Walvissafari, Jan Mayen, Spitsbergen, 10 dagen ms Ortelius

Walvissafari, Jan Mayen, Spitsbergen, 10 dagen ms Ortelius


M/S Ortelius
M/S Ortelius

116 passagiers
4 vier-persoons hutten
39 twee-persoons hutten
2 deluxe hutten
6 superior hutten

Lengte 91.25m
Breedte 17.61m
Diepte 5.8m


Aberdeen, Schotland
Aberdeen, Schotland

Op deze dag komt het ms Ortelius aan in Aberdeen. Hier zult u, samen met andere mensen aan boord gaan, van reis OTL02a. In de Schotse wateren is de kans groot dat u al dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en/of bruinvissen kunt spotten. Aberdeen ligt in het noordoosten van Schotland. Het ligt in het graafschap Aberdeenshire en vormt een zelfstandig raadsgebied. Deze stad ligt aan de Noordzee en is na Glasgow en Edinburgh qua grootte de derde stad van Schotland.


Fair Isle & Bird Observatory
Fair Isle & Bird Observatory

Dit eiland is onderdeel van de meer bekende Shetland Eilanden en is een paradijs voor vogelliefhebbers. Op de begroeide hellingen zijn bijvoorbeeld heel makkelijk papegaaiduikers te zien. Daarnaast zitten er veel broedende zeevogels op de steile vogelkliffen. Zeehonden zijn hier ook vaak te zien. Deze zitten dan onderaan de kliffen. Aan land bevindt zich hier een beroemd vogelobservatorium: niet gek in dit gebied. Ook kunt u hier kennismaken met de kleine gemeenschap die op dit eiland woont. Dit zijn ongeveer 50 mensen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Tijdens deze twee dagen vaart het schip noordwaarts, naar de volgende bestemming Jan Mayen: een mysterieus eiland met een gigantische vulkaan. Dit eiland bevindt zich op 300 nautische mijlen ten noordoosten van IJsland. Tijdens deze twee dagen op zee is de kans erg groot dat u verschillende walvissen zult spotten. Ook het spotten van orka's is mogelijk. Deze dieren zijn vaak nieuwsgierig naar de voorbijvarende schepen.


Jan Mayen
Jan Mayen

Op deze dag zult u aankomen bij het eiland Jan Mayen. Jan Mayen is een vulkanisch eiland van adembenemende schoonheid en mystiek, gedomineerd door Mt Beerenberg. Vanaf de hellingen van de 2300 meter hoge en vaak in wolken gehulde vulkaan lopen indrukwekkende gletsjers tot in zee. Met toestemming van het station en onder goede weersomstandigheden hopen we het weerstation te kunnen bezoeken. We verwachten ook een wandeling te kunnen maken over het eiland, van het station naar Kvalrossbukta, om daar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaarders station en een grote kolonie Noordse stormvogels te bekijken. We varen mogelijk ook naar Koksletta, waar in de nabijheid van een gletsjer duizenden Kleine alken en Dikbekzeekoeten broeden, onder het wakend oog van Grote burgemeesters.


Kongsfjorden
Kongsfjorden

In deze periode van het jaar is hier de middernachtzon, waardoor het (bijna) 24 uur per dag licht is. Deze omstandigheden zijn natuurlijk perfect om de hele dag door wilde dieren te spotten! U vaart tot ongeveer 79 graden noorderbreedte terwijl u uitkijkt naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en verschillende zeevogels. Daarna zal het schip naar het westen varen. Tijdens deze vaartocht is de kans op ontmoetingen met gewone vinvissen en dwergvinvissen groot.


Prins Karls Forland
Prins Karls Forland

We gaan op zoek naar walrussen op Poolepynten, op het lange eiland Prins Karls Forland. Wanneer er nog tijd is, maken we mogelijk in de loop van de avond nog een landing in Trygghamna, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we vaak rendieren en poolvossen.


vlieg Amsterdam--Oslo-Longyearbyen
vlieg Amsterdam--Oslo-Longyearbyen

In Longyearbyen is eerst nog een laatste ontbijt, voordat iedereen van boord gaat. Vanaf Longyearbyen gaan er vluchten naar Oslo, vanwaar iedereen verder naar huis kan.


LET OP: De route van walvissafari Jan Mayen wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

Reisdata

 20 mei - 29 mei 2018 (OTL2b)
Walvissafari, Jan Mayen Spitsbergen - Reis informatie

Met het ms Ortelius kunt u 10 dagen mee met een unieke walvissafari. Deze expeditiereis zal plaatsvinden van 20 mei tot 29 mei 2018. U gaat de 20e in Aberdeen aan boord, waar het ms Ortelius heen vaart na vertrek uit Vlissingen (reis OTL02a). Na 10 dagen zal het schip aankomen in Longyearbyen. Tussendoor vaart u een onvergetelijke route waarin u kunt genieten van prachtige natuur en verschillende wilde dieren.

Deze expeditie gaat na uw vertrek uit Aberdeen op weg naar het Noordpoolgebied. Onderweg zullen zich veel kansen voordoen om bijvoorbeeld walvissen en vogels te spotten. Ook vaart u door gebieden met dolfijnen en grote baleinwalvissen. Het mysterieuze eiland Jan Mayen heeft een indrukwekkende uitstraling, mede dankzij de enorme vulkaan. Hier kunt u een Noors meteorologisch station bezoeken. Daarnaast gaat u naar Fair Isle, een waar vogelparadijs en daarmee ook perfect voor de vogelliefhebber. Hier kunt u de lokale gemeenschap ontmoeten voordat het schip doorvaart. Tot slot brengt deze walvissafari u langs het pakijs van Spitsbergen: het domein van de ijsbeer.

Walvissafari, Jan Mayen Spitsbergen - Algemene informatie

Het reisprogramma zoals aan de rechterkant beschreven staat, is slechts bedoeld als indicatie van de walvissafari. De bemanning van het ms Ortelius heeft de mogelijkheid om af te wijken van dit programma, afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden. Ook zullen zij hun best doen om u zo veel mogelijk wilde dieren te laten zien. Hier kan het programma ook voor worden aangepast. Daarom wordt het definitieve programma pas aan boord bepaald door de expeditieleider. Flexibiliteit is daarom cruciaal voor de deelnemers van expeditiecruises zoals deze walvissafari.

Prijslijst Walvissafari, Jan Mayen, Spitsbergen, 10 dagen ms Ortelius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode Prijs per persoon 20/5 - 29/5 2018 (OTL2b)
4-persoons buitenhut met patrijspoort 1750
3-persoons buitenhut met patrijspoort 2200
2-persoons buitenhut met patrijspoort 2450
2-persoons buitenhut met raam 2650
2-persoons hut deluxe 2850
2-persoons hut superior 3250

Inclusief:

Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee.

Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac.

Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren personeel.

Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

Transfers tussen de luchthaven van Longyearbyen, hotels en schip.

Alle overige belastingen en havengelden in de hele programma.

AECO vergoedingen en de overheid belastingen.

Uitgebreide reisbeschrijving.

Exclusief:

! Vliegtickets van en naar Longyearbyen.

! Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (die verplicht is).

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reizen voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt).

! Er is overeengekomen dat als de brandstofprijzen hoger worden dan US $ 120 per vat (Brent 90 dagen voor vertrek) Oceanwide Expedities dan het recht heeft een brandstoftoeslag van €18 per passagier per nacht te berekenen.