Hotelrondreis Tyr: Zweden en Finland, Botnische golf

Route beschrijving (Totale afstand 2661 km)


Brösarp, Brösarps Gästgifveri
Brösarp, Brösarps Gästgifveri

Aankomst Malmö om 07.00 uur. Dit is een leuke plaats om eens rond te kijken. Pittoresk is bijvoorbeeld het middeleeuwse Lilla Torg, een plein met terrassen omgeven door oude monumentale huizen. De sprookjesachtige reis begint in de provincie Skåne en gaat langs de zuidkust naar Ystad, bekend door de misdaadboeken van Wallander, en verder noordwaarts naar Brösärp. 1 nacht verblijf in Brösärps Gästgifveri.


Vadstena, Vadstena Klosterhotel
Vadstena, Vadstena Klosterhotel

Een afwisselende rit door het mooie landschap van de provincies Skåne en Småland. Onderweg is Värnamo een leuke plaats om een stop te houden. Jönköping, de stad van de lucifer, is mooi gelegen aan de zuidoever van het langgerekte Vättermeer. Het heeft een gezellig centrum met voetgangersstraten en talloze mooie winkels vlakbij de oevers van het meer. Vervolgens rijdt u langs het Vätternmeer naar uw verblijfplaats. U verblijft 1 nacht in het Vadstena Klosterhotel


Stockholm, Scandic Continental Hotel
Stockholm, Scandic Continental Hotel

Direct doorrijden naar Stockholm? Natuurlijk kan dat. Maar het is aan te raden om een bezoek te brengen aan de sluizencomplexen tussen Motala en Linköping. Ook is het leuk om even aan te wippen in het plaatsje Trosa. Een soort 'Giethoorn van het noorden' met water, bruggetjes en oude huisjes en mooie geveltjes. Echt een plaatje! En dat geldt verderop richting Stockholm ook voor Mariefred, daar staat Slot Gripsholm, een prachtig ingericht kasteel dat dateert uit de 12 de eeuw, inmiddels is dit één van de belangrijkste musea van Zweden. De Zweedse hoofdstad Stockholm heeft heel veel te bieden. Eigenlijk teveel om op te noemen. De stad is gebouwd op meerdere eilanden en wordt ook wel het 'Venetië van het noorden' genoemd, dus een rondvaart of kajaktocht is hier zeker aan te raden. Terecht dat Stockholm één van de mooiste steden ter wereld genoemd wordt! In het hart van deze trendy stad ligt het mooie middeleeuwse centrum: Gamla Stan. Ontdek deze wonderschone stad en struin lekker samen door de schilderachtige oude straatjes met de leuke boetiekjes, antiek winkeltjes en kleine en gezellige restaurantjes! Een ding is zeker u komt hier tijd te kort! U verblijft 2 nachten in het Scandic Hotel Continental.


Sundsvall, Clarion Collection Hotel Grand Sundsvall
Sundsvall, Clarion Collection Hotel Grand Sundsvall

Een stukje noordelijker vandaag, langs de studentenstad Uppsala naar Sundsvall. Wilt u nog even een kijkje nemen in de door het programma Kroongetuige bekend geworden stadje Öregrund dan kunt u het beste de weg langs de kust nemen. In deze regio vindt u nog eeuwenoude maar prachtig bewaard gebleven herenboerderijen die op de nominatie staan om op de UNESCO Werelderfgoed lijst te komen. Sundsvall is een oude handelsstad die - mede doordat veel huizen van hout waren - in het verleden regelmatig door brand is geteisterd. De laatste brand was in 1888. Het huidige aanzicht van de stad is toen bepaald. U verblijft 2 nachten in het Grand Hotel.


Skellefteå, Stiftsgården Konferens & Hotell
Skellefteå, Stiftsgården Konferens & Hotell

De kuststrook langs de Botnische Golf wordt ook wel Höga Kusten genoemd. Het is een indrukwekkend stukje natuur met rotsen die tientallen meters uit zee oprijzen. Hier ligt o.a. Örnsköldsvik, een kustplaats met een mooie ligging aan de scherenkust. Vanaf de Varvsberget heeft u een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving. Langs deze hoge kustlijn, rijdt u naar uw volgende accommodatie in Skellefteå. 1 nacht verblijf in het Stiftsgärden Hotel.


