Walvissafari bij Zuid-Spitsbergen

Op zoek naar exotische wilde dieren

Motorschip Ortelius Zuid-Spitsbergen Andøya Hornsund
 • Motorschip
 • Ortelius
 • Zuid-Spitsbergen
 • Andøya
 • Hornsund

De reisbeschrijving

Een 8-daagse reis met Walvissafari bij Zuid-Spitsbergen per motorschip Ortelius om op zoek te gaan naar walvissen, zeevogels en andere exotische wilde dieren op de afgelegen eilanden van Noord-Noorwegen en daarbuiten. Van de wilde kusten van Noord-Noorwegen naar de vogelkliffen van Bereneiland naar het fantastische Bell Sund fjordensysteem van Spitsbergen, deze op wilde dieren gerichte expeditie geeft u het beste van zowel het lagere als het hogere noordpoolgebied. U kunt blauwe vinvissen, zadelrobben, drieteenmeeuwen en nog veel meer memorabele bewoners van het hoge noorden tegenkomen terwijl u een van de meest dramatische landschappen van de aarde verkent.

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Afbeelding van Walvissafari Bij Zuid Spitsbergen

Dag tot dag beschrijving

 • Expeditiereis met het Motorschip Ortelius

  • Nachten

   7

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Motorschip Ortelius

  Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide v ...

  Het Motorschip Ortelius begon haar bestaan in 1989 als een onderzoeksschip voor de Russische academy of science. In 2011 is het schip opgenomen in de Oceanwide vloot. In 2014 is deck 5 volledig gerenoveerd. Het schip is volledig gerenoveerd tot een schip dat comfortabel plaats kan bieden aan 116 passagiers en is voorzien van een certificaat waaruit blijkt dat het aan de laatste veiligheidseisen voldoet. Het schip is comfortabel en mooi ingericht maar is geenszins een luxe passagiersschip. De reizen naar de Arctische en Antarctische gebieden zijn en blijven in eerste instantie toch onderzoek- en ontdekkingsreizen waarbij er zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. Dit schip heeft alle capaciteiten om aan die eisen te voldoen. "Ortelius" biedt in 53 hutten met (gedeeld) douche en toilet plaats aan 108 passagiers. De internationale professionele 34-koppige bemanning bestaat onder andere uit 15 cateraars en stewardessen, 5 gidsen, een expeditieleider en een arts.

  Technische gegevens
  Lengte: 90.95 meter
  Diepte 5,4: meter
  Capaciteit: 108 passagiers
  Gewicht: 4090 ton
  Breedte: 17,20 meter
  Motoren: 6 ZL 40/48 SULZER
  IJs klasse: UL1 (staat gelijk aan 1A)
  Bouwjaar: 1989
  Snelheid: 10,5 knopen gemiddeld
  Hutten: 53
  Zodiacs: 11

  De hutten aan boord
  4-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 4
  3-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 2
  2-persoons hut (douche en toilet)
  Aantal: 39
  Deluxe hut (douche en toilet)
  Aantal: 2
  Superior hut (douche en toilet)
  Aantal: 6

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Bodø

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werke ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Start van de reis in Bodø

  Als we de poolcirkel passeren en langs Skomvaer en Røst varen, kunnen we rond de bergen van de zuidelijke Lofoten verschillende soorten grote vogels zien. Ondertussen varen we tussen een veelheid van kleine eilanden in de Noorse gemeente Bodø, het centrum van de provincie Nordland, niet ver van de beroemde zeestraat van Saltstraumen. Meer passagiers zullen zich in Bodø bij onze reis aansluiten.

  Bodø

  Bodø is een klein stadje dat in 1816 werd gesticht en dat vroeger een centrum van visserijactiviteiten was. Bodø is nu de op één na grootste stad in Noord-Noorwegen ...

  Bodø is een klein stadje dat in 1816 werd gesticht en dat vroeger een centrum van visserijactiviteiten was. Bodø is nu de op één na grootste stad in Noord-Noorwegen. Daarnaast zijn er tal van hogescholen en is het hoofdkwartier van het leger in Noord-Noorwegen hier gevestigd. Verder is Bodø een belangrijke handelsstad, terwijl ook de visindustrie een van de economische pijlers is. De stad heeft een korte geschiedenis, het werd namelijk pas in 1816 gesticht. De Hurtigruten en het vrachtverkeer waren heel belangrijk voor de stad, zeker omdat pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog een wegverbinding naar het zuiden werd gerealiseerd. De stad staat bekend om zijn gastvrijheid en herbergt een van de meest levendige studentengemeenschappen van Noorwegen. Belangrijk is ook de Nordlandsbanen, de spoorlijn tussen Oslo en Bodø.

