Vakantierondreis Hodr: Zweden, Noorwegen met de Lofoten

Route beschrijving (Totale afstand 4349 km)


Karlstad, Clarion Collection Hotel Drott
Karlstad, Clarion Collection Hotel Drott

Aankomst in Oslo om 10.00 uur. U heeft de tijd om een korte sightseeing te maken door Oslo voordat u iets voorbij de sluizen bij Ørje Zweden in rijdt. U komt na een leuke rit door een uitgestrekt gebied met bossen en meren aan in Karlstad, dit is een leuke verblijfplaats en staat bekend als de zonnestad van Zweden door het hoge aantal zonne-uren per jaar. U verblijft 1 nacht in het Clarion Hotel Drott.


Orsa, Fryksås Hotell
Orsa, Fryksås Hotell

Een mooie rit vandaag door de provincies Värmland en Dalarna. Filipstad is een leuk plaatsje om te stoppen, het ligt in het Bergslagen-district, een gebied dat rijk is aan mineralen. Kort voordat u de eindbestemming van vandaag, Orsa, bereikt komt u door Mora dit is een markante plaats in de Zweedse geschiedenis en een bezoekje zeker waard. Hier rebelleerde Gustav Wasa, de latere koning van Zweden, tegen de Deense overheersers. In het Siljan gebied, waar u nu verblijft, overheersen de heuvels en meren met op de achtergrond de mystieke bergen terwijl langs de oevers van de riviertjes en meren bloemrijke weiden liggen. Het is één van de meest geliefde vakantiegebieden van Zweden, hier gaan natuur, cultuur en tradities goed samen In het berenpark Orsa Grönklitt kunt u zonder gevaar vanaf hooggelegen loopbruggen en paden beren, lynxen en wolven in hun natuurlijke omgeving observeren. 1 overnachting in het Fryksås Hotell.


Östersund, Clarion Hotel Grand
Östersund, Clarion Hotel Grand

Op weg naar het noorden komt u langs het Hamra National Park waar nog beren in het wild leven. De echte avonturiers kunnen hier een wandeling maken, wilt u iets minder spanning dan is een stop aan de oevers van de rivier de Ljusnan een betere optie om te genieten van de natuur, rust en ruimte. Aan het begin van het Storsjön komt u voorbij het romaanse kerkje van Hackås dat dateert uit de middeleeuwen, verderop langs het uitgestrekte meer vindt u nog grafheuvels en oude boerenwoningen. Östersund ligt ook aan het Storsjön met het eiland Frösö als blikvanger, hier vindt u het markante Rådhus, het mooie openluchtmuseum en het Länsmuseet met prachtige wandkleden uit de Vikingperiode. U verblijft 1 nacht in Clarion Hotel Grand.


Grano, Grano Beckasin Lodge
Grano, Grano Beckasin Lodge

Zweden is eindeloos, letterlijk en figuurlijk. En natuurlijk is het prettig om af en toe te stoppen. Bijvoorbeeld in Strömsund, vanaf de uitkijktoren Risselås krijgt u een prima indruk van het mooie landschap van Noord Jämtland. Ook in Dorothea kunt u genieten van een fraai uitzicht, maar daarvoor moet u wel de 470 meter hoge Prästhallan oprijden. Ongeveer vijftig kilometer vanaf Dorotea aan weg 92 vindt u het plaatsje Åsele, een van oorsprong Sami-dorp. In Åsele vindt u een klein openluchtmuseum, waar u meer te weten komt over de Sami en hun gebruiken. U kunt een kijkje gaan nemen in Gammplats, het oudste gedeelte van Lycksele, met de fraaie, houten kerk en tal van houten gebouwen. U verblijft 1 nacht in Grano Beckasin Lodge.


