Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya

Natuurlijke bezienswaardigheden en wildlife spotten

Motorschip Hondius Spitsbergen Nordaustlandet Bråsvell gletsjer
 • Motorschip
 • Hondius
 • Spitsbergen
 • Nordaustlandet
 • Bråsvell gletsjer
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Bij deze 10-daagse Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya reis vaart u per motorschip Hondius door de Hinlopenstraat rond Spitsbergen. Als deze nog dichtgevroren is, wordt er langs de oostkust van Nordaustlandet gevaren, langs de 190km lange gletsjer. Zodra we de haven van Longyearbyen uitvaren, wordt het schip omsingeld door verschillende soorten zeevogels en kunt u walvissen spotten. De zoektocht naar walrussen, zeehonden en ijsberen gaat 24 uur per dag door.

Mogelijke bezienswaardigheden en highlights tijdens deze poolreis zijn Isfjord, Prins Karls Forland en Ny Ålesund: de meest noordelijk gelegen nederzetting op aarde. Nu is het een onderzoekscentrum, voorheen was het een mijndorp dat aan de meest noordelijk gelegen spoorlijn ter wereld lag en waarvan de resten nog steeds te zien zijn. Andere bezienswaardigheden zijn 14 juli gletsjer (genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk), de Kongsfjorden, de Krossfjorden, Lillihookbreen, Magdalenefjorden, Danskøya, Amsterdamøya, Raudfjord, Seven Islands, Nordaustlandet, Hinlopenstraat, Barentsøya, Edgeøya, Diskobukta en Hornsund.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving

 • Expeditiereis met het Motorschip Hondius

  • Nachten

   9

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling mogelijk

  Motorschip Hondius

  Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en ...

  Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de regels van de recente ‘Polar Code’. De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste Pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het Pool milieu. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanning en stafleden (expeditie en hotelstaf inbegrepen) tot de beschikking van de passagiers. De Hondius is uitgerust met 2 hoofdmotoren en kan een maximale snelheid behalen van 15 knopen.

  Technische gegevens
  Gewicht: 5590 ton
  Lengte: 107,60 meter
  Breedte: 17,6 meter
  Diepte: 5,3 meter
  Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
  Snelheid: 15 knopen
  Vlag: Nederlandse
  Capaciteit: 174 passagiers
  IJs klasse: Polar Class 6
  Bouwjaar: 2018
  Hutten: 82
  Zodiacs: aanwezig

  De hutten aan boord
  4-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 4
  3-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 2
  2-persoons hut patrijspoort (douche en toilet)
  Aantal: 28
  2-persoons hut raam (douche en toilet)
  Aantal: 14
  2-persoons deluxe hut (douche en toilet)
  Aantal: 11
  2-persoons superior hut (douche en toilet)
  Aantal: 8
  Junior suites (douche en toilet)
  Aantal: 8
  Grand suites met balkon (douche en toilet)
  Aantal: 6
  Hondius Suite (douche en toilet)
  Aantal: 1

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken m ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Inschepen in Longyearbyen

  Op de eerste dag komt u aan in Longyearbyen. Maak een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Polar Museum zeker een bezoek waard zijn. In de vroege avond varen we de Isfjord in. Tijdens deze tocht door de 75km lange fjord kunnen we misschien al de eerste walvissen spotten.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer
 • Krossfjorden en de 14 juli-gletsjer

  Naar het noorden langs de westkust komen we tegen de ochtend in Krossfjorden aan, waar u aan bood kan gaan van de zodiacs. We varen langs het front van de 14 juli-gletsjer. Op de groene hellingen in de buurt van de gletsjer groeit een bonte verscheidenheid aan bloeiende bloemen, terwijl grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten zich nestelen op de nabijgelegen kliffen. Er is ook veel kans om hier poolvossen te spotten. Zij patrouilleren als het ware aan de voet van de kliffen voor het geval een kuiken uit het nest valt. Ook de baardrob komt veelvuldig voor in dit fjord die graag op ijsschotsen liggen uit te rusten.

  In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, voorheen een mijnbouw dorp en 's werelds meest noordelijke nederzetting. Ook is 's werelds meest noordelijke spoorweg daar te vinden. In de buurt van het dorp is een broedplaats voor de brandgans, de rietgans en de noordse stern.

  Krossfjorden

  De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale f ...
  De Krossfjorden heeft een landschappelijke schoonheid. De Lilliehöökbreen en de Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 Juli, genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk) zijn prachtig. Voor de Lilliehöökbreen drijven geregeld afgebrokkelde stukken ijs. Deze gletsjer ligt achter in de Lilliehöökfjorden, een zijtak van de Krossfjorden. Het is een 25 km lange gletsjer, die eigenlijk via de Staxrudfonna en Raudfjordbreen doorloopt naar de Raudforden, de noordkust van Vestspitsbergen.

