Zeilreis Orkney's, Shetland's en Fair Isle, 9 dagen per sy Cherokee

Zeilreis Orkney's, Shetland's en Fair Isle


Zeiljacht SY Cherokee
Zeiljacht SY Cherokee

8 passagiers
3 hutten met tweepersoons bed
2 hutten met 2 éénpersoons bedden

Lengte 16m
Breedte 4,55m
Diepgang 2m


vlieg Amsterdam - Kirkwall
vlieg Amsterdam - Kirkwall

U vliegt vanaf Schiphol Airport via Aberdeen, Edinburgh of Inverness naar Kirkwall. De vluchten zijn op eigen gelegenheid en zijn niet bij de reissom inbegrepen. We helpen u graag met het uitzoeken en regelen van vluchten.


Haven Kirkwall
Haven Kirkwall

Om 18.00 uur kunt u inschepen op het zeiljacht Cherokee. Kirkwall is de grootste plaats (8500 inwoners) en de hoofdplaats van de Orkney-eilanden in Noord-Schotland. Midden in de stad staat de Saint Magnus Kathedraal die al van ver te zien is. Deze werd opgericht ter ere van Sint Magnus, graaf van Orkney tussen 1108 en 1117. Naast de kathedraal zijn ruïnes te zien van het paleis van de bisschop en het paleis van de graaf. Een bezienswaardigheid uit de ijzertijd is het Grain Earth House. In Kirkwall wordt de whisky Highland Park Single Malt bereid.


Atlantische Oceaan - Orkney eilanden
Atlantische Oceaan - Orkney eilanden

De reis start met het zeilen rond de Orkney eilanden. Tijdens het varen kunt u de kneepjes van het vak leren. Zo kunt u, als u dat leuk vind helpen bij het zeilen. Maar natuurlijk ook heerlijk relaxen en van het uitzicht te genieten. De kans om zeehonden te zien is hier erg groot. De windverwachting bepaalde de bestemming en afhankelijk van het weer steken we na de Orkney Eilanden over naar Fair Isle.


Fair Isle & Bird Observatory
Fair Isle & Bird Observatory

Tussen de Shetland en Orkney eilanden ligt Fair Isle, een mooie en onvergetelijke tussenstop voor onze zeilreizen in Schotland. De Noordelijke Orkney eilanden zijn redelijk laag, Fair Isle daarentegen rijst majestueus op uit zee en door een smalle doorgang komen we in een klein haventje met veel zeehonden. Er is hier niks behalve rust en mooie natuur. De weg omhoog leidt naar het vogel observatorium dat tevens dienst doet als douche en bar en vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de haven. De vogelliefhebber kan hier terecht in de bibliotheek en de vogelwachters geven graag uitleg.

‘s Avonds lopen we vanuit de haven de klif omhoog en kunnen we honderden Puffins (Papegaaiduikers) aan wal zien gaan op weg naar hun nest. Door het ontbreken van toeristen kunnen we ze tot op één meter benaderen; een onvergetelijke ervaring. Het weer is hier veranderlijk en het kan soms koud en ruig zijn met ook grotere golven als gevolg. We hebben daarom meer tijd ingepland om hier op in te kunnen spelen, want het weer bepaalt. Dit draagt ook bij aan de charme van deze eilanden en het geeft extra voldoening als we op de plaats van bestemming aankomen.


Haven Scalloway
Haven Scalloway

We zetten onze zeilreis voort naar Scalloway op de Shetland eilanden, een zeer mooie haven met een prachtige aanloop tussen vele kleine eilandjes. Als we goed weer hebben, zijlen we om het Noorden van het eilandje 'Papa Stour' en zullen wij voor anker gaan in het mooie 'Ronas Voe'. Hierna gaan we via het eiland Yell naar het de haven van Lerwick. Hier sluiten wij de reis gezamenlijk af in een heerlijk restaurant met prachtig uitzicht.


Haven Lerwick
Haven Lerwick

We ontschepen de Cherokee voor 11.00 uur in de ochtend in Lerwick. De transfer vanaf Lerwick naar de luchthaven is op eigen gelegenheid.


vlieg Sumburgh - Amsterdam
vlieg Sumburgh - Amsterdam

U vliegt vanaf Sumburgh via Londen / Aberdeen naar Amsterdam Schiphol Airport.