Haparanda, Kukkolaforsen hotel
Haparanda, Kukkolaforsen hotel

De route langs de Botnische Golf noordwaarts loopt langs Piteå en Luleå. Net buiten Luleå is een bijzonder historisch plekje: Gammelstad. Het is een absolute aanrader om hier een paar uur rond te slenteren tussen de eeuwenoude Zweedse huisjes. Neem een kijkje in de oude kerk en bezoek het Hägnan Outdoor Museum. U verblijft 2 nachten in het Kukkolaforsen Hotel in Kukkola. Dit mooie hotel ligt aan de grensrivier de Torne .


Vaasa, Scandic Waskia
Vaasa, Scandic Waskia

Vandaag verlaat u Zweden en komt u aan in Finland, houdt u rekening met het tijdsverschil tussen deze landen! De route gaat verder langs de Botnische Golf maar nu gaat u weer naar het zuiden. U komt langs Oulu, met het levendige marktplein Kauppatori, en Kokkola. Uw overnacht in Vaasa, een dynamische plaats met een aantrekkelijk centrum, het stadje heeft ook veel cultuur en historie te bieden. Maar liefst 11 musea en kunstgalerieën staan garant voor een breed aanbod. De liefhebbers van varen kunnen een boottocht maken door het scherengebied van de Botnische Golf. Paradise Beach, het strand, is een prima plek om te recreëren. U verblijft 2 nachten in het Scandic Waskia. Wanneer u in Vaasa bent, kunt u ook een bezoek brengen aan de Kvarken Archipel. Deze staat sinds 2006 vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De afstand tussen de gebieden is 150 kilometer en bestaat uit 7000 scheren en eilandjes. De steile Hoge Kust en de vlakke Kvarken Archipel (de lage kust) zijn topografische tegenstellingen. Samen dienen ze als een uniek voorbeeld van de lopende geologische en biologische processen en de ontwikkeling van het ecosysteem in tijd en ruimte.


Pori, Yyteri Hotel
Pori, Yyteri Hotel

Een afwisselende etappe langs de Finse westkust. Heel apart is hier dat de plaatsnamen vaak in zowel het Fins als in het Zweeds vermeld staan. Een overblijfsel van de vroegere Zweedse heerschappij over deze regio. Onderweg kunt u even naar Uusikaupunki (Nyborg) gaan, een leuk havenstadje. U verblijft 2 nachten dicht bij de stad Pori, in het Yyteri Beach SPA hotel. Bij Yyteri kunt u heerlijk ontspannen op het zandstrand, of maak een wandeling in een van de bossen en ga op zoek naar paddenstoelen en bessen.


Helsinki, Scandic grand Marina
Helsinki, Scandic grand Marina

Onderweg naar Helsinki ligt de havenstad Rauma met oude stadskern en als blikvanger het Marelahuis. Rauma staat bekend om Oud Rauma, dit is een volledig uit hout opgebouwd stadscentrum en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. U kunt vervolgens een stop maken in Turku wat van oudsher, mede door haar strategische ligging, een belangrijke plaats van Finland is. Het is ook de oudste stad van Finland. Een bewijs daarvan is de middeleeuwse kathedraal die uit de 13de eeuw dateert. De strategische ligging wordt onderstreept door het middeleeuwse kasteel aan de monding van de rivier de Aura, het kasteel herbergt het Historisch Museum van Turku. U verblijft 2 nachten in het Grand Marina.


17.30 uur vertrek per Finnlines van Helsinki naar Travemünde
17.30 uur vertrek per Finnlines van Helsinki naar Travemünde

Helsinki, de hoofdstad van Finland, is een stad die gezien mag worden. Voor de geïnteresseerde bezoeker valt hier meer dan genoeg te beleven. Helsinki is een mix van oost en west, van oud en modern, van cultuur en natuur. In Helsinki vindt u ook Suomenlinna. Dit is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, en is populair zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking. Om 17.00 vertrekt u per nachtboot van Finnlines van Helsinki naar Travemünde.