Jokkmokk, Hotel Jokkmokk
Jokkmokk, Hotel Jokkmokk

Deze rondreis Noorwegen en Zweden brengt u steeds verder naar het noorden, het zeer uitgestrekte, dunbevolkte gebied met ongerepte natuur en grote contrasten. U komt steeds dieper in Lapland, hier wonen de meeste van de ca. 20.000 Zweedse Samen en ook het merendeel van hun 280.000 rendieren. Hier kunt u kennis maken met hun tradities in de vele, vaak kleine, musea. In Storuman staat de Stensele Kyrka, de grootste houten kerk van Zweden. Het plaatselijke uitkijkpunt biedt een mooi panorama over het merenlandschap bij Storuman. Vanuit Storuman rijdt u via Sorsele naar Arvidsjaur. Dit is een belangrijke plaats voor de Samen, hier kunt u ook een bezoek brengen aan het Zilvermuseum. U maakt steeds meer kans om loslopende rendieren naast en pas op ook op de weg te zien. Even ten zuiden van Jokkmokk passeert u de poolcirkel en dan bent u echt in het land van de middernachtzon. In het Ajtte Jokkmokk Museum kunt u veel te weten komen over de cultuur van de Samen.U verblijft 1 nacht in Hotel Jokkmokk.


Kiruna, Scandic Hotel Ferrum
Kiruna, Scandic Hotel Ferrum

Het gaat vandaag weer verder door Lapland met onderweg slechts af en toe 'bewoonde wereld'. Voor de rest is het natuur wat de klok slaat. Zo is onderweg Porjus een leuk dorpje met een aantal roodgeverfde houten huisjes. Uw slaapplaats voor vannacht is tijdens deze vakantierondreis de mijnstad Kiruna. De ijzererts die hier gewonnen wordt, wordt vervoerd naar de Noorse stad Narvik omdat die stad een ijsvrije haven heeft. In het hoogseizoen worden er 4 rondleidingen per dag in de mijnen georganiseerd. Ook interessant is het Kiruna Samegård met een mooie expositie over de Samencultuur. Vanaf de Luossavaaraberg hebt u een mooi uitzicht over de stad, de omgeving en als u geluk heeft de Middernachtzon. U verblijft 1 nacht in het Scandic Ferrum Hotel.


Sandtorg, Sandtorgholmen Hotel
Sandtorg, Sandtorgholmen Hotel

De Nordkalottvägen, de route van Kiruna naar Narvik, is een prachtige tocht over hoogvlaktes, langs weidse en kristalheldere meren en niet te vergeten het prachtige Abisko National park en als finale het berg- en fjordenlandschap in Noorwegen. U komt nu over het smalste stukje van Noorwegen, hier is het land slechts 30 kilometer breed. U wilt onderweg wel blijven stoppen om te genieten van de uitzichten en om hier foto's van te maken, u rijdt nu van het vasteland over één van de kenmerkende bruggen de Vesterålen op. U verblijft 1 nacht in het Santorgholmen Hotel


Andenes, Hotell Marena
Andenes, Hotell Marena

Het is niet ver vandaag maar de route gaat over een prachtig traject over het eiland Andøya naar Andenes op het uiterste puntje van dit eiland. Stop onderweg bij Andøy Friluftsenter voor het eten van een overheerlijke Noorse wafel met mølter. U verblijft 2 nachten in het Marena Hotel. Excursies: de vuurtoren van Andenes. Polarmuseum met een tentoonstelling over het leven van de jager Hilmar Nøis. Interessant is Hisnakull met diverse exposities. Maak van hier een excursie met vissersboot en/of rib-boot naar de walvissen of vogelrotsen bij Bleik, een bijzondere ervaring!


Walvissafari Andenes
Walvissafari Andenes

Op de 10e dag is maakt u een walvissafari met Whalesafari Andenes. Voorafgaand aan de walvissafari bezoekt u het museum.


HENNINGSVÆR, LOFOTEN ARCTIC HOTEL
HENNINGSVÆR, LOFOTEN ARCTIC HOTEL

U zult ze wel kennen die mooie foto's van de spitse bergen en de romantische vissershaventjes met helderblauw tot bijna zwarte luchten, vandaag kunt u die foto's zelf gaan maken. U zult genieten van de indrukwekkende natuur van zowel Vesterålen als Lofoten. Ook de markante bruggen en de overtochten per ferry geven de charme aan deze eilandengroep. U steekt het fjord over van Melbu naar Fiskebøl en rijdt dan verder naar het schilderachtige dorp Henningsvær! U heeft 2 overnachtingen in het Lofoten Arctic Hotel. Henningsvær is een pittoresk vissersplaatsje, gelegen aan de zee, in het 'centrum' vindt u de kunstgalerie van Karl Erik Harr. Excursies: rib-boot safari naar de zeearenden en zeehonden, met de auto naar Kabelvåg met Lofoten Aquarium en openlucht museum of Borg met Lofotr, een nagebouwde Vikingnederzetting.


