Spitsbergen reis, 10 dagen per ms Plancius

Rond Spitsbergen, 10 dagen per ms Plancius

M/S Plancius
M/S Plancius

112 passagiers
4 drie-persoons hutten
40 twee-persoons hutten
10 superior hutten

Lengte 89.0m
Breedte 14.5m
Diepte 4.8m


Longyearbyen
Longyearbyen

Longyearbyen, de administratieve hoofdstad van de archipel Svalbard waarvan West Spitsbergen het grootste eiland is. U kunt wandelen rond deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Polar Museum zeker een bezoek waard zijn. In de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 soorten planten geregistreerd. In het begin van de avond zal het schip vertrekken naar Isfjorden, waar we in de monding van de fjord misschien onze eerste dwergvinvis kunnen spotten.


14 juli gletsjer, Spitsbergen
14 juli gletsjer, Spitsbergen

Varend langs de westkust komen we tegen de ochtend in Krossfjorden, waar we aan boord gaan van de zodiacs. Daarmee varen we langs het front van de 14 juli-gletsjer. Op de groene hellingen in de buurt van de gletsjer groeit een bonte verscheidenheid aan bloeiende bloemen, terwijl grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten nestelen op de nabijgelegen kliffen. Er is ook een goede kans om poolvossen te spotten, die patrouilleren onderaan de kliffen voor het geval een kuiken van zijn nest valt. Ook de baardrob komt veelvuldig voor in dit fjord. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, 's werelds meest noordelijke nederzetting. Eens een mijnbouw dorp - met 's werelds meest noordelijke spoorweg, die nog steeds te zien is - Ny Ålesund is nu een onderzoekscentrum. In de buurt van het dorp is een broedplaats voor brandganzen, rietganzen en noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities, zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.


Liefdefjord
Liefdefjord

Nabij de monding van Liefdefjorden zullen we aan land gaan voor een wandeling over de toendra van Reindyrsflya. We varen vervolgens Liefdefjorden in, daar hebben we zicht op de indrukwekkende Monaco gletsjer. De wateren bij het gletsjerfront zijn een favoriete voedingsplaatst voor duizenden drieteenmeeuwen en soms worden ijsberen gezien op de gletsjer.


Seven Islands
Seven Islands

We hebben onze noordelijkste landing op Phippsøya, in de Seven Islands ten noorden van Nordaustlandet. Hier staan we op 81graden noord, op slechts 540 mijl van de geografische noordpool. IJsberen bewonen deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen. Het schip kan enkele uren in het pakijs verblijven, in een spectaculaire omgeving met zijn eigen flora en fauna. Wanneer de rand van het pakijs ver ten noorden van de Sjuøyane ligt, wat vaak het geval is in augustus, dan plannen we een tweede dag in het noorden om naar het zee-ijs te varen. Het pakijs is de natuurlijke leefomgeving van de ijsbeer en we gaan dan ook proberen dit fantastisch mooie dier hier te zien. We bezoeken ook vaak, vooral in juli, Sorgfjorden, aan de noordkust van het hoofdeiland van Spitsbergen, dicht bij de noordelijke ingang van de Hinlopenstraat. Hier vinden we vaak een kudde walrussen op het strand en op een heuvel bij de ingang bevinden zich de begraafplaatsen van 17e-eeuwse walvisvaarders. Op een wandeling over de Hoog-Arctische toendra ontmoeten we vast rendieren of een familie sneeuwhoenders.


Hinlopen straat / stretet
Hinlopen straat / stretet

Vandaag varen we naar Hinlopen Straat, de thuisbasis van de baardrob en de ringelrob, de ijsbeer en de ivoormeeuw. We navigeren door de ijsschotsen van Lomfjordshalvøya in onze zodiacs en verkennen de vogelkliffen van Alkefjellet met duizenden dikbekzeekoeten. Aan de oostkant van Hinlopenstraat zullen we een landing proberen te maken bij Augustabukta op Nordaustlandet, thuisbasis van rendieren, rietgansen, ivoormeeuwen en walrussen. In de buurt van Torrelneset zullen we de polaire woestijn verkennen van Nordaustlandet, 's werelds derde grootste ijskap die de zee ontmoet. We wandelen langs de mooie kustlijn bedekt met gladde rotsen, gebeeldhouwd door de branding in de loop van duizenden jaren. We kunnen walrussen ontmoeten.


