Walvis safari, Jan Mayen, Spitsbergen 12 dagen ms Ortelius

Walvis safari, Jan Mayen, Spitsbergen 12 dagen ms Ortelius


M/S Ortelius
M/S Ortelius

116 passagiers
4 vier-persoons hutten
39 twee-persoons hutten
2 deluxe hutten
6 superior hutten

Lengte 91.25m
Breedte 17.61m
Diepte 5.8m


Vlissingen, Nederland
Vlissingen, Nederland

Op de eerste dag zal u in Vlissingen aan boord gaan van het ms Ortelius om te beginnen aan deze walvis safari. U zult 's middags aan boord gaan, maar de exacte vertrektijd is afhankelijk van het tij en daardoor ook van de doorgang door de sluizen. Hansweert is een dorp aan de Westerschelde in de provincie Zeeland.


Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland
Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

Tijdens de tweede dag van de walvis safari verblijft u op zee. Het schip is dan onderweg naar Aberdeen.


Aberdeen, Schotland
Aberdeen, Schotland

Op de derde dag komt het ms Ortelius aan in Aberdeen. Hier zullen meer passagiers aan boord gaan, van reis OTL02b. In de Schotse wateren is de kans groot dat u dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen of bruinvissen kunt spotten. Deze stad ligt in het noordoosten van Schotland. Het ligt in het graafschap Aberdeenshire en vormt een zelfstandig raadsgebied. Aberdeen ligt aan de Noordzee en is na Glasgow en Edinburgh qua grootte de derde stad van Schotland. Terwijl u onderweg bent naar Aberdeen, ziet u al van ver de karakteristieke vuurtoren Girdleness opdoemen. Deze vuurtoren is al in 1833 ontworpen.


Fair Isle & Bird Observatory
Fair Isle & Bird Observatory

Dit eiland is onderdeel van de meer bekende Shetland Eilanden en is een paradijs voor vogelliefhebbers. Op de begroeide hellingen zijn bijvoorbeeld heel makkelijk papegaaiduikers te zien. Daarnaast zitten er veel broedende zeevogels op de steile vogelkliffen. Zeehonden zijn hier ook vaak te zien. Deze zitten dan onderaan de kliffen. Aan land bevindt zich hier een beroemd vogelobservatorium: niet gek in dit gebied. Ook kunt u hier kennismaken met de kleine gemeenschap die op dit eiland woont. Dit zijn ongeveer 50 mensen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Tijdens deze twee dagen vaart het schip noordwaarts, naar de volgende bestemming Jan Mayen: een mysterieus eiland met een gigantische vulkaan. Dit eiland bevindt zich op 300 nautische mijlen ten noordoosten van IJsland. Tijdens deze twee dagen op zee is de kans erg groot dat u verschillende walvissen zult spotten. Ook het spotten van orka's is mogelijk. Deze dieren zijn vaak nieuwsgierig naar de voorbijvarende schepen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Op deze dag zult u aankomen bij het eiland Jan Mayen. Jan Mayen is een vulkanisch eiland van adembenemende schoonheid en mystiek, gedomineerd door Mt Beerenberg. Vanaf de hellingen van de 2300 meter hoge en vaak in wolken gehulde vulkaan lopen indrukwekkende gletsjers tot in zee. Met toestemming van het station en onder goede weersomstandigheden hopen we het weerstation te kunnen bezoeken. We verwachten ook een wandeling te kunnen maken over het eiland, van het station naar Kvalrossbukta, om daar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaarders station en een grote kolonie Noordse stormvogels te bekijken. We varen mogelijk ook naar Koksletta, waar in de nabijheid van een gletsjer duizenden Kleine alken en Dikbekzeekoeten broeden, onder het wakend oog van Grote burgemeesters.


Kongsfjorden
Kongsfjorden

In deze periode van het jaar is hier de middernachtzon, waardoor het (bijna) 24 uur per dag licht is. Deze omstandigheden zijn natuurlijk perfect om de hele dag door wilde dieren te spotten! U vaart tot ongeveer 79 graden noorderbreedte terwijl u uitkijkt naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en verschillende zeevogels. Daarna zal het schip naar het westen varen. Tijdens deze vaartocht is de kans op ontmoetingen met gewone vinvissen en dwergvinvissen groot.