Reisdata

  3 juni - 10 juni 2019 (Z 03)

Reisgezelschap

Maximaal 8 passagiers (hut op indeling)

Kapitein 

Bootsman-/ vrouw

Zeilreis Orkney's, Shetland's en Fair Isle

Deze zeilreis in de noord Schotse kust betekent veel natuur, rust en ruimte en de Schotten zijn vriendelijk en erg behulpzaam. De kust en bergen zijn van een adembenemende schoonheid. Nadat we onze reis beginnen uit Kirkwall zeilen we naar het noordelijke gedeelte van de Orkney eilanden. Hier zullen wij tussen de eilanden doorvaren, met goede kans om zeehonden te zien. De volgende dag gaan we richting het oosten, als de wind meewerkt. Afhankelijk van de windverwachting bepaald of wij die dag kunnen oversteken naar Fair Isle

Op Fair Isle zullen wij een dag doorbrengen, hier zullen wij dan gaan wandelen langs de adembenemende noordkust. Tevens is op dit eiland een relaxt barretje in het Bird Observatory. Vanuit hier heeft u een mooi uitzicht over het haventje. Hier is de kans weer groot op het zien van zeehonden. Echte liefhebbers van vogels kunnen informatie vinden over de lokale dieren, zoals de bekende papegaaiduikers. In de avond lopen we de haven uit omhoog op de klif, hier kunnen honderden papegaaiduikers zitten. Deze trekken hier langs of broeden. Doordat er weinig toeristen zijn is het mogelijk de papegaaiduikers tot één meter te naderen, echt een bijzondere ervaring!

De volgende dag steken we over naar Scalloway op de Shetland eilanden. Als de wind het toelaat zeilen we om het noordelijke gedeelte naar het pareltje van de Shetlands, ‘Papa Stour’. Ook zullen wij voor anker gaan in het mooie ‘Ronas Voe’. Na dit zullen wij onze reis voorzetten via het eiland Yell richting het sfeervolle Lerwick. Hier sluiten wij samen de reis af in een heerlijk restaurant met prachtig uitzicht.

Het hier bovengenoemde schema is afhankelijk van zowel het weer, wind en getij. Indien nodig kunnen wij van het plan afwijken.

Zeilreis - uw bestemming

Met de bekende kilt, whisky, doedelzakken, highlands, en folklore heeft Schotland een heel eigen identiteit die over de hele wereld bekend is. Het landschap is indrukwekkend en heeft vaak iets magisch, of het nu in de mist oprijst of majestueus boven een Loch oprijst. De mensen hebben hier een duurzame levenswijze wijze, mede daardoor hebben veel restaurants hier ook meerdere vegetarische gerechten.

De afgelopen jaren zijn er met Europese subsidies en initiatief van Schotse jachtclubs nieuwe jachthavens en pontons gebouwd met zeer goede voorzieningen. Deze ontwikkeling is nog steeds gaande waardoor zeilreizen in Schotland nu veel comfortabeler zijn dan vroeger met meer mogelijkheden en keuzes. Desondanks is Schotland nog steeds een rustig vaargebied en omdat het ook een heel groot vaargebied is, hoeven we nog lang niet te vrezen voor massa toerisme zoals in de Middellandse zee. Andere voordelen van zeilreizen in Schotland ten opzichte van een zeilvakantie in Griekenland of Kroatië zijn:

– Het is niet ondraaglijk heet.
Er is vrijwel altijd voldoende wind om lekker te kunnen zeilen.
– De wind en weersomstandigheden zijn elke dag weer anders.

Deze ingrediënten zorgen niet alleen voor mooie luchten, maar ook voor de perfecte condities voor avontuurlijke en actieve zeilreizen in Schotland. Misschien denkt u dat het alleen maar regent in Schotland, maar gelukkig kunnen we uit ervaring vertellen dat dat heel erg meevalt, het is vergelijkbaar met Nederland. Maar omdat we op zee zeilen, zijn het buien die meestal maar kort duren. 


Prijslijst Zeilreis Orkney's, Shetland's en Fair Isle, 9 dagen per sy Cherokee (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Periode 3 t/m 10 juni 2019 Prijs per persoon (vertrekdatum 3 juni) Boordkas
2 persoonshut (op indeling) 699 £ 150 (pond)

Vluchtprijzen kunnen variëren van €325 tot €525. Dit is afhankelijk van de datum van boeking en de vliegroute die u wenst af te leggen.

Inclusief:

  Scheepsreis volgens programma incl. volpension aan boord van het schip, koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken (alleen als het schip stil ligt)  


Exclusief:

! Annulering en persoonlijke verzekering

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor bemanning

! Uitgaven van persoonlijke aard (laatste avond uit eten)

! Douchen in de havens (2 a 3 pond per keer)

Huur zeilpak €30 en laarzen €10 per week 

Transfer van en naar luchthaven (taxitransfer is mogelijk)