Zuidelijke poolcirkel expeditie, 12 dagen per ms Plancius

Zuidelijke poolcirkel expeditie, 12 dagen per ms Plancius


M/S Plancius
M/S Plancius

112 passagiers
4 drie-persoons hutten
40 twee-persoons hutten
10 superior hutten

Lengte 89.0m
Breedte 14.5m
Diepte 4.8m


Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika
Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

In de namiddag schepen we in bij Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld. De stad ligt aan het Beagle kanaal. We varen de rest van de avond via deze schilderachtige waterweg richting de Drake Passage.


Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika
Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika

We varen in twee dagen de Drake Passage over, waarbij we ook de Atlantische Convergentie oversteken. Hier komen we in een circum-Antarctische upwelling-zone waar koud en voedselrijk water naar de oppervlakte wordt gebracht door botsende zeestromingen. Dit trekt veel zeevogels aan, die rondom het schip zullen vliegen. Denk aan grote albatrossen, grijskopalbatrossen, wenkbrauwalbatrossen, roetkopalbatrossen, kaapse duiven, zuidelijke stormvogels, wilson stormvogeltjes, zwartbuikstormvogeltjes, en Antarctische stormvogels. De eerste ijsbergen komen we misschien al tegen bij de Zuidelijke Shetlandeilanden.


Antarctisch schiereiland, Antarctica
Antarctisch schiereiland, Antarctica

De mogelijkheden om zeezoogdieren te zien zijn tijdens de late zomer nog steeds heel goed. Bultruggen zijn bijvoorbeeld nog volop aanwezig, net als walvissen die zich voeden met de krill die nog veelvuldig aanwezig is. Daarna beginnen de walvissen aan hun jaarlijkse migratie. Ondertussen hebben de pinguinkuikens hun donsveren ingeruild voor een volwassen verenkleed en lopen ze rond op de stranden, in de branding en in poeltjes bij de kust. De nieuwsgierigheid van deze kuikens zorgt vaak voor bijzondere ontmoetingen tussen mens en dier. Toch heeft de onnozelheid van deze kuikens ook een nadeel: ze vormen een gemakkelijke prooi voor zeeluipaarden, die daar graag van profiteren. Hannah Point is een van de mogelijke landingsplaatsen. Op deze fantastische plek komen ezelspinguins, kinbandpinguins en zuidelijke zeeolifanten voor. Tijdens deze reis kunnen we deze plek gelukkig bezoeken, in tegenstelling tot de periode van het broedseizoen.


Cuverville Island, Antarctica ezelspinguin kolonie
Cuverville Island, Antarctica ezelspinguin kolonie

Deception Island is een zogeheten subductie krater, een natuurlijke haven voor schepen met slechts een enkele nauwe doorgang naar zee. Het eiland heeft de uitstraling van een vulkanisch maanlandschap, met een verlaten walvisvaardersstation en warmwaterbronnen.

In de ruïnes van het verlaten walvisvaardersstation bij Whalers Bay wonen nu Wilson stormvogeltjes en en zwartbuikstormvogeltjes, die er hun nesten hebben gebouwd. We varen verder richting het zuiden en maken een landing bij Cuverville Island. Hier wonen een grote kolonie ezelspinguins en meerdere broedparen van de Subantarctische grote jager. De volgende gelegenheid om voet op het Antarctisch Continent te zetten dient zich aan bij Neko Harbour en Paradise Bay. Hier is de natuur erg indrukwekkend met haar ontelbare ijsbergen en diep uitgesneden fjorden. Per zodiac kunnen we de ijsbergen en de zeehonden op ijsschotsen van dichterbij bekijken.


Deception Island
Deception Island

Adéliepinguins en keizeraalscholvers kunnen we bekijken bij Petermann Island, waar we terechtkomen nadat we door Lemaire Channel verder naar het zuiden varen. Indien mogelijk brengen we ook een bezoek aan Pléneau Island, waar de kans bestaat dat we er bultruggen en vinvissen kunnen spotten. In de loop van de nacht varen we via Argentine Islands naar Crystal Sound, waarna we vermoedelijk in de ochtend de poolcirkel zullen oversteken. Detaille Island is wellicht het zuidelijkste punt van onze reis, waar we aan land proberen te gaan bij een verlaten Brits station. Ook hier is de natuur opnieuw overweldigend met zeer hoge bergen en enorme gletsjers. Indien deze landing niet mogelijk is, is het noordelijker gelegen Fish Island het alternatief. Daarna varen we weer terug noordwaarts, via Neumayer Channel en de Gerlache Strait naar Melchior Islands. Hier vertrekken we op tijd (rond de middag) als de weersverwachtingen voor de Drake Passage niet gunstig uitvallen.


Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika
Drake Passage, Antarctica - Zuid Amerika

Op onze vaart noordwaarts over de Drake Passage worden we weer gevolgd door een grote variëteit aan zeevogels.


Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika
Ushuaia, Argentinië - Zuid Amerika

We komen in de ochtend aan in Ushuaia en ontschepen na het ontbijt.


Kajakken Antarctica
Kajakken Antarctica

Kajakken Antarctica is een van de meest bijzondere manieren om de afgelegen en ruige kusten van het Antarctische gebied te verkennen. Onder begeleiding van een gids peddel je in kleine groepjes tussen de ijsbergen en antarctische dieren.