Prins Karls Forland
Prins Karls Forland

We gaan op zoek naar walrussen op Poolepynten, op het lange eiland Prins Karls Forland. Wanneer er nog tijd is, maken we mogelijk in de loop van de avond nog een landing in Trygghamna, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we vaak rendieren en poolvossen.


vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam
vlieg Longyearbyen-Oslo-Amsterdam

In Longyearbyen is eerst nog een laatste ontbijt, voordat iedereen van boord gaat. Vanaf Longyearbyen gaan er vluchten naar Oslo, vanwaar iedereen verder naar huis kan.


LET OP: De route van walvis safari Jan Mayen wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Reisdata

 18 mei - 29 mei 2018 (OTL2a)

Walvis safari, Jan Mayen Spitsbergen

Ga mee op het ms Ortelius op deze spectaculaire 12-daagse walvis safari expeditiereis. Van 18 tot 29 mei 2018 vaart het ms Ortelius tussen Vlissingen en Longyearbyen. Onderweg zal het schip langs verschillende bijzondere bestemmingen varen. Op de plaats van bestemming wordt geprobeerd twee keer per dag een landing te maken door middel van de zodiacs. Dit is echter afhankelijk van de plaatselijke weers- en ijsomstandigheden. Ook zal de crew van dit schip altijd proberen u zo veel mogelijk wilde dieren te laten zien. Hier zal het programma dan ook op worden aangepast. De expeditieleider aan boord zal altijd het definitieve programma bepalen. Flexibiliteit is daarom cruciaal voor deze walvis safari.

Walvis safari, Jan Mayen

Het schip zal vertrekken vanuit Vlissingen, om vervolgens naar Aberdeen te varen. Hier zullen nog meer passagiers aan boord komen (reis OTL02b). Terwijl het schip door de Schotse wateren vaart, is de kans groot dat u al dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen kunt zien. Ook orka's kunnen hier af en toe gespot worden.

De volgende bestemmingen zijn Fair Isle en Jan Mayen. Deze eilanden zijn prachtige plekken waarbij veel verschillende dieren te zien zijn: van zeevogels en zeehonden (Fair Isle) tot walvissen en zelfs orka's (Jan Mayen). Na Jan Mayen gaat de walvis safari door naar Longyearbyen. Onder de middernachtzon vaart het schip nog langs een aantal bestemmingen waar u ongetwijfeld verschillende walvissen en andere mooie dieren zult spotten.

In Longyearbyen is er nog een ontbijt, alvorens iedereen op een vlucht naar Oslo zal gaan. Vanuit Oslo kunt u verder reizen naar huis.Prijslijst Walvis safari, Jan Mayen, Spitsbergen 12 dagen ms Ortelius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Prijs per persoon 18/5 - 29/5 2018 (OTL2a)
4-persoons buitenhut met patrijspoort 1950
3-persoons buitenhut met patrijspoort 2450
2-persoons buitenhut met patrijspoort 2700
2-persoons buitenhut met raam 2950
2-persoons hut deluxe 3200
2-persoons hut superior 3600

Inclusief:

 Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee.

 Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac.

 Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren personeel.

✓ Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

✓ Transfers tussen de luchthaven van Lonyearbyen, hotels en schip.

✓ Alle overige belastingen en havengelden in de hele programma.

✓ AECO vergoedingen en de overheid belastingen.

✓ Uitgebreide reisbeschrijving.


Exclusief:

! Vliegtickets van en naar Longyearbyen.

! Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (die verplicht is).

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reizen voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt).

! Er is overeengekomen dat als de brandstofprijzen hoger worden dan US $ 120 per vat (Brent 90 dagen voor vertrek) Oceanwide Expedities dan het recht heeft een brandstoftoeslag van €18 per passagier per nacht te berekenen.