Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya 10 dagen per ms Hondius

Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya 10 dagen per ms Hondius

M/S Hondius
M/S Hondius

174 passagiers
4 vier-persoons hutten
2 drie-persoons hutten
53 twee-persoons hutten
8 twee-persoons hutten
8 junior suites
6 grand suites
1 Hondius suite

Lengte 107.60m
Breedte 17.6m
Breedte 5.3m
Snelheid 15 knopen


Longyearbyen
Longyearbyen

Longyearbyen, de administratieve hoofdstad van de archipel Svalbard waarvan West Spitsbergen het grootste eiland is. U kunt wandelen rond deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Polar Museum zeker een bezoek waard zijn. In de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 soorten planten geregistreerd. In het begin van de avond zal het schip vertrekken naar Isfjorden, waar we misschien al onze eerste walvissen kunnen spotten.


Krossfjorden
Krossfjorden

Naar het noorden langs de westkust komen we tegen de ochtend in Krossfjorden aan, waar we aan boord gaan van de zodiacs. We varen langs het front van de 14 juli-gletsjer. Op de groene hellingen in de buurt van de gletsjer groeit een bonte verscheidenheid aan bloeiende bloemen, terwijl grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten zich nestelen op de nabijgelegen kliffen. Er is ook veel kans om hier poolvossen te spotten. Zij patrouilleren als het ware aan de voet van de kliffen voor het geval een kuiken uit het nest valt. Ook de baardrob komt veelvuldig voor in dit fjord die graag op ijsschotsen liggen uit te rusten. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, voorheen een mijnbouw dorp en 's werelds meest noordelijke nederzetting. Je vindt er tevens ook 's werelds meest noordelijke spoorweg. Ny Ålesund is nu een onderzoekscentrum. In de buurt van het dorp is een broedplaats voor de brandgans, de rietgans en de noordse stern. Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Arctische expedities, loop dan eens naar de verankeringsmast. Deze werd gebruikt voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile (Norge in 1926 en Italia in 1928) voordat hun vluchten naar de Noordpool vertrokken.


Seven Islands
Seven Islands

We varen via de Beverleysundet verder richting het noorden. Vandaag bereiken we het noordelijkste punt van de reis bij Phippsøya, een van de Zeven Eilanden. De Zeven Eilanden is een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer ten zuiden van de geografische noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook het pakijs tegen en het schip zal steeds dichterbij komen zodat we deze unieke (witte) omgeving met eigen flora en fauna van dichtbij kunnen aanschouwen. Het pakijs is daarnaast de natuurlijke leefomgeving van de ijsbeer en we doen daarom ons best om dit fantastische dier hier in zijn leefomgeving te kunnen bewonderen.


Nordaustlandet
Nordaustlandet

We varen oostwaarts naar het gebied van Nordaustlandet, waar de Nobile expeditie strandde in 1928 en de Italiaanse Sora probeerde te hulp te komen. We hopen Alpinøya te bereiken, waar Sora in 1928 belandde. Vervolgens gaan we naar de monding van Finn Malmgrenfjord en Albertinibukta en beklimmen hier de Soraberget (205m hoog), van waar we een fantastisch uitzicht hebben. Als alternatief landen we op Storøya waar we walrussen kunnen ontmoeten.


Kvitøya
Kvitøya

Vandaag hopen we het zelden bezochte Kvitøya te bereiken. Dit eiland ligt ver naar het oosten, in de buurt van het Russische grondgebied. Het eiland wordt gedomineerd door een ijskap die maar een klein stukje van het eiland ijsvrij heeft gelaten. We landen op het westelijke puntje bij Andréneset, waar de Zweedse ontdekkingsreiziger André en zijn metgezellen omkwamen in 1898. We zullen ook proberen om Kraemerpynten te bereiken in het oosten, waar een enorme groep walrussen leeft.


Bråsvell gletsjer
Bråsvell gletsjer

Ten zuiden van Nordaustlandet zullen we proberen om te landen op Isisøya, een klein eilandje dat vlakbij de ijsrand (170km lang) van de reusachtige ijskap ligt. Later varen we langs de voorkant van de Brasvell gletsjer, het langste gletsjerfront in Spitsbergen. In Olga Strait hebben we kansen om de zeldzame Groenlandse walvis te spotten.


Barentsøya
Barentsøya

In Freemansundet zijn we van plan om te landen op Sundneset, op het eiland Barentsøya, om de hut van een oude pelsjager te bezoeken. Vervolgens maken we een stevige wandeling over de toendra, op zoek naar rendieren en brandganzen. Later varen we zuidwaarts naar Diskobukta, aan de westkant van Edgeøya. Of we varen naar Kapp Lee waar zich een enorme groep walrussen en de resten van een oude nederzetting van Russische pelsjagers (de Pomoren) bevindt. Tijdens de nacht varen we naar de westkust van Spistbergen. De Hornsund.


Hornsund
Hornsund

We beginnen de dag rustig. We varen de de kant op van het spectaculaire Hornsund gebied in het zuiden van Spitsbergen, genietend van het landschap met bergtoppen. Hornsundtind reikt tot 1.431m, terwijl Bautaen laat zien waarom vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam 'Spitsbergen' gaven aan het eiland. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in dit gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen. We kunnen het Poolse research station bezoeken, waar het vriendelijke personeel ons een inzicht in hun onderzoeksprojecten tracht te geven. Achter het station zijn de bergen thuisbasis van duizenden paren nestelende kleine alken.