  De Krossfjorden, dat in het verleden door Nederlanders 'Kruys sond' werd genoemd, heeft een lengte van bijna 30 km. Bij de Fjortende Julibreen bevinden zich vogelrijke kliffen, waaronder de drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten broeden. Onder aan de kliffen zijn de hellingen groen van de guano. Hier bloeien verschillende soorten kleurrijke planten.
  Vertoon meer
 • Phippsøya - onderdeel van de Seven Islands

  We bereiken het noordelijkste punt van de reis: Phippsøya, onderdeel van de Seven Islands ten noorden van Nordaustlandet. Hier staat u op 81 graden noord, op slechts 1000km van de geografische noordpool. In deze regio leven veel ijsberen, samen met ivoormeeuwen en walrussen. Het schip zal enkele uren in het pakijs verblijven voordat het weer verder gaat varen.

  Seven Islands

  Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noo ...
  Seven Islands, ook wel Zeven Eilanden (Sjuøyane) in het Nederlands, is het noordelijkste deel van de archipel van Svalbard. Het ligt zo'n 20 km ten noorden van Nordaustlandet. Zoals de naam al zegt, is dit een groep van zeven eilanden. De drie grootste eilanden zijn Phippsøya, Martensøya, Parryøya. De vier andere eilanden zijn: Nelsonøya, Waldenøya, Tavleøya, Vesle Tavleøya met Rossøy.
  Vertoon meer
 • Nordaustlandet

  We varen oostwaarts naar het gebied van Nordaustlandet, waar de Nobile expeditie strandde in 1928 en de Italiaanse Sora probeerde te hulp te komen. We hopen Alpinøya te bereiken, waar Sora in 1928 belandde. Vervolgens gaan we naar de monding van Finn Malmgrenfjord en Albertinibukta en beklimmen hier de Soraberget van 205m hoog. Vanaf hier heeft u een fantastisch uitzicht. Als alternatief kunt u een landing maken op Storøya waar u walrussen kunnen spotten.

  Nordaustlandet

  Nordaustlandet is een erg ontoegankelijk eiland: het ligt vrijwel gedurende het hele jaar in het pakijs. Het grootste deel is bedekt met ijskappen en gle ...

  Nordaustlandet is een erg ontoegankelijk eiland: het ligt vrijwel gedurende het hele jaar in het pakijs. Het grootste deel is bedekt met ijskappen en gletsjers. De twee grootste ijskappen zijn: Vestfonna en Austfonna, gescheiden door Rijpdalen. Met een oppervlakte van 15.000 km² is het eiland het op twee na grootste eiland van de Svalbard archipel. In het zuiden en oosten botst men vanuit zee tegen een muur van ijs van de Austfonna op, die 200km lang en hier en daar 35m hoog is. Na Antarctica en Groenland is Austfonna de derde grootste ijskap ter wereld.

  Vertoon meer
 • Kvitøya

  Vandaag bereieken wij het zelden bezochte Kvitøya. Dit eiland ligt ver naar het oosten, in de buurt van het Russische grondgebied. Het eiland wordt gedomineerd door een ijskap die maar een klein stukje van het eiland ijsvrij heeft gelaten. Er wordt een landing gemaakt op het westelijke puntje bij Andréneset, waar de Zweedse ontdekkingsreiziger André en zijn metgezellen omkwamen in 1898. Ook wordt er geprobeerd om Kraemerpynten te bereiken in het oosten, waar een enorme groep walrussen leeft.

  Kvitøya

  Het meest oostelijke eiland van Spitsbergen archipel is Kvitøya. Het eiland is vrijwel geheel bedekt met ijs. De ijskap Kvitøyjøkulen houdt de zaak in zijn g ...

  Het meest oostelijke eiland van Spitsbergen archipel is Kvitøya. Het eiland is vrijwel geheel bedekt met ijs. De ijskap Kvitøyjøkulen houdt de zaak in zijn greep met een hoogte van 410 m. Alleen in het uiterste westen, bij Andréeneset, is een klein strookje land ijsvrij. De Zweedse ballonvaarder Andrée en zijn reisgenoten arriveerden in 1897 na een zware tocht te voet over het ijs op Kvitøya. Hun ballon was tijdens de vlucht naar de Noordpool elders neergestort. Zij stierven op Kvitøya. Hun kamp werd ruim dertig jaar later gevonden door de Noorse Frans Jozef Land-expeditie onder leiding van G. Horn (1930). Ze vonden de lijken, dagboekaantekeningen en fotorolletjes.