Bodø, Thon Hotel Nordlys
Bodø, Thon Hotel Nordlys

Nog even genieten van al het moois van de Lofoten, u komt langs het prachtig gelegen Reine en raden u aan om ook even naar Å te gaan, twee pittoreske en fotogenieke vissersplaatsjes. In de middag vertrekt de ferry van Moskenes op Lofoten naar Bodø op het vasteland, dit is een prima gelegenheid om te genieten van de zilte zeelucht en het weidse uitzicht rondom. Aangekomen in Bodø kunt u nog even naar Kjerringøy rijden een goed bewaarde oude handelspost. U verblijft in Bodø, gelegen op een schiereiland, met een gezellig centrum. 2 nachten verblijf in het Thon Hotel Nordlys.


MO I RANA, MEYERGARDEN HOTEL
MO I RANA, MEYERGARDEN HOTEL

Eerst een autorit naar Saltstraumen, de sterkste maalstroom ter wereld en daarna verder zuidwaarts over weg 17 die zich door de ongerepte natuur en spectaculair landschap slingert. U komt langs de Svartisen gletsjer, wellicht kunt u een kijkje gaan nemen bij dit bijzondere stukje natuurschoon. Rijden langs de kust van Noorwegen betekent dat er regelmatig een fjord wordt overgestoken. Vandaag zijn er twee overtochten die op weg naar Mo I Rana genomen moeten worden namelijk van Forøy naar Ågskardet en van Jektvika naar Kilboghamn. 1 nacht verblijf in het Meyergarden Hotel.


Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund
Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund

De Kystriksveien is in totaal 650 kilometer lang en doorkruist het adembenemende kustlandschap. Ook vandaag 'ontkomt' u niet aan de ferry's, u vaart allereerst van Nesna naar Levang, dan van Tjøtta naar Forvik en vervolgens van Andalsvåg naar Horn. U kunt ook een uitstapje maken naar de Vega archipel die sinds 2004 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed staat. Als u nog wat tijd heeft is een uitstapje naar Torghattan, de karakteristieke berg, een aanrader, u heeft van hier een prachtig uitzicht en tegelijkertijd kunt u genieten van de Middernachtzon. U heeft 1 overnachting in het Thon Hotel Brønnøysund.


Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel
Inderøy, Jegtvolden Fjordhotel

Een afscheid van weg nummer 17 en de laatste ferry op dit traject van Vennesund naar Holm. Daarna volgt een mooie rit door het afwisselende landschap van Nord Trøndelag naar Steinkjer, een plaatsje aan de Beistadjord, een uitloper van de langgerekte Trondheimfjord. Vanuit Steinkjer gaat u naar het schiereiland Inderøy. Over Inderøy loopt de 'gouden weg'. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan ambachtslieden in hun werkplaatsen en boerderijproducten kopen op de verschillende boerderijen langs de weg. Door de vele meren in de buurt heeft u veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen of zeilen. U verblijft 1 nacht in het Jegtvolden Fjordhotell.


LOM, FOSSHEIM TURISTHOTELL
LOM, FOSSHEIM TURISTHOTELL

Eerst nog even genieten van de rit langs de weidse Trondheimfjord en daarna is Trondheim zelf aan de beurt. Neem de tijd om een kijkje te gaan nemen in de imposante Nidarosdom of maak een wandeling door het oude centrum met zijn kleurige houten huizen. De reis gaat verder zuidwaarts over de Dovrefjell, een uitgestrekte hoogvlakte met prachtige vergezichten. Wie weet ziet u nog een muskusos. Daarna rijdt u het Gudbrandsdal in dat zo vaak is beschreven in de boeken van Sigrid Undset. Het Gudbrandsdal is vol contrasten. Tussen de hoge bergen en brede en groene dalen ervaart u de veelzijdigheid van deze regio, de afwisselende natuur zorgt voor rust en ontspanning en tenslotte rijdt u via weg 15 en 55 naar Lom. U verblijft 1 nacht in het Fossheim Turisthotell.


OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC
OSLO, HOLMENKOLLEN PARK HOTEL SCANDIC

Een prachtige tocht over de Valdresflya, een immense hoogvlakte met uitzicht op tal van bergtoppen en lieflijke meren. Het hoogste punt van de weg ligt op 1.389 m. boven zeespiegel. Onderweg kunt u nog veel rendieren tegenkomen. Misschien wilt u hier nog wel een wandeling maken of stopt u liever in het verderop gelegen dorpje Fagernes om even rond te kijken. Daarna kunt u nog een bezoekje brengen aan de Hadeland glasfabriek voordat u aankomt in de hoofdstad van het land Oslo. Oslo is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden en een mooie ligging aan de Oslofjord. Het is heerlijk om op de terrassen van Aker Brygge na te genieten van al de indrukken die u tijdens deze vakantierondreis heeft opgedaan. U verblijft 1 nacht in het Holmenkollen Park Hotel.


21e dag

aankomst om 10.00 uur

21 daagse reis

vertrek: dagelijks

Een afwisselende vakantierondreis waarbij u dwars door het bosrijke Zweden helemaal naar Kiruna in het noorden van Zweden en vervolgens naar de Vesterålen en Lofoten rijdt om deze ontdekkingsreis af te sluiten met een prachtige rit door Noorwegen. Hier ervaart u pas goed wat rust en ruimte is.
Op de heenreis kunt u volop genieten van het bosrijke Zweden, de ongerepte natuur, het land van de Sami met de kuddes rendieren en het reizen door het Land van de Middernachtzon. Na een prachtige rit langs Abisko National Park komt u aan in Noorwegen en ontdekt u de Vesterålen en Lofoten, een imposante eilandengroep voor de Noord Noorse kust. Hier kunt u zelfs een walvis- of papegaaiduiker safari maken! Daarna kunt u volop genieten van de vele fjorden, hoogvlaktes en berg gebieden. Hier is de natuur ruig en onvoorspelbaar! Daarnaast heeft u tijdens deze prachtige vakantierondreis ook nog de gelegenheid om kennis te maken met tal van bezienswaardigheden in de steden Trondheim en Oslo.

Vakantierondreis Hodr hoogtepunten: 

Götakanaal
Dalarna
Lapland
Abisko Nationaalpark
Vesterålen
walvissen
papegaaiduikers
zee-arenden
Lofoten
Bodø
Saltstraumen
Trondheim
Gudbrandsdal
Oslo

Natuurlijk kunt u ook deze vakantierondreis aanpassen of verlengen zoals u dat wenst. We berekenen graag de aangepaste prijs voor u

Prijslijst Vakantierondreis Hodr: Zweden, Noorwegen met de Lofoten (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Hodr prijs per persoon in € 2019 in € 2 persoonskamer d/t Hodr prijs per persoon in € 2019 in € 2 persoonskamer d/t incl walvissafari
hotels incl. ontbijt 1960 2075
hotels incl. halfpension, behalve in Karlstad, Andenes, Bodø, Mo I Rana, Brønnøysund en Oslo incl.ontbijt 2430 2545
de maaltijden aan boord van de overtochten kunnen we ook voor u boeken . .
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking .

De reissom is incl. het tarief van € 459 per enkele reis voor de ferry Kiel-Oslo en Oslo-Kiel. Bij de offerte aanvraag wordt gekeken welk tarief op dat moment van toepassing is. Mocht het tarief anders zijn dan zal dit verrekend worden.

inclusief:

bootreis Kiel - Oslo incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

de hotels incl. ontbijt of halfpension

In de meeste gevallen is het (tegen betaling) mogelijk om een grotere kamer en/of kamer met uitzicht te reserveren.

bootreis Oslo-Kiel incl. bed in 2 pers. binnenhut douche/toilet

de ferry overtocht Moskenes-Bodø in de periode 24/6-18/8, buiten deze periode gaat u met de ferry van Svolvær naar Skutvik.

en natuurlijk een "Norge Reiser"-routebeschrijving van deze reis

exclusief:

! de binnenlandse ferry's

! dinerbuffet Kiel - Oslo en v.v. Colorline €37,10 pp per enkele reis

! ontbijtbuffet Kiel - Oslo en v.v. Colorline €16,20 pp per enkele reis