18e dag

Aankomst in Travemünde om 21.30 uur.

18-daagse hotelrondreis Tyr: Zweden en Finland, Botnische golf

Vertrek: dagelijks

Historie, cultuur en natuur in één vakantie! Eerst kunt u genieten van de rust en de ruimte die Zweden heeft te bieden. Ook komt u in Stockholm, de Zweedse hoofdstad die op eilanden is gebouwd. Via de hoge kusten gaat u noordwaarts om de hele weg langs de Botnische Golf tot aan Finland te rijden. Finland wordt wel het land van de duizenden meren genoemd. Om precies te zijn telt Finland 187.888 meren, gevuld met zuiver water! U rijdt via het afwisselende kustlandschap naar Helsinki.

De Botnische golf is een natuurgebied dat tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden ligt. De Botnische Golf heeft een grillige kust met een afwisseling van stranden, kliffen en baaien en duizenden eilandjes. Langs de waterkant liggen pittoreske houten vissersdorpen. 

De Hoge Kust is een deel van de Botnische Golf dat wordt gekenmerkt door zijn steile granieten kliffen en de stenige, uit zee oprijzende eilandjes. Het landschap verandert nog altijd in rap tempo, eilandjes verdwijnen en eilandjes ontstaan. De kust rijst echt op uit zee en dat is nog altijd een continue proces. Nergens ter wereld verheft het land zich meer dan op deze bijzondere plek.​ De Hoge Kust, in de provincie Ångermanland in het noordoosten van Zweden, staat vanwege zijn unieke en landschappelijke zeer fraaie aanzicht van land en zee en de opvallende rode granieten kliffen en rotsen bij het dorp Nordingrå op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.​

Vaasa, ligt aan de kust van de Botnische golf en is de zonnigste stad van Finland. Vanaf hier vertrekt de meest noordelijke ferry ter wereld naar Umeå in Zweden. Het is tevens de uitvalsbasis voor de Kvarken Archipelago. Dit gebied is 14 jaar geleden door de Unesco aangewezen als werelderfgoed. 

​Hotelrondreis Tyr, Botnische Golf - Hoogtepunten

  • Malmö
  • Jönkoping
  • Stockholm
  • Hoge kusten Zweden
  • Botnische golf
  • Zweedse en Finse kustlijn
  • Zweedse en Finse bossen
  • 5 x Unesco werelderfgoedlijst
  • Vaasa
  • Helsinki

Natuurlijk kunt u ook deze Botnische Golf rondreis aanpassen of verlengen zoals u dat wenst. We berekenen graag de aangepaste prijs voor u.

 

Prijslijst Hotelrondreis Tyr: Zweden en Finland, Botnische golf (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Tyr prijs per persoon 2020 in € 2 persoonskamer d/t
hotels incl. ontbijt 1/5-31/5 1550
hotels incl. ontbijt 1/6-30/6 en 15/8-11/9 1615
hotels incl. ontbijt 1/7-14/8 1725
hotels incl. halfpension 1/5-31/5, behalve in Sundsvall en Skellefteå incl. ontbijt 2070
hotels incl. halfpension 1/6-30/6 en 15/8-11/9, behalve in Sundsvall en Skellefteå incl. ontbijt 2135
hotels incl. halfpension 1/7-14/8, behalve in Sundsvall en Skellefteå incl. ontbijt 2245
de maaltijden aan boord van de overtochten kunnen we ook voor u boeken
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Tyr prijs per persoon 2020 in €

Inclusief:

Bootreis Travemünde-Malmö incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

De hotels incl. ontbijt of halfpension

Bootreis Helsinki-Travemünde incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

✓ In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren

Exclusief:

! Maaltijdpakket Finnlines Travemünde - Malmö (avondsnack en ontbijt) €12 pp

! Maaltijdpakket Finnlines Helsinki - Travemünde (brunch, 2x diner) €68 pp

! Parkeerkosten