  Vertoon meer
 • Isisøya en de Brasvell gletsjer

  Ten zuiden van Nordaustlandet zullen we proberen om te landen op Isisøya, een klein eilandje dat vlakbij de ijsrand (170km lang) van de reusachtige ijskap ligt.
  Later varen we langs de voorkant van de Brasvell gletsjer, het langste gletsjerfront in Spitsbergen. In Olga Strait heeft u de kans om de zeldzame Groenlandse walvis te spotten.

  Bråsvell gletsjer

  De Bråsvell gletsjer bevindt zich op Svalbard, in het zuiden van eiland Nordaustlandet. De gletsjer komt uit in de zee en vormt met een lengte van 180km ...

  De Bråsvell gletsjer bevindt zich op Svalbard, in het zuiden van eiland Nordaustlandet. De gletsjer komt uit in de zee en vormt met een lengte van 180km, samen met Austfonna, het langste gletsjerfront van het noordelijk halfrond. 'Brå' betekent 'plotseling' en 'svell' betekent 'vergroten'. Deze naam is gekozen vanwege de plotselinge groei van de gletsjer rond 1937.

  Vertoon meer
 • Sundneset - Barentsøya

  In Freemansundet zijn we van plan om te landen op Sundneset, op het eiland Barentsøya, om de hut van een oude pelsjager te bezoeken. Vervolgens wordt er een stevige wandeling gemaakt over de toendra, op zoek naar rendieren en brandganzen. Later wordt er zuidwaarts naar Diskobukta gevaren, aan de westkant van Edgeøya.

  Een andere optie is dat er wordt gevaren naar Kapp Lee waar zich een enorme groep walrussen en de resten van een oude nederzetting van Russische pelsjagers (de Pomoren) bevindt. Tijdens de nacht varen we naar de westkust van Spitsbergen.

  Barentsøya

  Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøy ...

  Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhalvøya, het noordelijk schiereiland van Barentsøya, tot de kust van Vestspitsbergen is ongeveer vijf kilometer. Het eiland is ongeveer acht keer zo groot als Texel. Bovendien liggen er kleine eilandjes in de nauwe zeestraten tussen beide eilanden Heleysundet en Ormholet.

  Vertoon meer
 • Hornsund

  We begint de dag rustig met het varen richting het spectaculaire Hornsund gebied in het zuiden van Spitsbergen, genietend van het landschap met bergtoppen. Hornsundtind reikt tot 1431m, terwijl Bautaen laat zien waarom vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam 'Spitsbergen' gaven aan het eiland. Er zijn 14 prachtige gletsjers in dit gebied en er bestaat een grote kans op het zien van zeehonden en ijsberen. Achter het station zijn de bergen de thuisbasis van duizenden paren nestelende kleine alken.

  Hornsund

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ...

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

  Vertoon meer
 • Bellsund en Ahlstrandhalvøya

  Vandaag bezoeken we Bellsund: één van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen. Vanwege de oceaanstromingen is het gemiddeld wat warmer in dit gebied waardoor dit fjord bijna lieflijk groen is met weelderig begroeide toendra. Hier is een combinatie van interessante natuur en cultuur te zien.

  Daarna gaat u aan land bij Ahlstrandhalvøya, bij de mond van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels beluga skeletten (kleine witte walvissen), de overblijfselen van de 19e eeuwse jacht op deze dieren. Het is daarnaast een blijvende herinnering van de gevolgen van ondoordachte jacht. Gelukkig is de beluga niet uitgestorven en kunnen ze lokaal nog worden gezien. Er is een goede kans dat we een kudde tegenkomen. We varen tijdens de middag naar de Recherchefjord en ontdekken aan de kop van de fjord een gebied van toendra waar veel rendieren grazen.

  Van Keulenfjord

  De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein ...

  De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein eilandje, Eholmen. Het dankt zijn naam aan de hier nestelende eidereenden. Aan het einde van de fjord ligt de grote Nathorstbreen aan het zeewater.

  Vertoon meer
 • Ontschepen in Longyearbyen

  Vandaag keren wij terug naar Longyearbyen, we ontschepen ons hier voor een transfer naar de luchthaven zodat u op eigen gelegenheid uw vlucht kunt pakken naar Oslo en terug naar Nederland.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer

  Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werk ...

  Norge Reiser zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 12 - 21 augustus 2021 21 - 30 augustus 2021
4-persoons hut met patrijspoort € 4.500 € 4.500
3-persoons hut met patrijspoort € 5.500 € 5.500
2-persoons hut met patrijspoort € 6.450 € 6.450
2-persoons hut met raam € 6.950 € 6.950
2-persoons hut deluxe € 7.450 € 7.450
2-persoons hut superior € 8.350 € 8.350
Junior suite € 8.950 € 8.950
Grand suite met balkon € 10.300 € 10.300
Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditie team
Het gratis lenen van sneeuwschoenen
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, hetzij op lijn- of chartervluchten (tenzij anders aangegeven)
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)