Poolduiken Antarctica
Poolduiken Antarctica

Poolduiken in de Antarctische wateren is een unieke ervaring. Ontdek ‘s werelds mooiste pool-duiklocaties, door uw expeditiereis aan te vullen met de excursie poolduiken Antarctica.


Kamperen Antarctica
Kamperen Antarctica

Kamperen Antarctica is een unieke ervaring, het enige geluid dat je zal horen is afkomstig van de nabijgelegen pinguïnkolonies en de afkalvende gletsjers.


LET OP: Alle programma’s zijn enkel bedoeld als indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en gelegenheden om dieren te zien. Het definitieve programma zal vastgelegd worden door de Expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Plancius is 10,5 knopen.Reisdata

 28 februari - 11 maart 2019 (PLA29)

Zuidelijke poolcirkel expeditie - Antarctica

Adembenemend, onwaarschijnlijk, ongelooflijk... welkom in de witte wereld van Antarctica, een paradijs voor de natuurliefhebber en fotograaf! Een bezoek aan 'het witte continent', is voor velen de grote droom die in vervulling gaat. Het overgrote deel van Antarctica gaat schuil onder een, tot 4½ km, dikke sneeuw- en ijslaag met prachtige gletsjertongen die met grote regelmaat ijsbergen in allerlei formaten en vormen loslaten.

In de zomermaanden komen er kleine stukken land tevoorschijn waar de pinguïns en zeevogels kunnen nestelen. De reisperiode voor dit fantastische continent is van november tot en met maart. De ontdekking van Antarctica staat op naam van de Noor Roald Amundsen, op 14 december 1911 bereikte hij met zijn expeditie dit continent; ‘Glinsterend wit, stralend blauw, ravenzwart - in het zonlicht ziet het land eruit als een sprookje. Rijen spitsen en pieken vol scheuren, wilder dan enig land op aarde, ligt het daar, nimmer aanschouwd, nimmer betreden'. Ga naar Antarctica en geniet van deze zuidelijke poolcirkel expeditie, een belevenis om nooit te vergeten! Extra bijzonder zijn de opties om tijdens deze reis te duiken en te kajakken.

Poolcirkel expeditie - eilanden en dieren

Antarctica en de sub Antarctische eilanden behoren tot één van de weinige werkelijke wildernissen van de wereld. Dit prachtige werelddeel met de vele indrukwekkende ijsbergen, imposante gletsjers en met sneeuw bedekte bergketens, biedt een adembenemend mooi landschap. Door het barre klimaat op Antarctica is er bijna geen begroeiing, ook leven er geen land(zoog)dieren. Wel wordt het bevolkt door de grootste pinguïnkolonies ter wereld, het is werkelijk heel speciaal om deze ingezetenen in de vrije natuur gade te slaan.Ook zijn er door de voedselrijke wateren, buiten de pinguïns, grote aantallen walvissen, zeehonden en allerlei zeevogels die zich hier elk jaar weer verzamelen.

Ga mee aan boord van het ms Plancius op ontdekkingsreis naar dit verrassende continent. De ervaren en enthousiaste reisleiding aan boord vertelt u alles over de flora en fauna en de geschiedenis van dit gebied. De meer dan 20 eilanden hebben een vulkanische oorsprong. In de antarctische winter worden ze door het poolijs ingesloten en in het voorjaar weer vrijgegeven. Een droom die werkelijkheid wordt...een onvergetelijke ervaring in een wereld van extremen...dat is de zuidelijke poolcirkel expeditie naar Antarctica inclusief oversteek van de poolcirkel.

Prijslijst Zuidelijke poolcirkel expeditie, 12 dagen per ms Plancius (klik op prijs om een reisvoorstel aan te vragen)

Type Prijs per persoon 8/3 - 19/3 2018 (PLA30) Prijs per persoon 28/2 - 11/3 2019 (PLA29)
4-persoons hut patrijspoort 6150 6350
3-persoons hut patrijspoort 6950 7150
2-persoons hut patrijspoort 7600 7850
2-persoons hut raam 7900 8150
2-persoons deluxe hut 8500 8750
Superior 9100 9350

Inclusief:

Alle maaltijden, snacks, koffie en thee gedurende de reis aan boord van het schip.

Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac.

Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren personeel.

Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

Vooraf geplande groepstransfer van het schip naar de luchthaven in Ushuaia (direct na ontscheping).

Alle overige diensten, belastingen en havengelden in de hele programma.

Uitgebreide reisbeschrijving.

Exclusief:

! Alle vliegtickets, of chartervluchten.

! Eventuele uitbreidingen in Argentinië kunnen door ons in samenwerking met Amedida Travel worden geregeld.

! Transfer naar het schip in Ushuaia.

! Paspoort en visum kosten.

! Overheid aankomst en vertrek belastingen.

! Maaltijden aan wal.

! Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (die verplicht is).

! Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard.

! De gebruikelijke fooi aan het eind van de reizen voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt).

! Er is overeengekomen dat Oceanwide Expeditions het recht behoudt om een brandstoftoeslag van €18,- te heffen als de brandstofprijzen $120,- per vat of duurder worden, uiterlijk 90 dagen voor vertrek.