Van Keulenfjord
Van Keulenfjord

Vandaag bezoeken we Bellsund, een van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen. Vanwege de oceaanstromingen is het gemiddeld wat warmer in dit gebied waardoor dit fjord bijna lieflijk groen is met weelderig begroeide toendra. Er is een combinatie van interessante natuur en cultuur! We gaan daarna aan land bij Ahlstrandhalvøya, bij de mond van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels beluga skeletten (kleine witte walvissen), de overblijfselen van de 19e eeuwse jacht op deze dieren. Het is daarnaast een blijvende herinnering van de gevolgen van ondoordachte jacht. Gelukkig is de beluga niet uitgestorven en kunnen ze lokaal nog worden gezien. Er is een goede kans dat we een kudde tegenkomen. We varen tijdens de middag naar de Recherchefjord en ontdekken aan de kop van de fjord een gebied van toendra waar veel rendieren grazen.


Longyearbyen
Longyearbyen

We keren terug naar Longyearbyen, we ontschepen ons hier voor een transfer naar de luchthaven en nemen de vlucht naar Oslo en terug naar Nederland


LET OP: De route van de Spitsbergen poolreis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is daarom van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Reisdata

2 augustus - 11 augustus 2020 (HDS10-20)

12 augustus - 21 augustus 2021 (HDS11-21)

21 augustus - 30 augustus 2021 (HDS12-21)

Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya 10 dagen per ms Hondius

Bij deze 10-daagse Spitsbergen poolreis reis vaart u per ms Hondius. Afhankelijk van het drijfijs wordt er bepaald of er door de Hinlopenstraat kan worden gevaren, rond Spitsbergen. Als deze nog dichtgevroren is, wordt er langs de oostkust van Nordaustlandet gevaren, langs de 190 km lange gletsjer. Zodra we de haven van Longyearbyen uitvaren, wordt het schip omsingeld door verschillende soorten zeevogels en gaan we op zoek naar walvissen. De zoektocht naar walrussen, zeehonden en ijsberen gaat 24 uur per dag door.

Mogelijke bezienswaardigheden en highlights tijdens deze poolreis zijn Isfjord, Prins Karls Forland en Ny Ålesund, de meest noordelijk gelegen nederzetting op aarde. Nu is het een onderzoekscentrum, maar het was eens een mijndorp dat aan de meest noordelijk gelegen spoorlijn ter wereld lag en waarvan de resten nog steeds te zien zijn. Andere bezienswaardigheden zijn Fjortende Julibreen (Gletsjer van 14 juli, genoemd naar de nationale feestdag van Frankrijk), de Kongsfjorden, de Krossfjorden, Lillihookbreen, Magdalenefjorden, Danskøya, Amsterdamøya, Raudfjord in Noord-Spitsbergen, Seven Islands, Nordaustlandet, Hinlopenstraat, Barentsøya, Edgeøya, Diskobukta en Hornsund.

Spitsbergen Poolreis  - Algemene informatie

Aankomst in Longyearbyen, voordat we aan boord gaan is er een mogelijkheid om de stad nog even een bezoekje te brengen. In de vroege avond vaart het schip uit door de Isfjorden.

De vaarroute, landingen en zodiak excursies zijn onder voorbehoud en afhankelijk van het weer en lokale ijs- omstandigheden.dagelijks wordt er geprobeerd om een landing te maken.

LET OP: De kans dat Oceanwide de volledige poolreis rondom de archipel kan voltooien (op basis van hun eigen ervaringen van 2013 tot en met 2017) is ongeveer 70%. Als zij niet de volledige rondreis kunnen maken, nemen zij hun toevlucht tot een programma van noordoost- of zuidoost Spitsbergen. De getoonde route is dus een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord, veiligheid van de passagiers staat altijd voorop. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditiereizen.

Je kunt er voor kiezen om de reis met enkele dagen te vervroegen of te verlengen, wij (Norge Reiser) helpen je hier graag bij.


Prijslijst Spitsbergen poolreis, gletsjers en Kvitøya 10 dagen per ms Hondius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Vanafprijs per persoon HDS10 | 2 - 11 augustus 2020 HDS11 | 12 - 21 augustus 2021 HDS12 | 21 - 30 augustus 2021
4-persoons hut met patrijspoort 4300 4500 4500
3-persoons hut met patrijspoort 5300 5500 5500
2-persoons hut met patrijspoort 6200 6450 6450
2-persoons hut met raam 6700 6950 6950
2-persoons hut deluxe 7150 7450 7450
2-persoons hut superior 8000 8350 8350
Junior suite 8600 8950 8950
Grand suite met balkon 9900 10300 10300
Hondius suite 11400 - -

Prijzen in €

Inclusief:

✓ Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee.

✓ Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac.

✓ Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren expeditieleden.

✓ Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

✓ Transfer tussen de luchthaven, hotels en schip.

✓ Alle overige diensten, belastingen en havengelden gedurende het hele programma.

✓ AECO vergoedingen en overheidsbelastingen.

✓ Uitgebreide informatie over uw reis vooraf.

Exclusief:

Alle vliegtickets, of chartervluchten (tenzij anders aangegeven).

Transfer naar het schip in Ushuaia.

Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is).

Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar.

De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt).

Extra arrangementen voor en na de reis.

Eventuele maaltijden tijdens verblijf aan wal.

Aankomst- en vertrekbelastingen.

Paspoort- en visumkosten.

Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.