  Aankomst- en vertrektijden Hurtigruten & Havila
  Noordwaarts:
  Aankomst 1 januari - 31 december: 12:40 uur
  Vertrek 1 januari - 31 december: 15:00 uur

  Zuidwaarts:
  Aankomst 1 januari - 31 december: 02:30 uur
  Vertrek 1 januari - 31 december: 03:45 uur
  Vertoon meer
 • Op zoek naar potvissen bij Andøya

  Vandaag varen we in de buurt van de eilanden Andøya en Bleiksøya, waar we een prachtige zeevogelkolonie kunnen zien voordat we ons schip positioneren.

  We stoppen aan de kop van een onderzeese canyon, ongeveer 10 km ten westen van het noordelijke uiteinde van Andøya. In dit actieve gebied zijn potvissen bekend die na een half uur onder water tevoorschijn komen van diepten tot 1.000 meter (3.300 voet).

  Bodø Highlight

  Bodø HighlightIn 1940 werd de stad tijdens de Duitse invasie gebombardeerd, een kwart van de stad bleef onbeschadigd. Zweden hielp bij de wederopbouw, de wijk die nu het centrum van de st ...

  Bodø Highlight

  In 1940 werd de stad tijdens de Duitse invasie gebombardeerd, een kwart van de stad bleef onbeschadigd. Zweden hielp bij de wederopbouw, de wijk die nu het centrum van de stad is, word vandaag de dag nog de ‘’ Zweedse stad’’ genoemd.

  Bodø is nog een vrij jonge stad die in 1816 haar stadsrechten kreeg. De bloeitijd was in de periode van 1860 tot 1880 toen grote scholen haring in de omgeving voorkwamen. Met het verdwijnen van de haring en de opbrengsten hiervoor kromp het aantal inwoners.

  Vertoon meer
 • Onder de middernachtzon en in de Barentszzee

  Terwijl we op zoek gaan naar meer walvissen en zeevogels, varen we noordwaarts de Barentszzee in. Hier komen we in de lage Arctische wateren, waar het weer en de zee soms ruw kunnen zijn. Maar de omstandigheden zullen de moeite waard zijn, omdat we nog steeds in staat moeten zijn om veel vogels te zien op hun migratie naar de eilanden van Svalbard.

  Barentszzee

  De Barentszzee ligt ten noorden van Noorwegen en Rusland ligt. De zee is vernoemd naar de Nederlandse zeevaarder Willem Barent ...
  De Barentszzee ligt ten noorden van Noorwegen en Rusland ligt. De zee is vernoemd naar de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz.
  Vertoon meer
 • De zeevogelkolonies van Bereneiland

  We komen aan bij het zuidoostelijke uiteinde van Bereneiland, een geweldige plek om grote zeevogelkolonies te bekijken. De nabijgelegen broedkliffen maken deel uit van een uitgestrekt natuurreservaat waar grote schepen niet mogen varen. Maar met onze Zodiacs kunnen we misschien wel in de buurt komen van kolonies die voornamelijk bestaan uit Brünniks zeekoeten en drieteenmeeuwen.

  Daarna varen we in noordoostelijke richting naar Sorhamna, waar we nog dichter bij de zeevogelkliffen kunnen komen. Even ten noorden hiervan, in Kvalrossbukta, zullen we de overblijfselen zien van een walvisstation uit het begin van de vorige eeuw.

  Wij kunnen ook landen in een ondiepe vallei en (op veilige afstand) op zoek gaan naar grote jagers, grote zeevogels die bekend staan om hun sterke territoriumdrift. Als we verder noordwaarts varen langs de oostkant van Bear Island, kunnen we oogverblindende scholen drijfijs tegenkomen.

  Zuid-Spitsbergen Nationaal Park

  Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en e ...
  Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier leven de grootste vogelkolonies van Spitsbergen, maar ook de ijsbeer komt hier voor. Het is dan ook een gigantisch gebied, met een oppervlak van 13.286km².

