Als je een reis maakt langs de Noorse kust zul je ze waarschijnlijk vanzelf tegenkomen; rorbuer, traditionele vissershuisjes aan het water. Vaak staan ze op hoge palen in verband met hoog water en vaak goed te zien door de rode kleur. Tijdens een reis heb ik, met enkele andere collega's, overnacht in de vissershuisjes van Smørhamn in Bremanger. In deze blog ga ik je vertellen hoe het is om te slapen in een historisch vissershuisje in Bremanger.

Een warm en wollig welkom in Bremanger
Toen we bij de accommodatie aankwamen moesten we een kleine slingerweg naar beneden nemen om bij de rode huisjes aan te komen, direct aan het water. Voor ons makkelijk te herkennen aan de kleur en zo zal dat ook voor de vissers geweest zijn. Toen we naar de ingang liepen, gingen we over een bruggetje, met daaronder kraakhelder water. Op de bodem kon je hier de krabben zien lopen. Ik kan me voorstellen dat dit een goede locatie is voor het vangen van vis. Het was erg rustig toen we aankwamen. Natuurlijk vanwege corona, maar ook omdat we er in het naseizoen verblijven (september). Voor de ingang werden we begroet door een kudde nieuwsgierige schapen. We leerden later dat de kudde deels bestaat uit schapen van de eigenaar en deels uit schapen van een buurman. Ook voor de schapen geldt blijkbaar dat samen nou eenmaal gezelliger is.



Van appartementen tot kleine musea
Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen, met op elke verdieping enkele appartementen. De appartementen zijn netjes en schoon en alles is aanwezig. Vanuit de accommodatie kunnen we van het prachtige uitzicht genieten en een mooie wandeling door de omgeving maken, tussen de schapen. Als je aan het water staat kan je direct op de bodem kijken. Aan de steiger hangen enkele fuiken voor het vangen van krabben, welke nog steeds in gebruik zijn.



Tijdens ons verblijf bij deze accommodatie krijgen we een rondleiding van de eigenaresse. Kari vertelt dat de accommodatie bestaat uit twee panden, waarvan één met de kamers voor de gasten en het andere pand zoveel mogelijk behouden in de stijl van hoe het voorheen was. Dit laatste pand heeft een grote ruimte op de begane grond, waar tegenwoordig nog feesten en diners worden gehouden, maar de traditionele sfeer nog steeds wordt behouden. In de verdieping daarboven zien we verschillende kamers die zijn ingericht als kleine musea, die een beeld geven van het dagelijks leven van de vissers van toen. Tijdschriften van vroeger (nog bijna als nieuw), oude huishoudelijke apparaten en gereedschappen geven een beeld van hoe men hier vroeger heeft geleefd. Op de bovenste verdieping, de zolder, liggen ontelbare grote vissersnetten. Deze werden hier vroeger te drogen gehangen of, indien nodig, gerepareerd.



Nog meer historie tijdens een verblijf in een vissershuisje
Naast de visserij heeft het monumentale pand van handelspost Smørhamn in Bremanger door de tijd heel wat verschillende functies gehad. Het pand was belangrijk voor de koopvaardij, brandewijnhandel en voor de rechtspraak. Ook vonden hier belangrijke vergaderingen van de gemeente en de inwoners plaats. Daarnaast bood het vroeger onderdak aan allerlei lieden, van herbergiers op reis tot koningen. Koning Kristian V bezocht Smørhamn in 1685 en Koning Fredrik IV overnachtte hier met zijn gevolg in 1704. In zijn dagboek schreef Koning Fredrik IV dat “lammetjes op het dak graasden”.

Ook graag slapen op deze unieke plek in Bremanger?
Verblijf jij ook bij Smørhamn in Bremanger en wil je ook graag een rondleiding door het vissershuis? Vraag dit bij aankomst of telefonisch even na bij de eigenaren. Als het ook in hun persoonlijke planning past, maken ze graag even tijd voor je! Ben je na dit blog nieuwsgierig geworden en op zoek naar een reis met verblijf in Bremanger? Bekijk dan reis Idunn. We maken ook graag een reis op maat voor je! 

Wist je trouwens dat mijn collega's en ik al eerder een blog schreven waar de regio en de vissershuisjes van Bremanger in voorkwamen? Mijn collega's en ik bezochten de plek in september 2021 en waren erg verrast!