Barentsøya
Barentsøya

In Freemansundet zijn we van plan om te landen op Sundneset op het eiland Barentsøya en we bezoeken hier een hut van een oude pelsjager. Vervolgens maken we een stevige wandeling over de toendra, op zoek naar rendieren en brandganzen. Later varen we in de zuidelijke richting van Diskobukta aan de westkant van Edgeøya. Na een zodiac trip door de ondiepe baai, landen we op een strand bezaaid met walvis botten en boomstammen, die hier zijn afgedreven uit Siberië. We kunnen ook klimmen naar de rand van een smalle geul die bewoond door duizenden drieteenmeeuwen, samen met zwarte zeekoet en de grote burgemeester. Tijdens het broedseizoen patrouilleren vaak Poolvossen en IJsberen bij de canyon, op zoek naar jonge vogels die uit de nesten gevallen zijn. Gedurende de nacht varen we richting de westkust van Spitsbergen, naar de Hornsund.


Hornsund
Hornsund

We beginnen de dag rustig en varen naar het spectaculaire Hornsund gebied in het zuiden van Spitsbergen, genietend van het landschap van bergtoppen. Hornsundtind reikt tot 1.431m, terwijl Bautaen laat zien waarom vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam 'Spitsbergen' gaven aan dit eiland. Er zijn ook 14 prachtige gletsjers in het gebied en u heeft een zeer goede kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen.


Van Keulenfjord
Van Keulenfjord

Vandaag landen we op Ahlstrandhalvøya aan de mond van Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels beluga skeletten (de beluga is een kleine witte walvis), de overblijfselen van de 19e eeuwse jagers, een blijvende herinnering van de gevolgen van ondoordachte jacht. Gelukkig is de beluga niet uitgestorven en kunnen ze nog lokaal worden gezien. Er is een goede kans dat we een kudde tegenkomen. We varen tijdens de middag naar de Recherchefjord en ontdekken aan de kop van de fjord een gebied van toendra waar veel rendieren grazen.


vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam
vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam

We keren terug naar Longyearbyen en ontschepen voor een transfer naar de luchthaven en de vlucht naar Oslo en thuis.


LET OP: De route naar Noord Spitsbergen wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is daarom van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Reisdata

 11 augustus - 20 augustus 2018 (PLA13)

Spitsbergen reis - Reis informatie

Een spectaculaire 10-daagse Spitsbergen reis. Het drijfijs bepaalt of er door de Hinlopenstretet gevaren wordt of langs de oostkant van Nordaustlandet. U heeft een zeer grote kans op het spotten van zeehonden, ijsberen, walrussen, poolvossen, rendieren en een grote verscheidenheid aan vogels.

Spitsbergen reis - Algemene informatie

Aankomst in Longyearbyen. Voordat u aan boord gaat voor deze Spitsbergen reis, krijgt u de kans om de stad nog even een bezoekje te brengen. In de vroege avond vaart het schip uit door de Isfjorden.

De vaarroute, landingen en zodiak excursies zijn onder voorbehoud en afhankelijk van het weer en lokale ijs- omstandigheden. Dagelijks wordt er geprobeerd om een landing te maken.

LET OP: De kans dat we een volledige Spitsbergen reis kunnen voltooien (op basis van onze ervaringen uit 1992 tot 2015) zijn ongeveer 20% in de eerste helft van juli, 50% in de tweede helft van juli, 80% in de eerste helft van augustus en 90% in de tweede helft van augustus. In geval dat we niet een volledige rondreis kunnen doen, nemen we onze toevlucht tot een programma van noordoost- of zuidoost Spitsbergen. De getoonde route is dus een indicatie. Het programma kan afwijken afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

U kunt uw reis eventueel ook met enkele dagen vervroegen of verlengen. Norge Reiser is u hierbij graag behulpzaam.

 

Prijslijst Spitsbergen reis, 10 dagen per ms Plancius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Prijs per persoon 11/8 - 20/8 2018 (PLA13)
4 persoonsbuitenhut met patrijspoort d/t 3950
2 persoonsbuitenhut met patrijspoort d/t 4900
3 persoonsbuitenhut met patrijspoort d/t 5700
2 persoonsbuitenhut met raam d/t 6150
2 persoons de luxe hut 6550
2 persoons superieur hut 7400

Inclusief:

Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee.

Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac.

Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren personeel.

Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

Transfers tussen de luchthaven van Longyearbyen, hotels en schip.

Alle overige belastingen en havengelden in de hele programma.

AECO vergoedingen en de overheid belastingen.

Uitgebreide reisbeschrijving.

Exclusief:

! Vliegtickets van en naar Longyearbyen.

! Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (die verplicht is).

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reizen voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt).

! Er is overeengekomen dat Oceanwide Expeditions het recht behoudt om een brandstoftoeslag van €18,- te heffen als de brandstofprijzen $120,- per vat of duurder worden, uiterlijk 90 dagen voor vertrek.