  Delen van de vlakten langs de westkust van het Nationaal Park behoren tot de meest vruchtbare gebieden van de Svalbard archipel, terwijl de oostkust vooral bestaat uit kale morenen en gletsjers. De vruchtbare gebieden bestaan door het warmere klimaat dat hier voorkomt. Hornsund is de grootste fjord van het Nationaal Park en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer in de lente.

  Vertoon meer
 • Zeilen tussen het zee-ijs

  Vandaag zeilen we langs en door zee-ijs dat meedrijft met de oostelijke Spitsbergen stroming. In de buurt van Sørkapp varen we misschien de Storfjorden in, ten oosten van Spitsbergen, waar we een goede kans hebben om harpzeehonden uit de Witte Zee te zien ruien en luieren op het zee-ijs. Ook baardrobben zijn hier te zien, en de ijsrand is een goed gebied om op zoek te gaan naar vinvissen.

  Sørkapp

  Sørkapp is de zuidpunt van het eiland Sørkappøya. De eerste zeekaarten gaven niet altijd aan waar Sørkapp precies lag. Er gingen verschillende namen ...
  Sørkapp is de zuidpunt van het eiland Sørkappøya. De eerste zeekaarten gaven niet altijd aan waar Sørkapp precies lag. Er gingen verschillende namen rond, waaronder: Cap Kyckuyt en Zuyd Kaap. Op het 7km lange eiland bevindt zich ook een heuvel van 18m boven de zeespiegel, die vroeger als uitkijkpost diende.

  Vertoon meer
 • Land van de "Puntige Bergen"

  Als het zee-ijs gunstig is, beginnen we de dag met een tocht door de zijfjorden van het Hornsund-gebied, waarbij we alle torenhoge bergtoppen in ons opnemen: Hornsundtind rijst 1.431 meter hoog op, en Bautaen illustreert perfect waarom de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers het eiland Spitsbergen noemden, wat "puntige bergen" betekent. Er zijn 14 grote gletsjers op deze plek, evenals mogelijkheden voor het spotten van zeehonden, beluga walvissen en ijsberen.

  Hornsund

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ...

  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

  Vertoon meer
 • Flora & Fauna

  Vandaag gaan we verder naar Bell Sund, een van de grootste fjordensystemen in Svalbard. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat leidt tot een relatief weelderige vegetatie. Hier zijn uitstekende mogelijkheden om zowel van de geschiedenis als van de wilde dieren te genieten.

  Een mogelijkheid is Ahlstrandhalvøya, aan de monding van Van Keulenfjorden, waar stapels beluga-skeletten te vinden zijn. Deze overblijfselen van de 19e-eeuwse walvisslachting zijn een trieste herinnering aan de ongebreidelde exploitatie. Gelukkig zijn de beluga's niet met uitsterven bedreigd en is de kans groot dat we een groep tegenkomen. Als alternatief kunnen we door de fjorden van Bellsund varen, de toendra verkennen waar rendieren zich graag voeden en de rotshellingen waar kleine alken vaak nestelen.

  Zuid-Spitsbergen Nationaal Park

  Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en e ...
  Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier leven de grootste vogelkolonies van Spitsbergen, maar ook de ijsbeer komt hier voor. Het is dan ook een gigantisch gebied, met een oppervlak van 13.286km².

  Delen van de vlakten langs de westkust van het Nationaal Park behoren tot de meest vruchtbare gebieden van de Svalbard archipel, terwijl de oostkust vooral bestaat uit kale morenen en gletsjers. De vruchtbare gebieden bestaan door het warmere klimaat dat hier voorkomt. Hornsund is de grootste fjord van het Nationaal Park en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer in de lente.

  Vertoon meer
 • Ontschepen

  Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een eind. We ontschepen in Longyearbyen en nemen herinneringen mee naar huis.

  Longyearbyen

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint ...

  De ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 km lang en uiteraard niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 m hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer

  Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werke ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 9 - 16 juni 2023
4-persoons hut patrijspoort € 1.800
3-persoons hut patrijspoort € 2.550 (wachtlijst)
2-persoons hut patrijspoort € 2.550
2-persoons hut raam € 2.800
2-persoons hut deluxe € 3.000
Superior € 3.350
Voorwaarden Ocean Wide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)