! Ontbijtbuffet Oslo - Kiel Colorline €17,10 pp

! Parkeerkosten